Mobiltelefoner, mangoträd och nyanställda gör gott i Afrika

Mobiltelefoner, mangoträd och nyanställda gör gott i Afrika

Better Globe går från klarhet till klarhet - en sammanfattning av det som har hänt hittills under 2016
Mobiltelefoner, mangoträd och nyanställda gör gott i Afrika

Mobiltelefonerna vi samlade in i höstas har kommit fram till Uganda och gör stor skillnad, ny personal har anställts på plats i Kenya, plantagerna besöks av både universitet och ambassadörer och dessutom har Better Globe lyckats få pris av det kenyanska Skatteverket!

Även om Better Globe är ett av de projekt som ligger mig närmast om hjärtat har jag inte prioriterat att skriva om det sedan i julas. Men även om jag inte skriver om det på månatlig basis sker där hela tiden små steg i rätt riktning. Nedan följer en sammanfattning av den information som jag har samlat på mig det senaste månaderna. Kort sammanfattat:

  • Mobiltelefonerna som vi samlade in höstas gör stor skillnad för döva barn i Uganda
  • Better Globe utvecklar samarbete med flera universitet i Kenya
  • Utbildning och nyanställning av experter som ska utbilda bönder i att plantera Mukau-träd
  • Besök av den belgiska ambassadören
  • Det kenyanska skatteverket prisar Better Globe
  • Better Globe skänker mango-plantor till en ny skola

För dig som inte känner till Better Globe sedan tidigare, så är det ett projekt där man köper träd. Träden man köper skapar arbetstillfällen, bidrar till en bättre värld genom att motverka ökenspridning och klimathotet, ger barn möjlighet att gå i skolan samtidigt som det ger dig en förväntad avkastning om ca 15 % per år.

Mobiltelefonerna vi samlade ihop i höstas gör stor skillnad för de döva barnen i Uganda

I slutet av förra året hade vi besök av Better Globes grundare Rino Solberg och hans fru Julie Solberg. Tillsammans berättade de om de senaste 10 årens framgångar, utmaningar och resultat. Bland annat att på de skolor som Better Globe sponsrar via Child Africa ger men som en av få skolor barn med hörselnedsättning en möjlighet och chans till utbildning.

Julie berättade att de döva eleverna använder mobiltelefoner för att kommunicera med varandra. Dels pga att de inte kan teckenspråk och för att de skall kunna kommunicera med varandra, och inte minst med vuxna, när de befinner sig på olika håll. Det är dock brist på telefoner till eleverna och Julie vädjade till oss att om vi hade några telefoner liggande som inte användes så fick vi gärna skänka dem till barnen.

 

Vi bestämde snabbt att vi skulle försöka göra en insamling innan det var dags för Julie att lämna Sverige igen. Sagt och gjort, vi lyckades samla in 40 telefoner som följde med till Uganda. Så här såg det ut när barnen fick ta emot telefonerna. Vi kan inte ens föreställa oss hur glada och lyckliga barnen blev. Det var bara stora leenden!

Den lokala tidningen fick höra om vad Better Globes kunder i Sverige hade gjort och åkte direkt ut till skolan för att göra ett reportage (se bilden nedan). Det känns fantastiskt att kunna hjälpa med så enkla medel och göra en så stor skillnad för de här barnen. Tack till dig som var med och bidrog i det här projektet. :-)

Tidningsklipp från Daily Monitor om mobiltelefonerna som vi Better Globe-kunder skänkte i slutet av förra året.

Samarbeten med universitet och utökning av outgrowers-programmet

Better Globe har många samarbeten med bland annat universitet då man är en av få aktörer som har bevisat att man kan plantera träd och bedriva kommersiellt skogsbruk i det som kallas för semi-öken. Det är områden som annars har ansetts vara av väldigt ringa värden. Under våren har flera klasser besökt Better Globes plantager för att se hur man kan arbeta med det som kallas för agro-forestry och agro-ecology i praktiken.

Klicka gärna på bilderna för att göra dem större och läsa om dem.

Det som jag fick lära mig när jag besökte Kenya i augusti 2015, var att Kenya har stiftat en lag som innebär att man som landägare måste plantera träd på minst 10 % på sin mark. En stor anledning är problemen med jorderosion och ökenspridning som ökar när man hugger ner träd. I Afrika är det ett stort problem då man hugger ner i princip 28 st träd för varje träd som man planterar. Det gör trädplantering till ett prioriterat projekt för landets ledning.

Det häftiga är att Better Globe hjälper landägarna (läs: bönderna) att öka värdet och avkastningen på sin mark genom att plantera bland annat mango- och Mukau-träd. På det sättet löser man flera problem samtidigt, man uppfyller lagen, hjälper bönderna att tjäna pengar samtidigt som man själv också gör en vinst. Att klimatet dessutom blir bättre är ju en fantastisk bonus.

Mellan åren 2005 och 2014 så planterade Better Globe alla träden på sina egna plantager där man leasade mark av olika kooperativ. En stor utmaning med det här är att om man ska plantera flera miljoner träd som är Better Globes mål så går det för sakta. Ett väldigt mycket mer effektivt sätt är att just utnyttja så kallade outgrowers som planterar träden åt Better Globe. Då kan Better Globe få tillgång till mycket mer mark, ha människor som har ett starkt egenintresse av att sköta träden och som dessutom redan är duktiga på att bruka jorden.

Nedan följer en artikel som jag skrev till följd av en intervju med en sådan bonde, Samuel Mulli:

2015 började man med de första pilotprojekten och det gläder mig personligen att de fortsätter och ter sig vara väldigt lyckade. Nedan följer några bilder från våren och det arbetet (klicka för att göra dem större och läsa beskrivning).

Besök av den belgiska ambassadören i Kiambere

Torsdagen den 5 maj var den nya belgiska ambassadören Roxanne de Bilderling och besökte plantagen i Kiambere tillsammans med militärattachen överste Herwig Holsteyns. Anledningen till att det är just den belgiska ambassadören som besökte plantagen är för att både Better Globes trädexpert Jan Vandenabeele och Better Globes VD Jean-Paul Deprins är belgare ursprungligen.

Lite avundsjuk att hon fick en skylt vid sitt träd och inte jag. Det får jag ta upp med dem på min nästa resa. :-)

Better Globe får utmärkelse av det kenyanska Skatteverket

En ganska rolig sak som jag inte uppmärksammade på bloggen förra året var att Better Globe fick pris av det kenyanska Skatteverket. Priset gavs inte för mängden ackumulerad skatt under året, utan istället på förhållandet mellan inbetald skatt och vinst. En faktor som också uppgavs var det långsiktiga arbetet som Better Globe Forestry har gjort över tid och i området fattigdomsutrotning. Uttrycket ”Tulipe Ushuru Tujitegemee” betyder “Embracing the challenge of self-reliance” fritt översatt till svenska ”För att ha tagit sig an utmaningen för självförsörjning” vilket också är Better Globes långsiktiga mål.

Better Globe skänker mango-plantor Kevanda Primary School i Kibwezi

När vi kunder köper månatliga donationspaket så ingår det, förutom de träden som vi själva behåller och får avkastning från, även träd som skänks bort. Några av dess träd skänktes under våren till Kevanda-grundskolan i Kibwezi. Det var framförallt äpple-mango-träd som skänktes bort i form av plantor som är redo att sättas ut. Av erfarenhet så har Better Globe lärt sig att det inte bara är att skänka bort dessa plantor utan att det handlar lika mycket om att ge bort utbildning hur plantorna ska skötas och tas hand om.

Bilderna nedan visar t.ex. hur man behöver skydda plantorna de första åren från dess värsta fiende – getterna. Sedan använder även personalen träden i undervisningen av barnen där de får lära sig sköta träden och de ger även en mindre inkomst till skolan. Verkligen win-win.

Vill du också göra gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar?

Om det är så att du också vill bidra i det här projektet, så rekommenderar jag att läsa det som jag har skrivit om Better Globe här på bloggen. De bästa stället att börja på är:

I korthet handlar det om att du har en möjlighet att köpa träd. Man kan antingen köpa träd i ”lösvikt” för 17 € per styck eller i form av ett donationspaket för 53 €. Ett donationspaket innehåller två träd som du behåller och får avkastning för men också träd som skänks bort enligt ovan, 500 liter vatten och pengar till både skolverksamhet och mikrolån. Där finns inga krav utan man kan köpa ett enda och aldrig mer, även om jag rekommenderar att man ”sparar” i träd på månatlig basis. Viktigt att påpeka dock är att Better Globe inte är någon välgörenhetsorganisation utan ett vinstdrivande skogsbolag som aktivt jobbar på ett etiskt och hållbart sätt.

Den förväntade avkastningen på ett träd är 208 € över 20 år. På grund av hur träden växer och ger frukt, så får man ingen avkastning de första 5 åren, därefter får man 2.55 € per år i 15 år och det tjugonde året, när trädet huggs ner så får man 170 €. Ingen avkastning är garanterad, utan den är förväntad och det är en högre risk än t.ex. de indexfonder jag brukar rekommendera. Jag köpte mina första träd 2007 och har fått avkastning varje år sedan 2011.

Om du har bestämt dig för att pröva (om inte annat med något enstaka träd), använd länken nedan:

Om du använder länken ovan så blir jag din kontaktperson och får lite provision på köpet. Det påverkar inte priset till dig. Om du har några frågor, återkom! Jag försöker svara på alla frågor så gott jag kan. För mig är det här dock ett projekt jag gör för hjärtats skull snarare än för pengarna.

Relaterade artiklar

Relaterade etiketter och ämnen

sponsrat inlägg

Kommentera