Läsarhistoria: Efter 9 år nådde vi äntligen vår första miljon
Sök:

Läsarhistoria: Efter 9 år nådde vi äntligen vår första miljon

En inspirerade berättelse från ett par och deras ekonomiska resa...

Så här i mellandagarna vill jag dela med mig av en riktig solskenshistoria. Det här är ett par vänner till oss som verkligen i många år har kämpat på, inte gett upp och verkligen ansträngt sig. Envist arbete över tid ger alltid resultat. Jag hoppas att du blir lika inspirerad som jag blev. Samtidigt vill vi även passa på och önska en riktigt God Jul!

Nedan är inlägget så som det är skrivet av Tom i Facebook-gruppen ”Ett rikare liv”:

Jag tvekar inför att dela detta då jag är lite osäker på hur det kommer att uppfattas, men jag väljer att göra det ändå eftersom jag antar att det finns flera som tvivlar precis som jag gjorde. När saker sker så långsamt att det inte riktigt märks kan det vara svårt att hålla drömmen vid liv.

Denna veckan blev jag och min fru slutligen miljonärer (tillsammans). :)

Våra tillgångar minus skulder hamnade i måndags på ett sjusiffrigt belopp och då har vi inte räknat med pensionsbesparingar eller värdeökningen på vårt eget hus.

Jag är 43 år nu och min fru är 30 år. Vi började på absolut noll kronor för nio år sedan (inget hus, sparkonto eller värdehandlingar). Vi hade då två små barn, arbetade båda heltid och bodde i en hyresrätt i Helsingborg. Vi hade också en dröm och en liten lila bok. Boken hette ”Rich Dad Poor Dad (annonslänk)” och var skriven av Robert Kiyosaki.

Nio år låter kanske inte som särskilt kort tid och jag håller på sätt och vis med, men det lustiga med tid är 9 år kommer gå vare sig man planerar för framtiden eller inte. Vi har under dessa nio år unnat oss både bröllopsfest, utlandssemestrar och vardagslyx men det har för det mesta (inte alltid) varit väldigt medvetna utgifter.

Under dessa år har vi investerat tiotusentals kronor i litteratur, seminarier och utbildningar för att lära oss om ekonomi, fastigheter och framför allt om oss själva. De första 500 000 kronor var de som tog absolut längst tid att skapa. Det tog sex år. Vi skapade dem i huvudsak genom att spara ganska medvetet samt att vi investerade i en ägandelägenhet som generade lite pengar under tiden vi ägde den och ytterligare en slant trillade in vid försäljningen.

Resten av pengarna kom snabbare. Vi letade ganska aktivt i ett halvår efter någonting att placera pengarna i och efter flera projekt och affärer som föll ihop i slutskedet så köpte vi slutligen en mindre hyresfastighet med fyra lägenheter i närområdet. Denna håller vi på att rusta upp och modernisera just nu och i så måndags fick vi besked från bankens värderingsman vad de ansåg att fastigheten var värd.

Redan är planerna för nästa fastighetsförvärv långt gångna och kommer troligtvis ske under andra halvan av 2018 redan. Det är verkligen sant att det blir lättare och lättare att få pengarna att växa ju mer du förfogar över.

Har det funnits problem och uppoffringar längs vägen? Visst, vi har valt att bo enkelt under dessa år och vi har aldrig köpt en bil som kostat mer än 30 000 kr. Ja, självklart har vi lagt mycket pengar på affärer som aldrig gick igenom. Självklart har vi haft problem med hyresgäster som inte betalat, men när vi funderar över vad vi offrat för att kunna genomföra detta så känns det inte som särskilt mycket alls.

Jag hoppas att du som läser detta inlägg och kanske nyligen börjat på din egen resa mot ekonomisk frihet kan känna lite igenkänning och att det i sin tur kan ge dig lite tillförsikt. Världen blir en bättre plats ju fler av oss som känner oss fria.

Jag önskar er alla en God Jul och hoppas att 2018 är det året du bestämmer dig för att satsa på dig själv och din framtid. Det är du värd.

Mvh
Tom


Jag hoppas att du blev lika inspirerad och glad som jag blev av det här. Som jag också skrev till Tom på Facebook, det är få som jag unnar det så mycket som till dem, för de har verkligen kämpat, varit målinriktade och är fina människor. Om Tom och hans fru väljer att tacka ja, så ska jag se om jag och Caroline kan bjuda in dem till ett poddavsnitt.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-12-26 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervjuer och läsarhistorier.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Reagerar lite på vissa kommentarer att 1-2 miljoner inte är några pengar och inte räcker till en bostad. Var ska ni bo egentligen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Kul discussion i kommentarerna. Jan, det vore intressant att ta upp det i frågestunden. Vad är en miljon värt idag? Kan man som 35 åring I hyresrätt verkligen klappa sig på axeln för en miljon? Jag är 36, I hyresrätt, med en knapp miljon utan att riktigt ha försökt vilket jag ångrar nu att jag inte tog spara och investera allvarligare. Tänk vart jag hade varit idag isåfall

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Är 1 000 kronor extra i månaden något att ha?

   1 000 000 kronor motsvarar 1 000 kronor extra i månaden under drygt 83 år. Ingen hänsyn tagen till avkastning efter inflation, skatt och avgifter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian
  2. Vit pil

   Svar till Johan. På 83 år är det möjligtvis en relativt liten summa pengar. Slå ut det dock på 9 år, vilket är antalet år som berörda hävdar har krävts för att tjäna ihop miljonen. Per månad blir det då ca 9 260 kr vilket inte är så lite. Åtminstone inte för mig. Då har jag inte tagit hänsyn till hyreshuset de äger som en tillgång. Dessutom kommer deras miljon kunna fortsätta öka så om 10 år har de förhoppningsvis över 2 miljoner + kanske ytterligare ett hyreshus. Inte så illa pinkat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
  3. Vit pil

   Jag menade svar till Christian, inte Johan…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
 3. Vit pil

  Anders: Jag är inte svensk så jag lider inte heller av avundsjuka. Jag gratulerade Tom men konstaterade att det är sjukt att man inte kan göra någonting för så lite pengar som 1 miljon. Jag själv har sparat ihop med än så ifall du är intresserad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
  1. Vit pil

   Menar du att avundsjuka enbart är förbehållet etniska svenskar o inte förekommer hos någon annan folkgrupp? Det är lika korkat som om jag skulle påstå att alla från mellanöstern är mördare, att alla från Östeuropa är kriminella eller att alla från Sydamerika langar kokain. Detta vet jag och många andra ej stämmer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
 4. Vit pil

  Det är bara att Gratulera Tom och hans Fru. Då dom redan har ett hus och barn är det starkt att ha sådana besparingar. Det sorgliga är ju bara att besparingarna i SEK minskar i värde jämfört med alla andra valutor delvis p.g.a. att Riksbanken kommer vara sist i världen med att höja räntan och avsluta stödköp om dom någonsin kommer att göra det. Hade Tom och hans fru inte redan haft ett hus hade dock 1 miljon kronor i besparingar varit i princip ett minimum för att ens fundera på att köpa ett boende idag. Har man inte 1-2 miljoner kronor sparat som 35 åring och bor i hyresrätt är man per definition fattig då man knappt får någonting för så lite pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
  1. Vit pil

   Grattis till Tom och hans fru. Bra Jobbat o lycka till! Till J, hur många miljoner kr och hus har du? Lika många som alla andra anonyma personer på nätet? Din kommentar stinker avundsjuka.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.