Låt oss hjälpas åt med att skapa ett bear/bull-case

En idé för att illustrera svårigheten med marknadsläget och vikten av en bra story

Efter feedbacken och kommentarerna på förra avsnittet så tänker jag, kan vi inte leka leken med konceptet kring den 10 mannen? Låt oss konstruera två bra och övertygande stories för ett par case. T.ex. ett bear- och ett bull-case för t.ex. marknaden, Tesla, IT-aktier eller liknande. Syftet är inte att någon ska få rätt eller övertyga någon annan. Min tanke är att illustrera exemplet kring att marknadsläget just nu är väldigt svårbedömt och att man kan skapa övertygande stories för båda sidorna.

Jag har just nu en bias åt att jag upplever marknaden övervärderat och att vi har mikrobubblor i t.ex. Tesla, IT-aktier och ett par områden till. Jag skriver således gärna ett bear-case för dessa kring varför de är övervärderade och att man tar en risk man inte får betalt för när man investerar i dessa fonder.

Kan vi i kommentarerna hjälpas åt med argument och en story för ett bull-case så kan jag klippa ihop det till en sammanhängande story. Det är väldigt svårt att argumentera mot sig själv. ??

Mitt förslag är:

 • Tesla
 • IT-aktier / ny teknikfonder
 • Marknaden i allmänhet (enklast är S&P500)

Är det något som låter intressant och som vi kan hjälpas åt med?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

25 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tesla har gått upp igen om än inte tillbaka till forna höjder. Jag behåller mina Tesla och köpte ett par nya när den stod som lägst. Jag tror den och andra IT-aktier kommer att fortsätta upp efter dipp.

  Gravatar för användaren
  Britt Berglund
 2. Tesla-bubblan sprack igår, dök med 20 procent.

  Case closed.

  Gravatar för användaren
  Oscar B
 3. Bull-case aktiemarknaden i allmänhet:

  Många börsbolag går bra och fortsätter att ha en vettig omsättning och även vinst i många fall. De flesta amerikansk utdelningsaktierna jag har fortsätter att dela ut precis som tidigare.

  Det är generellt så att krisen drabbar småbolag som restauranger, hotell och dylikt. Företag på börsen kommer klara sig igenom krisen väl.

  Utöver detta så har vi riksbanker och stater som pumpar in pengar för att hålla hela näringslivet flyttande. Detta kommer troligtvis göra aktiemarknaden till en av de bättre ställen att ha sina pengar på.

  Bear-case aktiemarknaden i allmänhet:

  När många små bolag går dåligt kommer konsumtionen att minska, både för företagen själva och dess anställda/tidigare anställda, och därför också efterfrågan. Detta kommer drabba de stora bolagen med lite fördröjning.

  Exempelvis finns risken att lågkonjunkturen blir ganska lång och då dras mycket med i fallet ner. Det blir även så att fler tvingas sälja av sina aktieportföljer för dom behöver pengarna till annat, exempelvis personer med för små buffertkonton.

  Om lågkonjunkturen blir någorlunda lång så kommer stater och riksbanker inte kunna fortsätta med stimulansåtgärderna, och då kommer den nya smällen för aktiemarknaden.

  Gravatar för användaren
  Erik Dahlen
 4. Jag tror också att de globala försörjningskedjorna har fått sig en törn iochmed corona. Förutom att det ur ett ESG perspektiv är absurt med dessa försörjningskedjor.

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 5. Ett bull case för USA, den dynamik som finns här har alltid och,anser jag, kommer även framöver att innebära en god ekonomisk utveckling. Asien har också goda drivkrafter, men nu är handsken kastad, och de isidosättande av i synnerhet immateriella rättigheter tolereras inte längre av USA. Japan kopierade, Kina kopierar liksom Sydkorera.
  Europa har fastnat i sin ”dröm” om en federation. Detta på en kontinent vilken inte har, som USA, en sammanhållande ide. Syd-Nord, Öst-Väst är konfliktpunkter. Det man kan enas om är byråkratiska regleringar och symptomatisk en fördelningsunion från västeuropa till öst och syd.Nu när Storbrittanien lämnar finns det ingen inflytelserik motkraft mot denna utveckling längre.

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 6. Bull-case Teknologi:

  Med teknologi menar jag IT, AI, Cloud, mm. mm. Kärt barn har många namn.

  Före industriella revolutionen var över 95% av ekonomin och arbetstillfälle a inom jordbruket.

  Under 1900 talet har den största delen av ekonomin och anställningarna varit inom industrin.

  Sedan en 20 år står vi inför en ny revolution och är på väg in i informations teknologi samhället. Det vi sett nu är bara början.

  Det talas om att 80% av alla arbeten som dagens ungdomar ska arbeta med om 10 år inte ens har uppfunnits.

  Svårigheten för dagens ungdomar är densamma som för barnen till bönder i slutet på 1800 talet. Det kommer något nytt men vad?

  Att investera i traditionell industri idag är som att investera i harvar för jornbruket i början på 1900 talet. Inte det bästa!

  Jag hade turen att få vara med på en privat föreläsning av Paul Saffo på Stanford för en 20 år sedan (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paul_Saffo).

  Vi frågade: Vilka teknologier och trender ska vi satsa på?

  Han svar fastnade (typ): Titta på vad som var hett men inte riktigt fungerade för 20 år sedan och utvärdera om det mognat. Våra hjärnor har en förmåga att föreställa oss framtiden med nya teknologier mycket snabbare än vi hinner utveckla dem och ha infrastruktur på plats för att kommersialisering ska lyckas.

  Jag tittar tillbaka på IT bubblan för nästan exakt 20 år sedan och tänker att den riktiga teknologirevolutionen ligger framför oss.

  Detta blir säkert inte utan dramatiska upp- och nergångar, precis som det var i industriella revolutionen. Vinnare ska filtreras från förlorare, men på lång sikt tror jag på teknologisektorn.

  Gravatar för användaren
  JFB
  1. Delar din syn. Man bör, enligt min mening, agera på sektorn. FAANG bolagen kan göra vem som helst nervös?

   Gravatar för användaren
   Defensiv
  2. När jag kom ut i arbetslivet, var det inom Kooperationen. Kommer Ni ihåg ”blåvita varor”? Häcklades och blev ingen kommersiell framgång. Idag har alla dagligvarukedjor DOB(distributors own brand).

   Gravatar för användaren
   Defensiv
 7. Hej igen!
  Glömde presentera egna ekonomiska utgångsläget ?
  Bolån på under 50% av bostadens värde (dagsvärde ca 8M), men vi tog bakens erbjudande i mars om amorteringsfrihet resten av året pga. Corona.
  Det var tur då mannen blev arbetslös i midsommarveckan och jag fick cancerdiagnos i april och har 75% av lönen sedan juni. Vi har ett konsultbolag som mannen jobbar på att få aktivitet till nu efter att anställningen upphörde.

  Vi har långsiktigt sparande i aktier till oss själva och barnen på ca 1,3M. Buffertsparande på minimum nu då vår ekonomi ligger på minus. Normalt ska vi ha mellan 15k – 25k på buffertsparande och det kommer vi väl upp till bara jag (som sitter i chemo-infusionsläge just nu i ✍️ skrivande stund) kan börja jobba 100% på distans efter jul och nyår.

  Vi har aktier i e-banker, elbolag, industriföretag (ex. maskin-, metall-, skogs- och rörprodukter), byggföretag.
  Som i någon kommentar nedan: vi tillhör 40-50 åringsgruppen (dock med två barn 7 & 5 år) men utan framtida arv att ”luta sig tillbaka och vänta på”?
  Förlust ibland, omplaceringar och aktivt följande politiska och ekonomiska läget.
  Corona har ju gett nya utmaningar på så många håll och kanter!
  Känslan är som för meteorologen – spännande med blixt ⚡️ och dunder bara det finns bättre och lugnare väder vid horisonten ???

  Gravatar för användaren
  CamillaMI
 8. Hej – svårt med sparande då var och en har så olika utgångspunkter.

  För mig är ekonomi (sparsamhet) och idrott varit med sedan tidiga barnsben.
  För flera av mina bekanta (och vissa släktingar) är sparande och ekonomi sådana saker som de önskar behöva tänka på lika lite som tandläkarbesök.

  Min man har ett bra tankesätt:
  Delegera aldrig sådant du inte förstår dig på till.
  Hans lillebror är konstant utan pengar, har både bolån, konsumtionslån och bilfinansiering men vill inte sköta sitt sparande själv.
  Denna inställning har jag märkt hos flera bekanta med dålig ekonomiskt tänk.
  Dessa människor tar sparandet så som andra bantar, dvs. de förstår inte att man måste ändra livsstilen för att få en hållbar förändring i sin ekonomiska situation och sitt sparande.
  Precis som då vi vill ”komma i form och må bättre”, så måste både fysisk rörelse och energi-intag läggas om till att passa in både i vardagen och till fest.

  Precis så tycker jag det borde vara med sparande och ekonomi. Det är ingen kort diet med ”strypt spendering” för att sedan återgå till att köpa allt annat först och sedan se vad som blev över. Aktivt sparande är för mig den ekonomiska ”njutning” och motsvarar mitt behov av fysisk rörelse för att må bra.

  Många vill nog uppnå ”passivt sparande som rullar på” utan att man behöver tänka eller agera dess mer i ärendet spara. Men önskar att någon annan ”styr och ställer” på bästa sätt så att pengarna/sparandet växer och frodas. Så är fallet för de flesta jag känner med trög ekonomi och nästintill obefintligt sparande. Offra lite och få mycket brukar mynna ut i få lite och offra mer och mer…

  Gravatar för användaren
  CamillaMI
 9. Som bas tycker jag man ska följa globalt (och lokalt) index. Men:

  Som någon skrev är värderingarna inte längre lika aktuella att titta på eftersom marknaden inte beter sig normalt. Länder och centralbanker räddar/styr finansmarknaden på nya sätt och inte tillåter det som bör hända att hända.

  Det största bull case för teknik framtiden. Världen blir mer digital. De största innovationerna och spetsutveckling sker här. De mest attraktiva jobben finns här. De mest begåvade talangerna söker sig hit.
  Det är ett generationsskifte som sker. Alla företag måste se över och uppdatera sig för att vara relevanta och överleva. De behöver investera i ny teknik oavsett industri och branch de själva befinner sig i.

  Visst kommer andra branscher att behövas även i framtiden men många jobb kommer ersättas av AI och robotar (som möjliggörs av teknikbolagen). Skulle kunna se det som att kostnaden för personal i framtiden kommer ersättas av kostnad till AI och robotar. Lönekostnader ersätts av teknikkostnader.

  Tar man det ett steg längre så är vi mest troligen på väg in i en helt eller delvis virtuell/simulerad värld. Vi är redan där med smartphones osv men ser inte att det skulle stanna vid det. Vilken branch och vilka bolag kommer möjliggöra denna utveckling? Vilka kommer äga framtidens infrastruktur och jobb?

  Gravatar för användaren
  PZ
  1. …och de företag som misslyckas hänga med i förändringen kommer konka eller köpas upp. De nya företagen som vill vara relevanta är antingen öppna för investeringar i nya tekniska lösningar eller befinner sig i teknikbranschen själva. I princip alla startups har ju en ny teknisk lösning som ersätter en föråldrad lösning.

   Ytterligare ett case: Teknikföretag ÄTER sig in i andra branscher. Ex. Amazons köp av Wholefoods där branschen ”Teknik” åt upp ett företag som från ”Konsument, stabil”.

   Gravatar för användaren
   PZ
 10. Jag saknar när Rika Tillsammans bloggen handlade om att göra privatekonomi enkelt så att fler vågade investera.

  Nu skriver du om tail-risk hedge som ingen normal privatsparare kan ägna sig åt och så detta… Case om hur marknaden – till och med en enskild aktie – kommer att gå…

  När fan blir gammal blir han religiös, eller?

  Har läsarna av bloggen ändrats i samma utsträckning? Dvs från de som får lära sig om inflation till de som spekulerar om hyperinflation?

  Svara
  11
  Gravatar för användaren
  Dagsvandring
  1. Om alla inlägg handlar om indexfonder och hinkar blir det nog tjatigt till slut :)

   Gravatar för användaren
   Fotvårtan
   1. Att investera ska vara tråkigt ;-)

    7
    Gravatar för användaren
    Dagsvandring
 11. Att Tesla och IT-Aktier är övervärderade kan man kanske vara överens om. Kurserna drivs antagligen av spekulation. Men vi vet inte om/när spekulationerna kommer sluta. Därför kan vi inte säga om aktierna kommer sjunka eller stiga de kommande 12 månaderna.

  Gravatar för användaren
  Carl Johnzen
 12. Jag har en helt annan historia som är delvis relaterat till detta.

  Jag har en vän som blankade fingerprint mitt under uppgången. Han var helt övertygad om att den var felprisad (vilket man i efterhand kan konstatera att den också var). Problemet är bara att när priset bara stiger och stiger blir man väldigt nervös när man ser pengarna tappa i värde. I slutändan lyckades han hålla ut och sälja utan förlust, men han gick dock inte med vinst heller. Kan dock tilläga att han inte sov så väldigt gott om natten under denna tid.

  Det jag försöker säga med den här historien är att jag precis som du tror att Ny Teknik företag mycket väl kan vara övervärderade (men jag vet ju inte, enligt marknadshypotesen är de ju det inte.). Men även om så är fallet, tror jag att de kommer fortsätta upp ett tag till då de är väldigt hypade just nu. Så därför har jag hoppat på tåget med en liten del av min portfölj som jag ombalanserar ofta för att undvika följa med ner i fallet till alltför stor del, en form av kombination av mometum och buy and hold strategi.

  Då jag inte anser mig ha förmågan att kunna värdera om en aktie/bolag är rätt värderad bättre än marknaden så har jag inga argument för detta. Jag kan bara se att Ny Teknik just nu har momentum och då kan man tjäna en hacka på det.

  Egentligen borde man väl kunna föra samma resonemang kring investmentbolag? Dessa har dock funnits i flera portföljer här (i form av spiltan investmentbolag) under lång tid. I mina ögon är det också en branchfond precis som Ny Teknik och fastigheter. Det jag anser att alla dessa brancher har gemensamt är att de alla har ett högt beta värde och det faktumet tror jag inte kommer förändras framöver heller.

  Gravatar för användaren
  Daniel Nilsson B
 13. Bull-case generella aktiemarknaden:

  Räntor har gått ner konstant sedan tidigt 1980 tal och ligger idag i många länder med en negativ realränta.
  https://data.worldbank.org/indicator/FR.INR.LEND?locations=US-GB-SE-IT-FR

  Centralbanker har tryckt upp oerhört mycket pengar. Sedan före finanskrisen så har amerikanska Federal Reserves balansräkning gått från 800 miljarder dollar till 7000 miljarder dollar. Nästan 10 gångers ökning.
  Det ser lika illa ut i övriga länder.
  https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

  Det återstår att se om negativa räntor införs generellt för oss småsparare. Danske Bank har redan infört negativa räntor i Danmark, alltså att man får betala för att spara hos dem, om man har mycket kapital.

  Den dagen vi i allmänheten får negativa räntor så blir vårt allternativ att köpa annat för sparpengarna. Pengarna kommer att jaga varorna som då går upp i pris, vilket leder till inflation. Mer pengar i omlopp och lägre (eller t.o.m. negativ) räntor för privatpersoner och företag, så måste aktiemarknaden helt enkelt gå upp tillsammans med andra reella tillångar. Det finns då verkligen inget alterantiv. Det blir då verkligen TINA (there is no alternative) och FOMO (fear of missing out),

  Central bankerna kommer inte att kunna höja räntorna som de brukar för att motverka inflationen eftersom så många stater har så hög belåning. Regeringarna kommer inte att acceptera högre statsräntor eftersom en alltför stor del skatteintäckterna skulle gå till att betala räntor på statslånen.

  Med hög inflation, eller kanske t.o.m. hyperinflation a la Tyskland på 1920 talet eller Venezuela och Argentina i nutid, och låga/negativa räntor så är det inte ens säkert att aktier kan bevara det reella värdet, men aktier kan vara det minst dåliga alternativet, tillsammans med andra reella tillgångar som bostäder, guld och råvaror.

  Den logiska slutsatsen är alltså att köpa aktier, guld, bostäder och allt annat reellt för allt vad tygen håller :)

  Gravatar för användaren
  JFB
  1. Ett ”Necessity case”

   Är närmast en ”privat” pensionsfond? Så frusterad över att räntor ger så lite, och att jag tvingas in i aktiefonder. Aktiedelen behöver prestera om man som jag har huvuddelen i räntor. Globalfonder ger för ”lite”. Digitalisering känns som en chansning som har framtiden för sig. Detta är också frustrerande, att riskexponeringen behöver öka över exempelvis globalexponering. Jag har dock landat i att detta är det som krävs. Selektivitet i branscher och länder. Funkar det inte får man väl bita i det ”sura äpplet” . Hittills har det hållit, men….?

   Gravatar för användaren
   Defensiv
 14. Bull case: Tech är INTE övervärderat. Millennials & yngre generationen efter det födda på 2000-talet är nu i arbetslivet som är uppväxta med bredband, ständigt uppkopplade & spenderar mer tid i virtuella världen än den fysiska (facebook, youtube, tiktok det är virtuella värdlar, ja vi är på god väg att bli cyborgs). De inte bara jobbar, de är ofta högavlönade inom IT & ekonomi, bank, startups efter avlutad kanditatexamen, om ens det behövs, vissa sektorer skriker efter folk ändå (IT/sysadmins).

  Vad köper de på börsen? Dessa människor köper inte gamla industribolag. De köper inte OMX30. De köper Tesla, Apple, Amazon. De gör inte som sina föräldrar och köper den gamla tidens bolag. Sorry, it’s not gonna happen. Varför skulle de göra det?

  Det finns gott om 40-50 isch ”barn” vars föräldrar börjar gå ur tiden. Sorry, men folk dör. Och de ärver MYCKET stora belopp som har byggs upp av deras aktieintresserade föräldrar. Vad köper de för aktier? Kanske lite OMX30 för säkerhets skulle och risksprinding… lite kullager, lite Boliden? Absolut. Kanske. Men de köper också tech. De köper jävligt mycket tech. De har en Apple i fickan och en Apple på handleden.

  Vart tar pensionsfondernas pengar vägen? Vart tar Blackrocks pengar vägen? In i index. Vad består index av? Tech. Vad fortsätter att öka i index? Tech. Vad fortsätter att minska i index? Den gamla tidens bolag. The big fish got old and died. How sad. Tiderna förändras.

  ”Det är inte annorlunda nu!”. Jo, jag är ledsen. Men det är precis vad det är. Tech är ingen bubbla. Jag skrev det redan i våras jag och säger det igen: Det är det monetära systemet ni ska observera och oroa er för, inte börsen. Tillgångslagsinflation är det vi upplever nu på akiter & fastigheter. Det är inte samma sak som en bubbla. IT 1999 var en bubbla, värderingar som inte speglade någon faktiskt underliggande tillväxt.

  Det finns massor, massor, massor av pengar som ska ta vägen någonstans. Vart tar de vägen? Just det… go figure. Inte räntefoner i alla fall. Till och med den mest tröglärde börjar inse att räntefonder är skit. Lyssna på Ray Dalio. Även han erkänner att räntor är skit. Varför? För att det är ett löfte at leverera pengar i framtiden. Varför vill du ha ett löfte om att leverera pengar i framtiden, när centralbankerna ger folk pengar i handen och pumpar upp börsen artificiellt? Räntor är skit. Pengar är skit. ”Cash is trash” – Ray Dalio

  Aktier och guld. Enkelt. Studera monetär histora så blir det glasklart.

  Anledningen att folk misslyckas på börsen är för att de måste FÖRKLARA sin verklighet. Aphjärnan kommer i vägen. ”Men nu har det faktiskt gått upp för mycket! Nu är det faktiskt en bubbla!” Jasså? Vad är det du inte vet, som kan påverka utfallet? Livet handlar om det du inte vet mer än någonting som du vet.

  Det är ingen bubbla i tech. Ja, Tesla är helt sjukt crazy i sin värdering just nu. Men det är också ett intressant bolag med framtiden för sig. Vad är det du inte vet, som kan påverka utfallet?

  Svara
  11
  Gravatar för användaren
  Fotvårtan
  1. Haha, ja detta var ett ”Bull case” med glöd?

   Gravatar för användaren
   Defensiv
 15. Upplever att termen ” Ny teknik” är så diffus. Skulle gärna ville se en uppdelning i Grön Ny teknik och övrig Ny teknik!

  Gravatar för användaren
  Pia
 16. Paynova aktier? Jag ser stor potential hos bolaget då de nyligen tecknade avtal med bland annat Paypal och Tradera.

  Gravatar för användaren
  Per
 17. Låter som en intressant och rolig idé. Ska försöka skriva något i alla fall, då jag har lite teknikfonder.

  Enskilda aktier som rusar iväg under en längre tid tänker jag ofta att jag borde försöka lära mig mer om och köpa in mig i. Känner mig lite dum som inte insåg tidigare att tex teknik och digitalt skulle jag satsat på i början av pandemin.

  Tänker sedan att de rusat så mycket, så jag kommer ju ändå in på slutet och riskerar att kanske bli en av d som kom in försent och istället förlorar.

  Ser därför teknikfonderna som ett åtminstone lite tryggare sätt att ta vara på chansen. Tror också att vi fortfarande är uppe i ett stor omvandlingsfas där ny teknik och digital teknik spelar stor roll.

  Och åtminstone faller fonderna, så blir det ett mindre fall och som hämtas in senare. Hoppas jag :-)

  Gravatar för användaren
  MartinP
 18. Det finns mycket folk som inte riktigt står i kontakt med verkligheten och som varken förstår eller bryr sig om att IT-aktier och teknikfonder är kraftigt övervärderade. De bara köper och köper som idioter och värdet fortsätter att gå upp. Det är fakta som man får förhålla sig till. Därför skulle det bara vara dumt att börja sälja eller blanka i nuläget. Möjligtvis kan det komma en liten dipp efter de senaste uppgångarna men det ingår ju i spelet. De stora blir bara större och marknaden kommer inom kort ikapp igen (till det övervärderade normalläget). Så det nog bäst att tänka till innan man lämnar båten.

  Warren Buffett har investerat 43% i Apple. Till slut har också han börjat fatta galoppen, vi lever i en värld som bygger på teknik. Jag vet inte hur mycket Elon Musk har i Tesla men han är nog inte så dum han heller. Om man har lärt sig något av de här herrarna är det att man blir inte rik genom att vara pessimist. Det gäller att tänka stort och vara långsiktig.

  Om hela börsen skulle gå ner kommer tekniksektorn att klara sig mycket bättre än resten. Så om man tror på en kommande björnmarknad är det nog hög tid att börja satsa lite extra på teknik (stora bolag). Men eftersom vi snart kommer att få fram ett fungerande vaccin kan det vara bra att ha sina indexfonder kvar – när det blir bättre tider kommer det att bli lite jämnare mellan de olika branscherna.

  Det enda stora orosmolnet som jag ser är att om Joe Biden vinner presidentvalet i november. Då finns det en liten risk att det blir ett inbördeskrig i USA. Men eftersom republikaner har långt mer vapen än demokrater kommer det inte att bli så långvarigt och marknaden återgår snabbt till det normala igen (dvs. ca 5-10% per år och lite mer för teknik).

  Gravatar för användaren
  Tale

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök