Lite tankar om mål och resultat… resultat är bara feedback för hur det går för dig på livets resa…

Mål är bland det viktigaste man måste ha, om man gör/ska göra en resa – ingen kan säga det bättre än Nalle Puh:

Om du inte vet vart du ska,
då vet du ju inte när du är framme!

Om man inte vet att man är framme eller vart man ska så kan man ju inte heller relatera till resultat. Resultat är ju verkligen livets feedback på hur det går för en på livets resa. Genom att hela tiden stämma av mot de uppsatta mål kan man utvärdera vad:

  • Vad man ska börja göra
  • Vad man ska sluta göra
  • Vad man ska göra mer av
  • Vad man ska göra mindre av
  • Vad som fungerar/inte fungerar

Den svåra insikten här är att se resultat för vad just de är – ett resultat är bara något som är en naturlig följd av allt det du har gjort, inte har gjort, sagt, tänkt och alla val du gjort/inte gjort. Det svåra är att vi ofta tar det personligt om vi lyckas med det vi har tagit oss för att göra eller inte. I de fall att vi inte lyckas så lägger vi väldigt mycket värdering såsom – jag är dålig, jag har misslyckats, detta är jag inte bra på etc, istället för att tänka:

Vad har jag lärt mig nu? / Vad är nu möjligt? / Vad kan jag göra annorlunda nästa gång?

Jag tror detta är en fundamental skillnad mellan olika typer av människor. Jag tror också att detta är ett av de typiska dragen hos framgångsrika människor. De ger sig inte och har en positiv och nyfiken inställning till livet och de ser varje misslyckande som ett fall framåt. Någon berättade för mig ett citat som löd något som följer:

Varje gång jag faller så är jag åtminstone 180cm närmre målet

Samma princip bygger påståendet om att den genomsnittlige amerikanske miljonären varit pank 3-4 gånger.

Jag själv har väldigt länge levt (och lever fortfarande till viss del) i rädslan att sätta riktiga mål för då riskerar man ju att inte nå dem. Om man inte når dem då har man ju misslyckats vilket är något som jag är/har varit väldigt, väldigt rädd för. Vad jag däremot inser idag att detta är bara en rädsla som gör att jag inte är den kraftfulla ledare jag vill vara i mitt liv – eller värre, inte tar mig dit jag vill.

Vilka mål har du satt upp?! :)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök