När är man ekonomiskt oberoende?
Sök:

När är man ekonomiskt oberoende?

Den här artikeln publicerades 2007-10-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag har ju tydligt deklarerat att mitt mål är att bli ekonomiskt oberoende – men när blir man det? hur många miljoner på banken måste man ha då?

Mitt svar är inga – jag kommer att vara ekonomiskt oberoende den dagen då jag har passiva inkomster, dvs inkomster som kommer oavsett om jag stiger ur sängen eller inte, som överstiger min totala utgifter.

Detta leder till några spännande slutsatser:

 1. Man kan ha olika mycket kapital men ändå vara ekonomiskt oberoende
 2. Man har lättare att bli ekonomiskt oberoende om du har små utgifter
 3. Att fattiga har lättare att bli ekonomiskt oberoende än rika
 4. Att det är ens kassaflöde som bestämmer om man är ekonomiskt oberoende eller inte.
 5. Man kan vara mångmiljonär men ändå inte vara ekonomiskt oberoende

Kommentarer?


Den här artikeln publicerades 2007-10-31 klockan 00:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Precis – som ”fattig” så har man inte hamnat i skuldfällan än. Dvs man är ofta inte ”fast” i sin situation med avbetalningar hus, bil etc. Jag rekommenderar att spela speletet Cashflow – sådana principer frakommer väldigt tydligt där. Är du i Malmö så är det bara att trilla förbi… :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  På punkt nummer tre har du slagit fast ”Att fattiga har lättare att bli ekonomiskt oberoende än rika”. Hur kommer du fram till den slutsatsen? Jag förstår inte resonemanget riktigt..

  Man kan ju inte slå fast att en fattig person har mindre passiva utgifter till att börja med, än en rik person. Är det så du resonerat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alvarsson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.