Läsarfråga: Varför bara inte köpa Avanza Zero?
Sök:

Läsarfråga: Varför bara inte köpa Avanza Zero?

Ett resonemang kring att inte lägga alla äggen i samma korg.

Läsarfråga: Varför bara inte köpa Avanza Zero?
Den här artikeln publicerades 2014-08-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Fick den här riktigt bra frågan via Facebook från Ludvig för ett tag sedan med hänvisning till min artikel ”En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin”:

Kommenterade din artikel förut idag ang vilka indexfonder man ska spara i som nybörjare. En tanke som slår mig som verkligen är nybörjare är att: Varför inte lägga alla pengar i till exempel Avanza zero som är helt avgiftsfri? Varför köpa så många olika fonder med avgifter om ändå Avanza zero är gratis. Är svaret att köpa olika indexfonder för att fonderna ska följa olika index?

Ja, det handlar om att följa olika index och därmed minska risken. Genom att precis som du skriver, följa olika index, så diversifierar man genom att man inte lägger alla äggen i samma korg.

Avanza Zero som tillsammans med Nordnet Superfonden Sverige (samma typ av fond) är två fonder som framförallt följer den svenska börsen (eller indexet). Det har historiskt sätt varit bra, eftersom den svenska börsen är en liten börs som har gått väldigt bra över tid. Liten börs både i form av att det bara är 30 bolag som räknas och liten i form av mängden kapital.

Nackdelen med den svenska börsen är att eftersom den är så liten så svänger den mycket (den har en hög volatilitet). Det vill säga den går upp mycket när det går bra och den går ner mycket när den är dålig. Jag brukar som en tumregel räkna den svenska börsen som att den ger i genomsnitt 8 % med en standardavvikelse på ca ±20 %. Det betyder något förenklat ett bra år (inte extraordinärt) så kan den svenska börsen hamna på mellan 8 % till +28 % och ett dåligt år mellan -12 % och + 8 %. Det är en ganska stort spann mellan -12 % och +28 %.

Genom att man köper fler fonder så får man större index – t.ex. USA-indexet, Europa-indexet och det globala indexet. Eftersom dessa index är större så svänger de mindre samtidigt som de ger en marginellt lägre genomsnittlig avkastning. Det ger att risken i form av volatilitet mätt i form av standardavvikelse blir lägre. Om du tittar i den här artikeln där jag analyserar nybörjarportföljen, så syns det tydligt hur de olika indexfonderna bidrar med olika komponenter som gör att risken minskar.

Ett exempel på det här är en av mina portföljer som jag har på Avanza där utvecklingen i år ser ut som följer:

avanza-korrelation

 

Där man tydligt kan se att min portfölj inte korrelerar (exakt följer) stockholmsindexet OMX Stockholm 30 – vilket det hade gjort om jag bara hade haft Avanza Zero. Det som har framförallt har ”räddat” utvecklingen i den här portföljen är just exponeringen mot andra index än bara det svenska. Så det enkla svaret är att du får en lägre risk i portföljen genom att diversifiera mot olika index och för mig är det värt med den lilla extra kostnaden som de andra indexfonderna ger.

Är där något mer som man skulle kunna lägga till i svaret till Ludvig?

Uppdatering 140810 17:34

I kommentarerna påpekade Tobias mycket riktigt att en bättre jämförelse vore med SIX30RX-indexet som inkluderar utdelningar. Då blir skillnaden betydligt mindre än i förra exemplet, men mer rättvisande. Det visar också på strategin styrka/svaghet – det minskar mindre när index faller (t.ex. augusti) men ökar också mindre när index ökar (t.ex. juni).

tjp-vs-sixrx

Relaterade inlägg


Den här artikeln publicerades 2014-08-10 klockan 07:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Fast om man bara handlar på svenska börsen borde det inte spela någon roll om man lägger allt på Avanza Zero istället för att välja själv. Chansen att man väljer bättre torde vara låg.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa
 2. Vit pil

  Hej,

  sparar man på lång sikt med regelbundna månadsinsättningar kan det väl vara en fördel med hög volatilitet? Anskaffninsvärdet blir lägre samtidigt som det långsiktiga värdet på fonden inte påverkas.

  Hälsningar

  Joachim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joachim Grünthal
 3. Vit pil

  Hej Jan.
  Jag bor och är skattepliktig till Norge.
  Jag sparar varje månad i i norska Nordnets superfonden Norge sen en tid men jag vill nu också börja köpa en svensk indexfond.
  Nordnet har ju en (skum) växlingskostnad så om jag vill köpa den svenska superfonden så blir det ett påslag som jag inte riktigt förstår eller är bekväm med.
  Är det någon vits tycker du att jag öppnar ett konto i svenska avanza och köper deras zero-fond istället för att köpa den svenska superfonden genom Norge?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   Beror lite på hur portföljen ser ut annars. Men tänk att Sverige / Norden rör sig ganska mycket lika. Bättre sprida riskerna till en global index-fond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan!
  Ser att din portfölj heter ”tjänstepension”. Ska precis själv sätta ihop en portfölj för tjänstepension samt inspirera min personal att göra detsamma. (Vill inte kalla det rekommendera)
  Vi är alla runt 30 – 40 år på företaget och sparandet kommer att sättas in i Avanzas tjänstepensionslösning. Skulle vara intressant att höra vad du tycker att en bra portfölj för tjänstepension bör innehålla och vara fördelad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gabriel
 5. Vit pil

  Hur många olika fonder bör man ha enligt dig? Det verkar inte riktigt framgå.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 6. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg! Jag brukar tänka precis det motsatta rubriken till den här artikeln. Alltså. Varför köper man inte en en liten del av allt? Varför investera 1000 kr i tio olika när man kan sprida risken och köra 100kr i 100 olika fonder/aktier.

  Och. Om man handlar med små summor är det så att man förlorar på det i avgifter? Om allt är % så borde det inte vara någon skillnad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  clara
  1. Vit pil

   Exakt. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson