När är man ekonomiskt fri och därmed klar med pengamaskinen?
Sök:

När är man ekonomiskt fri och därmed klar med pengamaskinen?

Pengamaskinens tre olika faser

När är man ekonomiskt fri och därmed klar med pengamaskinen?
Den här artikeln publicerades 2015-02-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En rätt vanligt förekommande fråga som jag får är; ”När börjar man leva på avkastningen från pengamaskinen och hur går det till rent praktiskt?”

Om jag förenklar det så gott som jag kan så skulle jag säga att en pengamaskin genomlever tre stycken faser:

 1. Uppbyggnadsfasen
 2. Avkastningsfasen
 3. Avvecklingsfasen

vilket stämmer överens med bilden överst på sidan. Det kan naturligtvis skilja från person till person men i grova drag så tänker jag att det stämmer. Poängen är att man börjar plocka ut pengarna när avkastningen är tillräckligt stor för att man ska kunna leva på den, eller att den finansierar de mål som man har satt upp.

Fas 1. Uppbyggnadsfasen och brytpunkten för ekonomisk frihet

I den första fasen (1) så går all energi åt att bygga upp och sätta igång pengamaskinen. Här återinvesterar man all avkastning och den går till för att bygga upp ett så stort värde som möjligt. Man plockar inte ut något.

Övergången till fas två sker vid en punkt när man tycker att nu är avkastningen är tillräckligt stor för att man vill plocka ut den. Enkelt sätt så går den här brytpunkten att räkna ut enligt följande formel:

Årliga utgifter (A) / Årlig avkastning (B) = Målbelopp (C)

Om jag tar ett exempel utifrån ovanstående formel. Mina årliga utgifter ligger på ca 420 000 kr per år. Den årliga genomsnittliga avkastningen som jag räknar med per år ligger på 8 % enligt RikaTillsammans- och nybörjarportföljen. Det ger:

Ekonomiskt målkapital = 420 000 / 0.08 = 5 250 000

Tolkningen av ovanstånde blir:

”Om jag har 5 250 000 kr i en pengamaskin som har en genomsnittlig avkastning om 8 % per år, så blir den årliga avkastningen i kronor 420 000 kr. Dessa 420 000 kr är precis samma som mina årliga utgifter, vilket är definitionen på ekonomisk frihet – mina passiva inkomster och totala utgifter är samma.”

Det betyder att så länge man har en genomsnittlig avkastning på 8 % och bibehållet kapital så kan man från och med 5 250 000 kr börja plocka ut kapitalet. Det vill säga brytpunkten mellan fas (1) och fas (2) sker vid beloppet 5 250 000 kr om de totala årsutgifterna är 420 000 kr (=35 000 kr per månad).

Överkurs – att räkna med skatten

Vän av ordning noterar att i formeln ovan tar jag inte hänsyn till skatteeffekterna. Eftersom det ändå är en uppskattning så tycker jag det är okej. Vill man dock räkna med t.ex. skatten från ett investeringssparkonto (ISK) på 1 % per år (och tycker att avkastningen ska betala skatten också) då blir formeln något mer komplex:

( Årliga utgifter (A) / Årlig avkastning (B) ) / (1 – Årlig skattesats på ISK (D) / Årlig avkastning (B) ) = Målbelopp (C)

Med samma siffror som i förra exemplet så blir det här:

( 420 000 / 0.08 ) / (1 – 0.01 / 0.08 ) = 6 000 000 kr

Då har jag räknat med en årlig skattesats på ISK på 1 % – i ovanstående exempel med 60 000 kr. En avkastning på 8 % på 6 000 000 kr är 480 000 kr och minus skatten på 60 000 så motsvarar det 420 000 kr vilket är samma exempel som ovan. I praktiken innebär det att man är ekonomiskt fri 1.5 år senare än i den den första formeln och den osäkerheten är mindre än osäkerheten för avkastningen ett enskilt år.

Fas 2. Avkastningsfasen

När man kommer till avkastningsfasen (2) så börjar man plocka ut avkastningen från pengamaskinen. Det gör man antingen i form av:

 • Årlig utdelning från fonderna
 • Försäljning av fonder motsvarande värdeökningen

Det är nämligen som så att många utländska fonder delar ut avkastning med jämna mellanrum, t.ex. var trejde månad. Vissa svenska fonder gör det en gång per år och vissa gör det inte alls, utan låter utdelningen öka värdet på fonden istället.

Tricket är att man plockar ut avkastning men försöker hålla kapitalet konstant. Det är lätt i teorin men lite svårare i praktiken då portföljen inte kommer att ha en genomsnittlig avkastning på just 8 % varje år, utan kan t.ex. göra 11 % ett år och 5 % ett annat. Men där får man kompensera genom att plocka ut mer ett år och spara det till nästkommande år då man kanske plockar ut mindre. Tanken är i alla fall att inte nalla på det arbetande kapitalet, så att man kan få avkastning även efterföljande år.

Det är också därför som strecket i grafen är horisontellt och inte ökar som i fas 1, eftersom avkastningen (det som skulle gjort att beloppet ökar) tas ut.

Fas 3. Avvecklingsfasen

Den sista fasen (3) handlar om att man behöver ta ett beslut om man:

 • Vill fortsätta leva av avkastningen och lämna kapitalet till arvvingarna
 • Leva upp kapitalet och nedmontera den
 • Förvalta upp den i en ny uppbyggnadsfas

Den här fasen är också flytande och man kan ju välja en variant mellan dessa olika alternativ.

Sammanfattning

Det här är en enkel modell som visar hur man kan tänka kring pengamaskinen över tid. Jag brukar många gånger att tänka på pengamaskinen så som den gamla historien i Lyckoslanten om Spara och Slösa. Min kompis Tobias Schildfat beskrev historien för första gången i sin bok (som jag rekommenderar) där han beskriver de två systrarna och deras mer okända lillasyster.

Jag minns det väl från skolan – hur jag förstod att man ska göra som ”Spara”. Det var rätt svar och det som var politiskt korrekt. Däremot minns jag hur jag alltid tyckte att Slösa verkade ha mycket roligare. Hon hade godis, hade roligt och hål i kläderna av alla roliga saker hon gjorde. När jag pratade med Tobias så fick jag reda om att där fanns en yngre syster – Investera. Hon tog det bästa från båda.

Hon sparade pengarna likt sin storasyster Spara, men sedan spenderade hon avkastningen likt sin syster Slösa. Tänk om det faktiskt är det smarta sättet att göra det på? :-)

Relaterade artiklar

 


Den här artikeln publicerades 2015-02-08 klockan 21:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): RikaTillsammans-portföljen, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

33 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Problemet är ju inte modellen utan hur man ska få tag i över 5 miljoner innan man dör

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Geten
 2. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för enormt bra material, både i form av blogg och pod. Inspirerande och kul! Jag har en fundering på avvecklingsfasen. Tänker jag ”rätt” i att man avvecklar sin portfölj antingen på grund av att man inte har några att ge vidare sitt kapital till, eller att man helt enkelt inte har kapital som genererar avkastning stor nog att leva på?

  Eller finns det andra anledningar (som känns rimliga såklart) att avveckla sin portfölj? Har man barn, eller andra att ge vidare sitt kapital till, och klarar sig bra på avkastningen finns det väl ingen anledning att avveckla sin portfölj?

  Kanske en noob-fråga, men blev nyfiken på din synpunkt, eller andra läsare här bloggen :)

  Allt gott

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas Raab
  1. Vit pil

   Hej!

   Jag tolkar texten som att anledning att avveckla som du skriver, dels kan vara om man inte har arvingar utan man hellre använder upp pengarna (vilket man såklart kan göra även om man har arvingar om man så önskar), eller om man känner att pengarna gör mer nytta någon annanstans. Kanske vill man hellre investera i andra tillgångsslag, som fastigheter eller guld? Kommer faktiskt inte på så många anledning att avveckla, kanske är för att jag själv tänker att pengamaskinen ska vara evig :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Hej, och tack för en superbra sida!
  Läste denna artikeln och har en fundering.
  Låt oss säga att jag har kommit upp till 6 000 000 kr och ska gå in i fas 2.
  Jag behöver 420 000 kr/år för att gå runt, vilket skulle innebär att jag behöver en avkastning på 8 %/år.

  Låt oss nu säga att jag behöver ta ut 8% årligen för att gå runt men:
  Första året blir avkastningen +25%.
  Andra året blir avkastningen +20%.
  Tredje året blir avkastningen -15%.

  Hur ska jag då ta ut ta ut denna avkastning?
  Ska jag bara ta ut 8% de år då avkastningen blev högre än dessa 8% och återinvestera resterande % för att kunna kompensera för de år som avkastningen går ”minus”?

  Tack på förhand för ditt svar!

  Mvh//Adam

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam P
 4. Vit pil

  Hej. Var kan jag läsa mer om hur stor avkastning jag kan räkna med? Här skriver du 8 % per år, medan andra nämner att börsen i genomsnitt ökat 11 % per år.

  Jag har tänkt att ta ut 4 % per år, och har redan målet: att slippa leva på tilläggsbidrag (är sjukpensionär) om jag blir ensamstående – nuvarande kapital räcker till en hel hyra. Men självklart vill jag mer än bara överleva, och fortsätter trycka in varje krona som går att avvara, så som jag gjort i 27 år nu (jag lovar, det blir en hel del trots mycket låg inkomst).

  Förutom skatt, så ska man väl räkna med inflationen? Eller är det just det du gjort när du skriver 8 % samtidigt som jag ser andra som skriver 10-11 %?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Ja, börsen har gjort 11 % de senaste 10-15 åren, men historiskt sett över många tidsperioder och många marknader är 6-8 % mer rimligt och uthålligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej!

  En fråga. Som jag har förstått det innebär ett ISK att man skattar på sitt hela kapital och när man då börjar plocka ut sin utdelning kommer skatten bli på både sin utdelning och en del på det kapital som man har kvar i sin pengamaskin? Detta innebär att när man väl börjar plocka ut sina utdelningar och inte tillför mer pengar till kontot kommer skatten börja ”äta” på det kapital som man sparat ihop för att kunna få sin utdelning? Då kommer ju ens sparade kapital sakta bli mindre och mindre (mindre utdelning och mindre kapital) och då borde din kurva inte gå horisontellt utan ha en liten lutning neråt för varje år. Får inte ihop det. Jag tänker kanske fel ska tillägga att jag är ny inom det här så du får gärna förklara hur det går till.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  K.E
 6. Vit pil

  Ett mycket enklare sätt att tänka kring skatten:

  Nettoavkastning = avkastning – skatt = 8% – 1% = 7%
  Kapitalbehov = Utgifter / Nettoavkastning = 420 000 / 0,07 = 6 000 000

  /Philip

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
 7. Vit pil

  hej på dig, precis nytillkommen läsare av denna blogg och relativt nybliven sparare.
  jag gillar räkneexemplet ovan där man kan räkna ut när man ca är ”klar” (förstå mig rätt) med sin pengamaskin.
  dock en sak som jag tycker fattas i beräkningen är inflationen, som jag skrev innan så är jag nybliven sparare och helt grön på detta. men jag har för mig att inflationen är ca 3% per år i snitt. borde ej detta räknas med som en kugge i maskineriet???.

  tackar för en mycket bra blogg och grattis till din/er framgång..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  hans winberg
 8. Vit pil

  Hej och tack för en mycket inspirerande blogg. Jag har en fråga angående uppbyggnadsfasen. Anta att man redan har sitt målbelopp i kontanter, eller en betydande del av målbeloppet, innan man sätter igång med ”pengamaskinen”. Vad är en rimlig tid att sprida ut insättningarna på om man har en investeringshorisont på mer än 10 år? Jag antar att man ska försöka minimera timingrisken genom att sprida ut insättningarna över tid, men samtidigt är det ju tråkigt att ha en stor del av sitt kapital utanför pengamaskinen med låg avkastning. Är det en god ide att ”chockstarta” portföljen med ett större belopp och sedan göra mindre insättningar över tid? Hur resonerar du kring det här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Paulsson
 9. Vit pil

  Hej Jan!
  Är alldeles ny här och måste erkänna att du verkligen inspirerat mig med din blogg som är mycket,mycket bra på många olika vis!Tack!har dock en fråga angående detta med avkastning,rena aktier ger avkastning är jag med på som man kan plocka ut och leva för men indexfonderna du rekommenderar ger ju ingen avkastning som man kan råda över..hur ska man då kunna leva för sin avkastning?Kanske dum fråga men som sagt jag är ganska ny här och behöver lite svar..
  tusen tack för hjälp!
  Med vänlig hälsning,
  Linda

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
  1. Vit pil

   Det här är en av de vanligaste frågorna jag får, så jag får skriva om det i en längre artikel framgent. Det stämmer att de inte ger en avkastning som hamnar på kontot. Men det gör inget. Jag tror att vi går fel många gånger för att vi tänker ”lön” och försöker jämföra det med avkastning.

   Låt mig ta ett exempel. Vi investerar en 100-lapp och får på ett år 8 % avkastning. Det betyder att vi har ett värde i slutet av året 108 kr. Jag påstår att det inte spelar någon roll om det är:

   • 4 kr värdeökning och 4 kr utdelning,
   • 8 kr utdelning, eller
   • 8 kr värdeökning

   Man kan nämligen omvandla en värdeökning till ett kapital genom att sälja av fonden till ett värde av 8 kr. På så sätt spelar det ingen roll att de svenska fonderna inte betalar ut någon utdelning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en jättebra blogg. Läste nylingen Master The Game av Anthony Robbins, och mycket stämmer överens med det du rekommenderar i den boken.

  En fundering bara kring detta inlägg. Jag har läst att direktäga aktier och på sikt leva på direktavkastningen inte är detsamma som att äga indexfonder och sedan sälja av sig 3-4%.

  I min värld bör det stämma överens då de flesta fonder återinvesterar aktieutdelningen, men det som har skrivits på ämnet menar på att du säljer av andelar av indexfonder, medans du genom att direktäga aktier aldrig säljer av ditt innehav.

  Enligt dig, vad är skillnaden mellan att sälja av indexfonder årligen till skillnad från att direktäga aktier? Påverkar det ditt totala kapital?

  Med vänlig hälsning,
  Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Ingen skillnad. Jag rekommenderar ju inte att direktäga aktier och gör det nästan inte själv alls förutom ett undantag (Berkshire Hathaway, som skulle kunna liknas vid en indexfond). Därför gör jag sällan någon skillnad på det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Tack för en bra artikel som vanligt. Är dock lite fundersam till hur klok Investera egentligen är, och hur det förhåller sig till de andra generella råd kring pengamaskinen som har florerat. Av historien framgår inte hur länge Investera har investerat, men man får väl förutsätta att det har gått några år, innan det går att börja plocka pengar (ju längre tid, desto säkrare statistisk avkastning). Det hon går miste om är väl ränta-på-ränta effekten om hon varje år plockar ut vinsten? Och tittar man på vilken grafgenererare som helst (använder MSN Ekonomi i Windows 8.1) ser man tydligt att ju längre tiden går, desto större är den ackumulerade räntan… tänker jag fel? Om du plockar ut vinsten varje år växer sparandet istället linjärt?

  Med ovan uträkning är vi ”ekonomiskt oberoende” om ca 7 år med en avkastning på 6% Då finns det lite marginaler…

  Frågan är vad som händer när det målet är nått. Är tveksam om vi kommer säga upp oss från våra jobb och ligga hemma och glor på tv-shop. Börjar man leva ”utöver” vardagslivet med t.ex. resor etc så behövs betydligt mer än vad hushållsbudgeten innehåller idag, om man inte gör som vissa och säljer ALLT och flyttar till Thailand eller annat valfritt land där kostnaden för att leva är betydligt lägre (men osäkerheten vid t.ex. sjukdom betydligt högre)…

  Ekonomiskt oberoende är en kittlande tanke, men vad innebär det i praktiken? Den frågan har vi här hemma inte ännu besvarat…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Ska bli spännande att se vad som händer den dag man når målet….sluta jobba t ex är inget alternativ eftersom det i vårat fall är roligt och det viktiga i att vara ett omdöme för barnen. Mest troligt kommer man att unna sig lite mer resor och dylikt + att man har en kanonförsäkring om någon i familjen skulle sjuk!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik Sundkvist
  2. Vit pil

   Ja, i ditt scenario där Investera lever på avkastningen (fas 2) så går hon miste om värdeökningen. Men där är ju inte heller någon poäng i att vara rikast på kyrkogården genom att bara vara i fas 1.

   Jag skulle potentiellt kunna säga upp mig på mitt ”lönearbete” idag och kunna leva på avkastningen på mitt kapital och mina andra inkomstkällor. Har jag gjort det? Nej – jag gillar ju verkligen mitt/mina jobb.

   Däremot är det som Erik skriver ovan, vi unnar oss ganska mycket resor. De senaste 12 månaderna har det varit Japan, Tanzania, Uganda, Rwanda, Holland och så vidare. Sedan ser man ju om sitt hus med försäkringar och kvalitetsgrejer, men handen på hjärtat hamnar det mesta på kontot. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Jag har väl också funderat lite på vad man gör när man nått upp till fas 2. Som jag tänker det så fortsätter man väl lite som vanligt, men känner sig trygg i att man klarar sig lika bra ifall jobbet skulle försvinna av en eller annan anledning – man behöver helt enkelt inte känna sig tvungen att ha ett jobb.

   En övning man skulle kunna göra är att ”programmera” om sin ekonomi och (lite kaxigt) ange sitt avanzakonto som lånekontor till arbetsgivaren och ta ut viss procent av kapitalet att leva på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 12. Vit pil

  Hej och tack för att du förklarar så man fattar, åtminstone det mesta ;-)

  Jag har dock blivit lite konfunderad kring det här med ISK-kontot. säg att jag månadsköper fonder som ligger placerade på detta konto, med ett autogiro. Men så vill jag ha pengar att köpa med vid vissa tillfällen (läs när jag tror att kursen är tilltalande) är det då till nackdel att ha en pengadepå på detta ISK-konto på obestämd tid? Är det bättre att ha dem placerade i ett konto utanför ISK eller ska jag ha Räntefond/ företagsobligationsfond på ISK-kontot att parkera dem i?

  Finner liksom dubbel information när jag sökt på webben om detta med ”lösa pengar” på ISK, att det bara är ett sparande i aktier/fonder på lång sikt och att allt in och ut är negativt vad gäller beräkning av skatt mm… DÄR hamnar jag i överkurs och förstår inte!

  Hoppas du har tid och ork att förtydliga detta för mig, förstår att du blir ”nedlusad” med frågor och funderingar!
  Ha en bra vecka, hoppas du och familjen hinner njuta av solen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Berith
  1. Vit pil

   I en ISK beskattas inte vinsten på dina papper utan en schablonskatt dras på ditt totala kapital i ISKen, det är därför inte helt optimalt att ha ”overksamma” pengar parkerade på kontot.

   Du kan ju köra autogiro-överföringar till ett räntekonto på samma nischbank som du har din ISK på om du nu vill försöka tajma fondköpen.

   BR

   0
   Gravatar ikon för användaren
   d
  2. Vit pil

   Då varje insättning räknas in i skatteunderlaget skall du undvika att sätta in och ta ut kapital i onödan. Skatteverket får underlag som bygger på kvartalsvis avläsning av volymen på din ISK plus eventuella insättningar delat med fyra. Mitt tips är att ha kapitalet utanför tills du vet med säkerhet att du vill investera. Visserligen blir det inga jättebelopp i år. 0,27 % på helåret = 270 kr per 100 000 kr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mr T
  3. Vit pil

   Man ligger inte i cash på ISK av nämnd anledning. Normalt finns det nog en räntefond som avkastar mer än statslåneräntan (vilket är ungefär minimiavkastning för att ISK skall vara lönsamt alternativ).

   Angående beskattning av insättningar så är det kanske suboptomalt att göra insättningar mitt i eller på slutet av kvartalet som blir fallet när man månadssparar, men min bedömning är att den förlust man gör kan vara försumbar. Dock bör man nog ge akt åt detta faktum ifall man har en KF (där man åker på halvårs schablonskatt för insättningar i slutet av juni eller december)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  4. Vit pil

   Jag håller med er i sakfråga. Däremot skulle vilja lyfta in en annan aspekt som man ofta förbi ser och det är den mentala/psykologiska.

   Jag påstår att rationellt är det smart att göra precis så som ni skriver. Däremot har vi konstaterat många gånger att vi inte är rationella. Ponera följande scenario – jag har mina aktieindexfonder i en ISK på Avanza och räntebärande/kontanter utanför i en annan depå. Jag utgår här från en 60/40-portfölj.

   Plötsligt har vi en sättning på marknaden med 50 %. Det betyder att min aktiedepå sjunker med 50 %, medan om jag hade haft en 60/40-portfölj så hade den bara minskat med 30 %. När man loggar in på sin depå har man alltså tappat 30 % men i jämförelse med börsen (som dyker upp som jämförelse som standard) så ligger man +20 %. Eftersom den relativa jämförelsen är viktig för oss, påstår jag att det är en större sannolikhet att vi håller oss kvar till strategin än som följer index helt och hållet.

   Hänger ni med på resonemanget?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Mycket bra och pedagogiskt beskrivet (som alltid), hurra för Investera :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Carlsson
  1. Vit pil

   Tack! Håller med!! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Så målsättningen är att kollektera kapitalvinster i syftet att generera inkomst? Ifall ja, är detta då inte ett väldigt invecklat sätt att skapa inkomst på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Det här är ett av de minst energi/kompetenskrävande. Däremot får man betala det i ”tid” eftersom det tar lång tid för de flesta. Det som går på kortast tid men är svårast (påstår jag) är via ett eget företag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Bra skrivet!

  Vi har samma syn på när man kan börja leva på sitt kapital. För mig är målsättningen att nå till 3,5 miljoner. Då får jag tillräcklig avkastning för att klara mig bra. :) Om allt går som jag tänkt är jag där om 7 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Grattis! Min erfarenhet är att det faktiskt går fortare än man tror. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej Jan,
  tack för ännu en bra blogg. Alltid lika stimulerande och tankeväckande.

  Men du måste väl ta hänsyn till inflationen? Just nu har vi ingen inflation, men historiskt har vi i snitt haft en inflation på 3-4 % om jag minns rätt. Det innebär väl att du bara kan plocka ut avkastningen efter skatt minus inflationen under fas 2, eftersom inflationen ökar dina kostnader hela tiden (om du inte vill smygstarta ”leva upp” i fas 3). Annars måste du leva enklare för varje år med inflation.

  Keep on blogging!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
  1. Vit pil

   Man bör nog räkna med betydligt lägre avkastning av detta skäl, jag räknar med att kunna ta ut kanske 4-5% av kapitalet.

   Ju lägre man räknar destu mer marginal har man. Skall man leva på avkastningen så måste man ju ta av kapitalet de år man haft negativ avkastning (och tar man inte risken att kapitalet kan gå back vissa år får man ju urusel avkastning). Därför planerar jag att ta konstant procent av kapitalet varje år och i övrigt fortsätta med att placera eventuell överavkastning (man skall ju i snitt ha avkastning över så att det täcker både skatt och inflation).

   Med den strategin så ser bilden lite annorlunda ut än ovan – kapitalet kommer stiga både i fas ett och fas två, men i långsammare takt i fas två. Fas tre har jag väl inte planerat för riktigt än – kanske startar man en stiftelse eller så för något ändamål?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
  2. Vit pil

   Ja, sedan får man inte glömma att ovan bara är en modell. Ungefär enligt citatet ”Planning is everything, but plans are useless”. I mitt eget fall som skulle kunna vara i fas 2, har jag en kombination av av fas 1 och 2 där jag använder en del av pengarna och låter resten gå in på kontot.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.