LoanLand.se - nu tänker folk inte igen... En lose-lose affär för (nästan) alla investorer... *suck*
Sök:

LoanLand.se – nu tänker folk inte igen… En lose-lose affär för (nästan) alla investorer… *suck*

Den här artikeln publicerades 2008-01-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Hittade för några dagar sedan den nya ekonomi-sajten LoanLand (http://www.loanland.se) som vill revolutionera den svenska marknaden för blanco- och mikrolån. Detta ska de göra genom att bli ett nytt ”ebay” fast för lån – där de kopplar ihop lånegivare och låntagare. Jag tycker detta är en strålande idé och en av få investeringar som jag hoppade på direkt.

När jag idag satt och tittade genom de olika låneauktionerna så hittade jag en auktion där Busan ville ta ett mikrolån på 3.000 SEK. So far so good. Nu kommer det sorgliga – de flesta som lånar ut till Busan kommer att förlora pengar

Varför? Jo. Häng med här:

Parametrar (klicka på bilden nedan för att förstora den och se parametrarna):

 • Beloppet är 3.000 SEK
 • Aktuell årsränta är 16,8%
 • Mikrolån – 30 dagars utlåning
 • Antal långivare: 5st

LoanLand - exempel på att folk inte tänker…

Sedan tillkommer LoanLands egna avgifter (ur långivare perspektiv) för lånet:

 • 50 kr som delas på all långivarna

Alltså – om jag nu lånar ut pengar till Busan så kommer min avkastning att se ut som följer:

Avkastning = Lånebelopp * ( Årsräntan / 365 dagar) * Lånets löptid – Övriga kostnader

Där övriga kostnader beräknas som:

Övriga kostnader = 50 / Antalet långivare

Sammantaget så kommer det ge mig en formel som ser ut som följer:

Avkastning = Lånebelopp * ( Årsräntan / 365 dagar) * Lånets löptid – 50 / Antalet långivare

Med siffror så ser det ut som (med Kathmandu08:s siffror):

250 * (0,1680/365) * 30 – 50/5 = – 6,54 SEK

Om vi då stoppar in siffror i det och räknar för de olika personerna som lånar ut till Busan:

 • Kathmandu08:s avkastning på 250 SEK blir -6,54 SEK (-2,6%)
 • Rikardan:s avkastning på 1000 SEK blir +3,80 SEK (0,38%)
 • Musgotex:s avkastning på 250 SEK blir -6,54 SEK (-2,6%)
 • Tysken75:s avkastning på 1000 SEK blir +3,80 SEK (0,38%)
 • Torgra:s avkastning på 500 SEK blir -3,10 SEK (-0,6%)

Ovanstående, relativt enkla uträkning visar att majoriteten av alla som är inne i den auktionen och vill låna ut pengar till Busan kommer att defacto att förlora pengar på denna investeringen.

Om inte detta vore nog så tillkommer dessutom risken att Busan inte kommer att betala tillbaka pengarna – hon till hör risklass E – vilket är den högsta riskklassen – vilket gör att jag har svårt att se någon uppsida i denna investeringen what so ever.


Det som däremot kan vara intressant är att titta vilka andra parter som finns i denna affären och hur penga-fördelningen ser ut för dem.

För Busan:

Hon vill ha ett mikrolån på 3.000 SEK med 30 dagars löptid. Under förutsättning att auktionen stannar som den är nu så kommer hon att få ut en aktuell årsränta på 16,80% vilket ger följande uträkning:

Total mikrolån-kostnad = 3000 * 0,1680 / 365 * 30 + 190 = 231 SEK
Effektiv ränta = 231 / 3000 * 100 = 7,71%

Här blir jag lite osäker – är det möjligt att hon lånar 3.000 SEK till en effektiv ränta på 7,71%? Om det är så så är det ett ganska förmånligt lån i förhållande till många andra mikrolåns-leverantörer…

För Loanland.se:

För det första bör det påpekas att LoanLand i denna transaktionen inte tar någon som helst risk och de får betalt 240 SEK för förmedlingen (190 SEK av Busan och 50 SEK av långivarna). Smart…


Den här artikeln publicerades 2008-01-04 klockan 00:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

18 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Håller med föregående,
  har 4 lån varav 3 är problematiska återbetalare.

  det värsta är att Loanland är väldigt ointresserade av att ta i med hårdhandskarna när det gäller att driva in pengarna, de vägrar att kontakta kronofogden, vilket naturligtvis gör att folk inte bryr sig om att betala tillbaka.

  Detta är rent lurendrejeri skapat för att gagna endast Loanland.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard
 2. Vit pil

  Kan bara hålla med. Kreditklasserna verkar meningslösa. Tur man inte slängde in någon större summa där för att testa.
  Så bara att hålla med tidigare inlägg, loanland = /dev/null

  0
  Gravatar ikon för användaren
  alex
 3. Vit pil

  Loanland är skräp. Hit lockas samhällets drägg som inte betalar tillbaka. Inkasso ärenden duggar tätt, utan någon som helst reaktion från berörda låntagare. Kreditklass A,B,C eller D verkar inte ha den minsta betydelse. Betalningsmoralen är i stort sett lika usel oavsett kreditklass.

  Mitt råd: Placera era pengar på vanligt bankkonto istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  noppe
 4. Vit pil

  Alla verkar stirra sig blind på parametrar och siffror när de egentligen borde fundera över betalningsmoralen! Jag har fördelat mina utlåningar till 14personer varav hälften nu har gett upp att betala. Och nej, det är inte F-klass på dom, det är lite blandat. Man får väl fråga sig varför någon som har A-klass i sådan fall undviker ett vanligt blancolån på en normal bank och tvingar på sig mer ränta hos LoanLand? Det är ju inte idioti som har fått dom att få A-klass så jag får det inte att gå ihop.

  Låntagarna som samlas hos LoanLand är det slödder som inte ens bankerna vill veta av, tänk på det nästa gång ni vill ta 100% risk för att tjäna några spänn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 5. Vit pil

  Tack för info – det känns alltid bra att få bekräftat från andra om sina tankar! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 6. Vit pil

  Jag har snart 100 olika lån på loanland och vill bara säga att det funkar utmärkt! Det är bara idioter som satsar på mikrolånen då det finns betydligt lönsammare längre lån… Har en genomsnittsränta på nästan 25%! Svar på frågan vem som står för kostnaden när låntagaren inte betalar tillbaka: Inkassobolagen tar alltid betalt av den de skall driva in pengarna av…
  Det behövs fortfarande massa fler långivare så gå med och tjäna lite pengar! Men håll er till A-klassade låntagare! (Bra tips!)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nex
  1. Vit pil

   Hej madwax!
   Hur slutade din historia på Loanland? För mig blev det till slut att mina pengar försvann efter ägarbyten och kundtjänst som aldrig svarade…
   Efter alla år började tänka på det igen och hittade då denna sida.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalehla Larsson
 7. Vit pil

  Mikrolån är sällan lönsamt för långivare på loanland. Ju längre tid lånet löper på desto bättre. Mikrolån måste du nästan va uppe i 80% årsränta för att de ska vara någon ide.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ronnie
 8. Vit pil

  Det jag undrar är vad långivarna (borgenärerna) får betala om gäldenären (låntagaren) ställer in betalningen. vem tar kostnaden för indrivning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  x
 9. Vit pil

  Du har räknat fel på Busans effektiva ränta. Effektiva räntor brukar nämligen anges som årsräntor, men du har angivit den effektiva månadsräntan. Effektiv årsränta blir (100%+7,71%)^12-100% = 144%…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus Persson
 10. Vit pil

  Det var ju ett tag sen du skrev, men du har några missuppfattningar. Avgiften fördelas proportionellt mellan långivarna, så alla gör samma dåliga affär. Avgiften är förmodligen avdragsgill, men skatten dras direkt, och du får vänta ett år på att få tillbaks avgiften.

  Vad gäller den effektiva räntan som du har räknat ut så är den rätt, men det är månadsräntan du har räknat ut. Normalt anger man årsränta och då hamnar man förstås högre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johansson
 11. Vit pil

  Det är ju inte så att loanland döljer att du kommer att gå med förlust. Utan att kolla på avgifterna gick jag in för att lägga ett bud på en av de där mikrolånen, knackade in lägsta ränta 15% och längst ner på sidan där Loanland anger den effektiva ränta man kommer att få står det med röda siffror -5%.

  Naturligtvis blev jag överraskad och började kika på avgifter och konstaterade snart att avgiften på ett 3000kr mikrolån motsvarar ett ränteavdrag på 20 %-enheter.

  Det är ju knappast Loanlands fel att folk inte läser varningssignaler skrivna i rött.

  Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 12. Vit pil

  Jo precis – men varför vill man frivilligt sätta in pengar någonstans och gå med förlust?? :|

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 13. Vit pil

  Jag var inne och kikade på Loanlands hemsida. Och jämför man med exempelvis Folkia som tar ut 375 kr för ett 3000 kr lån i 30 dagar så är ju Loanland mycket billigare. Visst kan det förekomma tillfällen där långivarna går med förlust, men det bör väl ändå vara långivarns fel och inte Loanlands problem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gussen
 14. Vit pil

  Men det som förvånar mig mest är att folk inte tänker sig riktigt för… (men man borde inte förvåna sig vid detta laget längre – egentligen)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 15. Vit pil

  Det är ju det jag säger… :) Precis som med allt annat så finns där vissa lån som är lönsamma – men det är inga stora summor det rör sig om…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 16. Vit pil

  Verkar inte gynnsamt för dig som långivare. Med tanke på inflationen och skatten plus de 50 kr som ska betalas på förmedlat kapital.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 17. Vit pil

  Första frågan är ju om långivarna delar _lika_ på kostnaden eller om det är procentuellt fördelat efter lönebelopp. Framgår inte riktigt av sidan.

  Antar vi att det är fördelat efter procentuellt belopp (vilket verkar rimligast), borde således följande minimiräntor gälla:

  1000 kr = 60,8%
  2000 kr = 30,4%
  3000 kr = 20,3%

  Tycker det vore rimligt att det finns en lägsta budnivå så att långivarna inte går back på affärerna som du påpekar i ditt inlägg, eller något annat sätt att varna långivarna åtminstone. På detta sätt skulle siten stärka sitt förtroende.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  iacchus

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.