Frågor och svar om privatekonomi – vecka 42, 2017

Om hus utomlands, fastigheter, utländska fonder som skydd mot krasch och annat roligt...

Efter tekniskt uppehåll kommer här ett nytt avsnitt av frågor och svar om privatekonomi. Den här veckan handlar det om hus utomlands, är utländska fonder ett skydd mot en svensk aktiekrasch och lite om fördelarna med fastighetsinvesteringar.

Alla frågorna plockar jag och Caroline från ”Frågor och svar”-delen här på bloggen. Till följd av feedback så testar vi här ett lite kortare format med (i min värld, bara) 25 minuter. Återkom gärna om det kändes bättre.

Som vanligt kan du lyssna på avsnittet även som podd.

Hoppas att du gillar det. Förhoppningsvis kommer det lite mer sådant här nu framgent när Caroline och jag jobbar mer tillsammans. :-)

 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tack för trevlig blogg!
  Ang den till nästa gång utlovade diskussionen om ev bostadsbubbla : Om luften skulle gå ur marknaden, hur stort prisfall räknar du med att det blir, hur länge tror du det varar? Exempelvis i Stockholms innerstad. Förstår också att det beror mkt på ränta, inflation, arbetsmarknad, ränteavdrag etc men finns det några internationella erfarenheter eller andra observationer/hypoteser som sätter någon siffra på det? Är alla kunniga experter förresten lika överygade som bloggosfären och pressen om att vi har en bubbla?
  Med vänlig hälsning,

  Gravatar för användaren
  Pontus
 2. Som nybliven ägare till en hyresfastighet sitter man ju som på nålar i väntan på inlägget om hon som äger 500 lägenheter. Du har hintat om det länge nu…. när kommer det?

  Gravatar för användaren
  Johan
 3. Jag har lägenheter utomlands. Det går som sagt som tåget, utför, utan bromsar mot stupet.

  Gravatar för användaren
  Anonym
 4. 25 minuter är bättre :)

  Gravatar för användaren
  Tommy
 5. När du gör korttidsaffärer som med börsintroduktionen Climeon eller liknande. Gör du det via ISK eller vanligt aktiekonto?
  Gjorde tillfällig insättning på ISK men fick ingen tilldelning.Alla insättningar på ISK beskattas ju.
  Så jag vet inte om jag skall ta ut de igen för att ev. placera de i något annat utanför ISK, vill ju inte ha de oplacerade på ISK utan kanske på ett räntekonto tills nästa tillfälle kommer.

  Gravatar för användaren
  Tommy
 6. Tycker du missade poängen lite med utlägget om diversifiering. Det är ju helt klart så att stora länder eller händelser påverkar i princip hela världen(s börser), men däremot små länder eller lokala händelser behöver ju inte påverka hela världen. T.ex. krisen i Venezuela har ju inte fått hela världen att gå i konkurs. Jag tror att det var mer ett sådant scenario som frågeställaren hade i åtanke, där något lokalt i Sverige fick just den inhemska ekonomin att krackelera. Inte att hela världen med USA eller Kina i spetsen skulle hamna i deflation.

  Gravatar för användaren
  Kalle
  1. håller med Kalle fullständigt.
   I de flesta länder i världen så äger 70-85 % av befolkningen sina bostäder obelånat medan det i Sverige endast är 9%, Dessutom är genomsnittliga individen i Sverige privat belånad i en omfattning som saknar motstycke någon annanstans och har dessutom i jämförelse mycket lågt eget sparande, vilket gör att en ekonomisk kris här kan slå ut stora delar av befolkningen i Sverige men kommer inte påverka livssituationen för befolkningen nämnvärt på världskartan. Att 76 % av befolkningen i Grekland obelånat ägde sina bostäder samt att närmare 50% hade en årslön i besparingar gjorde att Stats-/finnas-krisen där inte innebar en konsekvens med omfattande grekiska flyktingströmmar i andra länder. Tvärtom gav en minskad statsekonomi och kollapsande administration istället möjlighet för stora delar av befolkningen att öka sitt privata ägande,

   Gravatar för användaren
   thomas
  2. Jag håller med Kalle, jag fick samma uppfattning och det hade varit väldigt intressant att höra ett svar från den synvinkeln.

   Gravatar för användaren
   Simon
 7. Går det att ladda ner på något sätt som mp3 etc?

  Gravatar för användaren
  Daniel
  1. Du kan ladda ner direkt från denna sida om du klickar på ikonen med en pil ner till ett streck precis under soundcloud-loggan.

   Gravatar för användaren
   Simon

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök