Likheter mellan pengar och energi...
Sök:

Likheter mellan pengar och energi…

Den här artikeln publicerades 2007-10-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag lyssnade igår på en föreläsare som pratade sig varm om likheterna på pengar och energi. Likheterna bestod i:

 • Både pengar och energi är något man kan ha brist eller överflöd på
 • Det finns saker som tar energi och saker som ger energi – det vill säga att man kan ha både tillgångar och skulder
 • Båda påverkar väldigt mycket hur vi mår.

Jag har nog inte sett det på det sättet men det är nog sant. Man har en mängd energi/pengar och det gäller att hushålla med dem på bästa sätt för att få den utveckling man önskar sig. På samma sätt kan man investera i olika saker eller relationer för att få energi tillbaka.

Jag tror också på ekvivalensen mellan energi och pengar – har man mycket energi kan man använda den för att tjäna pengar och tvärtom gäller också – har du ingen energi till att göra saker så kommer inte pengarna inrullande heller.

Kan man byta pengar mot energi då? Det tror jag också – man kan ju köpa saker som ger en energi kortsiktigt -t.ex. en god middag på en restaurang, en pryl man har önskat sig eller motsvarande. Det är ju faktiskt till och med så att jag har definierat de aktiva utgifterna som saker som ger en energi.

Därför kan det vara helt motiverat att t.ex. att ”ta” en aktiv/passiv utgift på en mindre summa som kan ge en större energi tillbaka som gör att man orkar göra saker som hjälper en att tjäna pengar. Det vill säga att den slutgiltiga vinsten täcker mer än den initiala investeringen. Precis samma resonemang som man för när man investerar i ”vanliga fall” – man köper något billigt och räknar med att sälja de dyrare med en vinst som täcker den initiala utgiften och ger lite över.


Den här artikeln publicerades 2007-10-30 klockan 17:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Är husägare och funderar på att installera solpaneler, dvs värma vatten som kan ge mig tappvarmvatten och lite extra husvärme höst och vår. Kalkylen blir ganska mager, beroende på att maximal produktion sker på sommaren när behovet är som lägst. Allså finns mycket överskottesenergi (i form av accumulerat varmvatten) på sommaren.
  Finns någon idé om hur man skulle kunna sälja denna energi, dvs. tillverka någon tjänst?
  * Tillverka el? (För låga temperaturer för att driva t.ex. en stirlingmotor)
  * Torkning av något?
  * Kemisk process som behöver värme?
  * Produktion av kyla?? (Finns fysikalisk princip?)
  Detta några hugskott, men varför inte ställa frågan i alla fall…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nisse-B

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.