Mycket intressant svensk privatekonomisk statistik!
Sök:

Mycket intressant svensk privatekonomisk statistik!

Mycket intressant svensk privatekonomisk statistik!
Den här artikeln publicerades 2011-04-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Sitter och förbereder nästa veckas fantastiska Balansekonomi 2.0 utbildning och tänkte grotta ner mig i lite statistik för att ha torrt på fötterna och kunna ge bra exempel.

Jag återkommer med en egen analys vid tillfälle. Detta är en guldgruva att ösa ur… :-D

Medel- och medianlön i Sverige 2009

Den svenska medianlönen – alla sektorer, alla kön, alla yrken var: 24.900 innan skatt som motsvarar ca 19.000 SEK netto.

Den svenska medellönen – alla sektorer, alla kön, alla yrken var: 27.900 SEK brutto, som motsvarar ca 20.500 SEK netto.

Den 10:e percentilen (de 10 % som tjänar sämst) ligger på en månadslön på ca 19.000 SEK brutto.

Den 90:e percentilen (de 10 % som tjänar bäst) ligger en månadslön på ca 39.300 SEK brutto.

Genomsnittliga lönen för en akademiker med 3 års eftergymnasial utbildning är 33.900 SEK brutto.

Källa: SCB

Utgifter per hushåll och år eller månad

En sammanboende familj med 2 barn hade 2009 en total genomsnittlig utgift på 420.030 SEK. Det motsvarar utgifter på ca 35.000 SEK per månad.

En ensamstående person med 1 barn hade 2008 en total genomsnittlig utgift på ca 240.000 SEK eller 20.000 SEK per månad.

Källa: SCB

Förmögenhetsstatistik

Den rikaste hundradelen (=1 %)  av Sveriges befolkning alltså totalt ca 90.000 människor äger ca 32 % av den totala svenska förmögenheten.

Den rikaste tiondelen (=10 %) av Sveriges befolkning, alltså totalt ca 900.000 människor äger ca 71 % av den totala svenska förmögenheten.

Det innebär att resterande 8.100.000 människor skall dela på de resterande 29 %… (ingen kommentar).

Nedanstående graf visar den svenska medianförmögenheten efter ålder och kön för 2007 (senaste statistiken):

Källa: SCB

Statistik om förmögenhet i förhållande till påverkansgrupp

I Danderyd är medianförmögenheten 218.000 SEK, medan i Botkyrka är medianförmögenheten en tiondel av det – ca 20.000 SEK.

Också inom ett och samma län kan skillnaden i befolkningens förmögenhet vara stor. Kommuner i de tre storstadslänen Stockholm, Skåne och Västra Götaland är representerade både bland de allra rikaste och fattigaste. Danderyd, Lomma och Täby hamnar överst på listan när förmögenheten mäts som medianvärdet på nettoförmögenheten, som är värdet på finansiella tillgångar, fastigheter och bostadsrätter minus skulder. I dessa kommuner var medianvärdet cirka 500 000 kronor år 2006.

Befolkningen i Stockholmskommunerna Botkyrka, Sundbyberg och Södertälje hör å andra sidan till de fattigaste, med ett medianvärde på nettoförmögenheten på under 20 000 kronor. Många i dessa kommuner är ungdomar och få personer är fastighetsägare. I Sundbyberg och Södertälje äger exempelvis 5 respektive 17 procent ett småhus, jämfört med 28 procent i hela riket. Kvinnorna har större nettoförmögenhet (medianvärde) än männen i nio av de tio fattigaste kommunerna. I riket har kvinnor 60 000 kronor i nettoförmögenhet  och män 58 000 kronor.

Källa: SCB

Statistik om tillgångar

Finansiella tillgångar som banksparande, aktier, fonder etc. är för de flesta ganska små. Nästan halva befolkningen, 4,2 miljoner personer inklusive barn, hade mindre än 25 000 kronor i finansiella tillgångar år 2006.

Knappt 400 000 personer hade mer än en miljon kronor i finansiella tillgångar. Drygt 8 000 personer, främst män, hade finansiella tillgångar som översteg 10 miljoner kronor.

Mellan 1999 och 2006 nästan fördubblades antalet miljonärer i Sverige till knappt 1,5 miljoner personer. Ökningen beror främst på att värdet på småhus och bostadsrätter ökade kraftigt under perioden. År 2006 hade nära 15 procent av kvinnorna och nästan 18 procent av männen en nettoförmögenhet över 1 miljon kronor.

Statistik om aktieägande

Antalet personer som äger aktier fortsätter stadigt att minska. Vi utgången av 2010 var det 1.552.469 individer som ägde aktier. En minskning med 57.000 personer jämfört med utgången på 2009.

Medelförmögenheten i aktier var 2010 ca 341.000 SEK. Tittar man istället på den mer rättvisande medianportföljen så är den snarare ca 20.000 SEK.

För kvinnor var medianportföljen 16.000 SEK och för män 21.000 SEK.

Fem procent rikaste aktieägarna äger 79 procent!
december 2010 kunde 1 552 469 individer i Sverige urskiljas som aktieägare med en sammanlagd aktieförmögenhet på knappt 529 miljarder kronor. Av detta stod de fem procent med störst innehav för 79 procent av aktieförmögenheten. De fem procenten med störst innehav fördelar sig på 25 936 kvinnor och 51 687 män.

I december 2010 var det totalt 62 877 individer som hade en aktieförmögenhet på en miljon kronor eller mera. Av dessa var 21 128 kvinnor och 41 749 män.

Källa: SCB

PPM-Statistik

Min egen kommentar på detta är att 80 % av befolkningen har under 8 % avkastning i genomsnitt på sitt PPM-sparande… Det intressanta med just 8 % är att det är den genomsnittliga avkastningen på den svenska börsen exklusive utdelningar – alltså något som en lägsta jämförelsetröskel…

Källa: Pensionsmyndigheten


Den här artikeln publicerades 2011-04-09 klockan 00:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Data, statistik och historiska kurser, Pension och pensionssparande.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

13 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Vore kul med en uppdatering/ny version av denna artikel, och gärna i jmf med övriga nordiska länder.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  AE
 2. Vit pil

  Inkluderar beräkningarna alla människor? Även pensionärer, barn, arbetslösa? Vore en mer adekvat representation om statistiken beaktade endast de yrkesverksamma.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 3. Vit pil

  Ah. Nu läste jag rätt. De 32% ingår givetvis i de 72 % efterssom det handlar om ”de rikaste” 1% och 10%. Morgondimman lättar ;)
  /Maria

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Hestner
 4. Vit pil

  Tacksam snabbt svar angående:
  ”Den rikaste hundradelen (=1 %) av Sveriges befolkning alltså totalt ca 90.000 människor äger ca 32 % av den totala svenska förmögenheten.
  Den rikaste tiondelen (=10 %) av Sveriges befolkning, alltså totalt ca 900.000 människor äger ca 71 % av den totala svenska förmögenheten.
  Det innebär att resterande 8.100.000 människor skall dela på de resterande 29 %… (ingen kommentar).”

  Min fråga: Om 90 000 människor äger 32% och 900 000 människor äger 71%, blir inte det då den totala befolkningen 100%? Vad är de 29% i sista meningen? Tack för intressant läsning för övrigt./Maria

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Hestner
  1. Vit pil

   Nu har poletten trillat ned :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Maria Hestner
 5. Vit pil

  Det här var en intressant artikel Jan.

  Jag försöker ta reda på hur stora de samlade inkomsterna av lön och kapital är i Sverige under ett år, men vet inte var jag ska börja. Alltså alla svenskars sammanlagda deklarerade inkomster skulle man kanske kunna säga. Möjligt att jag missat något då, men du förstår kanske vad jag är ute fter i alla fall. Har du något tips?

  Hälsningar

  Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Olsson
  1. Vit pil

   Kan man inte kolla det som en budgetpost i statsbudgeten?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hur fördelar sig miljonärerna på olika yrkesgrupper. Hur stor del av miljonärerna är, till exempel, idrottsmän, artister, statstjänstemän o.s.v. ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Harald Nordlund
 7. Vit pil

  Hej, nu när förmögenhetsskatten är slopad så finns ingen officiell statistik över förmögenhetsfördelningen (enligt SCB). Detta i sig utgör enligt min uppfattning ett demokratiskt problem, eftersom jag anser att politiska preferenser bör grundas på relevanta fakta. Känner du till någon aktuell diskussion om denna omständighet?
  Mvh
  Pelle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pelle andersson
  1. Vit pil

   Det är bara ett demokratiproblem om man anser att förmögenhet är något som ska bestämmas av politiker snarare än tjänas ihop av fritt tänkande och agerande individer. Ungefär som att nynazister tycker det är ett demokratiproblem att man inte för offentlig statistik över hur långa näsor judarna har.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
   1. Vit pil

    Det är skillnad på näsor och fördelning av tillgångar i en demokrati.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel Bengtsson
  2. Vit pil

   Hej Pelle – nej, inte vad jag vet just nu…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.