Målsparande eller investering i pengamaskinen?

En läsarfråga kring fördelning av ett månatligt sparande

Målsparande eller investering i pengamaskinen?

En återkommande fråga som jag får via mejl är fördelningen mellan målsparande och investering i pengamaskinen enligt mina artiklar i serien ”Så blir du rik”.

Senast för ett par dagar sedan mejlade Mathias in följande fråga:

Jag snittar en lön på 25.000kr netto och har för närvarande ett sparkonto med ca. 100.000kr. Jag kan för närvarande och med största sannolikhet avsätta mellan 10.000 kr/mån till sparande under de kommande 5 åren.

Om jag förstår dig rätt bör jag sätta 20% på sparkonto/obligationer då jag är 20 år och resterade 80% på indexfonder.

Anser du att detta är hållbart eller är det fel att använda denna metod när jag kan avsätta så mycket pengar till sparande?

Den här typen av frågor är väldigt svåra att svara på eftersom det helt och hållet beror på hur ekonomin, livet, målen och drömmarna ser ut i övrigt. Avkastningen och pengarna är nämligen inte allt anser jag. Jag vidhåller därför min tes som jag skriver om i artikeln ”Strukturera din privatekonomi som ett proffs” att dela upp sitt sparande i två delar:

  • Ett målsparande – Ett målsparande är ett sparande med ett specifikt mål i sikte – för de flesta handlar det här om boende i bostadsrätt eller villa. Det kan däremot även handla om bil, semester eller något annat. Även om man inte har något specifikt mål just nu fungerar det ändå att kategorisera det som ett målsparande, för det lär sannolikt dyka upp.
  • En investering i pengamaskinen – avsättningen till ett långsiktigt sparande som inte ska röras eller användas. Poängen är att man ska kunna leva på avkastningen från pengamaskinen på sikt.

Så i Mathias fall så skulle jag säga att fördela sparandet:

  • 10 % till pengamaskinen – det vill säga 2 500 kr per månad.
  • Resterande till målsparandet – det vill säga 7 500 kr per månad.

När det gäller placeringen av det här kapitalet så skulle jag säga:

 Relaterade inlägg

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök