RikaTillsammans- och Nybörjarportföljens utveckling, mars 2015
Sök:

RikaTillsammans- och Nybörjarportföljens utveckling, mars 2015

Hur har mina två portföljer gått under månaden i förhållande till index?

RikaTillsammans- och Nybörjarportföljens utveckling, mars 2015
Den här artikeln publicerades 2015-04-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Då var mars månad till ända och dags för den första månadsrapporten över utvecklingen av RikaTillsammans- och Nybörjarportföljen. Spontant så har det varit en bra månad för portföljerna, framförallt i förhållande till den riskjusterade avkastningen.

Det finns en nyare version av den här artikeln här:

I korthet kan man säga att den här månaden har både Nybörjar- och RikaTillsammans-portföljen gått bättre än börsen i genomsnitt. Det är inte så konstigt eftersom börsen i det här fallet har gått back och mina två portföljer är designade för att inte falla lika mycket. Å andra sidan stiger de inte heller lika mycket i en uppgång, precis enligt plan.

Det som jag är mest stolt över är just de här riskjusterade måtten. Det är ingen konst att få en hög avkastning till en hög risk, konsten är att hålla risken minimal samtidigt som man får en hög avkastning. Mitt mål med båda portföljerna är att just ha en bra riskjusterad avkastning. Introduktion till volatilitet och standardavvikelse finns i artikeln nedan.

Avkastning och volatilitet

Så här ser värdena ut för mars månad:

Nyckeltal Nybörjarportföljen RikaTillsammans Börsen
Avkastning 1 månad +1.15 % +1.37 % -1.05 %
Avkastning 3 månader +5.37 % +7.92 % +14.47 %
Volatilitet 1 månad 5.4 % 5.5 %
Volatilitet 1 år 3.8 % 4.4 % 13.6 %
Sharpekvot 1.2 2.8

Topp 10 av 48 766 portföljer på Shareville

Det är faktiskt väldigt roligt att se att RikaTillsammans-portföljen både är:

 • Topp 10 av 48 766 portföljer (placering nr: 7)
 • Topp 10 % av portföljerna när det gäller riskjusterad avkastning (Sharpe: 2.8)

150401-shareville

Följ portföljerna på Shareville om du vill:

Utveckling sedan start

RikaTillsammans, Nybörjarportföljen och börsen (AFGX)

Jag startade nybörjarportföljen först den 28:e januari i år vilket innebär att jämförelsedatat än så länge är ganska kort.

150401-rt-afgx-nb-this-year

Jag gillar verkligen den här kurvan eftersom det är precis så som den ska se ut. I en uppåtgående marknad så ska en 100 %-aktieportfölj (i form av AFGX) vara bäst. Nybörjarportföljen ska vara något mittemellan och RikaTillsammans-portföljen ska ha lägst avkastning och lägst risk. Det går helt och hållet i linje med artikeln:

RikaTillsammans-portföljen mot AFGX sedan start

150401-rt-afgx

Du kan även läsa mer om den här utvecklingen i artikeln:

Innehav per den 2015-04-01

Nybörjarportföljen

Indexfond Andel i portföljen
AMF Aktiefond Europa 7,80%
AMF Räntefond Lång 7,70%
Catella Avkastning 7,60%
Danske Invest Global Index 7,70%
DNB Global Indeks 7,60%
Nordnet Superfonden Danmark 2,70%
Nordnet Superfonden Sverige 7,80%
Nordnet Superfondet Norge 2,50%
Nordnet Superrahasto Suomi 2,60%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 8,00%
Spiltan Räntefond Sverige 7,60%
SPP Aktiefond USA 7,70%
SPP Obligationsfond 7,70%
Swedbank Robur Indexfond Asien 7,40%
Ålandsbanken Cash Manager B 7,60%

I kommenterarna har jag fått lite frågor om att vissa av fonderna inte finns på Avanza, det gäller framförallt fonderna som heter ”Nordnet Superfonden [Nordiskt land]”. Har man sin portfölj på Avanza så byter man helt enkelt ut alla dessa mot ”Avanza Zero” det är en fullgod ersättning.

Fördelning i Nybörjarportföljen mellan räntor och indexfonder

Fonderna enligt ovan fördelar sig enligt följande per tillgångsslag:

150401-nb-fordelning

Det ligger ganska nära ursprungsfördelningen på 60 % / 40 %. Så det finns ingen anledning att göra något här än. Till midsommar säljer jag förmodligen av och återgår till ursprungsfördelningen för att behålla risken konstant.

RikaTillsammans-portföljen

Indexfond Andel i portföljen
AMF Aktiefond Europa 3,60%
AMF Räntefond Lång 6,30%
Catella Avkastning 4,30%
DNB Global Indeks 4,90%
iShares Silver Trust 7,40%
Kontanter 11,60%
Nordnet Superfonden Danmark 1,40%
Nordnet Superfonden Sverige 3,30%
Nordnet Superfondet Norge 0,90%
Nordnet Superrahasto Suomi 1,40%
RBS Rogers Enhanced Commodity ETN 3,20%
SPDR Gold Trust 13,70%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 4,80%
Spiltan Räntefond Sverige 4,40%
SPP Aktiefond USA 3,80%
SPP Obligationsfond 6,50%
Swedbank Robur Indexfond Asien 3,80%
Vanguard High Dividend Yield ETF – DNQ 2,70%
Vanguard Total Bond Market ETF 3,80%
Vanguard Total International Bond ETF 4,20%
Ålandsbanken Cash Manager B 4,00%

Fördelning i RikaTillsammans-portföljen enligt tillgångsslag

Fonderna ovan fördelar sig enligt följande:

150401-rt-fordelning

Eftersom alla tillgångsslagen fortfarande befinner sig i intervallet ( 25 ± 10 ) % finns det således ingen anledning att göra någon som helst förändring.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-04-01 klockan 03:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Nybörjarportföljen, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

30 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Tänker mig att du Jan får en galet massa inlägg att besvara så denna fråga kan säkert besvaras av andra som skriver här på bloggen.
  Har en fråga angående det nya (?)-ovan redovisade- utseendet på nybörjarportföljen.
  När jag började investera för ett par månader så följde jag Jans nybörjarportfölj med placering i 8 fonder som redovisas i en annan, förmodligen äldre, artikel på bloggen (den finns dock kvar om man söker på nybörjarportföljen). Fördelningen var antingen 8 eller 17% i respektive fond.
  Nu ser jag att han (du) har utökat med många flera fonder.
  Finns det någon förklaring varför någonstans och bör man följa efter eller är det lugnt att vara kvar i den först nämnda portföljen?
  Skrevs ju i förklaringen av denna portfölj att man nästan inte ska behöva tänka på att ändra innehav utan enbart återinvesta 1-2 ggr/år.
  Blir därför nyfiken på varför det då har gjorts en så stor förändring nu eller har jag kanske missuppfattat det om att man nästan aldrig ändrar innehav?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Du kan ligga kvar, det är ungefär samma fonder och alla fonderna är av hög kvalitet. Sedan kommer jag skriva en ny artikel inom kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej hej om jag vill spara precis efter rika tillsammans listan hur gör jag då ?jag har konto på både avanza och nordnet men alla finns väll inte där ?kan man inte ha allt på ett ställe ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Larsson
 3. Vit pil

  Hej,
  När det gäller portföljen Rikatillsammans, hur ser man eller hur får man reda på vad som ingår i tillgångsslagen aktier, obligationer, guld och kontanter?

  Tacksam för hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 4. Vit pil

  Hej!
  Superbra blogg! Jag har försökt börja investera i Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF samt Vanguard Total International Stock Index Fund ETF som jag även sett att du föreslagit ger en bred täckning av marknaden. Dock så är jag osäker på hur mycket man måste investera för att det ska vara lönsamt och jag tycker det är förvirrande med courtage och hur mycket avkastning man måste ha för att avkastningen inte ska ätas upp av avgifter. Hur mycket tycker du är en rimlig minimum summa att investera med för att det ska kunna vara lönsamt? Nu tänker jag oavsett hur mycket pengar man har att röra sig med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bella
 5. Vit pil

  Hej
  Jag såg på Ray Dalios förslag på All Weather portfolion och jag tyckte han pratade om 25% RISK i var del, inte pengarnas delning? Men det är kanske meningen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jamppe
 6. Vit pil

  Hejsan

  Jag har läst igenom hela din blogg, och måste säga att den verkligen är pedagogiskt uppbyggd så att man förstår allting på ett lätt sätt! Du förklarar på ett informativt sätt hur man ska spara och varför.

  Har sedan tidigare några ISK på Avanza och håller nu på att skola om en av fondportföljerna till en liten RikaTillsammans-portfölj. Flera av fonderna har jag sedan tidigare då jag satsar på på fonder med låg avgift och bra rating enligt Morningstar.
  Nu undrar jag hur mycket SPDR Gold Trust man behöver köpa för att man inte ska gå alltför mycket minus pga avgifter och courtage. Har inte så mycket pengar att röra mig med, men vill gärna veta ett minsta belopp som är ok, så jag kan omfördela till mer kontanter i portföljen för inköp.

  Tacksam för all hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
 7. Vit pil

  Vad kategoriseras som kontanter i portföljen. 11,6% Kontanter är uppenbar men var finns resterande 8,4% ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif
  1. Vit pil

   Det är följande som är mer eller mindre att anse som kontanter eftersom de är korta räntefonder:

   • Kontanter – 11.60 %
   • Spiltan Räntefond Sverige – 4.40 %
   • Ålandsbanken Cash Manager B – 4.00 %
   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Med vilket index ska jag jämnföra min portfölj. t.ex Nybörjarportföljen eller rikatillsammans.
  Hos Avanza finns inte afgx indexet :(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Det är svårt att jämföra då varken RikaTillsammans eller Nybörjarportföljen är rena aktieportföljer. OMXS30 är väl det som är närmast AFGX, förutom att OMXS30 är utan utdelningar så att det är ”lättare” att slå. Hoppas det var svar på din fråga.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej!!

  Jag hittade din blogg för ungefär två månader sen och har nu läst alla inlägg (ja allt). Alltid lika kul att komma in och se ett nytt inlägg!
  Har startat ett ISK på nordnet och köpt 12 fonder som jag känner mig nöjd med. Nästa steg blir att lägga in de stora pengarna som nu ligger investerade efter storbankens rekommendationer. Men det är inget jag tänker göra bara sådär, det vågar jag inte. Skynda långsamt är det som gäller. Lite i taget.
  Jag har försökt få en billig och bred portfölj och utgått från din nybörjarportfölj. Ser det OK ut eller har jag svävat iväg för mycket??

  AMF Räntefond lång
  Catella avkastning
  KPA etisk blandfond
  Länsförsäkringar Europa
  Länsförskringar Global index
  nordnet superfond sverige
  nordnet superfond danmark
  Spiltan aktiefond investmentbolag
  SPP aktiefond USA
  Spiltan räntefond Sverige
  Swedbank Robur indexfond Asien
  Swedbank Robur Mix indexfond

  tack o glad påsk!:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Clara
  1. Vit pil

   Absolut – att investera är mer som ett marathon än som ett 100-meters lopp. Det är tyvärr för mig olämpligt att ge specifika råd om fonder till andra personer då där är många andra faktorer som styr. Det som jag kan säga något om är att alltid försöka jämföra:

   • Avgift
   • Antal morningstar-stjärnor
   • Sharpekvot
   • Avkastning mot indexet

   Lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  hej Jan.

  Har du fördelat om din nybörjarportfölj på Avanza?
  Antar att den du visar är den som ligger hos Nordnet, vore tacksam om du visar avanzaportföljen också

  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
  1. Vit pil

   Jag kör den tyvärr bara på Nordnet för närvarande eftersom Avanza inte har någon liknande funktion. Jag har inte gjort några ändringar under året. Är det något specifikt som du tänkte på?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej!

  I RikaTillsammans portföljen har du 11,60% Kontanter, är det oinvesterat saldo på ditt ISK eller är det något fasträntekonto hos Nordnet? Isåfall vilket spar/likvid/fasträntekonto använder du?

  Jag har en del av kontantdelen utanför Nordnet och Shareville( tex Akelius Spar och fasträntekonto i nishbank) och det antar jag att du också har men att du gör så här med kontantdelen för fördelningen ska bli korrekt på Shareville för oss som följer RikaTillsammans portföljen?

  Tack på förhand!
  //Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Jag gissar att det han visar på Shareville är enskilda konton, dvs detta rör sig antagligen om ISK. Han nämnde i samband med att han presenterade shareville-kontot att ädelmetalldelen kanske inte var helt i hans tycke att man skulle placera den helt i pappers-ÄM, men gjorde så ändå för att få med det i sharevillekontot.

   Att ha oinvesterade kontanter på ett ISK under längre tid är (nästan) straffbart och man bör alltså ta hans portfölj med en nypa salt. Även om det kan finnas motiv till att man har oinvesterade kontanter i sin portfölj så bör man i dessa situationer se till att de ligger utanför ISK eftersom man inte kan förvänta sig att avkastningen på dessa når upp till gränsnivån, detta kan även bli sant i framtiden med den aviserade skattehöjningen på ISK när det gäller korta räntefonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  2. Vit pil

   :-) tack skyking för den käftsmällen ”man bör ta det med en nypa salt”… :-)

   Nej, det stämmer faktiskt exakt så som det är. Jag har kontanter stående på ISK-kontot trots att det egentligen inte är särskilt smart och det kostar mig pengar i form av skatt. Jag är mycket väl medveten om det (trots att det borde vara straffbart).

   Jag har t.ex. guld-fonden (GLD) trots att jag egentligen brukar såga ”pappersguld”-fonder. Anledningen är faktiskt att jag vill visa att det fungerar med RikaTillsammans-portföljen och siffrorna från Shareville kan jag inte ”fejka”. Jag har nämligen fått mycket skit där läsare har påstått att jag ljuger med siffror – särskilt med Frejas portfölj när Avanza skrev om den. På det här sättet får jag en transparent portfölj som visar rätt siffror i form av Sharpe-kvot, medelavkastning, volatilitet etc som en riktig RikaTillsammans-portfölj ska ha.

   Priset för den här korrekta och transparenta lösningen är att jag betalar lite högre skatt på kontantdelen, men jag tar det som en administrativ och pedagogisk kostnad.

   Sedan ska jag faktiskt säga att summan som jag har i Shareville är ca 25 % av min totala portfölj. Så resterande 75 % av mina egna pengar är utanför Shareville i en RikaTillsammans-portfölj med guld på Bullion Vault och i fysisk form och så vidare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Är dessa baserade på Nordnet?
  Jag kör själv Avanza och finner inte många av dessa fonder där.
  Lite tråkigt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andree
  1. Vit pil

   Vilka fonder är det som du saknar på Avanza?

   Alla fonderna ovan, förutom Nordnet Superfonden X finns på Avanza. Hos Avanza kan man lugnt byta ut alla dessa mot Avanza Zero. Det är det som jag har gjort i portföljen ovan, jag har delat upp det som jag har i Avanza Zero i fyra fonder hos Nordnet för lite extra riskspridning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  jag fattar inte, dina portföljer svänger också upp och ner om än i mindre grad än en ren aktieinvestering. Alltså ska man även i investeringar enligt dina principer ha kallt sinne och inte sälja i nedgång (en av grundbultarna till att investera enligt dina principer). Men börsen har ju i alla dina jämförande exempel på bloggen (som jag sett) gått bättre över dom längre jämförelseperioderna än dina portföljer. Varför inte bara köra i en-tre börsindexfonder och sitta lugnt i båten även där? Den mentala aspekten är ju alltid densamma (sälj inte när det blåser kallt) men ren aktieinvestering ger högre avkastning.

  jag kritiserar inte utan undrar bara.

  vänligen
  Johannes

  0
  Gravatar ikon för användaren
  erik
  1. Vit pil

   Först och främst så skall man inte ha för stora förväntningar på att diversifiering ger så stor inverkan ifall man diversifierar med likartade tillgångar. Den stora diversifieringen i rika-tillsammans-portföljen ligger i att han diversifierar med olika tillgångsslag, han hade fått det i stort sett lika diversifierat ifall han valt en väl vald aktiefond, penningmarnadsfond, obligationsfond och råvarufond.

   När det gäller portföljsammansättning så är inte förväntad avkastning allt, man bör även se till risken i portföljen – det räcker alltså inte att blint gå efter att maximera förväntad avkastning. Vilken risknivå som man kan tolerera är subjektivt, dels så beror det ju på personligheten (hur pass gambler man är), men även rent spelteoretiskt så beror det ju på vilka övriga risker man har i sin ekonomi och vilken kapacitet man har att ta förluster i sin portfölj (vad man har för planer med pengarna mm).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 14. Vit pil

  Jag kör en variant av nybörjarportföljen, har avkastat 12.89% på 3 mån, 2,14% på 1 mån. Har en sharperatio på 2,71 så jag är snart på tre stjärnor. Allt tack vare din blogg!

  killernils @ shareville

  0
  Gravatar ikon för användaren
  roope
  1. Vit pil

   Grattis till det! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej :)

  Angående inget behov av ombalansering än,
  25% +/- 10% får jag till [22,5%,27,5%]

  Antar du menar 25% +/- 40% dvs [15%,35%] ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan H
  1. Vit pil

   Trigger event i permant portfolion är (25+/- 10)%

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  2. Vit pil

   antar att han menar +/- 10 procentenheter…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicholas
  3. Vit pil

   Det är inte så självklart, när man anger intervall så med riktiga enheter skall man sätta parentes runt mätetalet så att enheten gäller bägge alternativt sätta enhet runt bägge dvs (5+/-2)m eller 5m+/-2m.

   Det ligger nära till hands att man tillämpar samma princip när det gäller procent också. Eventuellt kan man för formens sak använda det förstnämnda uttrycket – vilket inte ger någon tvetydighet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  4. Vit pil

   Feedbacken är tagen och jag har ändrat i artikeln. Tänkte inte på att det kunde missuppfattas. Sorry!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.