Målsparande eller investering i pengamaskinen?
Sök:

Målsparande eller investering i pengamaskinen?

En läsarfråga kring fördelning av ett månatligt sparande

Målsparande eller investering i pengamaskinen?
Den här artikeln publicerades 2014-09-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En återkommande fråga som jag får via mejl är fördelningen mellan målsparande och investering i pengamaskinen enligt mina artiklar i serien ”Så blir du rik”.

Senast för ett par dagar sedan mejlade Mathias in följande fråga:

Jag snittar en lön på 25.000kr netto och har för närvarande ett sparkonto med ca. 100.000kr. Jag kan för närvarande och med största sannolikhet avsätta mellan 10.000 kr/mån till sparande under de kommande 5 åren.

Om jag förstår dig rätt bör jag sätta 20% på sparkonto/obligationer då jag är 20 år och resterade 80% på indexfonder.

Anser du att detta är hållbart eller är det fel att använda denna metod när jag kan avsätta så mycket pengar till sparande?

Den här typen av frågor är väldigt svåra att svara på eftersom det helt och hållet beror på hur ekonomin, livet, målen och drömmarna ser ut i övrigt. Avkastningen och pengarna är nämligen inte allt anser jag. Jag vidhåller därför min tes som jag skriver om i artikeln ”Strukturera din privatekonomi som ett proffs” att dela upp sitt sparande i två delar:

 • Ett målsparande – Ett målsparande är ett sparande med ett specifikt mål i sikte – för de flesta handlar det här om boende i bostadsrätt eller villa. Det kan däremot även handla om bil, semester eller något annat. Även om man inte har något specifikt mål just nu fungerar det ändå att kategorisera det som ett målsparande, för det lär sannolikt dyka upp.
 • En investering i pengamaskinen – avsättningen till ett långsiktigt sparande som inte ska röras eller användas. Poängen är att man ska kunna leva på avkastningen från pengamaskinen på sikt.

Så i Mathias fall så skulle jag säga att fördela sparandet:

 • 10 % till pengamaskinen – det vill säga 2 500 kr per månad.
 • Resterande till målsparandet – det vill säga 7 500 kr per månad.

När det gäller placeringen av det här kapitalet så skulle jag säga:

 Relaterade inlägg

 


Den här artikeln publicerades 2014-09-02 klockan 13:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för en bra blogg!

  En sak jag gärna skulle se en fördjupning i är det du snabbt snuddar vid på slutet: HUR målsparar man bäst? Det hade varit spännande att se en lite längre utläggning än det du nämner med ”exempel skulle kunna vara Akelius… alternativ Spiltan Räntefond…”

  Ett par konkreta varianter hade varit spännande att se exempel på.

  Jag är exempelvis något mer riskvillig även med de pengar som finns till för ett kortsiktigt sparande (eftersom min buffert är större än mina ”slös”-behov). Hur kan jag tänka då?

  Och här är en total gröngölingsfråga: hur fungerar det rent praktiskt med om man exempelvis har pengar placerade i Spiltan Räntefond via ett ISK, och så beslutar man sig för att ta ut pengarna för att köpa något? Är det bara att sälja andelar för motsvarande summa och så hamnar de på ens ”vanliga” konto i storbanken inom några dagar – förhoppningsvis med en vinst jämfört med hur det såg ut när man satte in pengarna i ISK:t?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Tack! Jag skulle säga att målsparandet sker bäst via något hyfsat lågrisk alternativ. Nu har jag inget helt uppdaterat exempel, men jag skulle börja med den här artikeln.

   Angående din andra fråga, så ja.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Vilket snabbt svar! Strålande! Tackar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas
 2. Vit pil

  Hej Jan,
  vill börja med att tacka för en ytterst intressant blogg.
  Jag känner igen mig lite som den personen som ställde frågan i början av detta inlägg.
  Min fråga är lite mer om pengamaskinen, du nämner några gånger i dina inlägg om att titta till sina investeringar några timmar per år eller något liknande (Har inte exakt länk på vart du skriver detta, men du känner förhoppningsvis igen dig).
  Vad gör du egentligen när du tittar till dem och ”balanserar” (så som du uttrycker)? Jag tror det skulle vara kul att titta till sina investeringar då och då för att se hur det går, men vad ska man göra när någon t ex går dåligt? Har du något tips/guide/litteratur du kan referera till?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ben
  1. Vit pil

   Hej Ben,

   Tack för din kommentar och komplimang! :)

   Ja, jag brukar säga att man max ska lägga 4 timmar per år på sin pengamaskin. Anledningen till det är att om man tror på en passiv strategi då ska man inte mecka med den. De timmarna ska man fördela till 1 h per kvartal då man följer upp hur det har gått och man balanserar om portföljen.

   Visst kan man titta till dem, det är ju roligt att (särskilt när det går upp), bara man inte gör något med dem. En av de största förklaringarna till det här handlar om ”Behaviour gap”, det vill säga att de flesta investerare når inte upp till en tillgångs genomsnittliga avkastning på grund av att man pillar på dem för mycket.

   Om något går bra/dåligt då håller man ju på att försöka förutsäga framtiden och det har jag visar i flera inlägg att det är omöjligt – därför tror jag på en strategi där man håller sig till sannolikhet och lång tid, eftersom just den mest avgörande faktorn för oss amatörinvesterare – och faktiskt egentligen den enda riktiga fördelen vi har mot proffsen. Läs mer om det i min artikel ”Undvik slumpen och slå proffsen”r.

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.