Läsarfråga kring mina olika portföljer

Hur är min egen fördelning i förhållande till RikaTillsammans-, Nybörjar- och andra portföljer?

Följande läsarfråga får jag från tid till annan så jag tänkte att jag svarar på den öppet här på bloggen:

När man läser dina artiklar och kommentarer får jag ett intryck av att du har många olika portföljer. Går man tillbaka till ”hur man blir rik” serien så introducerar du ju Målsparande, Buffertsparande samt Pengamaskinen. I din ombalanseringspost så skrev du att du har räntefonder på shareville för att kunna visa, men att de ändå utgör en så liten del av din totala portfölj.

Då börjar jag ju undra, vad har du mer för portföljer? Och hur står dem i relation till varandra? Jag trodde att RikaTillsammansportföljen, dvs pengamaskinen, var majoriteten av det du hade? Skulle du kunna säga ungefär hur du har delat upp det?

Det här handlar nog mest om att bloggen utvecklas över tid, även om jag försöker gå tillbaka och uppdatera gamla artiklar. I stora drag så kör jag huvuddelen av mitt sparande och investerande via principerna för RikaTillsammans-portföljen. Det vill säga att jag försöker dela upp pengarna i olika tillgångsslag. Om man tittar på förhållande på Shareville så är RikaTillsammans-portföljen ungefär 30 gånger större kapitalmässigt än nybörjarportföljen. Egentligen har jag bara nybörjarportföljen som ett exempel att referera till.

Egentligen skulle jag rekommendera alla att köra enligt RikaTillsammans-portföljen men jag gör inte det eftersom den är lite mer avancerad men också för att den kräver att man har pengarna på lite olika ställen på grund av de olika tillgångsslagen. Nybörjarportföljen är nämligen enkelt för den kan du köra helt och hållet hos Avanza eller Nordnet och passar väl till ett månadssparande, RikaTillsammans-portföljen har guld antingen fysiskt eller via Bullion Vault, den har kontanter som egentligen inte bör ligga i ett ISK-konto utan på ett högräntekonto och sedan har den även obligationsfonder som kräver tillgång till den amerikanska marknaden och så vidare. Tittar man dessutom på en jämförelse av avkastningen så ligger de nästan likadant även om RikaTillsammans-portföljen har en något lägre risk i form av standardavvikelse över tid.

Portfölj CAGR Std.av. Bästa år Sämsta år Sharpe Sortino
Nybörjarportföljen 9.66 % ±11.80 % +28.75 % -20.20 % 0.43 0.84
RikaTillsammansportföljen 8.89 % ±7.87 % +39.28 % -5.17 % 0.50 1.54

Du kan gärna läsa jämförelsen av RikaTillsammans- och Nybörjarportföljen här:

Hur jag själv gör är att jag har:

  • En liten demo-Nybörjarportföljportfölj i Nordnets Shareville, motsvarar ca 1 % av mitt totala kapital
  • En RikaTillsammans-portfölj i Nordnets Shareville för några hundratusen

Hoppas det var svar på frågan. :-)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök