Nästa steg

Nästa steg

För dig som är i gång och vill ta din ekonomi, ditt sparande och vissa delar i livet till nästa nivå.

Här har vi samlat de bästa artiklarna, verktygen och tipsen för dig som är redan är igång med ditt sparande. De tar upp nästa steg bortom kom igång-guiden. Här får du förslag på allt från konkreta spekulationer till din Lekhink till utmanande tankar för att bli en bättre investerare och ta livet till nästa nivå. Här kombinerar vi både det ekonomiska och emotionella.

Att börja spara och investera är vår huvudpoäng här på RikaTillsammans. Egentligen skulle det kunna räcka där. Köp en billig global indexfond eller en bra fondrobot (annonslänk), månadsspara regelbundet, äg den i väldigt många år och njut sedan av pengarna. Punkt. Färdigt.

Utmaningen är att det är lika tråkigt som att se målarfärg torka eller gräs växa. Egentligen är det bra. Smart sparande ska inte vara spännande. Men några av oss vill ändå lite mer. Vi är stolta men inte nöjda. Vi har gjort fondrobot-grejen och funderar; vad är nästa steg?

Ju mer vi funderade på den frågan, desto mer insåg vi att det inte är det som normalt anses vara nästa steg. Det är inte att bli mer aktiv i sitt sparande, att analysera bolag, försöka tajma marknaden eller liknande. Det är ju något som har oddsen emot sig och forskningen avråder från. Att göra det är bokstavligt talat att kasta pengar i sjön för de allra flesta av oss.

Så här 25 år in i sparkarriären har vi testat det mesta. You name it och vi har förlorat pengar på det. 😂 Många saker har gått katastrofalt dåligt och kostat oss massor av pengar. Men längs vägen har vi också upptäckt några riktiga guldkorn. Guldkorn som är komplement till ens bassparande och faktiskt kan göra en stor skillnad både i ens liv och ekonomi. Det är bland annat:

Exempel på nästa steg
  • Strukturera och optimera hela sin ekonomi, t.ex. skilja på get-rich och stay-rich.
  • Hitta inspirerande ”spel” eller projekt i livet som t.ex. ekonomisk frihet (FIRE)
  • Tillåta sig spekulera i investeringar bortom forskningens rekommendationer på ett ansvarig sätt
  • Njuta sig till framgång och låta livet kännas lika bra som det är
  • Öka inkomsterna genom t.ex. löneförhandla, hitta ett drömjobb, sidoverksamhet eller företagande
  • Se det ekonomiska resultatet som en följd av ditt beteende och de möjligheter det ger

Nästa steg handlar om att 1 +1 ska bli mer än två

Det handlar alltså inte om i steg två göra något annorlunda än det du gjorde i kom igång-guiden. Det handlar snarare om att se det som kärnan och nu lägga till skal runt om den. Om du t.ex. kan öka din inkomst, antingen genom att du löneförhandlar, skapar en sidoverksamhet eller liknande, då kommer det ju göra en jättestor skillnad för din pengamaskin. Lägg till en väl genomtänkt struktur, en investeringsplan och en investeringsfilosofi så har du snart en ekonomi som väldigt få andra har. Det blir som en turbo.

Om du dessutom kan kombinera det med ett inspirerade projekt eller spel i livet, som t.ex. en resa mot ekonomisk frihet, då får du starten på en positiv spiral. Lägg t.ex. till möjligheten att göra det tillsammans med din familj eller vänner du tycker om, så börjar du plötsligt lägga grunden för ett väldigt rikt liv. Inte bara utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Det är det som den här delen ”Nästa steg” handlar om.

Magin händer när pengar kombineras med hjärta och hjärna

Men det är också här vi går bortom pengarna och funderar på frågor som; vad är det som är viktigt för mig? Vad vill jag använda mina pengar till? Hur kan jag njuta mig till framgång? På vilket sätt får jag mest värde för mina pengar? Hur kan jag konsumera och använda mina pengar i linje med mina värderingar och min livsintention? Hur kan jag få ut mest lycka och glädje från mina pengar?

”Nästa steg” handlar både om pengar, hjärta och hjärna. I bästa fall om alla tre samtidigt. Som t.ex. med den något utmanande frågan;

Om generositet (eller annan egenskap x) är viktig för mig, hur syns den för andra i mitt liv, i mina investeringar och på mitt kontoutdrag?

En intressant fråga att fundera på

För oss handlar nästa steg om att börja se holistiskt på livet och pengarna. Att ta in alla områden snarare än att fördjupa sig i teknisk analys och bli daytrader (som ändå inte fungerar). Du får själv bestämma om du håller med oss om tesen att det är hela livet som är intressant, inte en liten del av det.

Det betyder inte att vi bara kommer vara flummiga, vi kommer fortfarande dyka ner i konkreta investeringar, spekulationer, kronor och ören. Det enda vi säger egentligen är att det inte behöver vara antingen eller. Det kan vara både och. Dessutom, det är ju upp till dig att välja vilka artiklar, avsnitt, poddar och videoklipp du klickar på. 🙂

Varmt välkommen,
Jan och Caroline

PS. Den här sidan uppdateras kontinuerligt under april och maj 2021, så prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få guldkornen varje månad. DS

Välj ett ämne att fördjupa dig och ta nästa steg i

Överkurs när du känner att du har koll