Norsk oljefondskung rekommenderar nybörjarportföljen

På lång sikt är det svårt att slå 60/40-strategin...

Jag är en varm förespråkare för att det ska vara enkelt att investera. Om man sedan dessutom får en avkastning som är bättre än genomsnittet så tycker jag att det är jackpot. Det är precis vad nybörjarportföljen gör och därför jag rekommenderar den så varmt.

Det är därför jag blev så glad igår när jag fick ett mejl av en läsare som tipsade om en artikel i Dagens Industri med Knut Norheim Kjaer. Det som är speciellt med honom är att han var med och byggde upp den norska oljefonden från grunden 1997 till 2008. Sedan dess är han styrelseproffs och rådgivare. I höstas talade han på DI:s konferens ”Allocation strategy” som går ut på hur man fördelar sina pengar mellan olika tillgångar och placeringar.

Läs och njut av följande citat om du redan har börjat på din nybörjarportfölj eller den vidareutvecklade RikaTillsammans-portföljen:

”På lång sikt är det svårt att slå 60/40-strategin”, upprepade han flera gånger under sitt anförande.

Den klassiska 60/40-strategin går ut på att man förvaltar sin portfölj så att den alltid består av cirka 60 procent aktier och 40 procent räntebärande papper. Andra proportioner fungerar också, 70/30 exempelvis. Huvudsaken är att man är konsekvent, enligt Knut Norheim Kjaer.

”Det som är bra med 60/40-styrategin är att man tvingas köpa den aktiva klassen som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom”, förklarar Knut Norheim Kjaer för Di när han stigit ner från scen.

Sedan säger han att rådet är lika relevant för småsparare som för professionella placerare.

”De allra flesta som sparar, inte bara du och jag, men även stora institutioner, gör misstaget att köpa aktier när de håller på att bli för dyra och följa flocken när de börjar bli billiga. När man följer 60/40-strategin tvingas man hela tiden återställa balansen”, säger han.

Relaterade artiklar på bloggen

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök