LYSA – Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om fondroboten LYSA

Vår stående rekommendation till både nybörjare och proffs är att ha ett sparande hos fondroboten LYSA. Majoriteten av våra egna pengar, barnens och våra företags pengar är investerade hos LYSA. Anledningen är att de har gjort den bästa ”översättningen”, av forskningens slutsatser om hur man borde spara, tillgänglig för oss vanliga småsparare.

När vi brukar skriva eller prata om LYSA i andra avsnitt brukar det ofta uppkomma ett antal olika frågor. Särskilt om man är ny, vill skaffa sig koll och överväger möjligheten att börja spara hos dem. Vi har därför sammanställt de vanligaste frågorna som vi brukar få här.

Eftersom ditt förtroende är viktigt för oss vill vara tydliga med att vi har ett samarbete med LYSA. Det betyder att vi får betalt om du väljer att använda vår sponsrade LYSA-länk (annonslänk). Det kostar dig självklart ingen extra. Frågan som då följdaktligen dyker upp – eller borde dyka upp 🙂 – är:

Påverkar samarbetet deras rekommendation av LYSA?

Svaret för oss är otvetydigt NEJ. För att ge några exempel. I vår kom igång-guide som är helt reklamfri rekommenderar vi LYSA. För de rekommendationerna och klicka tjänar vi inte en krona. Vi har placerat våra egna, barnens, mammas, kusinernas och våra egna företags pengar hos LYSA. I dagsläget är det mer än 3 000 000 kr och vi månadssparar mer långt över 10 000 kr till dem varje månad.

Vi hoppas att du ser det orimliga i att lägga så mycket pengar hos dem för att få lite klick-provision. För oss är det viktigt att rekommendera det som är bäst, men framförallt det som vi gör själva. Om du fortfarande känner dig osäker, hojta gärna till i kommentarerna i så fall. 👍

Hoppas att du finner svaret på din fråga, återkom annars!

Många hälsningar,
Jan och Caroline

Vanligaste frågorna om LYSA

Nedan följer svar på det vanligaste frågorna om LYSA.

1. Varför ska jag använda LYSA?

Det korta svaret är för att LYSA kommer hjälpa dig att få det bästa sparandet. På riktigt.

Något förenklat kan man även säga att LYSA är en "one-stop-shop" där du kan sköta hela ditt sparande. Lysa hjälper dig med att välja ut den bästa kombinationen av indexfonder, de hjälper dig med månadssparande, de hjälper dig att balansera risken, det hjälper dig att få ett sparande som är i linje med forskningen och mycket mer.

Vi själva har sparat i snart 25 år och har svårt att skapa ett bättre sparande och definitivt inte på mindre tid. Då har vi dessutom kompetens och intresset att göra det. Allt sammanvägt påstår vi att det är svårt att hitta en bättre helhetslösning.

Att du sedan högst sannolikt kommer ha ett sparande som kommer vara bättre än majoriteten av alla andra sparare, det får du se som en bonus. 😎

2. Vad är LYSA?

LYSA är en tjänst som hjälper dig att få ett sparande som går i linje med den forskning som finns om sparande. Enligt mig och Caroline är det således det bästa sparandet man kan ha som en småsparare. Det är där vi har majoriteten av våra egna pengar. I dagsläget mer än 3 miljoner kronor.

3. Vad innebär att LYSA är en fondrobot?

I grunden ingenting. Fonderna och strategin som dina pengar placeras i väljs ut av LYSAs investeringskommitté utifrån den forskning som finns. Den består av oberoende rådgivare, professorer och LYSAs egna experter.

Det enda fondroboten egentligen gör är att se till att dina pengar är rätt fördelade på alla bolag i hela världen. Den hjälper även till med att automatisera månadssparande och andra kringtjänster som ombalansering, flytt av pengar och liknande.

Sammanfattningsvis kan man säga att roboten egentligen bara är en väldigt duktig administratör och absolut inte någon pengaförvaltare. Och, det är en bra sak!

4. Hur mycket måste man spara?

Minsta engångsinsättning på LYSA 1 000 kr och minsta månadssparande är 200 kr per månad. Det fina är att du får exakt samma kvalitativa sparande som om du har 1 000 kr, 100 000 kr eller 100 miljoner. Det är ovanligt och väldigt rättvist.

5. Hur mycket pengar kan man tjäna?

Ett rimligt antaganden är en årsmedelavkastning på aktiedelen på ca 7 % per år (vid 100 % aktier) och ca 1 % per år på räntedelen (vid 100 % räntor).

Det innebär att en 100 % aktier-portfölj kommer att dubblas i värde ca vart 10 år. Men som vi skriver i kom igång-guiden de enskilda åren kommer avkastningen vara slagig och nästan aldrig hamna på 7 %. Sju procent är genomsnittet över en 10 års period.

Prova gärna vår ränta på ränta-kalkylator för att se hur mycket pengarna växer.

6. Hur länge låser jag pengarna?

Du låser inga pengar. Från det att du har begärt ut dem från ditt LYSA-konto tar det oftast 2-3 bankdagar innan du får dem till ditt vanliga bankkonto.

7. Har LYSA ett hållbart sparande?

Ja, LYSA har ett hållbart sparande som följer Svenska Kyrkans riktlinjerna för ett etiskt och hållbart sparande. De är faktiskt bäst i Sverige och deras riktlinjer anses vara branschstandard.

Lysa har dessutom lyckats med konststycket att ha samma avgift sitt hållbara sparande som sitt vanliga. Det är ovanligt eftersom de flesta i finansbranschen tar mer betalt för att det ska vara hållbart.

8. Vad kostar LYSA?

Att använda fondroboten LYSA kostar som max 0.42 procent av ditt totala kapital per år, vanligtvis något mindre. Då ingår fondavgifterna på ca 0.2 % som inte är en avgift som LYSA tar själva.

9. Kan man inte göra det billigare själv?

Vi har haft många diskussioner på bloggen om det går att göra bättre och billigare själv. Du kan själv läsa hela diskussionen här. Mitt svar brukar vara att om du har kompetensen och intresset så kanske du kan göra en likvärdig portfölj för ca 0.28 %. Det innebär en besparing på 0.12 % mot LYSAs 0.4 %.

Omräknat i pengar betyder det ca 120 kr per år per 100 000 kr i ditt sparande. Du får själv bedömma om du har kompetensen att göra en lika bra kombination av aktieindexfonder och räntefonder som LYSA och om timmarna är värda besparingen. För oss är svaret nej.

10. Hur vet ni att LYSA kommer vara bäst i framtiden?

Det vet vi inte. Det vi vet är att LYSA är den, som enligt oss, bäst har översatt det forskningen rekommenderar till konkret sparande. Bara för att man har bäst odds betyder det inte att man kommer få bäst utfall. Det handlar således om att med LYSA ger du dig själv de bästa förutsättningarna.

Vidare kan du vara ganska säker på att fondroboten INTE kommer vara bäst något enskilt år. Per definition så får du med LYSA genomsnittet av marknaden. Det betyder att det alltid kommer finnas andra fonder, närmare bestämt 50 % av alla fonder, som kommer vara bättre än LYSA. Problemet är att man aldrig på förhand vet vilka de 50 % av fonderna det kommer vara.

Jag brukar ibland tänka på LYSA som en cyklist i cykeletapploppet Tour de France. LYSA kommer aldrig vinna någon etapp. LYSA är inte bäst på något. Men å andra sidan är de inte heller dåliga på något. De är cyklisten som konstant kommer placera sig väl för att i sluttävlingen få en bra topp-postion.

11. Varför rekommenderar ni LYSA?

För att vi tycker att sammantaget alla faktorer - enkelhet, smidighet, kvalitet på fonderna, avgifter, filosofi, värderingar, hållbarhet - är den bästa lösningen för den som vill ha ett bra och bekymmerslöst sparande.

12. Har ni egna pengar hos LYSA?

Ja, vi har majoriteten av vårt eget, barnens, kusinernas, mammas och våra företags sparanden hos LYSA. I dagsläget en bra bit över 3 000 000 kr.

13. Tjänar ni pengar på att rekommendera LYSA?

Ja, vi har ett samarbete med LYSA där vi får betalt för vår sponsrade länk.

Om du är orolig att vi bara rekommenderar dem för att vi har ett samarbete, så behöver du inte vara det. Vi rekommenderar dem även på vår kom-igång guide som är helt reklamfri. Även från sponsrade länkar vilket innebär att vi inte tjänar en krona på de rekommendationerna.

Vidare har vi även investerat mer än 3 miljoner hos LYSA vilket innebär att vi har mycket eget skin-in-the game. Man investerar inte så mycket av sitt eget kapital för att tjäna några hundralappar i provision.

Frågor om trygghet och säkerhet med LYSA

Nedan kan du läsa mer om det är tryggt och säkert att använda LYSA.

14. Är LYSA tryggt och säkert?

Mitt svar är ja. LYSA står under Finansinspektionens tillsyn, du kan själv se diareförda ärenden här. Utifrån ett investerarperspektiv är det således tryggt och säkert.

Vidare gäller insättningsgarantin för kontanta medel som LYSA inte har investerat och om mot all förmodan LYSA inte kan betala ut pengar, gäller investeringsskyddet. Observera dock att det finns en mängd begränsningar på dessa garantier, som t.ex. ca 950 000 kr på insättningsgarantin och 250 000 kr på investerarskyddet.

Om det är tryggt utifrån ett avkastningsperspektiv, se svaret på nästa fråga.

15. Är LYSA en trygg och säker investering?

Det är en superklurig fråga eftersom det beror på vad trygg och säker innebär för dig. Alla investeringar, inkl. LYSA, innebär en risk. Utan att ta risk får man tyvärr inte heller någon avkastning.

Om vi tittar på det utifrån perspektivet "förlora allt" så är det högst osannolikt. För att det ska hända ska fler tusen av världens största företag gå i konkurs samtidigt. Jag brukar skoja att om det händer så kommer inte investeringar vara vårt största problem. Det kommer inte finnas mat på ICA i en sådan situation.

Om vi tittar utifrån att kommer värdet variera, så är svaret ja. Det är inte ovanligt att värdet på din investering kommer variera med uppe mot 30-50 % upp och ned varje år. Det är därför man ske LYSA som ett långsiktigt sparande eftersom tiden är din bästa vän.

Som vi skriver i kom igång-guiden så är sannolikheten för att gå plus över 10 års period över 90 %. För varje år du lägger på i sparhorisont ökar den sannolikheten. Läs gärna mer i vår kom igång-guide.

16. Finns det några garantier?

Nej, så fort man börjar investera försvinner alla garantier. Det är nämligen risken man får betalt för. Det är dock inte unikt med LYSA, utan gäller oavsett vilken investering du väljer.

17. Gäller insättningsgarantin på LYSA?

Ja, det gör den. Men! En vanlig missuppfattning är att insättningsgarantin gäller investeringar. Men det gör den inte hos någon. Så fort du har investerat pengarna i en fond, fondrobot, aktie eller annan investering slutar insättningsgarantin att gälla.

Insättningsgarantin gäller alltså bara de oinvesterade pengarna eller saldot på kontot hos LYSA. Precis på samma sätt som hos t.ex. Avanza eller Nordnet.

18. Vad händer om LYSA går i konkurs?

Något förenklat ingenting. Dina och våra pengar är skiljda från LYSAs verksamhet och om de går i konkurs kommer vi att få en fråga vart vi vill ha våra pengar insatta.

19. Vem står bakom LYSA?

Lysa ägs av grundarna och medarbetarna som arbetar på företaget samt av kända svenska finansprofiler som t.ex. f.d. finansminister Anders Borg, finansmannen Christer Gardell, sparekonomen Claes Hemberg m.fl.

För tydlighetens skull; vi har inga ägarintressen i LYSA.

Övriga frågor om LYSA

Nedan följer ytterligare några frågor som brukar dyka upp, men som inte är så vanliga. Du kan hoppa över dessa om du inte är intresserad av alla detaljer.

20. Vilka är alternativen till LYSA?

De bästa alternativen till LYSA är enligt oss fondroboten Opti eller fondroboten BetterWealth.

Självklart är det även ett alternativ att göra en egen portfölj enligt t.ex. våra modellportföljer eller köpa en global indexfond som Länsförsäkringar Global Indexnära, Avanza Global eller Nordnet Global.

21. Kan man ha ett investeringssparkonto (ISK) på LYSA

Ja, standard när du öppnar ett konto hos LYSA är att det blir ett ISK-konto.

22. Kan man spara till barnen hos LYSA?

Ja, det går utmärkt, det gör vi själva. Bara öppna ett extra konto i ditt eget namn.

23. Kan man ha flera konton på LYSA?

Ja, det går utmärkt, det har vi själva. Du kan även döpa dem till t.ex. "Sparande till pension", "Barnens sparande" eller "Bufferthinken".

24. Kan man ha ett företagskonto på LYSA?

Ja, det går utmärkt, det har vi själva på våra företag. Notera dock att det är mest skatteeffektivt att öppna en kapitalförsäkring.

25. Kan använda LYSA om man lägger sitt företag i träda?

Ja, vi känner till företagare som lagt sina vinstpengar i sitt trädabolag hos LYSA.

26. Är LYSA bra för större belopp (10+ Mkr)?

Ja, absolut. Vi känner till läsare med mer än 50 Mkr hos LYSA.

27. Ska jag ha min buffert på LYSA?

Nej, det avråder vi från. Pengar som ska användas inom 24 månader bör inte investeras varken på LYSA eller på något annat ställe. De bör vara parkerade på ett bankkonto med insättningsgaranti.

28. Vad ska jag göra först? Buffert eller LYSA?

Buffert, det viktigaste är att kunna sova gott om natten och inte oroa sig för sina pengar.

29. Hur ska jag fördela mina pengar mellan räntor och aktier?

Vi tar upp det i kom igång-guiden i detalj. Men den klassiska tumregeln är 10 % i aktier per år i sparhorisont.

Det vill säga att om du sparar på 6 års sikt, då bör du ha 60 % i aktier och 40 % i räntor. Det kan du ställa in manuellt hos LYSA.

30. Ok, LYSA är bra, jag fattar. Vad är dåligt?

Den största nackdelen skulle jag säga att det är tråkigt. Det sköter sig själv och ju mer du lämnar det i fred, desto bättre kommer det att gå. Det innebär att det lika kul som att se målarfärg torka eller gräs växa. Men, det är ju det man köper. Smart sparande ska inte vara spännande.

Sedan finns det andra funktioner som jag önskar att de hade, t.ex. att man kunde ställa in ett slutdatum för sitt sparande och att roboten automatiskt anpassade riskbalansen därefter. Jag skulle önska kapitalförsäkring för privatpersoner som inte finns, en app till telefonen och lite annat smått och gott.

I intervjuer har vi också diskuterat deras val att t.ex. inte inkludera guld i portföljen, inte erbjuda belåning och deras fokus på så kallad naturlig avkastning. Det vill säga ränta från lån i form av räntefonder och utdelning från aktier. Jag kan tycka att man kan unna sig lite bredare syn. Vi har även diskuterat avancerade strategier som tail-risk hedge och liknande.

I det stora hela så tycker jag att det är detaljer och absolut ingen showstopper. I alla fall inte för mig.

Hittade du inte svar på din fråga?

Om du mot förmodan inte hittat svaret på din fråga ovan följer nedan två tips.

Om du har någon fråga
  • Ställ frågan i kommentarsfältet nedan, eller
  • Kontakta LYSAS kundservice på kontakt@lysa.se eller 0852503570

Om du känner dig nöjd och har fått svar på dina frågor, använd gärna vår sponsrade länk om du bestämmer dig för att prova LYSA.

Prova börja spara hos LYSA → (annonslänk)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök