Nordeas ordförande slingrar sig kring indexfonder

Till och med bankens överhuvud sågar aktiv förvaltning och rekommenderar indexfonder

Björn Wahlroos, professor i nationalekonomi, ordförande i Nordea och dessutom en av bankens största ägare vare med i SVT Nyhetsmorgon där han bland annat fick frågor om indexfonder. Det var verkligen briljant gjort av programledarna.

Det har ju verkligen varit en väldigt bra vecka när det gäller att få ut budskapet om indexfonder till den breda allmänheten. Först intervjun med Joel Dahlberg som jag skrev om i går och nu den här intervjun. Nedanstående replikväxling mellan programledaren (PL) och Björn Wahlroos, är i mina ögon fantastisk. Från 04:56 till 09:09 i klippet:

PL: – Det är ett kapital om effektiva marknaden där du konstaterar att det i princip är omöjligt att slå marknaden på börsen, i alla fall på lång sikt med mindre än att man har mycket tur eller utnyttjar olagliga tips. Varför är det så?

BW: – […] Där är en trevlig och spännande egenskap med kapitalismen. Den sköter sig så att säga själv. Den skapar en marknad som erbjuder placerare i det stora hela samma avkastning oavsett vad de gör. Det är dock inte riktigt sant för att det är jätteviktigt att skydda sig mot olika slag av risker. Därför behöver man ha råd hur man komponerar portföljen. Grundpoängen är dock att vi har en ganska jämn spelplan där alla som vill placera får spela.

PL: – Det går inte att vara smartare än marknaden?

BW: – Nej, inte utan att ta större risker. Det är hela grejen.

PL: – Men om man säger riskjusterat, så kan man inte vara smartare än marknaden. Jag kan inte välja vinnaraktier eller vinnafonder – för det håller inte. Det håller inte i längden – det blir tur i så fall.

BW: – Ja, du kan inte som du säger skapa en riskjusterad vinst med säkerhet i marknaden. Det som du kan göra är att komponera på portföljer på olika förnuftiga sätt och därmed skydda dig mot diverse risker.

PL: – Men om tar det som är vanligast för svenska småsparare det är man att går till banken och så får man tipset; vi har denna Sverigefonden, men den har 1.5 % avgift och sedan har jag hört där på TV i morgonsoffan att indexfonder är bra. Det är jättemycket billigare. Vad tycker du att man ska välja?

BW: – Det beror på. Indexfonder är ju bra om det är index som du vill ha. Vill du ha något som är lite annorlunda mot index, vill du t.ex. vara fokuserad på någon sektor eller annat då kanske du ska komponera din portfölj på två-tre fonder. En kan kanske vara en indexfond.

PL: – Men du säger ju i boken att det sällan lönar sig med att välja dessa aktivt förvaltade fonderna med analytiker på lönelistan som kostar mer pengar, att det är smartare att välja en indexfond.

BW: – Nej, jag säger inte riktigt så. Jag säger att det är jätteviktigt att man ser till att bära den mängd risk som man verkligen vill bära. Då behöver man en komposition (sv: sammansättning) av sin portfölj som skyddar en. Det är klart, att det där kan du skapa själv också genom att köpa en rimligt fördelat aktieportfölj.

PL: – Men om jag får citera Björn Wahlroos; ”Om marknaderna är effektiva finns det åtminstone ytligt sett ingen anledning att låta förvaltare ta hand om ens besparingar. Varför betala något när han ändå inte kommer att överträffa marknaden.”. Sedan bläddrar jag fram några sidor och citerar igen. ”Det är svårt att föreställa sig att en [aktie]mäklare blir kvar länge i branschen om han ger sin klient rådet: välj vilken aktie som du vill, för när det gäller riskjusterad avkastning så är det samma.”

BW: – Mmm. Det som du läste är en fortsättning. Där kommer ett svar också på varför jag skriver så.

PL: – Ja, du ger ett svar på att man ska sprida riskerna. Det kan man göra väldigt billigt och väldigt enkelt. Ta 100 minus din ålder och så får du hur mycket som du ska ha i räntefonder och hur mycket som du ska ha i aktier. Men det rådet behöver man inte ta bra betalt för. Men, varför rekommenderar då ofta banken de här dyra fonderna, som du själv menar på inte är värda sina avgifter?

BW: – Nej, det har ett värde för personer som inte har enormt stora portföljer och kan med andra ord inte fördela sina portföljer särskilt effektivt. Då är de faktiskt värda sina pengar. Det betyder inte att marknaden är ineffektiv. Det är ett ganska effektivt sätt, med beaktande av alla transaktionskostnader att fortsätta spara.

PL: – Men, du tror ju på effektiva marknader och att marknaden vet bäst. Men i 9 fall av 10 så är ju den här aktivt förvaltade fonden inte bättre än en billig indexfond. Är det då verkligen klokt att välja de där 9 fonderna?

BW:Man ska definitivt överväga indexfonder. Men man ska kanske inte bara investera i indexfonder. 

PL: – Säger du inte det bara för att du också råkar vara Nordeas styrelseordförande som tjänar jättemycket pengar på att sälja dessa aktiva fonder?

BW: – Nej, jag tror inte det. Jag tror jag säger det med exakt samma ord som jag säger det i boken.

PL: – Men om man läser professorn i nationalekonomi Björn Wahlroos, som skriver om hur effektiva marknaderna är och hur bra indexfonder är, så känns det som att du är lite kluven här för att du är också styrelseordförande i Nordea här.

BW: – Jag kanske väljer mina ord på ett sådant sätt att jag inte åtminstone inte dömmer ut det.

Det blir ju fantastiskt särskilt om man sätter det i relation till följande videoklipp från SVT Rapport för något år sedan:

Jag blir ju väldigt, väldigt sugen att gå på rådgivning till Nordea i nästa vecka och efter att jag har fått deras tips visa dem den här artikeln och höra deras åsikt. Men det hade bara varit att vara ond… :-)

Relaterade artiklar

Här är alternativet vad jag rekommenderar istället:

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök