Månadsrapport för juli 2011
Sök:

Månadsrapport för juli 2011

Månadsrapport för juli 2011

Inget roligt att skriva den här månadsrapporten när andelsvärdet står på det lägsta värdet sedan vi startade för över ett år sedan. Det glädjande i sammanhanget är dock att vi fortfarande på månadsbasis slår  vårt jämförelseindex i OMX Stockholm 30. Lite allmänna kommentarer följer nedan.

OMX Stockholm 30 under Juli: -4.43 %
Aktieklubben RikaTillsammans under Juli: -3.38%

Börsen gick sakta men säkert nedför under större delen av juni månad främst baserat på allmän oro med Grekland i fokus. När ett nytt omfattande räddningspaket presenterades runt 24 juni fick börsen nytt mod och gick upp ca 7 % de följande två veckorna. Därefter inleddes en ny nedgång fram till i fredags 29 juli på ca 6 %. Denna drevs av förnyad oro för övriga PIIGS-länder samt debatt kring den nödvändiga höjningen av USAs skuldtak. Under slutet av juli månad minskade aktieklubben exponeringen mot aktiemarknaden en hel del.

Efter en cirkusliknande debatt lyckades amerikanska kongressen till slut enas om en lösning som dock inte tillfredsställde marknaden. I början på veckan kom det sedan in nya makrosiffror som tydde på att återhämtningen i den amerikanska ekonomin började försvinna. En stark rädsla för recession (eller dubbeldipp) parat med växande oro för PIIGS-länderna var den främsta orsaken till denna veckas börsras där Europas börser hade det största veckotappet på tre år, Stockholm gick ner 12 %!

Aktiemarknader är kända för att ta ut saker och ting i förväg. Man brukar säga att börsutvecklingen ligger 6-12 månader före konjunkturutvecklingen. Efter denna stora nedgång har börsen i praktiken redan börjat prisa in ATT världsekonomin KOMMER att gå mot sämre tider. En hel del analytiker menar dock att så inte behöver bli fallet. Fredagens jobbsiffra kom t ex in bättre än väntat.

Vi tror att börsutvecklingen de kommande månaderna blir mycket orolig med större svängningar än vanligt under enskilda dagar, veckor och månader. Det som talar emot större nedgångar den närmsta tiden är faktumet att vi redan har gått ner en hel del. Just nu har Stockholmsbörsen nästan förlorat de senaste två årens uppgång. Vidare är börsbolagen slimmade med fyllda kassor och går bra och politikerna/centralbankerna kommer troligen presentera nya åtgärder.

Det som talar för ytterligare nedgång är att flera av de problem som Pigs-länderna och USA står inför egentligen inte kan lösas särskilt lätt. Istället kräver de hårt arbete under lång tid och en villighet hos respektive befolkning att ställa upp på stora uppoffringar. Det finns stora likheter med Sveriges kris i början på 90-talet och det tog som ni säkert minns flera år för oss att komma på fötter igen.

Det som är bra med denna kris är att flera av de drabbade länderna är i stort behov av att införa tuffare reformer. Den sortens reformer är oftast mycket svåra att genomföra om du INTE har kniven mot strupen. Vi hoppas därför att denna ”onda” utveckling på sikt ska föra något gott med sig för alla inblandade.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hehe, ni skulle kanske byta namn till ”fattigatillsammans” istället!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  peeter
 2. Vit pil

  Ypperligt tillfälle att börja med valutahandel!
  Idag kan du låta proffsen handla åt dig, luta dig tillbaka. Se dina tillgångar öka.

  Läs mer på valuta-handel.nu

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.