Läsarhistora om att investera i fastigheter

Om att gilla de problem som ett nytt åtagande för med sig...

Jag tycker det är viktigt att visa på människor som har vågat, fått arbeta och lära sig nya saker, fortsatt gå framåt och över tid lyckats. Nedan följer en inspirerande läsarhistoria. Håll till godo. :-)

Jag har läst din sida av och till under att antal år och vill tacka dig för tankarna kring att äga hyresfastigheter. Jag bor i en liten ort och fick av en slump möjlighet att förvärva en fastighet 2010.

Efter ytterligare ett antal förfrågningar så blev det fler och nu omsätter jag och min sambo 2,5 miljoner per år  på husen. Vi kommer på sikt att omvandla till ett AB  enligt min affärsplan så kommer det att hända om 3-4 år när vi har kvittat ut investerat kapital i form av ”förhöjande” renoveringar.

Vår stora fördel är att vi inte behöver pengarna nu utan återinvesterar dom i fastigheterna i form av energibesparingar, utveckling av ytor osv. Jag har använt dina exempel på kassaflödes värderingar i mina samtal med banken fler än en gång och enligt din kassaflödes kalkyl så är värdet idag ca 24 Miljoner (tilläggas bör att vi har idag lånat mindre än  11)

Vi har precis anställt en vaktmästare på halvtid och en snickare med förflutet som fastighetsansvarig på ett större bolag. Planen är att jag skall kunna vara ekonomiskt oberoende vi 55, vilket händer om 6 år. Detta känns helt klart som ett nåbart mål. Det större målet är att lämna kvar en rörelse som barnen kan ha glädje av längre fram, en variant på din ”penga maskin” till Freja. Det fantastiska är att man träffar så otroligt mycket kul människor när man söker kontakter, nya hyresgäster mm.

Givetvis så har vi råkat ut för tråkiga hyresgäster och skickat fler än en till Kronofogden, men det är en del av spelet.

Tack för dina tankar och idéer!
Thomas E.

Min reflektion

Jag tycker som sagt att det är fantastiskt inspirerande att läsa sådant som ovan och jag unnar dem det verkligen. Sedan läser jag också mellanraderna att det har ju inte varit utan arbete och motgångar. Både i form av att lära sig nya saker, be om hjälp, delegera och inte minst även tråkigheter som med hyresgästerna till Kronofogden. Men för mig är det som med allt annat, det finns ingen ”sure-thing” för då hade alla gjort det.

Det är ju det som jag tänker att framgång handlar om. Att ta sig an något och sedan se problemen i ansiktet och inte önska att man inte hade dem, utan snarare önska att man vara bättre. Det vill säga att man ser fram emot att växa och lära av de utmaningar som man kommer att ställas inför.

Det är ju därför jag t.ex. älskar mina investeringar i fonder, för jag gillar den typen av problem och utmaningar. Jag har också vänner och bekanta som inte har en krona i fonder utan gillar fastigheter, som går i gång på att lära sig något nytt om en byggteknik eller älskar att effektivisera vattenförbrukningen i tvättstugan på sitt hyreshus. Ungefär som som Thomas ovan gör med energieffektiviseringar, utveckling av ytor och så vidare.

För dig som är intresserad av fastigheter, kan jag rekommendera Tessin och deras nyhetsbrev. Det är ett av de bättre nyhetsbreven för dem som är intresserade av att investera i fastigheter, de brukar ge boktips, hålla föreläsningar och erbjuder även investeringar tillsammans med andra i fastigheter. Jag prenumererar själv på det, men har inte gjort någon investering via dem (eftersom jag gillar mina fonder som sagt). :-)

Jag får en liten ersättning om du anmäler dig till deras nyhetsbrev, men det är inte därför jag rekommenderar det, utan för att det är något prenumererar på själv, läser och det är kostnadsfritt för dig.

Relaterade artiklar

Igår fick jag en kommentar från en annan läsare som skrev det här som gjorde mig superglad:

Helt otrolig analys av privat fastighetsägande! Har under 15 år varav (10 på heltid) ägnat min tid åt dessa frågor och hittade inga brister. (Möjligen glömde du nämna möjligheten till positiv räntefördelning som fördelaktigt sätt att få ut vinst.) Tack för kul läsning.

Kommentaren och relaterade artiklar finns här:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök