Kom igång med RikaTillsammans-portföljen
Sök:

Kom igång med RikaTillsammans-portföljen

Tips och exempel på en nybörjarvariant av RikaTillsammans-portföljen för alla väder

RikaTillsammans-portföljen är en ekonomisk strategi för att investera sina pengar på lång sikt för att få en god riskjusterad avkastning utan att lägga mer än maximalt 1-2 timmar per år på den.

Den här artikeln är en fortsättning på artikeln som introducerar RikaTillsammans-portföljen. Om du inte har läst den, så rekommenderar jag att du först läser den och sedan kommer tillbaka till den här. Då har du nämligen även hela bakgrunden och tankesättet bakom.

Den här artikeln bygger på en läsarfråga som löd ungefär som följer:

Jag har börjat undra en del kring den portfölj som du också förordar att man ska ha, kanske speciellt i tider som dessa. Men hur ska det då gå till?

Nu går ju 10% direkt in i månadssparande av indexfonder och resten enligt din modell ”strukturera som ett proffs”. Hur eller kanske rättare sagt när ska man göra sig en RikaTillsammans-portfölj och köpa guld här eller långa obligationer där.

Det går inte riktigt ihop för mig att ”göra en sak och hålla sig till den taktiken”. Eller ska jag helt enkelt bara köra på med den portfölj av indexfonder jag har, fortsätta investera i den och rida ut eventuell finanskris?

Det är jättesvårt att svara på en sådan här fråga, men jag resonerar så ungefär som följer. För en portfölj under 60 000 kr, anser jag att det knappt är lönt att köra enligt RikaTillsammans-modellen eftersom sidokostnaderna är för stora. Då är det bättre att köra på nybörjarportföljen istället: 

Den lämpar sig nämligen betydligt bättre för mindre summor. Avkastningen är dessutom lite högre även om risken också är det. Därför behöver du inte känna att det är ett nedköp. Portföljerna är faktiskt ganska lika, det är framförallt risken som skiljer dem lite åt. Du kan läsa mer i den fördjupade analysen nedan:

Beståndsdelarna i portföljen

RikaTillsammans-portföljen består enligt tidigare av följande delar eller tillgångsslag:

 • Kontanter och korta räntefonder
 • Obligationer och långa räntefonder
 • Guld och silver, råvaror och reala tillgångar
 • Breda indexfonder för att få aktieexponeringen

Syftet här är ju framförallt att sprida riskerna i flera olika ägg och dessutom flera olika korgar. Det är framförallt korgarna som är viktiga, som i det här fallet får representera olika tillgångsslag. Sedan får äggen vara de olika produkterna inom varje tillgångsslag.

Börja med ett konto på Nordnet

Det första att göra är att ”byta om och komma in i matchen”. För att kunna sätta upp RikaTillsammans-portföljen och köpa de olika äggen så behöver du vara kund på Avanza eller Nordnet. Jag rekommenderar faktiskt Nordnet eftersom jag upplever att de har ett lite bättre urval än Avanza. På Nordnet kan du dessutom följa min egen RikaTillsammans-portfölj.

Avanza (annonslänk) fungerar också, men jag har ibland haft lite strul med att hitta alla fonderna där. Det brukar dock gå om man ringer till deras mäklarbord och ber dem att köpa fonderna åt en.

Innehållet i en enkel RikaTillsammans-portföljen

Det går att göra RikaTillsammans-portföljen mer eller mindre hur avancerad som helst. För att hålla det enkelt så utgår jag här från fonder (vanliga och börshandlade) som alla går att köpa via Nordnet och deras hemsida på egen hand. Notera att jag här har ganska många fonder i varje del eftersom jag har ett relativt stort belopp investerat.

Om du bara har möjlighet att välja en eller två fonder, välj de som jag har kursiverat.

Aktieindexfonder

 • DNB Global Indeks
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • AMF Aktiefond Europa
 • AMF Aktiefond Asien Stilla Havet
 • Lannebo Småbolag
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
 • Nordnet Superfonden Sverige / Avanza Zero
 • SPP Aktiefond USA
 • SPDR MSCI World Small-Cap ETF
 • Swedbank Robur Access Asien
 • Vanguard Small-Cap ETF

Mer info finns i artikeln:

Långa obligationsfonder

 • iShares Euro Government Bond 15-30yr UCITS ETF
 • db x-trackers II iBoxx Sovereigns Eurozone 25+ UCITS ETF
 • iShares 20 Year Treasury Bond ETF
 • iSHARES CORE CDN LONG TERM BOND IDX ETF

Guld och Silver

 • SPDR Gold Trust (GLD)
 • iShares Silver Trust (SLV)
 • iShares GSCI Commodity-Indexed Trust Fund (GSG)

Kontanter och korta räntefonder

 • Kontanter (pengar på kontot som inte är investerade)
 • Catella Avkastning
 • Spiltan Räntefond Sverige
 • Ålandsbanken Cash Manager B
 • KPA Etisk räntefond
 • SPP Penningmarknadsfond
 • SEB Likviditetsfond
 • Swedbank Penningmarknadfond

Det är en start och den minsta insättningen ligger på ett par hundralappar per fond. Det här också innehållet i den RikaTillsammans-portföljen som jag har på Nordnet i deras Shareville-portfölj. Nedan kan du också se hur det har gått för den här portföljen:

Fördelningen är ganska jämn mellan alla fonderna, tillsammans utgör alla fonderna i en del 25 %.

Överkurs för dig som tycker det är kul och har en del pengar

Jag har majoriteten av mina pengar i RikaTillsammans-portföljen enligt ovan. Dock har jag har gjort två mindre undantag från ovan i min större portfölj (den som ligger utanför Shareville. Det gäller framförallt placeringen i guld och silver. Det beror på att jag ser guld och silver som en försäkring och därmed gärna vill ha det fysiskt i bankfack. Du kan läsa mer i nedanstående artiklar:

Leverantörerna som jag främst använder för guld och silver är:

Jag skulle faktiskt också rekommendera dessa två leverantörer före de två fonderna enligt listan längre upp i artikeln. Anledningen till det är nämligen att då är risken mindre för dig, eftersom du har tillgång till just ditt guld- och silver eftersom det är personligt. Problemet med att köpa guld via Liberty eller BullionVault är att man får lite mer strul eftersom t.ex. fysiskt guld inte är lika lätt att sälja som en fond som handlar med guld.

Strulet med BullionVault är att man får en annan leverantör, man ska skicka pengar manuellt till England och man får inte fina sammanställningar på ett enda ställe. Å andra sidan så tycker jag att det är motiverat då jag får en betydligt högre trygghet.

Investera alla pengar eller sprida ut dem över tid?

En vanlig fråga som jag får är att när man ska börja spara med RikaTillsammans-portföljen om man ska sätta in alla pengarna på en gång eller sprida ut dem över tid. Jag har skrivit en artikelserie på ämnet som finns nedan:

Jag själv brukar försöka dela upp summan och sprida ut den enligt artiklarna ovan.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag försökt ge all information för att du ska kunna komma igång med RikaTillsammans-portföljen enligt artikeln:

Det är lätt att det blir mycket information, men om du tar det lugnt så kommer det att gå. Om jag ska sammanfatta stegen så skulle jag säga att de är som följer:

 1. Öppna ett ISK-konto på Nordnet via den här länken (annonslänk)
 2. För över pengar till ditt ISK-konto när det är klart
 3. Börja med att dela upp pengarna i fyra lika stora delar till de olika tillgångsslagen
 4. Börja köpa fonderna enligt listan för varje fjärdedel
 5. Fråga om hjälp om du behöver.

Om du känner dig hemma, så skulle jag sedan gjort överkurs-uppgiften och köpt guld och silver först fysiskt via Liberty Silver (annonslänk) så att du kan ha det i bankfacket. Därefter när du är nöjd, då hade jag köpt guld och silver via Bullion Vault (annonslänk).

Anmäl dig till nyhetsbrevet för att få all viktig info!

Det absolut bästa sätt att hålla dig uppdaterad med RikaTillsammans-portföljen som t.ex. hur det går, när du ska balansera om och när du ska göra eventuella ändringar, är genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Det är gratis och det kommer ut cirka en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna samt tips till dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Anmäl dig genom formuläret nedan:

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar

Externa leverantörer

Även om ingen av leverantörerna ovan har sponsrat den här artikeln, får jag lite provision om du väljer att bli kund hos någon av dem. Det rör Nordnet, Avanza, Liberty Silver och Bullion Vault. Pengarna använder jag till att kunna lägga tid och skriva dessa fördjupningsartiklar utan kostnad för dig som läsare. Du kan läsa mer om min annonspolicy här.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

52 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har en fråga om hur jag kan tänka när jag ska balansera om Rikatillsammans-portföljen när det har blivit en övervikt på guld (över 25%). Om jag äger fysiskt guld via nätmäklare så kostar det mig en slant att sälja av guldet på grund av spreaden mellan köp och sälj-pris.

  Det jag funderar på är om det inte är någon ide att sälja av guldet alls då det kostar mig att sälja det, och istället justera portföljen genom att sätta in mer pengar på de övriga tre delarna?

  Att balansera om portföljen varje år så att det är 25% i fysiskt guld känns inte lika praktiskt och är kostsamt som sagt än att ha guld i fonder och ETFer. Är det bättre att tänka att fysiskt guld får stiga upp till 30% av portföljens värde (en rörelse på 5%) innan jag ens ska tänka på att sälja av det på grund av försäljningskostnader? Och då låta portföljen vara lite obalanserad från år till år?

  Hur tänker du gällande detta? Säljer du av ditt fysiska guld någon gång för att balansera din portfölj så att du kan köpa och balansera upp de övriga tre delarna om det behövs? Och vart går i så fall din gräns, är det en rörelse uppåt på 5%? Om detta inte har hänt dig än, hur ser du på framtiden i så fall?

  Det är väldigt intressant att följa din blogg och läsa dina analytiska blogginlägg! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
 2. Vit pil

  Känns som Jan inte följer kommentarer på den här sidan (längre).
  Jag har samma fråga med köp av ETF:er för guldpapper.
  Kanske finns det inte längre några sådana som kan köpas på ett enkelt sätt från Nordnet eller annan handlare.

  Jag tror att det är bättre att skriva en fråga på ”Frågor och Svar” sidan, där Jan verkar vara aktiv att svara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markku Siipola
  1. Vit pil

   Hej Markku,

   Jag försöker följa kommentarerna, det är bara att jag har lite mindre tid just nu på grund av tillökning i framiljen. När det gäller guldpappren så beror det på MiFid II och jag rekommenderar att man kollar artikeln:

   Där jag går genom vilka guld-fonder man kan välja istället. Eventuellt är även fonden Pacific Precious ett alternativ som jag håller på att utvärdera.

   Lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej hej. Har problem att följa rekommendationerna ovan. Har nordnet men SPDR Gold Trust (GLD) blockas när man väl ska köpa, detta pga Mifid 2. Sedan blockas även iShares 20 Year Treasury Bond ETF när man väl köper, då med skälet ”Din order gick inte igenom, investeringsprodukten är inte lämplig för distribution till retailkunder hos Nordnet.”

  Är inlägget inte anpassat till Mifid 2?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hannes
 4. Vit pil

  Hej Jan!

  Enligt ditt inlägg med bok-rekommendationer har jag läst The Permanent portfolio av Rowland & Lawson (baserad på Harry Brownes idéer) men jag hittar inga, enligt mig, jättetydliga råd i den för hur man bör göra för att bygga upp den i ett land som Sverige. Jag försöker dock matcha mina lärdomar därifrån med de råd du ger i inlägget här.

  Som jag förstår det är det grundläggande för portföljen att de fyra tillgångsslagen befinner sig i samma ekonomiska klimat (exempelvis tillväxt eller recession) för att kunna balansera varandra på ett bra sätt och tillsammans generera en tillväxt med låg volatilitet.

  Bor man i USA blir det enkelt då mycket av tillgångarna kan vara placerade inom just det landet. Jag kan ha indexfonder, pengar och obligationer med fokus på just det landet. Guldet tänker jag mig vara globalt kopplat hur man än gör.

  Bor man i ett litet euroland blir det också ganska enkelt. Jag tolkar det som att författarna rekommenderar att man sprider ut sig över Eurozonen då hela det området påverkar det lilla landet mycket samt att de ingående länderna har gemensam penningpolitik i och med euron. Alltså, fokus på europeiska indexfonder, korta räntefonder i euro och långa obligationsfonder inom eurozonen.

  Men när vi kommer till Sverige så är landet litet och beroende av andra, samtidigt som vi inte har euron. Man kan ju köra på eurozonen likt föregående exempel, men Sverige har ju egen penningpolitik så det kanske blir stora skillnader mellan det ekonomiska klimatet i Eurozonen och Sverige.

  Jag tolkar det som att du fokuserar på en global portfölj då det finns index- och obligationsfonder från såväl EU som USA. Tolkar jag dig rätt då?

  Vad är det som gjort att du valt att lägga fokus just globalt? Går det lika bra att fokusera mycket bara inom EU? Hur tänker du där?

  Att få svar på den frågan känns som en viktig grundförståelse när man ska börja bygga på en Rika-tillsammansportfölj.

  Tack än en gång för en bra blogg!

  Ps. Tips på en sak att ta upp kan vara hur man organiserar sig på tex Nordnet med olika isk och vp-konton för bättre statistisk översikt. Ex om man vill ha en lekportfölj eller dylikt på eget konto och en Rika-tillsammansportfölj på ett annat. Ds.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hannes
 5. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har läst boken om portfolion som du nämner bland dina bokrekommendationer (alltså, the permanent portfolio av rowland och lawson). Läste den med stort intresse, en väldigt bra bok! Stort tack! Men, en sak förstår jag inte helt.

  Jag har en fråga som jag tycker är viktig om man själv ska fortsätta jobba med portföljen långt framöver, för det är ju långsiktigt som är planen!

  Man kan ju bygga denna portfölj lite olika beroende på var man bor i världen. När jag läser i boken rekommenderar de att om man bor i ett litet land i EU så kan man försöka bygga upp innehavet inom eurozonen (sid 208 o framåt). Nu är det kanske ett land med euro som de syftar på men ändå.

  Jag ser samtidigt att du har såväl amerikanska som europeiska obligationsfonder samt aktier från hela världen i dina rekommendationer. Jag antar alltså att du försöker hålla portfolion internationell? Är det så?

  Har du några tankar att dela med dig kring detta? Varför tar du in hela världen och inte bara eurozonen? Jag tänker att det är viktigt att vara noga med att förstå inom vilken ”ekonomi” som ens guld, aktier och obligationer ska slå emot varandra och även just varför man gör det valet.

  Tack än en gång för en toppenblogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hannes
  1. Vit pil

   Ja, precis. Det känns inte riktigt som att jag litar på Eurozonen och känner (kanske felaktigt) att det är bättre att gå globalt som i de andra portföljerna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej.
  Tack för mycket intressant information. Jag har precis som många andra precis börjat med mitt egna sparande tack vare din blogg. Här kommer därför en väldigt mycket nybörjarfråga.

  Du skriver hela tiden om portföljer, är det som menas med det själva ISK-kontot? Alltså om man vill ha flera olika portföljer öppnar man då ett nytt konto för varje portfölj och det är de fonder och aktier o.dy. som ligger på det kontot som utgör just den portföljen?
  Tack för svar.
  /Micke

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Ja, man kan kalla ett ISK-konto för en portfölj. Ja, det går precis som du skriver. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Tack för en lärorik artikel. För dina olika portföljer dvs nybörjarportföljen och rikatillsammansporföljen. Är den ena mer eller mindre lämplig beroende på om man är över eller under ett visst belopp som man kan investera i en portfölj?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 8. Vit pil

  Hej och tack för bra sammanställning! En fundering kring månadssparande och courtage: om jag inte missuppfattat något så kan man inte lägga upp ett automatiskt månadssparande i de ETF:er du rekommenderar (Nordnet har månadssparande i ETF:er, men bara ett begränsat utbud). Hur resonerar du kring det, med tanke på tidsåtgång och courtage?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Jag brukar inte månadsspara i ETF:er utan pengarna som ska till ETF:er brukar jag samla på mig på hög tills det är dags att köpa vid midsommar eller nyår.

   Tar man RikaTillsammans-portföljen som är den enda portföljen med mycket ETF:er så gör det ingenting eftersom ett månadssparande ökar på kontant (recessions)-delen i portföljen. En del i RT-portföljen kan ju öka upp till 35 % innan man enligt reglerna behöver balansera om den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej

  Undrar hur man ska tänka på värdet för tex träd man köpt i Better Globe? Ska man ha inköpskostnaden som värde i sin portfölj och se allt annat avkastning. Kanske rimligt de första åren, men år 19 och 20 blir ju avkastningen potentiellt sätt extremt hög om man bara värderar träden enligt inköpskostnaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Man kan göra på lite olika sätt. Jag brukar själv räkna på inköpskostnad och avkastning precis som du skriver. Det andra sättet som man kan göra på är att räkna upp värdet på träden på årsbasis via t.ex. Internräntemetoden. Det är lite bökigt men jag har räknat ut det i följande excel-fil under fliken investeringsanalys av ett träd:

   https://rikatillsammans.se/wp-content/uploads/mall.xls

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  De flesta av fonderna kan inte jag som har norskt Nordnet-konto köpa, så det är svårt för mig att hitta vad jag borde köpa för att få en sådan portfölj. Tips?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Har du ringt till mäklarbordet och kollat? Ofta går det köpa t.ex. Vanguard-fonderna i alla fall.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en väldigt intressant blogg! Jag har precis börjat spara enligt Nybörjarportföljen för mitt privata sparande (Har givetvis en buffert vid sidan om för kortsiktiga behov). Jag har två frågor gällande detta: När man efter en tid byggt upp ett större kapital (>300 tkr) är det då dags att börja omfördela och gå över till en Rikatillsammansportfölj? Fråga nummer två är gällande privat pensionssparande (och då menar alltså i fonder och bara ett konto som jag personligen ser som pensionsspar och inte IPS). Rekommenderar du att även detta sparande följer exempelvis nybörjarportföljen och, för mig som är 26, en 74/26-modell? Eller, med tanke på att sparhorisonten är så pass lång, inte ha lika mycket räntefonder som i min ”vanliga” nybörjarportfölj?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Svårt att säga. Eftersom du är ung så har du ju många fler år på dig och då kan det vara värt med en högre risk med en högre andel aktieindexfonder. RikaTillsammans-portföljen är ju inte ”Bättre” rakt av utan den har bara en något lägre risk. Så det är ju upp till dig att bedöma hur du vill ha det. Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar än så.

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej,
  Har precis satt samman min Rikatillsammansportfölj på Nordnet. I stort sett en kopia på dina förslag ovan.
  Är helt ny på det här med aktier så är lite orolig vad jag gett mig in på när jag den senaste veckan nästan bara sett röda siffror. Men ska försöka kolla portföljen mer sällan och lita på att det på lång sikt är en ganska säker portfölj jag har.
  Vad tror du om att skapa en grupp på Nordnet för följare av portföljen så att vi kan diskutera kring vad som händer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
 13. Vit pil

  Nu kanske jag ställer en dum nybörjarfråga men förlorar man inte pengar från eventuella utdelningar man skulle fått om man hade nybörjarportföljen?
  Alltså om man investerar 300 kkr enligt nybörjarportföljen i indexfonder får man utdelning baserat på de aktier man äger för 300 kkr. Om man går på Rika-Tillsammas portföljen så kanske man bara har 100 kkr i aktier och då ”förlorar” man väl utdelningar från de 200 kkr som man investerar i guld och kontanter?

  Hur ser du på BitCoin som en potentiell reell valuta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nik
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer att guld och kontanter inte har någon ”utdelning”. Men det är inte därför man köper dem. Man har dem för att de balanserar ut risken i de andra delarna.

   Jag har skrivit följande artikel om kryptovalutor:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan,
  2 frågor:
  A) Du har kursiverat dina prioriterade förslag på fonder i den enkla RikaTillsammans portföljen. Om jag vill investera i ytterligare fonder än de kursiverade, ligger de då listade i prioritetsordning ? T.ex. i avsnittet aktieindexfonder har du kursiverat DNB Global Indeks & Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Om jag vill investera i en 3:e aktieindexfond, rekommenderar du då AMF Aktiefond Europa som du listat som nummer 3 ?

  B) Uppdaterar du dina förslag på fonder (någorlunda regelbundet) under de 4 kategorierna ?

  Mvh,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
  1. Vit pil

   Ja, jag brukar uppdatera artiklarna efterhand. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej, jag har tänkt att börja spara genom RikaTillsammans-metoden. Ända fundering jag har är väl egentligen upplägget
  Du skriver att det ska vara 4 olika delar i portföljen. Säg t e x Aktieindexfonderna, hur ska jag fördela mina 25% i dom? Allt i 1 eller sprida ut det?
  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Det beror på hur mycket pengar du har i respektive del. Men jag skulle rekommendera att dela upp det i ett par olika fonder, t.ex. DNB Global Indeks, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, SPP Aktiefond USA, Didner & Gerge Småbolag etc.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hejsan! Tack för en inspirerande blog!
  Jag sitter och bygger ihop rikatillsammansportföljen och har lite funderingar angående månadssparande i guld och silver. Låt säga att jag vill ha min portfölj överskådlig (då jag är väldigt ny på denna typ av sparande) och väljer att köpa guld via fonden du rekommenderat, vinner jag på att manuellt växla mina pengar till dollar för att sedan köpa, eller är Nordnets egna valutaomväxling värd besväret? Samt om man ska vänta till man köper en större mängd för att kunna använda sig av en billigare Courtageklass.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
  1. Vit pil

   Ingen aning tyvärr. Det enklaste är att ringa till Nordnets kundtjänst och kolla. Sorry.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Kolla med bankens kundtjänst, men jag tror att det enklaste bara är att använda deras köpfunktion och låta dem lösa det praktiska i transaktionen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en riktigt bra blogg!
  Jag har en fråga angående det fysiska silvret/guldet, det känns inte lika lätt eller tryggt att sälja dem som att sälja en fond på nätet. Hur tänker du kring en ev försäljning av dessa tillgångar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lulu
  1. Vit pil

   Jag tänker inte så mycket på försäljning av det förutom i absoluta nödfall. Det är mer en försäkring och så kallad generational Wealth. Det som jag har i portföljen ur ett investeringsperspektiv det använder jag Bullion Vault till som är väldigt likvid.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej, skulle man även kunna räkna in skog i reala tillgångar? Som skydd mot inflation?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mina
 19. Vit pil

  I nybörjarportföljen rekommenderar du att ha lika många procent i långa/korta räntor som den egna åldern.
  Vad rekommenderar du för fördelning med avseende på den egna ålder för Rika-Tillsammans-portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markku Siipola
  1. Vit pil

   Nej, det bygger på ett lite annat resonemanget. Dessutom så innehåller RikaTillsammans-portföljen redan nästan 50 % ränte- och obligationsfonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  En notis bara:
  För att spara i specificerade råvaru-fonder (t ex SPDR Gold Trust) och långa obligationsfonder (t ex iShares Euro Government Bond 15-30yr UCITS ETF) ovan, finns endast alla på Nordnet vad jag kan se. Av de specificerade finns endast ”db x-trackers II iBoxx Sovereigns Eurozone 25+ UCITS ETF” tillgänglig för månadsspar. Därför, om man ska följa ovan behover man spara i Nordnet och lägga enskilda ordrar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Karlsson
 21. Vit pil

  Hej,
  Om man nu har ett riktigt stort belopp på ISK konton hos en av våra storbanker och vill köra igång med rikatillsammans portföljen, hur bör man då gå tillväga? Givetvis flyttar man över portföljerna till Nordnet eller Avanza och skapar sina olika portföljer som man vill ha. Men, bör man sälja av allt innehav när man flyttat över allt till Nordnet eller Avanza och göra en stegvis investering under x månader/år och under tiden ha likvida medel på räntefonder/ räntekonto? Ska man i så fall ha de likvida medlen på räntespar i ISK under tiden man investera i rika tillsammans portföljen, eller ska de ligga utanför? Funderar på hur man ska göra med köp av guld och silver. Är det att föredra att köpa fysiskt eller är man dum som köper ETF:er om det handlar om stora belopp? Vad är för och nackdelar?
  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrick
 22. Vit pil

  Hej,
  Jag tycker att din video om RikaTillsammans portföljen är mycket intressant. 8-9% tämligen säker tillväxt är ju trots allt inte så pjåkigt. Jag reagerade mot att det inte är någon skatt på silver från LibertySilver. Är det inte så numera, att all e-handel inom EU beskattas i beställarens land? Det skulle betyda att om man köper silver från Estland, så får man betala svensk moms.
  Med vänliga hälsningar
  Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erk
  1. Vit pil

   Så som jag har förstått det, så beror det på dubbelsbeskattningsavtalet. Dock kommer luckan täppas till så efter juni månad så kommer det sannolikt inte fungera.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Hej. Tack för en mycket intressant blogg!

  Räknar du fastighetspreferensaktier så som Akelius och Klövern som aktier eller reala tillgångar (fastigheter)? Strikt talat är de ju aktier, men jag tänker att de är så pass hårt uppbackade av fastigheter att de kanske kan ses som det. Lurar jag mig själv? :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Och samma fråga angående hedge-fonder som Merrant Alpha Select eller Atlant Stability.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
  2. Vit pil

   Och samma fråga angående hedgefonder som Merrant Alpha Select och Atlant Stability.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henrik
 24. Vit pil

  Tack för en informativ blogg!!
  Jag har tänkt starta en rika tillsammans portfölj och känner att jag vill göra det den ”enkla” vägen som du skriver via Avanza. Jag är helt ny på detta och har bara lärt mig nu genom din blogg. Kanske är det en korkad fråga men tänker jag rätt: Jag öppnar först ett isp i Avanza och för över ett belopp. Därefter kan jag från det kontot direkt sätta över 1/4 av detta belopp på ett ex Avanza sparkonto. 1/4 köper jag obligationer för, 1/4 köper jag guld och silver för , 1/4 köper jag aktier indexfonder för? Kan jag se hela min ”portfölj” genom en sida hos dem, alltså överblicken? Jag skulle eg vilja skippa guld och silver pga den avgift som du skriver, hur skulle jag placera de 25% istället enligt dig?
  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
  1. Vit pil

   Du kan köpa ETF:erna SLV och GLD via Avanza om du vill ha den exponeringen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Hej
  Hur kommer det sig att du räknar Toborrow som obligationer och inte som kontanter? Det är ju inte särskilt lång löptid på Toborrow.
  /Håkan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan Andersson
  1. Vit pil

   Det var ett olycksfall i arbetet. Det är nu ändrat i den uppdaterade artikeln ovan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej, följer din blogg med intresse och vill omstrukturera mitt sparande på runt 350 kkr enligt dina modeller. Jag tittar närmare på Akelius spar och ser att den typen av sparformer som Akelius och 4spar får kritik i media pga osäkerheten vid obestånd (då pga av avsaknad av insättningsgaranti). Hur ser du på det? 4spar erbjuder 9,14% effektiv ränta i skrivande stund vilket såklart låter väldigt lockande.
  /Christoffer

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att det helt klart beror på vilken risknivå som du är villig att ta. Jag skulle rekommendera att ha majoriteten av pengarna i fonderna enligt listan ovan. Därefter kan man med en mindre del av pengarna laborera med lite mer riskfyllda placeringar i varje tillgångsdel.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för dina utförliga och informativa sidor! Jag köper helt konceptet att det är värt mycket att kunna sova gott om natten, och planerar att investera i linje med RikaTillsammans-portföljen. Däremot har jag en fråga om All-in och hur du skriver att börsen inte är förutsägbar. Dina simuleringar är övertygande att All-in är bäst vid en slumpmässig tidpunkt 66% av gångerna, men finns det några trender eller korrelationer med börsens nivå i de 34% när det inte är bäst? Min tanke är att även om de stokastiska processer som påverkar börsen inte är förutsägbara, så är processerna inte helt minneslösa eftersom det är människor som handlar eller programmerar datorerna att handla. Alltså borde en betingad sannolikhet när man som idag vet att börsen har gått stadigt upp i tre år vara annorlunda än sannolikheten vid en helt slumpmässig tid.
  (Anledningen till min fråga är förstås att jag är tveksam att gå All-in just nu, när jag vet att börsen har gått upp i tre år, och när jag vet att alla börshandlare också vet att börsen har gått upp i tre år.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats Björkman
 28. Vit pil

  Mycket intressant! :D Så låt oss säga att jag har byggt upp min buffert och ska börja spara.
  Då ska man inte börja med allvädersportföljen utan bara indexfonder?
  Efter 100 000 kr så kan man göra om den till en allvädersportfölj?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Johansson
 29. Vit pil

  Hej Jan.

  Jag har funderat lite på hur man praktiskt skall lägga upp sparandet och tänker då närmast på kontoplanen. Vad är dina tankar kring detta och hur har ni gjort i er familj? Gemensamma långtidssparkonton (pengamaskiner) eller helt separata? Avanzas familje funktion, där man an lägga till familjemedlemmar, kan man förvalta varandras konton då etc?

  Mvh
  Nicklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
  1. Vit pil

   Ja, vi har delat upp det i lite olika delar. Freja har en depå och sedan har vi en depå. Sedan har vi dock behövt dela upp vår depå i två för att kunna köra den via Nordnets Shareville-funktion då jag egentligen kör det mesta via Avanza.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.