Läsarfråga kring mina olika portföljer

Hur är min egen fördelning i förhållande till RikaTillsammans-, Nybörjar- och andra portföljer?

Följande läsarfråga får jag från tid till annan så jag tänkte att jag svarar på den öppet här på bloggen:

När man läser dina artiklar och kommentarer får jag ett intryck av att du har många olika portföljer. Går man tillbaka till ”hur man blir rik” serien så introducerar du ju Målsparande, Buffertsparande samt Pengamaskinen. I din ombalanseringspost så skrev du att du har räntefonder på shareville för att kunna visa, men att de ändå utgör en så liten del av din totala portfölj.

Då börjar jag ju undra, vad har du mer för portföljer? Och hur står dem i relation till varandra? Jag trodde att RikaTillsammansportföljen, dvs pengamaskinen, var majoriteten av det du hade? Skulle du kunna säga ungefär hur du har delat upp det?

Det här handlar nog mest om att bloggen utvecklas över tid, även om jag försöker gå tillbaka och uppdatera gamla artiklar. I stora drag så kör jag huvuddelen av mitt sparande och investerande via principerna för RikaTillsammans-portföljen. Det vill säga att jag försöker dela upp pengarna i olika tillgångsslag. Om man tittar på förhållande på Shareville så är RikaTillsammans-portföljen ungefär 30 gånger större kapitalmässigt än nybörjarportföljen. Egentligen har jag bara nybörjarportföljen som ett exempel att referera till.

Egentligen skulle jag rekommendera alla att köra enligt RikaTillsammans-portföljen men jag gör inte det eftersom den är lite mer avancerad men också för att den kräver att man har pengarna på lite olika ställen på grund av de olika tillgångsslagen. Nybörjarportföljen är nämligen enkelt för den kan du köra helt och hållet hos Avanza eller Nordnet och passar väl till ett månadssparande, RikaTillsammans-portföljen har guld antingen fysiskt eller via Bullion Vault, den har kontanter som egentligen inte bör ligga i ett ISK-konto utan på ett högräntekonto och sedan har den även obligationsfonder som kräver tillgång till den amerikanska marknaden och så vidare. Tittar man dessutom på en jämförelse av avkastningen så ligger de nästan likadant även om RikaTillsammans-portföljen har en något lägre risk i form av standardavvikelse över tid.

Portfölj CAGR Std.av. Bästa år Sämsta år Sharpe Sortino
Nybörjarportföljen 9.66 % ±11.80 % +28.75 % -20.20 % 0.43 0.84
RikaTillsammansportföljen 8.89 % ±7.87 % +39.28 % -5.17 % 0.50 1.54

Du kan gärna läsa jämförelsen av RikaTillsammans- och Nybörjarportföljen här:

Hur jag själv gör är att jag har:

 • En liten demo-Nybörjarportföljportfölj i Nordnets Shareville, motsvarar ca 1 % av mitt totala kapital
 • En RikaTillsammans-portfölj i Nordnets Shareville för några hundratusen

Hoppas det var svar på frågan. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej,

  Jag har letat men hittar inte indexfonder för många olika index, exempelvis SSE Composite Index. Det går att investera i Exchange Traded Funds (ETFs) med ganska låga avgifter, har du någon erfarenhet av dessa?

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 2. Hej, tack för inlägget! Några frågor till det du skriver:

  1. Har du ett separat buffertsparande (https://rikatillsammans.se/strukturera-din-privatekonomi-som-ett-proffs/) eller anser du att RikaTillsammans portföljen erbjuder tillräckligt med buffert?

  2. På samma tema som ovan, har du kvar målsparande? Säg att man planerar ett större köp – en bil eller kanske tom en bostad. Tycker du då man bör nagga från de olika delarna av sin RikaTillsammans-portfölj eller kan det vara att föredra att ha en kortsiktigare sparande men lägre risk (typ ränteplaceringar och fasträntekonton) som man inte räknar med i sin RikaTillsammans-portfölj (och då inte heller tar hänsyn till vid omfördelning av den portföljen).

  3. Hur räknar du in dina Better Globe träd i RikaTillsammans-portföljteorin? Som långa obligationer?

  Tack för en bra blogg!!

  Gravatar för användaren
  Fredrik
  1. Rent tekniskt behöver man inte separat konto för buffer- och målsparande – det är bara mental bokföring. Men eftersom du är människa så kommer du ändå syssla med det och därför kan det vara lämpligt med separata konton.

   Lägger man upp det som Jan föreslår så skall man inte tulla på pengamaskinen under uppbyggnadsfasen (att ha separat konto kan hjälpa till med disciplinen). Sen när det gäller buffer- och målsparande finns lite olika skolor – vissa betraktar buffert som emergency cash medan andra tycker att bufferten kan nyttjas för att jämna ut kassaflödet under året. Man kan anpassa det lite utifrån eget tycke med andra ord.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 3. ”Egentligen skulle jag rekommendera alla att köra enligt RikaTillsammans-portföljen men jag gör inte det eftersom den är lite mer avancerad men också för att den kräver att man har pengarna på lite olika ställen på grund av de olika tillgångsslagen. Nybörjarportföljen är nämligen enkelt för den kan du köra helt och hållet hos Avanza eller Nordnet och passar väl till ett månadssparande, RikaTillsammans-portföljen har guld antingen fysiskt eller via Bullion Vault, den har kontanter som egentligen inte bör ligga i ett ISK-konto utan på ett högräntekonto och sedan har den även obligationsfonder som kräver tillgång till den amerikanska marknaden och så vidare.”

  Det här förstår jag inte, jag kan ju köpa dem aktier du har i din RikaTillsammans-portfölj via Nordnet om jag accepterar avtalen som krävs för handeln, så allt kan styras via Nordnet precis som med nybörjar portföljen.
  Eller har jag fel?

  Gravatar för användaren
  Adrian
  1. Tanken var väl lite att ha fysiskt guld, det går inte att ha där (man kan däremot använda ETFer som substitut). Dessutom blir det efter årsskiftet mer tveksamt ifall man bör ha korta räntefonder på ISK (även om man rent tekniskt kan ha de där).

   Gravatar för användaren
   Skyking
 4. Via min bank blev jag informerad om ISK- Konto.
  Dessvärre sålde rådgivaren in iden väldigt fort hos mig, vilket resulterade i att jag började att investera i fonder via min egen bank istället för Nordnet eller Avanza. Jag är medveten om kostnaderna som tillkommer, men har samtidigt öppnat ett nytt ISK-konto hos Avanza där jag nu avsätter större delen av mina kommande besparingar.

  Vad jag förstått av dina portföljer så får varje sparare sprida kapitalet över tid. Jag kommer förmodligen spara i olika kategorier över tid: indexfonder, aktier, obligationer. Vad som framgår av dina resonemang är att: delar av det investerade kapitalet riskerar att ätas upp av höga avgifter genom aktiv förvaltning. Därför kommer jag att avvakta innan jag säljer av mina fonder hos min huvudsakliga bank. Det känns tryggare att när jag väl lämnar min bank med sparkapitalet så vill jag inte sälja alltför fort, just för att jag kan tappa delar av anskaffningsvärdet. Jag försöker att vara kritiskt inställd, men känner att jag får olika bud på sparalternativ hela tiden.

  Jag har en sparhorisont på 3-4 år och avsätter 4000-5000 kr i sparande varje mån.

  Gravatar för användaren
  Karl
 5. Lite tankar kring portföljerna.
  Har kombinerat dina portföljer med varandra, mest indexfonder men har även lagt en del i aktibolag så som Anoto och Starbreez bara för att krydda till det om det skulle slå väl ut, pengar jag är beredd att förlora! Är det värt att göra det här? Eller ska jag satsa allt i fonder?
  Det kan ju smälla till och ge bra resultat menar jag.
  Likväl som jag kan spela bort pengar på lotto så kan jag ju satsa dom i ett bolag jag tror på och kombinera det med ett sunt sparande i indexfonder!
  Då har du ju en del i kategorin tur också! Vad tycker du?

  Gravatar för användaren
  Peter Hedin
  1. En positiv sak med ISK är att banken inte får ta ut någon avgift på själva kontot. Har du blivit ”lurad” att öppna ISK är det alltså ingen panik – det enda som händer är att du får undermåligt utbud (ofta dyrare fonder som banken får bra kickback på). Det är bara att öppna nytt ISK hos Nordnet eller Avanza.

   När det gäller fondavgifter så baseras de nästan uteslutande på den tid du äger dem och endast undantagsvis på dina transaktioner. Du har alltså väldigt lite att förlora på att byta fonder (inom ISK), i de flesta fallen rör det sig om att du missar att vara investerad några dagar. Det man bör tänka på är skatteffekterna när man flyttar till/från ISK, det man bör göra är att ta ut pengar i slutet av kvartalet och sätta in dem i början (låta dem ligga på vanligt konto över kvartalskiftet).

   Gravatar för användaren
   Skyling
 6. Jag håller med föregående inlägg. Intressant om vi kan få återkoppling angående de långa obligationerna. Skulle även vara intressant att veta hur du, Jan, resonerar kring det faktum att RBS Rogers enhanced commodity har gått till inlösen. Några alternativ på gång till Rikatillsammans portföljen eller ska man pumpa in pengarna i silver och guld istället?

  Gravatar för användaren
  Johannes
 7. Hej Jan!
  Hur går det med artikeln om investering i obligationsfonder? Du skrev för någon månad sen att du slipade på din strategi och nu läser jag att man behöver tillgång till den amerikanska marknaden. Jag blir nyfiken :)
  Ha en bra dag!

  Gravatar för användaren
  Max

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök