Lite tankar om mål och resultat... resultat är bara feedback för hur det går för dig på livets resa...
Sök:

Lite tankar om mål och resultat… resultat är bara feedback för hur det går för dig på livets resa…

Den här artikeln publicerades 2008-05-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Mål är bland det viktigaste man måste ha, om man gör/ska göra en resa – ingen kan säga det bättre än Nalle Puh:

Om du inte vet vart du ska,
då vet du ju inte när du är framme!

Om man inte vet att man är framme eller vart man ska så kan man ju inte heller relatera till resultat. Resultat är ju verkligen livets feedback på hur det går för en på livets resa. Genom att hela tiden stämma av mot de uppsatta mål kan man utvärdera vad:

 • Vad man ska börja göra
 • Vad man ska sluta göra
 • Vad man ska göra mer av
 • Vad man ska göra mindre av
 • Vad som fungerar/inte fungerar

Den svåra insikten här är att se resultat för vad just de är – ett resultat är bara något som är en naturlig följd av allt det du har gjort, inte har gjort, sagt, tänkt och alla val du gjort/inte gjort. Det svåra är att vi ofta tar det personligt om vi lyckas med det vi har tagit oss för att göra eller inte. I de fall att vi inte lyckas så lägger vi väldigt mycket värdering såsom – jag är dålig, jag har misslyckats, detta är jag inte bra på etc, istället för att tänka:

Vad har jag lärt mig nu? / Vad är nu möjligt? / Vad kan jag göra annorlunda nästa gång?

Jag tror detta är en fundamental skillnad mellan olika typer av människor. Jag tror också att detta är ett av de typiska dragen hos framgångsrika människor. De ger sig inte och har en positiv och nyfiken inställning till livet och de ser varje misslyckande som ett fall framåt. Någon berättade för mig ett citat som löd något som följer:

Varje gång jag faller så är jag åtminstone 180cm närmre målet

Samma princip bygger påståendet om att den genomsnittlige amerikanske miljonären varit pank 3-4 gånger.

Jag själv har väldigt länge levt (och lever fortfarande till viss del) i rädslan att sätta riktiga mål för då riskerar man ju att inte nå dem. Om man inte når dem då har man ju misslyckats vilket är något som jag är/har varit väldigt, väldigt rädd för. Vad jag däremot inser idag att detta är bara en rädsla som gör att jag inte är den kraftfulla ledare jag vill vara i mitt liv – eller värre, inte tar mig dit jag vill.

Vilka mål har du satt upp?! :)


Den här artikeln publicerades 2008-05-25 klockan 00:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Mathias!

  Tack för din kommentar. Jag kan hålla med i vissa saker men jag delar inte din uppfattning om att ”bygga företag”.

  När det gäller vår målsättning så kommer det upp på bloggen om ett par dagar. Inlägget är nästan färdigskrivet… :)

  Hälsningar,
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Jag har alldeles för många målsättningar. Problemet är att sollra ut vilka som har mest relevans.

  Många av målsättningarna för 2008 är mest spirituella. Jag vill nå en stor frid inom mig själv som enbart kan komma genom att göra mindre. Eller åtminstone göra mer saker som jag absolut vill göra. Detta behöver inte alls ha med att tjäna pengar att göra. Många av de saker jag vill göra har faktiskt inget alls med pengar att göra. En enkel hängmatta skulle göra susen. Jag vill uppleva saker nu, det vill jag. Upplevelser före saker.

  Ett sätt nå detta mål är genom att delegera otroligt mycket av mitt liv. Få folk att bygga bolagen åt mig för att nämna en sak. Projektledare är nyckelordet här. Berätta vad du vill åstadkomma (arbetsbeskrivning), be projektledaren berätta hur mycket projektet kommer kosta. Be projektledaren att arbeta upp en massa värde i bolaget i form av kundfodringar och kundkontrakt. Sedan ber man projektledaren göra nyemission på resten. Sedan lämnar man över jobbet till projektledaren och ber honom/henne att bara kontakta mig 1 ggr per månad och absolut inte mer än så. Jag vill se drömmen uppfyllas utan min detaljerade input. Detta är vad ”bygga bolag” handlar om. ”Tillit”.

  Tro mig, jag har jättesvårt för tillit emellanåt. Så denna övning lär mig både att släppa affärer en hel del och fokusera på att bara ”vara”. Att bara göra vad som faller mig in om dagarna (ej kriminella saker givetvis). Denna övning/målsättning kommer även lära mig att lita på att folk faktiskt kan åstadkomma magi utan min direkta input. Jag är inte navet i allt (jag har en tendens att tycka det och det är ett lite sjukligt beteende faktiskt).

  Vad är era målsättningar? Madwax, vad är din/a målsättning/ar för resterande år 2008?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.