Möte med en spännande entreprenör
Sök:

Möte med en spännande entreprenör

Jag var på mitt gamla universitets arbetsmarknadsdagar tidigare idag med mina nuvarande elever. Ganska kul att se så många studenter och företag samlade på samma plats – den stora behållningen var dock att jag träffade ett litet företag som ville hjälpa entreprenör, nuvarande och blivande, att sätta fler företag på marknaden.

Generellt sätt är jag väldigt skeptisk till denna typen av företag eftersom de sällan drivs av personer som själva är entreprenörer. I detta fallet var det inte så – det drevs av en äldre herre med en fantastisk historia. Han var uppväxt i en familj av byggare som hade affärsidén att bygga bostäder och sedan själva hyra ut och förvalta dem – han berättade att han först utbildade sig och började jobba hos sin far och fick sparken efter 1 år.

Därefter började han jobba på gamla Unisys som säljare i 4 år och gjorde därefter karriär i olika företag tills han startade eget. Det gick skitbra ett tag och sedan kraschade det. Det fantastiska var både hans berättelse och inställning till det hela.

”Där satt jag med 2 miljoner minus på min personlig balansräkning – och telefonen var helt tyst – ingen vill ju prata med en loser.

Därefter startade jag ett nytt företag som idag har 400 anställda och omsätter 500 miljoner där jag äger en ansenlig del. Nu lever jag gott på utdelningen och kan köra spännande projekt som detta och har det jäkligt bra”.

Det  som är fantastiskt roligt att se i det hela är att det är som ett återkommande mönster bland framgångsrika entreprenörer och investerare. De växer av misstagen, de har lärt sig sälja, de har kommit igen och hela tiden framförallt gjort sådant som de älskar.

Det var också ganska roligt att se honom ”pröva” mig – med frågor såsom huruvida jag är en risk eller ett kapital eller om jag strävade efter att bli VD. Det är en fråga där man väldigt tydligt kan se om en männsika är entreprenör eller inte – få entreprenörer vill sitta som VD:ar. För oss entreprenörer är VD-posten den absolut värsta positionen att hamna i. :)

Jag ska boka möte med honom lite längre fram och se om vi inte kan slå våra påsar ihop – min vision ligger väldigt nära hans och jag är övertygad om att vi kan fixa win-win-win-situationer. Dessutom älskar man ju alltid människor som pratar ens egna språk.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Härlig man.

  ”få entreprenörer vill sitta som VD:ar. För oss entreprenörer är VD-posten den absolut värsta positionen att hamna i” – Håller helt och enhälligt med. VD positionen är jag själv usel i. Jag avskyr den också. Likadant egentligen med styrelseplatser. Samma skit.

  Hellre att påverka via majoritetsägandet. Då är man åtminstone inte ansvarig ifall bolaget klantar till sig. Då förlorar man eventuellt pengarna, men inte ens rättsmässiga säkerhet. Samt man slipper alla trubbel som myndigheter kan sätta på en (och kommer sätta på en).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  Har du läst The E-Myth? Det borde du nog annars. Den är lite ”pratig” (du vet, amerikansk litteratur) men snabbläst. Eller fråga mig när vi ses så sammanfattar jag den för dig i några meningar istället…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.