Möte med Swedbank (igen) för investeringslån… Ska man skratta eller gråta?

Efter mångt och mycket fick vi i höstas ett lån på Swedbank på 400tkr för att kunna köpa vår andel i lägenheten i Turkiet. Det gick inte riktigt förrän våra föräldrar ställde upp med sitt hus som säkerhet – vilket vi är oerhört tacksamma eftersom det gjorde lånet amorteringsfritt och sänkte räntan till nästan 5%.

I tisdags var vi nu på banken igen för att ta ett ytterligare investeringslån som vi tänkte använda för att investera i en nyemission i ett av våra företag. Det intressanta var att jag trodde att allting var fixat innan vi kom till banken. Dock där berättade vi allting och egentligen bara förväntade jag mig att vi skulle behöva skriva på papprena.

Då kom överraskningen – eftersom vi denna gången inte tänkte investera i en fastighet så kunde banken inte ge oss lånet. Anledningen var att för att de var tvungna att kolla upp så att vi inte sätter oss på obestånd med ett sådant lån och de vet inte om de kan ta den risken.

Det är bara det att jag har väldigt svårt att förstå hur banken i detta avseendet tar en risk eftersom:

  1. Vi har råd att betala ränta med god råge – när vi var där för att få ett lånelöfte på en bostadsrätt blev vi erbjudna ett lån på 3.5 miljoner. Idagsläget har vi ett lån på mindre än en halv miljon och totalt kommer vi fortfarande ligga långt under en 1 miljon i lån.
  2. Banken har våra föräldrars hus i säkerhet om vi inte skulle få råd att betala räntan.
  3. Vi köper en tillgång som vi har räknat hem, där det är väldigt osannolikt att den kommer att minska i värde.

Var någonstans i detta tar banken en risk? Hade jag velat vara raljant kan man säga att så länge jag vill låna till ”skulder” såsom – hus, bil, resa, konsumption etc då är det bara att fylla i ett papper. Så fort jag ska låna till något som faktiskt ökar vårt egna kapital – det vill säga något jag tjänar pengar på då är det hur omständigt som helst. *sanslöst*

Summa summarum – inget lån utan jag skulle återkomma denna veckan. Fortsättning följer…

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök