Man, 33 år, dog under överlevnadskurs?
Sök:

Man, 33 år, dog under överlevnadskurs?

Om att vara utanför sin komfortzon - på väg till Karlsborg för att delta i en överlevnadskurs

Den här artikeln publicerades 2015-06-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Nu sitter jag i bilen på väg upp till Karlsborg från Malmö för att imorgon ge mig ut på överlevnadskurs i skogen med en grupp främlingar. Flera gånger har jag tänkt att avboka, men nu sitter jag här nervös och utanför komfortzonen.

Jag vet inte om det är så för dig, men för mig kan det ibland vara som så att jag kommer på en bra idé – som att i januari anmäla sig till en flera dagar lång överlevnadskurs ute i skogen. Då verkade det en kul och spännande idé. Jag gillar ju vara ute i naturen, i höstas tog jag jägarexamen som jag skrev om i inläggen:

Men så här när man precis ska genomföra idén, så känns det inte lika genomtänkt längre. Jag tänkte på det förrförra helgen då jag var ute och vandrade med några vänner vid Balsbergsgrottan (Skånes största grotta), sov under en presenning i sovsäck och vaknade 06:00 på morgonen och tyckte det var ganska kallt eftersom det bara var 5 grader. Min första tanke var – om tre veckor ska jag göra det här utan sovsäck…

Jag fick hem välkomstbrevet för några dagar sedan och redan det kastade mig utanför trygghetszonen. Det första jag ser är inte ens en normal samlingsplats, utan det är två stycken koordinater i form av latitud och longitud. Först en timme senare har jag lyckats översätta dem till decimaler så att jag kan mata in dem i Google Maps.

Jag kollar på packlistan som man ska ha med sig och konstaterar att jag måste ha blivit av med en sida. Allt som stod som man skulle ha med sig var typ oömma kläder, toalettartiklar, arbetshandskar, kängor, mössa man kan dra ner över ansiktet och anteckningsmaterial. Där är väldigt många saker som jag upplever mig sakna på listan (kniv, tält, sovsäck, vattenflaska, etc) så jag hittar på en ursäkt och ringer kursledaren.

Han är trevlig men lite barsk, och hänvisar mig till att ringa Darheden. Jag kopplar inte direkt. Jag minns att jag tänker – vad är det för ett konstigt namn? Ända tills jag inser att det förmodligen är efternamnet. Vilket det mycket riktigt var. Det blir väldigt uppenbart för mig att jag inte har gjort lumpen.

Jag kan inte låta bli och googlar på namnen i välkomstbrevet och det visar sig mycket riktigt att alla är f.d. militärer – den ene av dem till och med f.d. chef för arméns överlevnadsskola. Tydligen är det även i Karlsborg försvarets tuffa grabbar hänger. Jag berättar det här och om mina tankar om ironin i rubriken ”Man, 33 år, dog under överlevnadskurs” för min kompis Max som bara skrattar åt mig med kommentaren att ett par dagar är för kort tid att dö. Man klarar sig till och med utan vatten i ett par dagar. Med tanke på väderutsikterna till helgen så verkar det inte heller att vatten lär vara ett problem…

Det här har också gjort att jag de senaste två månaderna inte har nått mitt mål om att spara en del av min månadslön eftersom den har gått till att subventionera Naturkompaniet och deras vinst istället. Det har blivit både en ny kniv, byxor, jacka, regnponcho och andra prylar. Fina grejer som jag gillade ända till jag pratade med en annan kompis som berättade att det första man får göra på överlevnadskurser är att tömma sin ryggsäck och lämna kvar grejer som inte är tillåtna.

Jag läser vidare i välkomstbrevet och ser målen för kursen – lära känna sina egna reaktioner vid:

 • Hunger
 • Kyla
 • Värme
 • Påfrestning

Och jag som varken gillar att vara hungrig, frusen eller trött. Som sagt – det hela verkar inte längre vara en sådan lysande idé. Men alternativet att ge upp och skita i det finns ju inte heller på kartan. Så nu sitter jag på vägen upp – det kittlar i magen och jag svettas på överläppen. Även om jag befinner mig en bra bit utan komfortzonen så är det ju här man känner sig levande (i alla fall ett tag till).

Oavsett vilket så vet du käre läsare nu, att om där inte kommer några inlägg i nästa vecka så är undertecknad vilse i skogarna runt Karlsborg.

Trevlig helg!

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-06-11 klockan 15:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

14 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har också funderat på överlevnadskurser efter en livskris för några år sedan. Det var först när jag gick kurs i självhjälp för ångest hos http://www.dinresurs.se som jag började må bättre och våga göra saker i livet. Är det helt överdrivet att vilja gå Bear Grylls kurser i nåt annat land? Verkar både exotiskt och roligt…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik Anheden
  1. Vit pil

   haha. Jag har inte tänkt tanken att man kunde göra dessa utomlands. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Häftigt!
  Men hade nog precis som du ställt samma frågor som dig vad gäller packlistan! :-)
  Att vi glömt hur vi överlever utan diverse attiraljer blir ganska uppenbart. Samma gäller ju oxå i den vanliga vardagen, vad händer ex vid ett längre strömavbrott? Hur många i storstaden skulle klara det?
  Hoppas du får en häftig upplevelse utöver det vanliga och känner att det var häftigt att ”tappa fotfästet” och gå långt utanför komfortzonen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina Widlund
  1. Vit pil

   Det är vattnet man bör oroa sig mest för, visst kan strömavbrott med tiden leda till problem med vattnet.

   Strömavbrott klarar man utan större problem en tid, men försvinner vattnet så får man snabbt problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 3. Vit pil

  Åh, Jan, jag blir klart imponerad! Heja dig som ger dig utanför komfortzonen! Hoppas att du får riktigt roligt och jobbigt (för det är väl det som är meningen?) De västgötska skogarna runtomkring Karlsborg är så fina och vatten hittar du säkert att dricka. På det bara!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anki
 4. Vit pil

  Heja dig Jan!
  Det här är verkligen att gå utanför komfortzonen och jag känner verkligen med dig samtidigt som jag blir lätt avundsjuk med tanke på vilken tillfredsställelse och stolthet du kommer att känna när du genomfört överlevnadsdagarna.
  Lycka till och kämpa på! Kram!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Agneta
 5. Vit pil

  Hej Jan:-)

  Tack för senast och en mycket bra kurs i Stockholm:)

  Du fixar överlevnadskursen lätt! Tänk på att det tar 2-3 veckor utan mat innan alla energireserver (läs kroppsfett) är förbrukade. Det finns tillräckligt av den varan hos en normalviktig människa för att promenera mellan Ystad och Stockholm tur och retur:-) Håll huvudet kallt och försök att få dig vatten. Tänk bra tankar.

  Med vänlig hälsning, Nikola Tramontana fd. Norrlandsjägare K4 Arvidsjaur

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nikola Tramontana
  1. Vit pil

   Hej Nikola,

   Tack för tipset – såg det innan jag åkte och använde det. Det fungerade verkligen. Tack!

   (Hade dock en del matfantasier) :-)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Lyckat till, det låter väldigt spännande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ergjan
 7. Vit pil

  Du är bara helt underbar! Ser fram emot nästa veckas rapport….om du överlever :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanna Andersson
 8. Vit pil

  Du ÄR en överlevare! Lycka till – gläder mig till nästa blog – och tack för att du vill dela med dig av din vånda!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pia bak-frederiksen
 9. Vit pil

  Häftigt! Lycka till Jan! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 10. Vit pil

  Detta klarar du galant. När det blir tufft, tänk då på ”bara en timme till, ett försök till…” (en praktisk övning i emotionell intelligens). När du kommer åter kommer du att vara starkare än tidigare. Kolla gärna på följande två youtube klipp (för motivation, om inget annat):

  https://www.youtube.com/watch?v=DrlmLvPFdg8

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.