Möjlighet att ställa frågor till kommande gäster

Förhandsinformation om fyra spännande och kommande gäster till bloggen och podden

Här kommer en möjlighet att ställa frågor till gäster som gör återbesök i kommande avsnitt. De första gästerna ut är Andreas Brock och Henrik Milton som förvaltar den aktiva global-fonden Coeli Global Selektiv. Även Patrik Adamsson från Lysa är planerad till ett kommande avsnitt samt Angelica Lips Da Cruz. Vi arbetar även på att få till ett avsnitt med Tino Sanandaji från Handelshögskolan i Stockholm.

Efter önskemål från er läsare och följare har vi bjudit in och tillbaka dessa gäster. Här är en möjlighet att ställa frågor till dessa som vi tar upp i avsnitten. För dig som inte känner till dem följer nedan en kort introduktion.

Andreas Brock och Henrik Milton – är två svenska fondförvaltare som förvaltar fonden Coeli Global Selektiv. De var med i avsnitt #36 för nästan två år sedan. Det som jag tycker är intressant med Andreas och Henrik är att de har totalt motsatta åsikter än vad jag har i sparande. De har alla sina pengar i sin egen fond (=ovanligt i finansbranschen) tillsammans med spararnas övriga 5 miljarder kronor. Fonden är aktivt förvaltad vilket innebär att de har maximalt 30 bolag. Sedan starten 2014 har de gått bättre än globalindex. Andreas har dessutom skrivit en intressant bok ”Vägen till vinnande aktier” som går genom mycket av hans tankar kring stock-picking. Jag tror att det i Sverige är svårt att finna mer kompetenta förespråkare för aktiv förvaltning. Vi har dessutom slagit vad om att min indexfond över en 5-års period kommer slå deras fond. ?

Patrik Adamson från Lysa det är ingen nyhet för dig som följer bloggen att jag är ett stort fan av Lysa. Jag har majoriteten av mina egna pengar placerade hos dem. För någon vecka sedan hade vi en digital FikaTillsammans med Patrik för vår lilla RikaTillsammans-community på Patreon och då var det mycket frågor som även ni andra läsare skulle ha glädje av. Därav planerade vi in ett nytt avsnitt som vi ska spela in inom kort. Om du har någon minsta fundering kring Lysa, indexfonder, fondrobotar så är det Patrik du ska ställa de frågorna till.

Tino Sanandaji – är nationalekonomen som ofta förekommer i debatter i Svensk media. Han har skrivit flera vetenskapliga artiklar och bl.a. boken ”Tio tusen miljarder – skuldkalaset och den förträngda baksmällan”. Han pratar mycket om ekonomisk hållbarhet och att det inte är rimligt att t.ex. skulder och bostadspriser för evigt ska växa snabbare än den reala ekonomin som det hela baserar sig på.

Angelica Lips da Cruz – är Angelica har haft ledande befattningar i 20 år inom den internationella finansbranschen. Hon har arbetat på stora banker såsom Citigroup och SEB samt andra bolag som Renault Group. Hon brinner för hållbarhetsfrågor och driver idag ett eget bolag som hjälper och knuffar finansbolag, fonder och andra företag i en hållbar riktning. Hon pratar mycket om att kejsaren är naken, att negativ screening är för enkel och många företag tror att det räcker med ”greenwashing”. Hon har väldigt många roliga anekdoter som när hon blivit kallad till möte på fondbolag som ”blivit drabbade av krav på ESG” från sina kunder.

Jag och Caroline ser väldigt mycket fram emot att få träffa dem, ställa våra egna frågor men även dina som läsare. Kommentera därför gärna nedan, både kring frågor, ämnen, funderingar eller förslag på fler gäster.

Tack på förhand och trevlig helg!
Jan och Caroline

PS. Hoppas att vi ses på söndag. Då kommer det att handla om kritiken mot indexfonder som bl.a. geniet Michael Burry från The Big Short framförde i Bloomberg-artikeln med titeln ”The Big Short’s Michael Burry explains why index funds are like subprime CDO:s” för någon vecka sedan. DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök