Mina förhållningsregler/checklista inför aktieaffärer
Sök:

Mina förhållningsregler/checklista inför aktieaffärer

Jag har hållt på en hel del med aktieaffärer både långsiktigt och extremt kortsiktigt. Desto mer kortisiktigt jag har hålltpå desto mer har jag insett att det är oerhört svårt, inte omöjligt, att hänga med. Nedan följer en kort checklista som jag använder innan jag går in i ett företag.

 • P/B-talet bör vara 0,5-1,25 (ju lägre desto bättre)
 • P/E-talet bör vara 5-15 (ju lägre desto bättre)
 • Direktavkastningen bör vara minst 4-6% (ju högre desto bättre)
 • Exit-nivåer skall bestämmas på förhand likaväl som tidsperspektiv. Desto längre perspektiv desto större svängningar tillåts. Bra är att t.ex. använda 2% eller 6%-regeln.
 • Företaget skall uppvisa en positiv trend i de senaste årens årsbokslut. Jag har förbjudit mig själv att köpa en aktie vars resultat- och balansräkning jag inte har granskat.
 • Företaget skall ligga i linje med min långsiktiga strategi som att t.ex. försöka förutse aktuella generationers behov.
 • Vinsten skall göras vid köpet och inte vid försäljningen. Jag citerar aktiestinsen (Lennart Israelsson: En aktie som ger hög direktavkastning där kursen går dåligt säger vissa är ointressant, men under tiden som jag väntar på att den ska gå upp har jag alltid utdelningen.
 • Om aktien rekommenderas i nyhetsbrev, av analytiker eller motsvarande skall ovanstående punkter gås igenom ytterligare en gång.
 • Jag ska fokusera snarare än att diversifiera.
 • Ägandet i bolaget skall också undersökas – vad är ägarnas långsiktiga strategi med företaget.
 • Kontrollera om VD:n eller nyckelpersoner är nära att få ut sina bonusar – företag har en tendens att öka ibörsvärde ju närmare en utfallen bonus företaget kommer. Precis motsatt förhållande gäller också – en VD brukar inleda med att sänka börskursen med höga organisationskostnader.
 • Undvik aktier med låg volatilitet
 • Går företaget inte med vinst – kolla allt ovan 1 gång till.
 • Att snitta ned sig är förbjudet.

Inspirerat från Skilling Blancos blogg:
http://skillingbanco.blogspot.com/2007/11/aktiestinsens-syn-p-aktieanalys.html

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Skilling Blanco: det var ett förbiseende från min sida. Den är inlagd i inlägget nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.