Misstag som jag har gjort med mina pengar och förlorat på

Många misstag som de flesta investerare har gjort eller fortfarande gör

I början av 2014 bestämde jag mig för att öppet förvalta en portfölj om 100.000 kr. Under de senaste 15 åren har jag gjort en hel del misstag och dumma grejer som har kostat mig massor av pengar. I den här serien av inlägg går jag genom misstaget för att se till att de inte var bortkastade utan faktiskt var läropengar.

På mina föreläsningar och här på bloggen har jag flera gånger öppet delat om mina misstag, dumheter och felaktiga antaganden. Jag har förlorat pengar. Jag har sannolikt förlorat mer pengar än de flesta andra har gjort. Men det jag har lärt mig på vägen har också gjort att jag sannolikt tjänat mer pengar än de flesta i min ålder har gjort eller gör. Freja hade aldrig kunnat ha en kvarts miljon kronor vid tre års ålder som hon har.

Handen på hjärtat så tycker jag egentligen det är mer intressant att berätta om misstagen som jag har gjort, än att beskriva de bra affärerna. För i misstagen så kanske jag får lov att bidra till dig som läser det här inlägget, så att du slipper göra samma misstag. Det är nämligen mer värt för mig än att du ska tycka att jag är framgångsrik.

Dessa misstag som jag kommer att beskriva nedan har lågt räknat kostat mig över 1 miljon kronor totalt under de senaste 10 åren. När finanskrisen härjade som värst var jag nästan 1 miljon kronor back och funderade allvarligt på att lägga ner bloggen, lägga ner mitt företag och ta ett vanligt jobb. Det jag trodde på tedde sig inte fungera. Efter snabb huvudräkning kom jag däremot fram till att det hade tagit mig 25 år att amortera en miljon med räntor utifrån ett vanligt jobb, vilket mer eller mindre hjälpte mig att hoppa upp på hästen igen.

Sedan dess har jag gjort fortfarande gjort misstag, har en känsla att jag gjorde ett ganska stort nu innan jul, men skillnaden är att konsekvenserna nu inte är lika stora. Insikterna i den här serien är inte till för att du ska undvika misstag eller ha konstant rätt, de är snarare till för att minimera konsekvenserna av misstagen.

Syftet med den här serien är också tvådelat. Jag sköter nämligen Frejas och ett par kompisars barns portföljer så professionellt som jag kan – det är ju andras pengar, men min egen har på sistone blivit ganska misskött. Skomakarens barn typ. Därför satte jag upp utmaningen i början av året om att förvalta 100.000 kr öppet för att där lägga grunden till att sköta min egen portfölj på ett ypperligt sätt.

Majoriteten av min andra portfölj på lite över 2 miljoner är tyvärr lite snedvriden på grund olika omständigheter, några misstag och andra incitament. Det vill säga att jag har gjort saker jag idag inte skulle rekommendera någon annan och lever därmed inte riktigt som jag lär. Genom serien och genom att sammanfatta misstagen så blir det här en bra startpunkt för de kommande åren.

Jag kommer att skriva i den här serien över tid, så varje misstag kommer att få sitt egen artikel – men jag sammanfattar dem ändå här direkt. Om du inte vill missa något, anmäl dig gärna till mitt nyhetsbrev, följ mig via RSS eller via Twitter/Facebook.

Tack!
//jan

De vanligaste misstagen investerare gör (och jag har gjort)

Nedan följer en lista på misstag som jag har gjort och de flesta sparare och investerare gör eller har gjort under sin livstid.

Misstag till följd av vårt beteende

Dessa misstag skulle jag relatera till som framförallt beteende relaterade. Det vill säga att vi agerar i dessa situationer på känsla istället för på förnuft. Misstagen är inte ordnade i någon speciell ordning.

 • Psykologiska faktorer (”Behaviour gap”) – Man når inte upp till genomsnittlig avkastning för olika tillgångsslag på grund av sina beteenden. Läs mer om de psykologiska beteenden som kostar oss 50 % av avkastningen.
 • Köpa dyrt och sälja billigt – vårt beteende gör att vi konstant har fel timing på grund av vår rädsla och girighet.
 • Emotionella beslut – vi drivs och fattar beslut på känslor som girighet och rädsla istället för förnuft.
 • Konfirmationsbias (eng: ”confirmation bias”) – Vi letar efter bevis som stödjer vår teori – och hittar dem.
 • Stockpicking – vi vill gärna tro att vi är bättre än medlet. Samma princip som 80 % av bilförarna tror att de är bättre än snittet.
 • ”Recency bias” – vi lägger större vikt vid händelser som nyligen ägt rum än till den vikt händelsen borde haft i ett längre perspektiv.
 • Geografisk bias – bor jag i Sverige tenderar jag att tro att det är bättre att investera i Sverige än globalt
 • Omedelbar belöning – vi vill ha resultat nu direkt och är generellt sätt väldigt otränade i uppskjuten belöning.
 • Viktigare att ha ”rätt” än att tjäna pengar – vi människor vill ha rätt och vi gillar normalt sätt inte att erkänna att vi hade fel.
 • Hellre aktiva än passiva – hela uppväxten har vi lärt oss att det är bättre att vara aktiv än passiv. På marknaden är det precis tvärtom. En variant på den här är att pengarna bränner i fickan.
 • Inte hålla sig till planen – hänger ihop med att fatta emotionella beslut istället för att upprätthålla disciplin och hålla sig till planen.
 • Annorlunda nu – vi vill gärna tro att vi är unika, att vår tid är unik eller att den här situationen är unik. Det är den sällan.
 • Jagar högsta avkastning – samma princip som när vi byter kö i affären för att komma fram snabbare. Sällan lyckas det.
 • Går på rykten, ”vill vara med” & rädsla att ångra sig – grupptryck är inte något som bara barn utsätts för, även vi vuxna faller offer för det.
 • Missförstår statistik och letar mönster – människohjärnan är inte gjord för att lösa problem baserade på slump. I majoriteten av fall så lurar hjärnan oss till fel beslut.
 • Behåller dåliga investeringar för länge – fundamentala regeln är ”cut your losses short”, för ofta säljer vi vinnarna (”ta hem vinst”) och behåller förlorarna (”den går upp snart”). Här hamnar även misstaget ”snitta ned sig” i kombination med att ha rätt.

Misstag till följd av brist på kunskap

Dessa misstagen skulle jag relatera till brist på kunskap – dock är även dessa ofta tätt kopplade till olika former av beteenden. Det vill säga att ett beteende leder ofta till att vi vill göra saker som sedan kombinerat med brist på kunskap är ett recept för katastrof. Jag påstår således att beteendemisstagen nästan alltid är upphov – men några undantag – till nedanstående misstag. Eller, så är det bara så det har varit för mig.

 • Inga mål, ingen plan, ingen strategi, ingen uppföljning – för att citera katten i Alice i Underlandet, om du inte vet vart du ska så spelar det ingen roll vilken väg du tar.
 • För kort tidshorisont – vi har generellt svårt att utnyttja vår största fördel – tiden. Läs mer i den här artikeln där jag går genom hur du minskar risken ju längre tiden är .
 • Avsaknad av diversifiering – vi lägger konstant alldeles för många ägg i samma korg.
 • Belåning och hävstång – är som en pistol. Den kan vara din bäst vän men det kan samtidigt också gå väldigt illa.
 • Använder oss inte av ”dollar-cost-averaging” – investerar hela beloppet på samma gång.
 • Byter strategi beroende på mängd investerat kapital.
 • Betalar för mycket för dåliga produkter såsom fonder – jag har ju haft ett privat korsståg på den här bloggen mot fonder och fondavgifter. Läs mer här, här och här.
 • Lyssnar och litar på banker, media och gurus – istället för att göra jobbet själva är de många gånger enklare att lita på andra, men vi undersöker sällan deras incitament
 • Inte hänsyn till skatteffekter/avgifter – avgifter är finansbranschens modersmjölk och en stor anledning till att mycket sparande går back
 • Felaktig uppföljning – utan strategi blir det ofta att man följer upp sin portfölj alldeles för ofta (sitter klistrad framför datorn) eller alldeles för sällan (stoppar huvudet i sanden)
 • Ingen ombalansering – över tid så förändras balansen i portföljen och misstaget man gör är att inte balansera om den.
 • Orealiserade vinster – är inte vinster förrän pengarna sitter på kontot.
 • Historik ingen garanti för framtid – det gäller att veta vad man kan använda historisk avkastning till.

Om jag har missat något misstag – kommentera gärna!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök