Norsk oljefondskung rekommenderar nybörjarportföljen

På lång sikt är det svårt att slå 60/40-strategin...

Jag är en varm förespråkare för att det ska vara enkelt att investera. Om man sedan dessutom får en avkastning som är bättre än genomsnittet så tycker jag att det är jackpot. Det är precis vad nybörjarportföljen gör och därför jag rekommenderar den så varmt.

Det är därför jag blev så glad igår när jag fick ett mejl av en läsare som tipsade om en artikel i Dagens Industri med Knut Norheim Kjaer. Det som är speciellt med honom är att han var med och byggde upp den norska oljefonden från grunden 1997 till 2008. Sedan dess är han styrelseproffs och rådgivare. I höstas talade han på DI:s konferens ”Allocation strategy” som går ut på hur man fördelar sina pengar mellan olika tillgångar och placeringar.

Läs och njut av följande citat om du redan har börjat på din nybörjarportfölj eller den vidareutvecklade RikaTillsammans-portföljen:

”På lång sikt är det svårt att slå 60/40-strategin”, upprepade han flera gånger under sitt anförande.

Den klassiska 60/40-strategin går ut på att man förvaltar sin portfölj så att den alltid består av cirka 60 procent aktier och 40 procent räntebärande papper. Andra proportioner fungerar också, 70/30 exempelvis. Huvudsaken är att man är konsekvent, enligt Knut Norheim Kjaer.

”Det som är bra med 60/40-styrategin är att man tvingas köpa den aktiva klassen som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom”, förklarar Knut Norheim Kjaer för Di när han stigit ner från scen.

Sedan säger han att rådet är lika relevant för småsparare som för professionella placerare.

”De allra flesta som sparar, inte bara du och jag, men även stora institutioner, gör misstaget att köpa aktier när de håller på att bli för dyra och följa flocken när de börjar bli billiga. När man följer 60/40-strategin tvingas man hela tiden återställa balansen”, säger han.

Relaterade artiklar på bloggen

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök