Loanland.se - att låna ut pengar till varandra...
Sök:

Loanland.se – att låna ut pengar till varandra…

Loanland.se (www.loanland.se) är Sveriges första förmedlare och hemsida för ”person-till-person” lån. Loanland erbjuder enklare smålån samt större lån med flera långivare involverade. På så sätt kan vem som helst låna ut pengar till vem annan som helst. Jag tycker att idén är lysande och att det verkligen är marknaden som bestämmer.

Dessutom kan jag se fördelar ur båda perspektiven – som långivare kan jag låna ut pengar mer förmånligt än vad jag kan få på mitt bankkonto – under förutsättning att jag får tillbaka mina pengar, som naturligtvis är risken man tar när man lånar ut sina pengar.

Ur det andra perspektivetkan jag se fördelen i att låna pengar på marknadsvillkor utan att behöver motivera vad pengarna ska gå till. T.ex. hade jag i teorin kunnat låna pengar till min turkiet-affär med elite park om jag inte hade fått ett mer förmånligt lån av banken.

I mina ögon är det en win-win affär och därför gick jag med som medlem i december förra året. Det glädjer mig både att jag hittills fått tillbaka alla mina pengar och att sajten ökar i storlek med fler som söker lån och (mindre glädjande för mig) att fler som lånar ut… ;)

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej undrar hur jag går till väga om jag behöver låna 30000kr akut? Blir av med min lägenhet annars och har 7 barn. Snälla nån???

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Aida
 2. Vit pil

  Håller med Noppe och andra kritiker. Jag fördelade som långivare 10 000 kr på 20 lån med varierande löptid. Efter 5 månader är jag redan blåst på 800 kr och det ökar med varje månad som betalningar uteblir. En tredjedel av låntagarna missköter sig och 500 kr har redan gått till inkasso och de andra 300 lär gå samma väg. Än så länge ligger mina fordringar (exkl. de 800 ovan) på 12 000 kr, men summan minskar med några hundra varje månad p.g.a. uteblivna betalningar. Det lär bli förlust i slutändan.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Bo Jacobson
  1. Vit pil

   Har provat Loanland i några månader nu, mest av nyfikenhet. Om konceptet hade fungerat hade det ju varit ett sätt att spara en slant på ett sådant sätt att någon annan har glädje av det.
   Har mest lånat ut mindre summor till flera olika låntagare. Spritt lånen mellan A-klassade och sådana som bedöms vara större kreditrisk. Blandat korta och långa lån. Till och med varit med på ett microlån (vilket skämt!).
   Nu är det lätt att göra en utvärdering.
   Konceptet fungerar inte.

   -Det är två som ännu inte gjort betalningar som förföll i slutet av oktober.

   -Jag saknar betalning från 4 lån i november.

   -Av 18 låntagare är det TIO som inte betalat i december .
   (eller, att de betalat men att LL schabblar med pengarna på något sätt)

   Det är klart att vi som lånar ut pengar är medvetna om att vi tar en risk, men tittar man på den här statistiken står det klart att jag har en väldigt liten chans att ens få tillbaka de pengar jag lagt in, ännu mindre få någon avkastning. Inte beroende på en enskild låntagares slarv eller oförmåga, utan rimligtvis beroende på ett grundläggande fel i upplägget. Om det är Loanland som brustit, om låntagare uppträtt bedrägligt eller om hela konceptet är feltänkt från början, vet jag inte. Det kommer att bli föremål för utredning, kanske åtal.

   Jag kan bara konstatera att Loanlandkonceptet INTE FUNGERAR!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ove Wennerholm
 3. Vit pil

  Rättelse: jag är långivare, inte låntagare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  noppe
 4. Vit pil

  Undvik att låna ut pengar på denna sajt! Här samlas samhällets drägg som banken inte vill veta av. Betalninngsmoralen är närmast lika med noll. Loanland verkar inte bry sig ett dugg om låntagaren betalar tillbaka eller inte. Som låntagare vet jag att i stort sett alla som lånat ut är missnöjda. Man behöver bara läsa långivarnas omdömen om låntagarna så förstår man hur illa det är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  noppe
 5. Vit pil

  Håll er borta från den här verksamheten!!!! Jag lånade ut 5 000 kr och jag fick aldrig se röken av mina pengar igen! Loanland struntar helt och hållet i om låntagaren betalar tillbaka eller inte, de straffas inte ens. De stjäl några tusen och försvinner sedan. Synd…för annars tyckte jag detta var en väldigt intressant idé, men liksom allt annat så missbrukas det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin åbrodd
 6. Vit pil

  Hej,

  Om man räknar så som du gör så förstår jag att slutsatsen lätt blir att man avfärdar det som bondfångeri. Min tanke är däremot att försöka ha ett öppet sinne tills jag prövat eller motbevisats.

  I detta fallet om man går back så anser jag att det ligger på mig som investerare att beräkna min insats och göra både en riskavvägd och kalkylerad investering.

  Sedan att LoanLand tjänar pengar. Det är för mig ok. De hjälper ju mig att tjäna pengar… Det är precis samma sak som att mataffärerna tjänar pengar på att iv är hungriga eller espresso house tjänar pengar på att jag ibland är sugen på kaffe….

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 7. Vit pil

  Tänk på kostnaderna.
  Att, som en del, låna ut 250:- på en månad till hela 40 % ränta låter lockande.
  Men vad ger det.
  Det ger en ränta på drygt 8:- men kostnader för lånet på 30:- för långivaren, dvs back 22:-.

  Bluff anser jag – se till att inte lura både de som lånar och de som lånar ut på massa kostnader.
  De som tjänar klart bäst på detta är ju Loanland och inte de som ställer upp och lånar ut pengar till ”vem som helst”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Irriterad på bondfångeri
 8. Vit pil

  Roligt att du tyckte inlägget var bra! Har varit inne på prosper.com själv – ville göra affärer där. De är lite mer utvecklade än vår svenska motsvarighet.

  Det intressanta däremot är att titta på deras utveckling för sannolikheten är ganska stor att det kommer att gå likadant här. En jämförelse är tradera/ebay – samma sak här loanland/prosper är inte helt orealistiskt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 9. Vit pil

  Bra tips och mycket bra inlägg. Jag var faktiskt i kontakt med engelska Prosper.com om att få bli deras svenska licensiat. Men de tackade nej. Verkade vara dumt:). Nu har de en konkurrent som tar marknadsandelarna.

  Jag går med hos loanland.se efter detta inlägg- Ã…ter igen. Bra inlägg.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.