Läsarhistora om att investera i fastigheter

Om att gilla de problem som ett nytt åtagande för med sig...

Jag tycker det är viktigt att visa på människor som har vågat, fått arbeta och lära sig nya saker, fortsatt gå framåt och över tid lyckats. Nedan följer en inspirerande läsarhistoria. Håll till godo. :-)

Jag har läst din sida av och till under att antal år och vill tacka dig för tankarna kring att äga hyresfastigheter. Jag bor i en liten ort och fick av en slump möjlighet att förvärva en fastighet 2010.

Efter ytterligare ett antal förfrågningar så blev det fler och nu omsätter jag och min sambo 2,5 miljoner per år  på husen. Vi kommer på sikt att omvandla till ett AB  enligt min affärsplan så kommer det att hända om 3-4 år när vi har kvittat ut investerat kapital i form av ”förhöjande” renoveringar.

Vår stora fördel är att vi inte behöver pengarna nu utan återinvesterar dom i fastigheterna i form av energibesparingar, utveckling av ytor osv. Jag har använt dina exempel på kassaflödes värderingar i mina samtal med banken fler än en gång och enligt din kassaflödes kalkyl så är värdet idag ca 24 Miljoner (tilläggas bör att vi har idag lånat mindre än  11)

Vi har precis anställt en vaktmästare på halvtid och en snickare med förflutet som fastighetsansvarig på ett större bolag. Planen är att jag skall kunna vara ekonomiskt oberoende vi 55, vilket händer om 6 år. Detta känns helt klart som ett nåbart mål. Det större målet är att lämna kvar en rörelse som barnen kan ha glädje av längre fram, en variant på din ”penga maskin” till Freja. Det fantastiska är att man träffar så otroligt mycket kul människor när man söker kontakter, nya hyresgäster mm.

Givetvis så har vi råkat ut för tråkiga hyresgäster och skickat fler än en till Kronofogden, men det är en del av spelet.

Tack för dina tankar och idéer!
Thomas E.

Min reflektion

Jag tycker som sagt att det är fantastiskt inspirerande att läsa sådant som ovan och jag unnar dem det verkligen. Sedan läser jag också mellanraderna att det har ju inte varit utan arbete och motgångar. Både i form av att lära sig nya saker, be om hjälp, delegera och inte minst även tråkigheter som med hyresgästerna till Kronofogden. Men för mig är det som med allt annat, det finns ingen ”sure-thing” för då hade alla gjort det.

Det är ju det som jag tänker att framgång handlar om. Att ta sig an något och sedan se problemen i ansiktet och inte önska att man inte hade dem, utan snarare önska att man vara bättre. Det vill säga att man ser fram emot att växa och lära av de utmaningar som man kommer att ställas inför.

Det är ju därför jag t.ex. älskar mina investeringar i fonder, för jag gillar den typen av problem och utmaningar. Jag har också vänner och bekanta som inte har en krona i fonder utan gillar fastigheter, som går i gång på att lära sig något nytt om en byggteknik eller älskar att effektivisera vattenförbrukningen i tvättstugan på sitt hyreshus. Ungefär som som Thomas ovan gör med energieffektiviseringar, utveckling av ytor och så vidare.

För dig som är intresserad av fastigheter, kan jag rekommendera Tessin och deras nyhetsbrev. Det är ett av de bättre nyhetsbreven för dem som är intresserade av att investera i fastigheter, de brukar ge boktips, hålla föreläsningar och erbjuder även investeringar tillsammans med andra i fastigheter. Jag prenumererar själv på det, men har inte gjort någon investering via dem (eftersom jag gillar mina fonder som sagt). :-)

Jag får en liten ersättning om du anmäler dig till deras nyhetsbrev, men det är inte därför jag rekommenderar det, utan för att det är något prenumererar på själv, läser och det är kostnadsfritt för dig.

Relaterade artiklar

Igår fick jag en kommentar från en annan läsare som skrev det här som gjorde mig superglad:

Helt otrolig analys av privat fastighetsägande! Har under 15 år varav (10 på heltid) ägnat min tid åt dessa frågor och hittade inga brister. (Möjligen glömde du nämna möjligheten till positiv räntefördelning som fördelaktigt sätt att få ut vinst.) Tack för kul läsning.

Kommentaren och relaterade artiklar finns här:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. När jag läser ” Vi kommer på sikt att omvandla till ett AB enligt min affärsplan så kommer det att hända om 3-4 år när vi har kvittat ut investerat kapital i form av ”förhöjande” renoveringar.” kan jag inte låta bli att undra varför man inte kör det i AB från första dag? Det är ju knappast så att det är aldeles för betungande att pytsa in 50k i aktiekapital (man behöver nog pyttsa in lite mer än så ändå).

  Problemet man får när man ombildar det är att man måste betala för lagfarten när man överför ägandet på fastigheten till sitt nybildade aktiebolag. Just denna problematiken gör att man ibland bildar aktiebolag vars enda syfte är att äga en specifik fastighet – så att man istf att sälja fastigheten helt enkelt istället kan sälja aktierna (och i praktiken sälja fastigheten utan att behöva betala för lagfarten).

  Dessutom så är det ju billigare med generationsväxling i företaget. Med aktiebolag så överlåter man helt enkelt aktierna, men som enskild firma så måste man överlåta fastigheten vilket innebär att man måste betala lagfart då också.

  Gravatar för användaren
  Skyking
  1. Privat överlåtelse/gåva med mindre än 85% av taxeringsvärdet i betalning ger 0% stämpelskatt, dvs det blir bara den fasta avgiften på 825kr för lagfarten att betala.

   Liknande upplägg finns även för aktiebolag, men förslagsvis anlitar man någon expert på området så alla papper blir rätt då det är klart mer invecklat.

   Gravatar för användaren
   Stefan H
  2. Det kräver kanske att man inte har så stora lån i förhållande till taxeringsvärdet. När man bildar bolaget krävs ju att aktiekapitalet blir stort nog för att täcka skulderna och värderingen av apportegendomen (fastigheten) kan ju tolkas som det pris man överlåtit fastigheten till (och är vad fastigheten kommer värderas till i bokföringen väl).

   Jo man skall nog anlita en expert, men likväl förefaller det enklare att starta det som aktiebolag direkt.

   Gravatar för användaren
   Skyking
  3. Jo, det vore inte så svårt att ”pyttsa” in 50.000:- för att starta ett AB från dag ett, men då är man bunden till dom regler som följer ett AB. När vi började med ett hus och fick upp värdet på det så använde vi det ”övervärdet” som kontant insats på nästa hus osv. Som det är nu kan vi använda intäkterna från hus 1,2 &3 för att betala för renoverningen av hus 4 osv.
   Givetvis finns det bade skattemässiga fördelar ( och nackdelar ) med att driva det I privat ägo, men jag tycker att enkelheten och framför allt friheten med att inte vara bunden av de redovisningslagar som följer med ett AB vinner. Rätt eller fel?. Har man bara korrekta värden med sig så loser sig det mesta.

   Gravatar för användaren
   Tomas
 2. Hej,
  Kul att det går bra! Bara en kort undran, hur driver ni verksamheten idag? Du nämner att du ska omvandla till AB inom några år men att du redan nu anställt en del personal. Som företagare med flertalet anställda blir jag lite orolig när jag hör om anställningar som inte sker inom ett AB nämligen.

  Häftigt att det går bra!

  Gravatar för användaren
  Elias
  1. Jo, jag har anställt 2 st personer. Inga store problem. Givetvis har jag anmält mig som arbetsgivare till myndigheterna och betalar sociala avgifter och försäkringar osv. Har en redovisningstjänst som hjälper mig med alla papper. Sen är det samma sak med enkelheten här, vår vaktmästare är anställd av MIG inte ett bolag som jag äger, dvs han kan utan problem arbeta med vad JAG vill ( som kanske inte nödvändigvis är på en fastighet som ägs av ett bolag som jag äger ), så vill jag att han ska hjälpa mig med ”privata” saker tex. snickra ett staket på mitt hus så är det oklanderligt ok !

   Gravatar för användaren
   Tomas
   1. Låter toppen

    0
    Gravatar för användaren
    Stiffen
 3. Kul med folk som lyckas när de satsar. Lycka till i fortsättningen.

  Gravatar för användaren
  Johan

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök