Munken som sålde sin Ferrari :: del 3 :: tekniker för ett positivt tänkande

Jag har tidigare skrivit två delar (Del 1 :: Den inre trädgården, & Del 2 :: Meditation, stillhet och tystnad ) från boken “Munken som sålde sin Ferrari” – här kommer del3.

Rosens hjärta är bara en teknik utav många effektiva – det de alla har gemensamt är att de alla är lika enkla och kraftfulla. Nyckeln är att att öppna sinnet för sin egen potential – potentialen att leva ett liv fyllt av oändliga möjligheter.

En annan övning för att göra sig kvitt oro och andra negativa, energislukande influenser är den som kallas för Motsatstänkande. Det är en naturlag att huvudet bara kan fokusera på en tanke åt gången. Pröva själv så får du se att det är sant.

När man väl käner till detta sällan omtalade faktum kan man lätt skapa en positiv, kreativ attityd  på kort tid. Processen är enkel: när en oönskad tanke plötsligt hamnar i fokus för din uppmärksamhet ersätter du den omdelbart med en mer upplyftande tanke. Det är som om sinnet vore en enorm diabildprojektor och tankarna diabilder. När en negativ bild kommer upp på duken ersätter du den snabbt med en positiv.

Låt oss säga att du har haft en tuff dag på jobbet. Du kommer och faller ihop i favoritfåtöljen, dyster till sinnes. Steg ett är att bli medveten om att du tänker oinspirerade och negativa tankar. Att vara uppmärksam på sig sjävl är det första steget mot fullständig självkännedom. Det andra steget är insikten om att du lika lätt som du föll in på spåret av negativa tankar kan ersätta dem med andra, gladare tankar.

Så tänk på motsatsen till dysterhet. Fokusera på glädje och energi. Känn glädjen inom dig. Du kanske till och med börjar le. Sitt som du gör när du är glad och entusiastisk. Räta på ryggen, andas djupt och rikta tankarnas kraft mot det positiva. De kommer att märka en påtaglig skillnad i humöret inom fem minuter. Och viktigare ändå – om du håller igång med Motsatstänkande och tillämpar det på vartenda negativ tanke som dyker i huvudet kommer du efter bara efter några veckor upptäckta att negativismen inte längre har något grepp om dig.

Tankar är levande, som små energipaket. De flesta människor funderar aldrig över vilken sorts tankar de tänker, och ändå är det kvaliteten på våra tankar som avgör vår livskvalitet. Tankar är lika mycket en del av den materiella världen som sjön du simmar i eller gatorna du går på. Ett svagt sinne leder till svaga handlingar, medan ett starkt och disciplinerat sinne, som vem som helst kan utveckla genom dagliga övningar, kan åstadkomma mirakel. Om du vill leva livet fullt ut ska du ta hand om dina tankar som om de vore dina käraste ägodelar. med hårt arbete kan du slippa den inre turbulensen, och lönen för mödan blir större än du någonsin kunnat föreställa dig.

Man kan uppnå detta tillstånd genom föregående tekniker och andra element som naturlig kost, upprepandet av positiva affirmationer, genom att läsa böcker fyllda av visdom och genom att hela tiden försäkra sig om att vara i upplyst sällskap.Man har inte råd att kosta på sig en enda negativ tanke. En orolig tanke är som ett embryo: den börjar i liten skala, men snart växer den till sig. och innan man vet ordet av får den ett eget liv.

En annan teknik bygger på den uråldriga principen på att allt skapas två gånger, först i tankevärlden, sedan i sinnevärlden. Tankar är materia – budbärare vi skickar ut för att forma vår fysiska världe. Fantastiska förbättringar i den yttre världen måste alltid föregås av förändringar i de tankar du tänker.

En tredje teknik kallas ibland för ”Sjöns hemlighet” – det handlar om att titta ner i stilla vatten coh föreställa sig hur ens drömmar går i uppfyllelse. Om det var dygd och självdisciplin man önskar sig i livet, kan man visualisera hur man går upp i gryningen och utför sin dag utan avvikelser. Om det är glädje man söker kan man titta ner i sjön och föreställa sig hur man skrattar ohejdat.  Om det är mod man önskar sig kan man föreställa sig hur man agerar när man möter kriser eller utmaningar.

Psyket fungerar i bilder. De inre bilder du har av dig själv påverkar din självkänsla och därmed också ditt humör, ditt beteende och vad du uppnår i världen. Om din självbild säger dig att du är fö rung för att kunna bli en framgångsrik affärsman eller för gammal för att förändra din vanor kommer du aldrig att lyckas med det. Om självbilden säger att man måste ha en annan familjebakgrund för att kunna leva ett meningsfullt och lyckligt liv vid god hälsa blir det en självuppfyllande profetia och du kommer aldrig att kunna uppnå något av det.

Men när du visar inspirerande och uppfinningsrika fimsnuttar på den inre bioduken börjar det hända förunderliga saker i livet. Einstein har sagt att fantasi är viktigare än kunskap. och det är sant – vi måste avsätta tid varje dag, även om det  bara är några minuter till kreativa visualiseringar. Se dig själv sådan som du vill vara, antingen det är som en ansedd affärsman, en bra far eller en fantastisk samhällsmedborgare.

Den här metoden går att använda varsomheslt. Man kan använda den i vardagsrummet eller till och med på kontoret om du vill. Stäng dörren, koppla in telefonsvararen och slut ögonen. Ta några djupa andetag. Efter två eller tre minuter du slappna av. Sedan kan du visualisera allt det du vill vara, ha eller uppnåa i livet. Om du vill bli världens bästa pappa, kan du föreställa di ghur du skrattar och leker med dina barn och hur du besvarar deras frågor med öppet sinne. Föreställ dig hur du agerar kärleksfullt och elegant i en spänd situation. Förbered dig mentalt för hur du ska agera när en motsvarande situation spelas upp i verkligheten.

Det som är så bra med visualiseringar är att de kan användas för så många olika situationer. Du kan använda dem för att bli mer framgångsrik, för att förbättra dina relationer eller för at utvecklas andligt. Om du använder den här metoden regelbundet kan du också få ekonomisk lön för mödan och materiellt välstån, om det är viktigt för dig. Inse att sinnet har den magnetiska kraften att dra till sig allt du önskar i livet. Om det finnsbrister i ditt liv beror det på knapphetstänkande eller bristtänkande. Se underbara bilder för din inre syn, och och kom ihåg att en enda negativ bild förgiftar ditt tillstånd. När du börjar uppleva den glädje som denna metoden väcker inser du hur stark tankens kraf tär och du börjar befria den fantastiska potential av energi och styrka som du har inom dig.

Det finns ingen värdighet i att vara överlägsen någon annan. Sann värdighet ligger i att vara överlägsen sitt tidigare jag. Allt jag vill säga med det är att om du vll förbättra ditt liv och börja leva på ett sätt som du förtjänar måste du vara självständig. Det spelar ingen roll vad andra säger om dig – det viktiga är vad du säger om dig själv. Bry dig inte om andras omdömen så länge du vet att det du gör är rätt för dig. Du kan göra vad du vill så länge dina handlingar överensstämmer det ditt samvete och ditt hjärta. Du ska aldrig skämmas för att du gör det rätta – bestäm dig för vad det är för dig och håll fast vid det. Och för guds skull, gör aldrig misstaget att börja jämföra ditt egenvärde men andra människors nettovärde. – Varje sekund du ägnar åt någon annans drömmar sjät tid från dina egna.

Relaterade inlägg

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök