Mikrolån som hjälper fattiga att hjälpa sig själva
Sök:

Mikrolån som hjälper fattiga att hjälpa sig själva

På besök hos mikrolånbanken som vi sponsrade via Better Globe i Nguni i östra Kenya

Mikrolån som hjälper fattiga att hjälpa sig själva
Den här artikeln publicerades 2015-08-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den här artikeln är inaktuell, till vissa delar mer än 5 år gammal och hör ihop i ett större sammanhang. Jag rekommenderar att läsa dessa två artiklar innan du läser den här.

Den här artikeln finns kvar av referenskäl men den sponsrade länken är sedan en tid tillbaka borttagen.

Det här är Mwathi Mwendwa som jag träffade idag utanför Nguni i Kenya. Hon är en av de första personerna som kunde låna pengar hos den mikrolånbank som Better Globe finansierade med hjälp av oss trädköpare.

Hon tog först ett mikrolån och köpte två getter. Dessa har förökat sig och samtidigt har Mwathi sparat mer pengar och lyckats köpa till ytterligare några och idagsläget har hon nu över 30 st getter. I dessa områden är det en smärre förmögenhet.

Att lyfta sig själv ur fattigdom på egen hand genom entreprenörskap är häftigt. Men det var verkligen det indirekta resultatet att hennes man slutade supa på köpet som berörde mig mest. Nu fanns det nämligen en framtid för dem tillsammans. För dem var inte hjälpen en droppe i havet, för dem var det en skillnad som natt och dag.

Andra exempel var kvinnor (det är oftast kvinnorna som tar lånen) som hade lånat för att köpa en symaskin eller solpaneler. Genom att låna till solpaneler kunde de spara pengar genom att t.ex. inte behöva köpa paraffinolja till ljus varje dag, men även ge barnen en  möjlighet att göra läxorna hemma och sälja tjänsten att komma och ladda sin mobiltelefon. Jag som gillar flöde av pengar så är det häftigt att se hur kreativa dessa människor är med bara några svenska hundralappar. Det genomsnittliga mikrolånet ligger på mellan 5 000 och 8 000 Ksh, som motsvarar ca 500 – 800 kr.

Det andra som jag tyckte var riktigt coolt och värt att skriva om är kritiken som mikrolån ofta får, om att räntorna är höga. I det här fallet ligger räntan på ca 15 % per år och en amorteringstakt på 2 % per månad. Egentligen inget orimligt med svenska mått mätt med tanke på att det är lån utan säkerhet till en högriskgrupp. Men det häftiga i sammanhanget är att för att kunna låna så måste man spara i mikrolånbanken och på det sättet bli en delägare i den. Du får max låna 4 gånger det beloppet som du sätter in.

Du ingår dessutom i en lokalgrupp som själva bestämmer tillsammans om du ska få lånet eller ej, och gruppen garanterar säkerheten. Det vill säga att där finns en mekanism för att säkerställa att den som lånar pengarna också kan betala tillbaka dem. Och nu till det häftiga – eftersom mikrolånbanken ägs av ett kollektiv av dessa grupper så går all eventuell vinst tillbaka till alla dem som har satt in pengar i mikrolånbanken. Vilket gör att där är ingen – definitivt inte Better Globe – som tjänar pengar på det här förutom de själva. Verkligen hjälp till självhälp.

Jag befinner som synes just nu i Kenya för att besöka de verksamheter, skolor, mikrolånbanker och inte minst trädplantager som Better Globe är involverat i. Det är som vanligt en fantastisk resa men kvaliteten på Internetuppkoppling lämnar tyvärr mycket att önska. Det gör att artiklarna just nu är lite mindre frekventa än vanligt.

Du kan läsa mer om Better Globe som är ett projekt som ligger mig väldigt nära om hjärtat här nedan. Med hjälp av Better Globe kan du verkligen göra gott, bidra till en bättre värld samtidigt som du faktiskt tjänar pengar.


Den här artikeln publicerades 2015-08-08 klockan 22:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!
  Vad hände med uppdateringarna av ditt experiment som du startade i början av 2014 med 100 000 i kapital? Blev det bara ett inlägg i det ämnet eller har jag missat uppföljningarna? Skulle vara intressant att se hur det gick!

  Du har varit med och inspirerat mig så pass mycket att jag med gett mig på att starta en blogg. Dock så kan jag ingenting jämfört med dig. Men va fasiken, en måste ju försöka. Titta gärna in på mot6miljoner.se om du har lust, där kan du länka dig vidare till min blogg. Alldeles nystartad idag :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan