Nyhetsbrev från Better Globe för 2012
Sök:

Nyhetsbrev från Better Globe för 2012

Nyhetsbrev från Better Globe för 2012

Nedan följer Better Globes årskrönika för 2012. Läsvärt!
//jan

PS. Sedan är det alltid kul att bli omnämnd för skolan i Mboti som jag var med och samlade in pengar till under förra året. Tack till alla er som gjorde det möjligt. DS.

Better Globe Forestrys jobb i Afrika, 2012

Nu är 2012 bakom oss, och för Better Globe Forestry har året haft förändringar och förbättringar. Vi stötte på några hinder på vägen och några åtaganden hölls tillbaka, men vi är väldigt glada att vi nådde de flesta av våra mål.

Better Globe Forestry i Kenya planterade träd under hela året. Vi hade också ett starkt fokus på underhåll, forskning och utveckling för att säkerställa att allt är under kontroll när vi sätter igång med plantering av stora mängder träd. 2012 planterade vi ca 100 000 träd, vilket är ungefär lika till antalet träd som vart sålda samma år. Vid årets slut hade vi ungefär 19 000 mango träd och 5 000 mukau träd på plantskolan i Nyongoro, och ungefär 10 000 mukau träd klara i Kiambere.

Nyongoro framstår som ett prioriterat område för Better Globe Forestry under de kommande åren. Här kommer vi ha ett laboratorium för kloning av träd och även fabriker för att producera produkter från mukau och andra träd. Vår planteringsyta i Nyongoro är strategiskt beläget nära den planerade nya hamnen, som kommer att byggas i Lamu, på norra kusten i Kenya.

Grafting of mango trees in Nyongoro

Ympning* av mango träd är nu i full gång i Nyongoro, inför planteringen som kan börja om några månader. Detta är ett noggrant jobb som behöver bli gjort korrekt för att kunna åstadskomma de önskade resultaten. Efter att 19 000 mangoväxter har ympats och planterats ut, kommer detta att vara det största mango plantaget i Kenya.

* Ympning – att ta en bra rot och göra en skåra på toppen. Sedan planterar vi ett nytt träd genom att sätta och fästa den nya ättlingen av trädet in i skåran av roten. Genom att blanda de två träden får vi en korsningn mellan de, vilket kommer att förbättra kvaliten av trädet.

Chairman of ICRAF together with Jean-Paul from Better Globe Forestry

Under året tecknade vi ett MOU (samförståndsavtal) med ICRAF (Världens Lantbruk och Skogsbruks central). ICRAF är en mycket erkänd institution för skogsbruk och utveckling i Afrika. De jobbar med partners såsom Världsbanken och flera andra organisationer. Detta är en stor möjlighet för oss och förhoppningsvis början på ett omfattande samarbete för en positiv utveckling i Afrika.

Vi har också tecknat ett avtal med K-Rep under 2012. K-Rep är det mest seriösa mikrofinansierings företaget i Kenya och de kommer att genomföra Better Globes arbete med mikrofinansiering genom att rikta sig till fattiga bönder runt våra plantage.

K-Rep har filialer överallt i Kenya och kan hantera Better Globes outgrower system överallt och ansvara för hela denna avdelning, inklusive våra donations träd och vattensupport. På så sätt försäkrar vi oss att allt detta är omhändertaget på bästa sätt. Under många år har Better Globe forskat efter en bra lösning gällande mikrofinansiering. Vi är därför väldigt glada över att kunna bli partners med den bästa institutionen inom detta område i Kenya, istället för att starta upp med mikrofinansiering själva.

För tillfället har K-Rep möten med ca 200 familjer i Mboti distriktet. Familjerna där kommer bli involverade i starten av Better Globe Forestrys outgrower system och kommer att få mycket hjälp i framtiden. Starten har tagit längre tid än beräknat, men nu har processen satt igång. Under 2013 planerar vi att lägga en god grund för att mikrofinansierings sektionen ska fungera bra när det gäller våra mål, för att vi ska kunna avancera med vår erfarenhet och erbjuda ett bra mikrofinansierings system under de kommande åren. Vi och K-Rep är båda optimistiska och entusiastiska över detta unika projekt.

Better Globe Forestry signing a contract with K-Rep
Vänstra bilden: Till vänster är Emma Kimani, Direktör för K-rep Fedha Services Ltd. tillsammans med Jean-Paul Deprins, VD på Better Globe Forestry. Bilden är tagen vid undertecknandet av ett avtal om inrättandet av en by bank (mikro-kredit) i Nguni, nära Mboti.
Höger bild: Här är K-Rep Village Bank i Nuu.

Ungefär tjugo av Better Globes kunder från Norge, Sverige och Grekland besökte våra trädplantage i Kiambere, Nyongoro och Sosoma i februari 2012. I Sosoma besökte de grundskolan i Mboti. Tack vare donationspaketen köpta av Better Globes kunder har vi kunnat uppgradera denna skola med nya golv, vattentankar och andra förbättringar av närliggande byggnader.

Personerna från resan tycker att detta var en oförglömlig resa för livet. När gruppen återvände hem, tog Jan Bolmeson initiativet och gjorde ett inlägg på Facebook, en förfrågan till folk att sponsra med pengar för att bygga ett nytt klassrum för förskolebarnen i Mboti; detta visade sig vara en stor succé! Det nya klassrummet är nu klart och har börjat användas, detta till barnens stora glädje.

Visit from Better Globe customers at our plantations in Kenya

Better Globe Forestry har, under mer än fem år och med möten varannan månad, byggt upp förtroendet och goda relationer med lokalbefolkningen i Nyongoro. Sommaren 2012, vände vi äntligen ett omfattande MOU till ett fast kontrakt på 15 000 hektar med åkermark, signerat av alla organ, inklusive Kenyas regering.

Signing of contract with the locals in Nyongoro

Förra året använde vi ett erkänt geologiskt företag för att beräkna möjligheten att hitta vatten i Sosoma. Analyser från företaget var positiva och de började borra efter vatten i slutet av oktober. De borrade ner till 120 meter utan att hitta några spår av vatten, vilket var ett allvarligt bakslag för oss. Vi jobbar för närvarande med att hitta ett annat företag som kan göra jobbet bättre och förhoppningsvis hitta vatten vid nästa borrning. Tills detta händer kommer vi att fortsätta att köpa vatten för att täcka behovet.

Som ni redan läst, hade vi några utmaningar på vägen under 2012, men allt som allt var 2012 ett år med många nya utvecklingsmoment och återigen ett steg i rätt riktning för Better Globe. Vi ser verkligen fram emot detta år och planerar en storskalig marknadsföring av Better Globe internationellt; redan under första kvartalet. Allt börjar med lanseringen av min senaste bok, den 10:e i serien, och dess titel är:

”CHARITY – The Better Globe Way”

Ni har något att se fram emot!

Skapa en underbar dag!

Rino Solberg, CEO in Better GlobeRino Solberg
Ordförande/VD
Better Globe Group
P.O.Box 410
NO-1502 Moss, NORWAY
Email: rino@betterglobe.com
Web: www.betterglobe.com

Relaterade etiketter och ämnen

nyhetsbrev

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.