Leken att skapa icke-frågor i sitt liv

Igår hade vi ett av våra MasterMind-möten och som vanligt gick jag därifrån full av energi och inspiration samt nya idéer. En av tankarna som slog mig så här efteråt var leken om att skapa icke-frågor i sitt liv.

Det vill säga att skapa en struktur så att någonting inte längre behöver ta energi i ens liv. Jag har lyckats skapa några sådana icke-frågor i mitt liv och jag tänkte beskriva några av dem nedan.

Den första icke-frågan – kvällsmat

En av icke-frågorna i mitt och Carolines liv är kvällsmat. Vi är båda uppväxta i familjer där man har ätit två lagade mål mat om dagen. En på dagen till lunch och en på kvällen till middag. Länge var det något som Caroline kunde irritera sig på då jag (som den hungrige i familjen) kom med frågan – ”Vad blir det för mat ikväll?

I julas lyckades jag värva Caroline till att vi skulle pröva Linas Matkasse. Jag har testat sådana från och till ända sedan den första matkassen kunde beställas via Internet redan 2001. Sagt och gjort och från december månad har vi varit flitiga kunder hos Linas och vi är verkligen supernöjda.

Det får mig verkligen att tänka på den gamla marknadsföringsdevisen – det är inte borren man säljer – det är hålet. Man skulle ju kunna prata hur mycket som helst om vad det är Linas gör (dvs. borren), matkasse, ingredienser, recept m.m. men det är iaf. för oss ganska ointressant – det intressanta är ju hålet.

Hålet för mig och Caroline är att göra maten till något som bara fungerar av sig själv – något att inte behöva lägga energi på. Idag är det inte längre ett ”problem” med ”vad blir det för mat ikväll?”, snarare är det nästan ett spännande moment som: ”Undrar hur den etiopiska kycklinggrytan Doro Wat smakar?” (fantastiskt, om du undrar :)).

Så min rekommendation är verkligen – testa Linas, du kommer inte ångra dig. Använd denna länken, eller ange koden ”rikatillsammans” när du beställer så får du 250 SEK rabatt!

PS. Det roliga är att eftersom jag använder Balansbladet för att hålla koll på ekonomin, så trodde jag att Linas med sina 749 SEK per gång och 51 SEK som jag har lagt på för att skänka en matkasse till behövande i Kenya, skulle öka våra matkostnader. Men det har det faktiskt inte gjort, utan de håller sig på ganska samma nivå. DS.

Den andra icke-frågan – städning…

En annan sådan icke-fråga i vårt liv är städning. Det var en fråga som kom upp med jämna mellanrum – särskilt eftersom jag och Caroline har olika känslighet för när det behövs städas eller ej. Min smärttröskel är ganska hög, så det kunde bli ganska skitigt innan jag märkte av det och då hade det, sedan länge, passerat Carolines smärttröskel.

Vid ett tillfälle bestämde vi att jag skulle ta ansvaret för städning, under förutsättning att Caroline inte lade sig i hur det skulle gå till, bara att det skulle bli gjort. Sagt och gjort – jag anlitade Hemfrid som städar två gånger i månaden a 2 timmar. Med ROT-avdraget landar den kostnaden på 1.050 SEK per månad – en billig peng för all den energi som sparas.

Den tredje icke-frågan – pengar

Detta är ju en av de vanligaste frågorna jag stöter på i mitt jobb på Balansekonomi. Man vill ha så mycket pengar att man slipper att tänka på pengar. Grejen är ju dock att det inte riktigt fungerar på det sättet, för det är ju som att säga:

Jag vill ha så mycket vänner, att jag slipper att tänka på dem.

Det handlar ju inte om att slippa tänka på mat, städning eller pengar – utan att göra det till en icke-fråga. En fråga som inte är väsentlig, för problemet är löst. Jag är inte där idag än att pengar är en icke-fråga, men på god väg. :-)

Läs gärna mer mitt inlägg om hur jag tänker mig att det skall gå till att göra pengar till en icke-fråga.

Vad är syftet med att ha icke-frågor i sitt liv?

Man kan hävda att det är dyrt att lägga 2.600 SEK på Linas Matkasse och på Hemfrid, men jag påstår att vi tjänar ihop de pengarna i energi, energi som sedan kan användas för att lägga på andra projekt, som i sin tur ger mer energi eller pengar tillbaka. Samma resonemang kan ju användas på en mängd andra områden i livet – kring skall man göra det själv eller lägga ut det på andra?

Jag applicerar samma tänk i privatlivet som i mina företag – är det något som någon annan gör bättre än mig, då skall denna personen göra det. Jag ska fokusera på det som är min core-business eller den förmågan som jag kan göra bäst av alla. Det handlar inte om, som att i den svenska skolan, öva på det du är dålig på – utan tvärtom – bli bäst på det som du är bra på och ta hjälp med allt annat.

Allting som någon annan gör billigare än min timpeng, det lägger jag ut. T.ex. häromdagen kom jag på mig själv att sitta och översätta ett brev till engelska, jag lade ner rätt mycket tid på det, för det var viktigt att det språkligt skulle hålla hög kvalitet. Efter en timme gav jag upp och började titta på hur någon annan kunde hjälpa mig.

Timothy Ferris bok – ”The 4-hour workweek” kom till mig och jag hittade en frilansare på nätet som gjorde översättningen för $ 20 i timmen, jobbet tog en halvtimme och jag betalade drygt 60 kronor för jobbet. Idioti att jag ska göra samma sak. Den timmen kunde jag använt till något helt annat – att skapa en betydligt större intäkt än 60 SEK. Enkel plus och minus…

För mig handlar det alltså framförallt om att hushålla med den energin jag har och att fokusera den i rätt riktning. Det är nämligen där som jag fokuserar min energi som mina resultat skapas. Eller som Filip uttryckte det på MasterMind mötet igår, där du mäter – där skapas dina resultat.

Min utmaning till dig som läser detta! :-)

Vilken fråga i ditt liv skulle du vilja göra till en icke-fråga?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök