Nybörjarportföljen på Shareville
Sök:

Nybörjarportföljen på Shareville

Fördelning av 10 000 kr i nybörjarportföljen + 1 500 kr i månadssparande

Nybörjarportföljen på Shareville
Den här artikeln publicerades 2015-01-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag själv investerar på två sätt i form av nybörjarportföljen som bara består av aktieindex- och ränte/obligationsfonder samt i form av RikaTillsammans-portföljen. Den senare har sedan länge funnits offentligt upplagd för vem som helst att följa på Nordnets Shareville-funktion. Nu finns även nybörjarportföljen upplagd där.

Det finns en nyare version av den här artikeln här:

Några av er uppmärksamma läsare noterade att jag för ett par dagar sedan lade till en ny portfölj på Shareville. Med tanke på att jag här på bloggen skriver både om RikaTillsammans-portföljen och Nybörjarportföljen, så tänkte jag att det skulle vara kul att ha båda på Shareville. För dig som är ny så kan du läsa om båda portföljerna nedan:

Den enda skillnaden mot tidigare artiklar om nybörjarportföljen är att jag har utgått från de bästa indexfonderna för 2015 som jag skrev om för ett par dagar sedan.

Nybörjarportföljens fördelning och upplägg

Nybörjarportföljen består enligt tidigare av två primära tillgångsslag:

 • Aktier i form av indexfonder
 • Ränte- och obligationsfonder

Fördelningen mellan dessa tillgångsslagen bör vara:

 • Antal % obligationer = ens ålder
 • Antal % aktiefonder = 100 – ens ålder

Det gör att man får en fördelning som historiskt sätt har fungerar väldigt bra. Obligationerna och räntorna fungerar bra vid oroliga tider då aktierna går ner. På så sätt blir de som en bra krockkudde i portföljen. Det tar också hyfsat hänsyn till att man tar en högre risk när man är yngre och en mindre när man äldre. Här bygger risk på resonemangen om att ju lägre tid, desto mindre risk enligt följande artikel:

40 % ränte- och obligationsfonder

De ränte- och obligationsfonder som jag således valde och har i portföljen är:

Fond Andel i % Initialt värde Minsta månadsspar Morningstar
AMF Räntefond Lång 8,00 % 800 SEK 100 SEK 5
Catella Avkastning 8,00 % 800 SEK 100 SEK 5
Spiltan Räntefond Sverige 8,00 % 800 SEK 100 SEK 5
SPP Obligationsfond 8,00 % 800 SEK 100 SEK 5
Ålandsbanken Cash Manager B 8,00 % 800 SEK 100 SEK 5
Summa 40,00 % 4 000 SEK 500 SEK

Det finns inte så mycket att säga om det här förutom att det är en riskspridning i lite olika fonder som investerar i statspapper med lite olika inriktning och löptid. Alla fonderna tillhör de 10 % bästa i sin kategori vilket också syns på att de har 5 st Morningstar-stjärnor vilket är extremt bra.

60 % (aktie)indexfonder

Indexfonderna som jag har valt till portföljen är således:

Fond Andel i % Initialt värde Minsta månadsspar Morningstar
AMF Aktiefond Europa 7,50 % 750 SEK 100 SEK 5
Danske Invest Global Index 7,50 % 750 SEK 100 SEK 5
DNB Global Indeks 7,50 % 750 SEK 100 SEK 5
Nordnet Superfonden Danmark 2,50 % 250 SEK 100 SEK —-
Nordnet Superfonden Sverige 7,50 % 750 SEK 100 SEK 4
Nordnet Superfondet Norge 2,50 % 250 SEK 100 SEK —-
Nordnet Superrahasto Suomi 2,50 % 250 SEK 100 SEK —-
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 7,50 % 750 SEK 100 SEK 5
SPP Aktiefond USA 7,50 % 750 SEK 100 SEK 5
Swedbank Robur Indexfond Asien 7,50 % 750 SEK 100 SEK 4
Summa 60,00 % 6 000 SEK 1 000 SEK

Om du öppnar din depå på Avanza så bara byter du ut ”Nordnet Superfonden X” mot Avanza Zero.

Månadssparande på 1 500 kr

Ovanstående är den initiala fördelningen av 10 000 kr som jag gjorde på Nordnet. Till det här har jag lagt upp ett månadssparande på 1 500 kr per månad som är helt automatiskt i enlighet med artikeln:

I korthet går det till som så att:

 • 1 500 kr dras den 28:e varje månad från mitt lönekonto av Nordnet
 • Dessa 1 500 kr har jag sedan fördelat med 100 kr i varje fond enligt ovan med hjälp av Nordnets ”månadsspara”-funktion.

Shareville-länkar

Du hittar mina båda portföljer på Nordnets Shareville-funktion här:

Slutord

Där är några saker som man kan anmärka på i portföljen ovan. Den ena saken är att jag själv fyller 34 i år och därmed borde jag ha haft en fördelning på 34 % räntor/obligationer och ca 66 % aktier. Jag valde att avrunda det här så att det blir en klassisk 60/40-portfölj eftersom det är det som jag brukar referera till på bloggen.

Det andra som man kan upptäcka att är att månadssparandet inte heller är perfekt 60 % / 40 % utan snarare 66 % / 33 %. Jag resonerar att på månadsbasis kommer det att öka aktieandelen i enlighet med åldern.

Som jag har skrivit tidigare tycker jag att nybörjarportföljen är just en bra portfölj för den som är ny och vill ha något enkelt att komma igång med. Dessa fonder som jag har valt ovan kan man köpa både hos Nordnet och Avanza. Undantaget är Nordnet Superfonden X som man hos Avanza får byta till Avanza Zero.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-01-30 klockan 12:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Nybörjarportföljen, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

89 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hur tror du att Ålandsbanken cash manager klarar sig om amerikanska räntan stiger uppåt? Tänker både på deras mål att hålla sig under 12 mån bindningstid samt EUR förändring mot SEK med stigande amerikansk ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hej hej
  1. Vit pil

   Jag tror generellt sätt att räntefonderna kommer att ha det tufft framgent, men det finns inte så många andra alternativ mig veterligen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!
  Håller på att skapa min första portfölj och har en fråga. Menar du att man ska byta ut alla Nordnetfonder totalt 15% (eftersom du skriver X) och välja Avanza Zero istället om man som jag har valt Avanza bank. Tack oxå för en superbra blogg !!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 3. Vit pil

  Hej!

  Först och främst vill jag tacka för en bra blogg, utan dig hade jag förmodligen fått tummen ur och börja spara, tack för det! Jag började spara enligt nybörjarportföljen för snart ett år sen. 1500kr till en början, som jag sedan ökade till 3000kr och numera 5000kr. Min ambition är att så fort som möjligt, öka mitt månadssparande till totalt 10 000kr i månaden. Min fråga är då hur/om du skulle justera hur du skulle lägga upp sparandet när det kommer till högre belopp som jag nu är uppe i?

  Vänliga hälsningar,
  Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Sturesson
  1. Vit pil

   Nej, skulle inte justera det om det är en bra strategi initialt. Det jag pratar om i både RikaTillsammans-portföljen och nybörjar-portföljen fungerar både för norska oljefonden och nybörjaren med 10 000 kr på kontot. Det är en av fördelarna med det. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Ang nybörjarportföljen; På Avanza kan man ej månadsspara Ålandsbanken Cash Manager B med mindre belopp än 500kr/mån. Nån lösning på det? Du anger i exemplet att du månadsspar 100kr/mån? Ej möjligt i praktiken? Eller har jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arre
 5. Vit pil

  Tack för allt. Kort fråga: har du någon bra kommentar på courtaget för 15st köp i månaden hos Avanza och Nordnet. Har dessa några medlemsformer som skulle gynna 15st köp i månaden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Vet inte – jag handlar själv mest med fonder och det är courtagefritt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej Jan

  Jag undrar liksom några andra vad man ska byta ut Ålandsbanken Cash Manager B samt Catella Avkastning till, då dessa har mycket högre minsta belopp för månadsspar (500 resp. 200:) då manadsspar bli inte 1500 liksom. Hur fixar mad det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Francisco
 7. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag undrar liksom några andra vad man ska byta ut Ålandsbanken Cash Manager B samt Catella Avkastning till, då dessa har mycket högre minsta belopp för månadsspar (500 resp. 200:-)
  Mvh, Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 8. Vit pil

  Hej Jan
  Gör det någon skillnad om man sätter allt i ”nybörjarkontot” i ett ISK konto eller om man väljer att sätta ränte-obligationsfonderna i ett ISK-konto och indexfonderna i ett annat ISK-konto? Tex ett konto med 1000 kr/mån och bara indexfonder och ett konto med 500 kr/mån och bara obligation/ränte….Har man någon fördel av att klumpa ihop sparandet på ett konto? Kanske en dum fråga….
  hälsn
  Lollo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lollo
  1. Vit pil

   Jag skulle klumpa ihop det, mest för översiktens skull. Räntefonderna är egentligen på gränsen om det är lönsamt att ha i ett ISK-konto på grund av skatteeffekten. Men om man är nybörjare så skulle jag säga – sätt allt i samma för enkelhetens skull.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag fattar vad du menar med skatte-effekten och räntefonder på ISK-kontot. Men vilket annat konto ska man använda om man vill undvika det? Har du då dina räntefonder/obligationer i KF även till dig själv?
    Tack för bra info!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lollo
 9. Vit pil

  intressanta artiklar inlägg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lennart Bäckström
 10. Vit pil

  Tjena! Jag tänkte fråga lite kring nybörjarportföljen och dina förslag till uppdelning av andelarna. Jag förstår att det för enkelhetens skull är smidigt att föreslå 8% för varje fond inom ”40 % ränte- och obligationsfonder”-delen. Men tycker du verkligen att det är den smartaste uppdelningen rent ekonomiskt också? Om man tittar på dessa fonder har t.ex. både SPP Obligationsfond och AMF Räntefond Lång en bättre utveckling senaste 5-10 åren, en lägre avgift samt en lägre sharpe-kvot än de andra fonderna i denna kategori. Jag får för mig att jag hade velat lägga större andel av de 40% på dessa två än att bara dela rakt av.Samma princip gäller förstås även på aktiefonderna, men där har du i ditt exempel redan gjort en lite mer nyanserad fördelning… Åsikter?

  PS: Och tack för en bra blogg! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Slangen
 11. Vit pil

  Tack så hemskt mycket Jan för det snabba svaret!
  mvh Marcus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 12. Vit pil

  Hej Jan!
  Har precis öppnat mitt ISK på Avanza och tänkte börja med nybörjarportföljen. Det finns ju 4 Nordnetfonder som du bland annat rekomenderar som inte går att köpa på Avanza. Jag hade tänkt att följa den portföljen som du rekomenderar men nu upptäkte jag att det inte går om man bara har ett Avanzakonto. Skulle du rekomendera att man öppnar ett konto på Nordnet också eller kan du rekomendera några andra bra fonder som man kan köpa på Avanza istället för de fyra nordnetfonderna?

  mvh Marcus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Det är inga problem. Jag skriver det i den sista raden – hos Avanza byter man bara ut superfonderna mot ”Avanza Zero”. Jag har majoriteten av mina pengar hos Avanza själv så det finns ingen anledning att byta.. :-)

   Ska försöka förtydliga det i artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Jag fyller snart 18 och hade i veckan tänkt starta min nybörjarportfölj till veckan. Har 1000:- i månadssparande till just maskinen och runt 30 i startkapital avsett för samma maskin. Rekommenderar du fortfarande att jag placerar ungefär 20% på räntefonder med den nollränta som råder och min unga ålder? Min sparhorisont är allra minst 5 år för just denna portfölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  oscar
  1. Vit pil

   Det är svårt att rekommendera något, utan jag kan bara dela med mig av generella tankar som har fungerat väl över tid. I strategierna som jag förordar så är ju en av fördelarna att man inte behöver bedömma varken nuvarande eller framtida marknadssituation.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Om jag, som är kund i Nordea och har mitt ISK konto där och vill börja spara i räntefonder o dyl. Vilka motsvarande indexfonder är likvärdiga de du rekomenderar. Har sökt dina rekomendationer på Nordea men de tycks inte ha dem.
  MVH
  Petter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter Bergström
  1. Vit pil

   Ingen aning, det är därför jag alltid rekommenderar Avanza eller Nordnet. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Ser via Sharevill att du inte handlat något till Nybörjarportföljen sedan i januari. Då jag följt dina tips när det gäller innehav i den, undrar jag om du lagt ner ditt månadssparande i den? I och för sig har jag inte med det att göra men då jag följt dina tips angående månadssparande i Nybörjarportföljen har jag börjat fundera … Är det kanske dags att tänka om?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna-Karin
  1. Vit pil

   Det handlar mest om att jag behövde lägga månadssparandet på lite andra utgifter just dessa två månader. Det kommer vara tillbaka som vanligt inom kort. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej!
  Jag är ny på det här med fonder och aktier men min bedömning är att du har träffat ganska rätt med dina investeringar, vad säger du?
  Sen undrar jag som det ser ut nu kommer du att sitta på den här portföljen i ca 1 år innan du göra några ändringar eller ändrar du oftare.
  Tror du att det är för sent att ”hoppa på tåget” när det gäller framför allt de indexfonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joseph
 17. Vit pil

  Har sett att två fonder som du rekommenderar inte längre har 100kr som minsta insättning vilket sabbar fördelningen. En har 200 och den andra har nu 500. Rekommenderar du att man byter ut dem mot andra och till vilka i så fall eller tar bort dem?

  Gäller Catella Avkastning och Ålandsbanken Cash Manager B

  Tack för spännande läsning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 18. Vit pil

  Hej,
  Vad tycker du är motsvarigheten hos Avanza på Nordnet Superfonden Danmark, Nordnet Superfonden Sverige, Nordnet Superfonden Norge, Nordnet Superfonden Suomi? Vad väljer man istället hos Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Jag kör allt i Avanza Zero på min Avanza-depå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Tack snälla för ditt svar Jan(10 feb) ser jag att du svarat. Har lagt in indexfonder i ISK med inspiration av dina tips. Jag tror jag törs lägga in obligationer o räntefonder där nu också även om det drar ner totala avkastningen. Då kan jag som du säger ombalansera samt ha en trygghet att vikta över mot obligationer och räntor över tid (närmare pension) är 48 idag. Vitsen är ju att kunna styra om inom ISK för att slippa in och uttag av pengar. Vilken inspiratör du är Jan, helt imponerad av dina ideér. Tack!!! Jag skulle nog enligt dina tips köra din andra portfölj men känns mkt lättare med fonder och obligationer/räntor som jag fördelat enligt 52%(indexfonder) 48% får bli obligation/räntor :) nybörjarportföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
 20. Vit pil

  Hej och tack för en inspirerande blogg!
  Nordnets fyra superfonder du har med i portföljen finns ju inte hos Avanza, motsvarar Avanza Zero alla fyra, så att man i så fall har 400:- i månadssparande där? Eller finns motsvarande alternativ för alla de fyra olika fonderna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin
 21. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag skulle gärna vilja veta din motivering till varför du valt just dessa fonder. Finns det någon risk om jag själv skulle utgå från dessa och i så fall hur stor är den?
  Blir det inga extra avgifter om man väljer utländska fonder?
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning
  Johnny

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
  1. Vit pil

   Jag hänger inte riktigt med på din fråga tyvärr. Enligt min bedömning, utifrån mina förutsättningar (en portfölj som inte ska röras på 5-10 år, belopp mindre än 100 000 ) så är det de bästa fonderna och konstruktionen som jag känner till. Den är tillräckligt bra för att jag sätter in mina egna pengar. Riskerna är ju samma (och jag påstår till och med högre) som i andra konstruktioner.

   Jag vet inte riktigt heller vad avser med utländska fonder, alla fonderna ovan är nordiska och handlas i SEK förutom Superfonderna Danmark (DKK), Norge (NOK) och Finland (EUR) och Ålandsbanken (EUR). Det är inga extra avgifter på dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Tack för din återkoppling Mr T. och om du också vill svara ngt kring hur du tänker om detta Jan. Jo jag vet om det där med föregående års statslåneränta som ligger till grund för hur ISK skall beskattas,men kan man tänka som så att om man har övriga fonder inom ISK som ger ca 8% så behöver man inte tänka specifikt att just obligation och räntefonder inte ger samma ”vinst” efter skatt. Kan man tänka som så att det är den totala avkastningen inom ISK som man ska utgå ifrån om man vill räkna på huruvida ISK är den lämpligaste miljön för mina fonder eller utanför ISK med 30% skatt först vid uttag av pengarna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
 23. Vit pil

  Hej Jan,

  Hur gjorde du i ditt exempel ovan när du la upp ett automatisk månadssparande på 1500kr hos Nordnet. Kunde du fördela dessa 1500kr på exakt belopp (100kr per fond) eller var du tvungen att skriva ett visst procent av totala överförda beloppet (1500kr)? Det går t.ex inte att skriva 6,6% per fond?

  Mvh MK

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MK
  1. Vit pil

   Jag kan välja belopp, kunde inte du göra det?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag har samma problem som MK när jag skall lägga upp ett automatiskt månadssparande på NordNet.
   Kan inte välja belopp exempelvis 100:-/fond och ej heller använda decimaler i % fältet.
   Återkoppla gärna om ni hittar någon lösning på problemet.

   Förövrigt Tack för en bra och intressant blogg.

   //AP

   0
   Gravatar ikon för användaren
   AP
  3. Vit pil

   Tack för ett snabbt svar.

   Jag kunde bara välja procentsats, precis som AP beskriver.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   MK
  4. Vit pil

   En lösning om man vill spara 1500kr och fördela det på 15 fonder med procentsats är att dela upp det i två delar. En del på 1000kr fördelat på 10 fonder blir 10% per fond och den andra delen 500kr fördelat på 5 fonder blir 20% per fond. Då får vi beloppet 100kr på alla 15 fonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   MK
  5. Vit pil

   Tack MK för en smart och kreativ lösning! :-)
   Talade med NordNet och enligt dom kan man ej styra beloppet i en fond portfölj på annat sett än med en procentsats utan decimaler. Vete tusan hur JanB fått till det?

   Tack iallafall för goda tips och råd!

   //AP :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   AP
  6. Vit pil

   Hm, jag hade problem med detta också. Jag bytte från Nordnet till Avanza pga att man inte kan månadsspara 100kr/månad på ett flertal. Nu har jag problem på Nordnet att jag inte kan ha två olika månadsspar. Vill dela upp det på fem á 20% och tio á 10% så varje enskild blir 100kr. Det enda sättet jag kunde lösa två månadsspar var genom att starta ytterligare ett ISK. Kan det verkligen vara nödvändigt? På Avanza kan man iaf köra flera olika månadsspar på samma konto.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per
 24. Vit pil

  Jag har nu försökt återskapa denna portfölj på Avanza men märker snabbt att det ”minsta köpbeloppet” skiljer sig en hel del mellan Avanza och Nordnet. eftersom jag är helt ny i detta så har jag ingen aning om hur jag ska göra? Fick ihop ett sammanlagt belopp på minsta köpsumma till 2200 kr genom Avanza.
  Kan du kanske göra ett blogginlägg om hur man kan fördela på Avanza? eller bör man köra Nordnet?
  Tacksam för svar
  Mvh Tommy :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Missade att det tyvärr var andra summor på Avanza. Vad man skulle kunna göra är att sätta det som kontanter och t.ex. i månadsslutet eller en gång var tredje månad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hitta du någon lösning på detta? Jag sitter i samma båt på avanza. Hade ju varit kanon om det skulle gå att välja ett automatiserat sparande men kanske var 3:e månad i stället för månadsköp. Det blir ju ett väldigt pillande annars.

   Jan, det som du nämde ”Vad man skulle kunna göra är att sätta det som kontanter och t.ex. i månadsslutet eller en gång var tredje månad.” Är det att gå in manuellt då och göra ett köp eller har jag missat något i automatiseringen? :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joel
 25. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag började investera i november förra året i min pengamaskin. Har varit en försiktig minister genom att ha 40 procent i räntepapper och obligationer. Jag har för avsikt att investera i maskinen i 30 år. Tycker du jag ska öka andelen aktieindex fonder?

  Tack för en grym blogg!!

  Mvh Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   En 60/40-portfölj är ju en ”klassisk”-portfölj som går bra över tid. Man kan anpassa den enligt ovan som jag skriver i förhållande till sin ålder. En högre andel aktier ökar ju risken väsentligt tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej Jan! Vad tror du om börsåret 2015? Fortsätter det att gå upp alternativt ligga kvar på samma nivå eller kommer det dala neråt? Klart att det är omöjligt att förutspå (annars skulle alla vara rika på fonder och aktier), men vad är din personliga åsikt och tanke?
  Tack för en bra och trevligt blogg för övrigt.

  Mvh Tobias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Jag försöker undvika spekulationer i den frågan eftersom jag inte tror på att man kan förutsäga framtiden. Det är ju därför jag också har portföljer designade så att jag inte ska behöva ta det beslutet. Vad jag personligen tror dock är att där är mycket som talar för att den kommer att gå upp (t.ex. europeisk QE) även om jag tycker att den borde gå ner (ingen fundamenta). Skillnaden är dock att jag inte agerar på någon av dessa tro:er. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Hej Jan ! Hur ser du på detta att ha räntefonder inom ISK? Du rekommenderar dessa i kombo med obligationsfonder inom ISK som krockkudde. Det blir ju ganska låg avkastning och frågan är om det är bättre att hålla räntefonder utanför ISK? När jag räknar på 1% skatt, med ränta på ränta kalkylatorn så äts mycket av avkastningen upp av den årliga skatten jämfört med om jag betalar 30% skatt när jag tar ut pengarna i framtiden i traditionell depå. Har jag missat något här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
  1. Vit pil

   I år så blir den effektiva skatten 0,27% så ser du portföljen som en helhet så funkar räntefonder även i ISK. Om du får 0,50% i avkastning så betalar du lika mycket utanför som i ISK. 30% på 0,5 blir visserligen 0,15% men sedan tillkommer 0,12% i schablonskatt för fonder utanför ISK d.v.s. totalt 0,27%. Schablonskatten i ISK beräknas med utgångspunkt från genomsnittliga statslåneräntan den 30 november året innan. Vi kan utgå från att går räntorna upp och därmed avkastningskravet på alla tillgångsklasser så ökar även skatten på ISK. Tack vare det så är skattetrycket rätt dynamiskt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mr T
  2. Vit pil

   Jag håller med Mr T. Förra året och i år lönar det sig. Visst skulle man på sikt kunna fundera på att ha den utanför. Dock ska man inte underskatta den psykologiska effekten av att ha det i samma så att man inte tar fel beslut vid en börskrasch.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hej Jan och tack för ett bra inlägg samt en bra blogg. Jag skulle vilja ha mer information och att du utvecklade i ett annat inlägg vilka typer av räntefonder du valt och varför samt vilka du INTE valt (realräntefonder, företagsobligationer etc). Det vore väldigt intressant.

  Mvh
  Katarina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ka
  1. Vit pil

   Ska försöka! Återkommer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag håller med Katarina. Vore intressant att veta VARFÖR du gjort de val du har gjort :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Edvin
 29. Vit pil

  Hej,

  Vad tycker du är bra alternativ för Nordets superfonder för oss som sparar hos Avanza?
  Avanza Zero är väl en kan jag tänka mig

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
  1. Vit pil

   Precis. Hos Avanza tar man Avanza Zero istället.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Hej! Vill börja med att tacka för en bra blogg. Har gett mig många intressanta idéer till indexfonder som jag köpt med bra resultat!

  Du förespråkar ju nästan alltid lägst avgift, så varför inte Länsförskringar Global Index med endast 0,2 % avgift? Dock inga stjärnor i morgningstar, än.

  / David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David Bertilsson
  1. Vit pil

   Av just den anledningen – inga stjärnor eller historik än. Jag brukar av erfarenhet tyvärr välja bort sådant som är nytt innan det har ett track-record.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 31. Vit pil

  Om jag för tillfället bara kan spara 500kr/mån, vad kan jag plocka bort?!
  Detta är till barn och kommer ligga 16-18år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Då skulle jag säga att gå efter ett så brett sparande som möjligt. Det vill säga – lägg det mesta i globalfonderna och eventuellt USA och Asien, du kan välja en ränte/obligationsfond om du vill, men eftersom horisonten är så pass lång så är det inte nödvändigt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Nu har jag valt ut 2st global, en usa, zero och en räntefond.
   Ska nu placera ca 20k direkt, Ska jag fördela jämt eller satsa på något annat? Eller all in på en?
   Tack så jätte mycket för en grymt bra sida!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
   1. Vit pil

    jag skulle säga att fördela det enligt artikeln – ”antal % räntefonder” = ålder och sedan ”antal % aktiefonder” = 100 – ålder. Då har du en bra början. Sedan kan man balansera om under året… Lycka till!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Först och främst, tack för ett bra inlägg och som alltid din inspirerande blogg. Står, 32 år gammal, i begrepp att göra ett omtag i mitt långsiktiga investeringssparande och kommer inom kort investera omkring 250 000 i startkapital med omkring 4 000 i löpande månadsvisa tillskott framåt. Givet ovan, vilken invsteringsprincip rekommenderar du mig; ”nybörjarportföljen” eller ”allvädersportföljen”?
  Tack på förhand!
  Keep up the good work!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Då skulle jag absolut rekommendera RikaTillsammans-portföljen, eftersom avkastningen är ungefär samma, men risken är lite lägre. Läs gärna den här artikeln som gör en jämförelse: Vilken portfölj är bäst?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  God morgon Jan :-)
  Har en fundering kring upplägget med Nybörjarportföljen och tänket kring den – och dina andra också för den delen-.
  Vet att du förespråkar att köpa brett och ligga stilla i fonder under lång lång tid. Men hur gör du i praktiken de gånger som börsen rasar? Ligger du kvar i fonder och aktier till 100 % även om det faller kanske 40-80%?
  Har du någon strategi där? Får det falla hur långt som helst utan att du säljer?
  Den dag USA börjar falla mer och mer, behåller du oavsett? Om kanske Europa börjar gå bra, viktar du över där eller du behåller dina fonder och beslut oavsett vad som händer på börsen?
  Tycker det är det svåraste med att behålla fonder o aktier, när det rasar rejält, Kan i huvudet bestämma mig för att behålla men det är svårt i praktiken när ens pengar förlorar och förlorar i värde…
  .Nu tänker jag på ett långvarigt sparande så klart.
  Anna-Karin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna-Karin
  1. Vit pil

   Hej Anna-Karin, jag kommer inom kort skriva ett inlägg på ämnet – men hela poängen är att inte göra någonting. Absolut någonting förutom att en eller två gånger om året ombalansera till exakt samma procentuella fördelning som man hade från början.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Om man nu tror på det man äger så pass att man är beredd att hålla positionen, då borde man rimligen också se det stora värdet i att köpa mer av densamma vid kraftigt fallande kurser? Vad är bättre: 80% förlust eller en minskad snittkursförlust till, säg, 10%? Världens mest uppenbara guldläge.

   Småsparare kan så enkelt förbättra sina placeringars procentuella utveckling. Det gör ont att se när de inte gör det. Möjligheten stirrar de rakt i ansiktet mest hela tiden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  3. Vit pil

   ja, fast återigen – då spekulerar man och försöker förutsäga framtiden. Lika lite som det gick bra för oraklen på delphi för 4000 år sedan lika lite tror jag att det fungerar att förutsäga framtiden idag. Om man håller sig till strategin med ombalansering så sker det av sig själv. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Jan, om man inte får en direkt utbetalning av kassaflöde (så som är fallet med fonder) då är det ändå en spekulation oavsett. Fonder är en, i högsta grad, spekulativ placeringsform. Det enda sättet att påverka sin spekulativa position är genom tre specifika sätt:

   1. sälj av. Detta innebär onödigt tagen förlust i de flesta fall.
   2. köp mer. Detta minskar den snittprocentuella förlusten, vilket jag tror de flesta av dina läsare faktiskt vill förstå sig på. Åtminstone enligt min tolkning av kommentarerna jag läser.
   3. hedge. Om det finansiella instrumentet (i e aktie) tillåter att man köper en säljoption som gör att man kan tjäna pengar även när aktiekursen faller, då har man skapat en form av ”hedge”. Fungerar bara för större bolag (i e large cap och vissa fall mid cap). En hedge gör att man INTE behöver ombalansera för att säkerställa en vinst vid kraftiga nedgångar.

   Jag har aldrig skrivit om att förutspå framtiden. Precis som dig, Jan, är jag mer än säker på att ingen människa kan förutspå var kurserna kommer att befinna sig i framtiden. Minst av allt jag. Vad jag där emot beskriver är vikten av att positionera sig fördelaktigt i positioner som man redan har förtroende för. Om man köper en position och anser att positionen är så pass förtroendeingivande att man väljer att hålla kvar positionen, då är den positionen rimligen också ännu mera köpvärd till en lägre kurs.

   Skulle det nu vara så att man äger en large cap aktie och bolaget går i konkurs och man sitter med en köpt säljoption då tjänar man pengar på att bolaget går under. I många fall mycket mer än förlusten på själva aktien. Det är sådant här som du bör berätta lite mer om, Jan. Visst, detta betyder inte att alla kommer att bruka informationen. Vissa kanske inte förstår informationen från start, men det är ju just detta som är finansiell bildning. Ju fler småsparare som känner till detta, desto mindre risk kommer de att ha i sin portfölj. Ju fler småsparare som känner till detta, desto färre av de kommer förlora mot de skarpare aktörerna där ute. De som inte känner till hur man förvaltar en spekulativ position kommer inte att vinna. Sådana placerare är kraftigt handikappade på en plats där handikapp är direkt ruinerande.

   Mindre risk i finanserna/placeringarna kommer av att man förstår varför saker sker och hur man kan förbättra oddsen oavsett om kursen går upp eller ned. Oavsett hur stor volatilitetsgraden är i ett instrument. Volatilitet är inte problemet (volatilitet är snarare möjligheten). Huruvida underliggande går i konkurs eller ej är inte heller problemet. Problemet är att inte veta hur man kan profitera på alla scenarion i situationen. Problemet är att inte veta hur man ska spela orättvist, men lagligt, till sin fördel.

   Att förstå sådana här saker, förbättrar bloggläsarnas förmåga att åtminstone att ha ett stort privat pensionssparande i framtiden när resten av pensionssystemet får problem med att möta sina åtaganden. Kunskap, speciellt kunskap om hur man applicerar den, är den viktigaste tillgången människor har. Det bästa är att majoriteten av oss föds med fördelen att intaga kunskap och att sedan även lära oss att applicera den mer och mer knivskarpt över tid. Vill man nå framgång med pengar måste man ha samma vilja att lära sig ”the nitty gritty” som vilken toppkirurg eller toppingenjör som helst. Det handlar om att veta hur man använder rätt verktyg för rätt ingrepp. Många tror att ”spekulation” är något man gör lite med en ”höftning”. Det är, som ni nu ser, inte alls fallet. Verkliga spekulatörer avskyr okontrollerbar risk. Deras tankegång är att riskminimera (se de tre metoderna ovan).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 34. Vit pil

  Hej Jan

  Jag är ny på det här med aktier och fonder. Har en fråga angående månads-sparande för fonder. Det står minsta månadsspar för respektive fond, innebär det att du måste månadsspara minst det angivna beloppet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jw
  1. Vit pil

   Nej, det innebär att om man vill månadsspara i den fonden så är det det minsta beloppet man kan spara. Men måste inte månadsspara överhuvudtaget. Det är valfritt – dock rekommenderar jag det starkt… :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Hej.

  Jag startade under förra veckan upp ett sparande hos Avanza i enlighet med dina tankar och idéer. Nu ser jag att du har ändrat en del i nybörjarportföljen och jag funderar hur jag ska göra. Ska jag sälja av dom fonder som du inte har med längre och ersätta med dom nya eller borde jag bara lägga till dom nya?
  Jag är väldigt grön inom detta kan tilläggas, men jag lär mig eftersom! Tack för all inspiration!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Jag har själv bytt, så det här är ett av undantagen då man faktiskt kan byta. Annars om du väljer att inte göra det så är det faktiskt ingen ko på isen då portföljen i sig fortfarande är rätt lik den förra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  SPP kommer att sänka minsta belopp månadssparande hos Avanza till 100 kr i sina fonder. Detta kommer under våren, jag har haft kontakt med SPP i frågan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Det visste jag inte. Tack för det!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Hej J!

  Bra inlägg. Kan dock inte hitta nåt hos Avanza som heter Avanza Superfonden…

  Mvh
  O

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oli
  1. Vit pil

   Sorry… Freudiansk felsägning. Avanza Zero ska det vara så klart…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  SPP Aktiefond USA kostar 300 kr att månadsspara på Avanza. Är det värt det eller är det bättre att välja t ex Swedbank Robur Indexfond USA för att ha kvar samma fördelning på portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Oj, konstigt att de har olika gränser hos olika mäklare. Nordnet hade bara 100 kr… Ja, då är det bättre att köra på Swedbanks USA-fond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  ”Undantaget är Nordnet Superfonden X som man hos Avanza får byta till Avanza Superfonden.”

  Avanza Zero, eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
  1. Vit pil

   Ja. Exakt. Tabbade mig där… (ändrat i artikeln nu också) :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Har du ersatt DNB Global Indeks med Danske Invest Global Index? Jag ser att du har med båda ovan men hittar inte DNB Global Indeks på Shareville?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Köpet har inte gått genom än tyvärr. De 750 kr som står som saldo på kontot är en liggande köporder på DNB-fonden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 41. Vit pil

  Köpcourtaget kommer att skapa trubbel på snittkursutveckling?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Vad tänker du? Där är ju inget köpcourtage…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Erkänner mitt misstag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  3. Vit pil

   Även solen har sina fläckar… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Touche :).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 42. Vit pil

  Catella Avkastning har minst 200 kr som månadsspar på Avanza, samt en förvaltningsavgift på 0,7%.
  Har du frångått ditt tidigare krav om maximalt 0,40% i förvaltningsavgift?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Ja, det är ett undantag på den då den har extremt bra värden. 5 stjärnor, en genomsnittlig avkastning på 3,2 %, en standardavvikelse på 0.62 % och den absolut bästa Sharpekvoten som jag sett någonsin på 5.2. Så den kvalar in därför. Men bra fångat… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.