Mitt engagemang i Better Globe

Mitt engagemang i Better Globe

Ett av projekten som ligger mig närmast om hjärtat
Mitt engagemang i Better Globe

Jag gillar och jag har valt att engagera mig i Better Globe av många olika anledningar. Den viktigaste anledningen är för att jag i Better Globe får en möjlighet att ge tillbaka och göra skillnad för andra människor. Ett av mina stoltaste ögonblick i livet är faktiskt t.ex. när jag fick hjälpa till och bidra till skolan i Mboti.

Eftersom jag har turen att ha en mängd andra människor som engagerat sig i mig, jag har fötts i Sverige, jag har fått en fantastisk utbildning gratis och jag har haft turen att få kompetensen att driva företag och tjäna pengar. Då tycker jag att det är viktigt att jag ger tillbaka. Min övergripande vision i livet är att den här världen är en lite bättre plats än den var när jag föddes.

Jag har alltid skänka pengar till välgörenhet, men…

Ända sedan jag levde på mitt första studiebidrag har jag och Caroline skänkt pengar till välgörenhet. Det började redan 2003 med SOS Barnbyar, där vi har sponsrat en liten kille i Argentina vid namn Dario med 200 SEK per månad, till idag där vi även skänker pengar till Läkare utan gränser, Unicef, GivingPeople.se och bidrar där vi kan.

Även om vi idag skänker flera tusen per år, så är det ändå pengar som jag anser mig kunna avvara, men det är inte paritet med vad vi skulle kunna göra om där fanns mer ”what’s in it for me” än bara för att det är en god sak. Det är här Better Globe kommer in i bilden.

Det som jag fått på köpet med Better Globe är…

Genom Better Globe har jag och Caroline fått möjligheten till så kallad marknadsdriven välgörenhet (Better Globe är ett skogsbolag med fokus CSR, inte en välgörenhetsorganisation) där vi, förutom den goda saken, även får avkastning på de pengar vi sätter i arbete. Genom att köpa 5 donationspaket i månaden skänker vi 10 träd, 2.500 liter vatten och 15.00 € till mikrolån och skolbyggnatation SAMTIDIGT som vi har en förväntad avkastning på över 25.000 SEK på de 2.500 SEK som vi har satsat.I Better Globe kan jag alltså kombinera de båda intressena jag har – att göra gott samtidigt som jag kan tjäna pengar på det. Dessutom i relation till aktier så står sig donationspaketet och träden Better Globe säljer – ganska bra. Omräknat med hjälp av internränta och korrigering för inflation så är den förväntade avkastningen runt 15 % per år, vilket jag tycker är bra. Det gör att det t.ex. är en tredjedel i planen för hur jag ska göra min dotter Freja till miljonär innan hon fyller 18.

Det medför att Better Globe förflyttar sig i min ekonomi, från att vara i ”välgörenhets”-budgeten till investeringsbudgeten – som per år råkar vara nästa 7 gånger så stor och inräknat med företaget ännu större. Det gör att istället för att bara ha ett par tusen per år som går till goda ändamål, har jag nu uppemot 100.000 SEK per år att disponera. Det gör att jag försöker ligga på runt 600 Better Globe-träd i inköp per år. Ibland brukar jag se det som att mina pengar är ute och jobbar – både för mig och för ett välgörande ändamål.

Den bästa och den värsta resan i hela mitt liv

Som en naturlig följd av en 18-årig karriär i det svenska utbildningsväsendet var jag enormt skeptisk till Better Globe i början. Särskilt som ingenjör lär man sig sanningar som ”är det för bra för att vara sant så är det något lurt”. Det gjorde att jag höll mig passiv i ett helt år.2008 bestämde jag och Caroline oss för att åka ner till Afrika för att se verksamheten med egna ögon. I 10 dagar åkte vi mellan plantager, skolor, möten med ministrar och andra testfarmer och laboratorier och fick se allt. Det är samtidigt den bästa och den värsta resan jag har gjort i hela mitt liv.

Det är den värsta resan på grund av all misär, fattigdom och elände som vi såg. Det går verkligen inte att föreställa sig. T.ex. så träffade vi en gammal tant som aldrig druckit rent vatten, föräldrar som hade behövt lämna bort sin dotter för att de inte hade råd att försörja henne, människor som stod i utspilld diesel upp till knäna för att fylla en dunk när en tankbil hade vällt vid vägrenen samtidigt som bilar körde förbi.

Vi träffade människor som sov på golvet i sina lerhyddor, människor som inte hade mat för dagen och än mindre ägde något annat än det som de hade på sig. Människor som skulle gett sin arm för att få en tiondel av de möjligheter som vi har här hemma och som vi inte ens är tacksamma nog
att uppskatta.

Det är den bästa resan för att i allt det som vi såg, så fanns där även en fantastisk generositet, känsla av lycka och inte minst en möjlighet att göra skillnad. Dessa människor som ägde så himla lite, de var väldigt generösa med det lilla de hade, de var gästvänliga, tacksamma och glada. De var lyckliga till den milda grad att det verkligen fick mig att tänka om vi här i västvärlden verkligen har kommit så mycket längre. Tveksamt.

Du kan läsa mer i min reseberättelse och se alla bilderna från resan genom att klicka här »

2012 åkte jag ner igen

Ett par år efter mitt första besöka i Kenya och Uganda 2008 åkte jag 2012 ner igen för att besöka verksamheten. Det var fantastiskt att besöka verksamheten, plantagerna och människorna igen och se allt det som hade hänt de senaste fyra åren. Framförallt var allting mycket större – plantagerna, antalet anställda och skillnaden som Better Globe gjorde.

Läs gärna min reseberättelse från 2012 här »

Förskolan i Mboti – ett av mina stoltaste ögonblick

Förskolan i Mboti för 60 barn i åldern 2-6 år.När jag var nere i Afrika 2012 besökte vi en ny skola i Mboti som ligger några timmars bilfärd ute på den kenyanska landsbygden. Det var verkligen en känslomässig berg-och-dalbana. Allt från barnens fantastiska sånger och föreställning som de hade övat på inför vårt besök till de minsta barnens förskola. På bilden till höger ser du de minsta barnens (2-6 år) förskola där fröknarna hade hand om över 60 barn.

Jag blev väldigt berörd av det, särskilt med tanke på att min egen dotter Freja som precis halvåret innan hade börjat på en Montessoriförskola i Malmö. En förskola som har allt och vi på föräldrarmötet pratade om att där bara fanns två iPads till 20 barn. Verkligen två helt olika verkligheter. När jag fick möjligheten att hålla tal inför föräldrarna lovade jag dem att vi skulle fixa en ny förskola.

Den nya förskolan som vi kunde bygga i Mboti. När jag kom hem fick jag reda på att en ny förskola skulle kosta ca 20.000 SEK att bygga. Jag tänkte först att jag skulle finansiera den själv, men jag lade upp det på Facebook och inom 24 timmar hade mina kompisar och mina kompisars vänner samlat ihop över 39.000 kr! Vilket medförde att vi inte bara kunde bygga en ny förskola utan kunde göra mycket mer gott!

Läs mer om hur jag samlade in pengar till skolan i Mboti här.

Nästa steg?

Om du är intresserad av att veta mer om Better Globe, köpa träd eller har någon fundering – kontakta mig gärna via epost på jan@rikatillsammans.se.

Läs gärna även de andra artiklarna som jag har skrivit om Better Globe utifrån samlingssidan för Better Globe »

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, frejas portfölj, välgörenhet

Kommentera