Möjlighet att ställa frågor till kommande gäster

Förhandsinformation om fyra spännande och kommande gäster till bloggen och podden

Här kommer en möjlighet att ställa frågor till gäster som gör återbesök i kommande avsnitt. De första gästerna ut är Andreas Brock och Henrik Milton som förvaltar den aktiva global-fonden Coeli Global Selektiv. Även Patrik Adamsson från Lysa är planerad till ett kommande avsnitt samt Angelica Lips Da Cruz. Vi arbetar även på att få till ett avsnitt med Tino Sanandaji från Handelshögskolan i Stockholm.

Efter önskemål från er läsare och följare har vi bjudit in och tillbaka dessa gäster. Här är en möjlighet att ställa frågor till dessa som vi tar upp i avsnitten. För dig som inte känner till dem följer nedan en kort introduktion.

Andreas Brock och Henrik Milton – är två svenska fondförvaltare som förvaltar fonden Coeli Global Selektiv. De var med i avsnitt #36 för nästan två år sedan. Det som jag tycker är intressant med Andreas och Henrik är att de har totalt motsatta åsikter än vad jag har i sparande. De har alla sina pengar i sin egen fond (=ovanligt i finansbranschen) tillsammans med spararnas övriga 5 miljarder kronor. Fonden är aktivt förvaltad vilket innebär att de har maximalt 30 bolag. Sedan starten 2014 har de gått bättre än globalindex. Andreas har dessutom skrivit en intressant bok ”Vägen till vinnande aktier” som går genom mycket av hans tankar kring stock-picking. Jag tror att det i Sverige är svårt att finna mer kompetenta förespråkare för aktiv förvaltning. Vi har dessutom slagit vad om att min indexfond över en 5-års period kommer slå deras fond. ?

Patrik Adamson från Lysa det är ingen nyhet för dig som följer bloggen att jag är ett stort fan av Lysa. Jag har majoriteten av mina egna pengar placerade hos dem. För någon vecka sedan hade vi en digital FikaTillsammans med Patrik för vår lilla RikaTillsammans-community på Patreon och då var det mycket frågor som även ni andra läsare skulle ha glädje av. Därav planerade vi in ett nytt avsnitt som vi ska spela in inom kort. Om du har någon minsta fundering kring Lysa, indexfonder, fondrobotar så är det Patrik du ska ställa de frågorna till.

Tino Sanandaji – är nationalekonomen som ofta förekommer i debatter i Svensk media. Han har skrivit flera vetenskapliga artiklar och bl.a. boken ”Tio tusen miljarder – skuldkalaset och den förträngda baksmällan”. Han pratar mycket om ekonomisk hållbarhet och att det inte är rimligt att t.ex. skulder och bostadspriser för evigt ska växa snabbare än den reala ekonomin som det hela baserar sig på.

Angelica Lips da Cruz – är Angelica har haft ledande befattningar i 20 år inom den internationella finansbranschen. Hon har arbetat på stora banker såsom Citigroup och SEB samt andra bolag som Renault Group. Hon brinner för hållbarhetsfrågor och driver idag ett eget bolag som hjälper och knuffar finansbolag, fonder och andra företag i en hållbar riktning. Hon pratar mycket om att kejsaren är naken, att negativ screening är för enkel och många företag tror att det räcker med ”greenwashing”. Hon har väldigt många roliga anekdoter som när hon blivit kallad till möte på fondbolag som ”blivit drabbade av krav på ESG” från sina kunder.

Jag och Caroline ser väldigt mycket fram emot att få träffa dem, ställa våra egna frågor men även dina som läsare. Kommentera därför gärna nedan, både kring frågor, ämnen, funderingar eller förslag på fler gäster.

Tack på förhand och trevlig helg!
Jan och Caroline

PS. Hoppas att vi ses på söndag. Då kommer det att handla om kritiken mot indexfonder som bl.a. geniet Michael Burry från The Big Short framförde i Bloomberg-artikeln med titeln ”The Big Short’s Michael Burry explains why index funds are like subprime CDO:s” för någon vecka sedan. DS.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

20 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Till Lysa:

  Hållbart sparande! När kan ni erbjuda det? Jag tvekade lite innan jag började använda er robot i brist på detta alternativ. Men är nöjd i övrigt.

  Gravatar för användaren
  Rebecka
 2. Till Patrik:

  Hur motiverar man bytet till Öhmans aktivt förvaltade Sverige fond, samt den stora andelen av kapital som sätts i denna (ca 20% av aktieandelen)? Gjordes detta valet tillsammans med oberoende finansiella rådgivare (så som Henrik Tell) eller gjordes det med inflytande av styrelsen, som till synes har starka kopplingar till Öhman?

  Gravatar för användaren
  David
 3. Till Angelica:

  När vi går mot ett hållbart samhälle vad har det för konsekvenser för samhällsekonomin i stort?

  Vilka branscher, länder och samhällsgrupper kommer att drabbas mest på vägen dit? (Dvs. var kommer det största motståndet som vill bromsa utvecklingen ifrån?)

  Gravatar för användaren
  Tale
 4. Till Lysa:
  När kommer man kunna öppna en kapitalförsäkring hos er?

  Gravatar för användaren
  Alexander
 5. Till Angelica:

  Jag skulle vilja förstå hur handel på aktiemarknaden kan påverka att hållbara företag får mer kapital? Om jag köper en aktie för 100kr, eller en fondandel för 100kr, hur gör min hundralapp skillnad för företaget som givit ut aktien? Jag kan förstå om man köper en obligation, som kan ses som ett lån, men en aktie är väl mer än del av framtida vinster.
  Hur kan man påverka med sitt kapital så man kan bidra till klimatvänliga företag gynnas?

  Gravatar för användaren
  Björn Nygren
 6. Till lysa:

  Berätta utförligt om TWR-modellen ni använder för att redovisa avkastningen i %. Hur bestäms ”perioderna”, är det varje månad, dag, kvartal, insättning, etc? Berätta hur och varför TWR ger en annan redovisad avkastning jämfört med (aktuellt värde – insatt kapital) / insatt kapital. Berätta varför ni har valt att använda TWR.
  Jag upplever att min 60-40 (60% aktier) portfölj svänger väldigt mycket, borde inte den vara mindre volatil? Exempelvis gick min portfölj hos er ned 3,3% mellan 2:a aug och 7:e aug medan DJ World Index gick ned 3,05%. Vidare gick er portfölj ned 1,46% mellan 24:e och 27:e juni medan DJWI gick ned 0.51%. Den har också gått upp mer än DJWI t.ex. 4:e juni till 12:e juni där den gick upp 3,73% istf 2,5%. Ni kanske jämför mot ett annat index dock?

  Gravatar för användaren
  Björn Nygren
 7. Hej! Har börjat spara i Lysa. Har tänkt mig på en 15årsperiod. Ska man låta pengarna stå inne vad som än händer med börsen eller finns det något man bör tänka på, där det är läge att ta ut pengarna. Hälsar Caroline

  Gravatar för användaren
  Caroline
 8. Till Patrik på Lysa
  Kommer man i framtiden att kunna sätta ett datum när man vill ta ut pengarna och att roboten då själv går in och ändrar risken till lägre när det börjar närma sig uttagsdatum?

  Gravatar för användaren
  Josefin
  1. Till lysa:

   Varför bytte ni till en aktivt förvaltad Sverigefond (Öhmans) istället för en indexfond? Går det inte emot syftet?

   Gravatar för användaren
   Morgan
 9. Till Patrik på Lysa:

  För att vara en komplett spar-aktör jämfört med tex Avanza saknar jag ett bra sparkonto. När kommer Lysa att kunna erbjuda detta ?

  Gravatar för användaren
  Ulf
 10. Till Tino,

  Hur han resonerar kring risk och belåning kring privatekonomi, då tänker jag främst på belåningsgrad på bostad (och kanske portfölj) och exponering mot aktier/räntor/buffertsparande/guld/bostad etc. i privat långsiktigt sparande/pension. Lite diskussion mot hur Paolo Sodini resonerade kring risk i privatekonomin och exponering mot aktier och belåning.

  Tack på förhand!

  Gravatar för användaren
  Danne
 11. Två frågor till Tino Sanandaji:

  Kan du nämna åtgärder som man borde sätta in för att få Sverige på rätt köl igen? Det finns säkert många men vilka anser du är de viktigaste?
  Jag har inte riktigt förstått sambandet mellan att påpeka på fel och brister i samhället och att komma med lösningar. Jag skulle vara tacksam om du kunde tillbringa lite klarhet i den här frågan.

  Gravatar för användaren
  Tale
 12. Ingen fråga, men…
  När ni har såna här intressanta personer (i synnerhet Tino), begränsa er inte i tid, låt det ta två tre timmar om det fortfarande är en intressant diskussion.
  Lyssnar på Tim Ferriss, han har ju väldigt intressanta personer, jag tror den längsta är över 3h30 och sällan under 2h. Så länge diskussionen är intressant, kör på!
  Det är ju svårt att få till de här intervjuerna, så varför inte använda tiden.

  Gravatar för användaren
  Olle
 13. Tino Sanandaji :) Ja snälla intervjua han tycker han är en av dom mest intressanta människorna i Sverige älskar att lyssna på han . Blir jätte glad om ni får han som gäst. Bryr mig inte vad ni frågar han för allt han säger är väldigt intressant. Han är väldigt intelligent. Längtar….

  Gravatar för användaren
  Olof
 14. Vet inte om mitt inlägg blev publicerat.

  Jag har 3 frågor till Patrik på lysa.
  1. Vad tycker du om Michael burrys påstående om att vi befinner oss i en indexbubbla.
  2. Varför har ni mest svenska obligationer när indexfonderna är globala, eller har jag kanske fel.
  3. Kommer man I framtiden kunna justera fördelningen till mer i Asien än usa till exempel.

  Jag använder själv lysa och är jättenöjd, tack för att ni gör det lätt för oss nybörjare!

  Gravatar för användaren
  Marcus Andersson
 15. Jag har 3 frågor till Patrik på lysa!
  Vore kul att få Patrik att bemöta Michael burrys påstående om att vi befinner oss i en indexbubbla.
  2. Varför har ni mest svenska obligationer när indexfonderna globala.
  3. Kommer man I framtiden kunna justera fördelningen så man ligger mer viktad mot Asien än amerika till exempel.

  Jag använder mig utav lysa och är väldigt nöjd, tack för en grym produkt som gjorde det lätt att starta mitt sparande i!

  Gravatar för användaren
  Marcus Andersson
 16. Till Patrik: När kommer Lysa införa Kapitalförsäkring för barnsparande i fondroboten?

  Gravatar för användaren
  Johan
 17. Om man får önska ämne skulle jag vilja höra hur ni ser på försäkringar. Många gånger känns det ju som att man bara skulle kunna spara pengarna och att vissa försäkringar är lite onödiga. Särskilt om man har gott om buffert. Jag känner generellt att jag gärna har hängsle och livrem, hänger därför kvar i min gamla inkomstförsäkring från en anställning jag hade innan jag startade eget. En betydligt lägre lön än vad jag drar in efter skatt i firman – men en inkomstförsäkring. Finns ett intressant avsnitt av Dumma Människor där de pratar om det fenomenet att det är svårt att sluta med något som man investerat mycket i, pengar, tid, engagemang. Och jag vet att du ofta pratar om det också. Kanske ni kunde ha den psykologen som gäst?

  Gravatar för användaren
  Emma Lobro
 18. Till Patrik: När kommer Lysa med en portfölj inriktat på hållbart sparande?

  Och blir spännande att höra om kritiken mot indexfonder. Förhoppningsvis pratar du lite om The Big Short också, bra film (men skrämmande, speciellt slutet) – men inte helt lätt att förstå alla termer :)

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 19. Jag har en fråga jag undrat mycket över ända sedan du presenterade siffran för hur mycket 100k kr i en globalfond påverkar CO2 utsläppen. Denna fråga är bäst lämpad för Angelica Lips da Cruz:
  ”När man räknar på att x antal kr ger upphov till x ton koldioxid, exakt hur har man kommit fram till denna siffra? Har man kollat på hur mycket bolaget släpper ut och delat med antal aktier eller hur har man egentligen gjort denna beräkning?

  Gravatar för användaren
  Daniel Nilsson

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök