Obama eller McCain… – framtida amerikansk ekonomisk politik

Jag hade en diskussion med en vän som kommit på besök från USA över sommaren och vi diskuterade Obama vs McCain. Själv är jag lite splittrad i frågan – i Europa är det närmast häderi att inte gilla Obama. Eftersom jag själv anser mig själv vara väldigt liberal som förespråkar individens frihet och ansvar, företagande så borde jag förespråka republikanerna och McCain, vilket faktiskt tar emot.

Det intressanta är sedan om man läser amerikanska Fortune, som i de senaste nummret hade en  jämförelse mellan dessa två kandidaters ekonomiska politik och rådgivare så fanns människor som jag såg upp till på båda sidor.

På McCains sida finns bl.a. Carly Fiorina (f.d. VD på HP som jag skrivit om här), Fred W. Smith (VD och grundare av FedEx) och Meg Whitman (f.d. VD på Ebay).

På Obamas sida finns Warren Buffet, Paul Folcker (från amerikanska Fed) och Penny pritzker (Hyatt).

Det som förvånat mig t.ex. är att Buffett förespråkar högre skatt på de rika (som fortfarande dock är lägre än den svenska), Obama förespråkar handelstullar medan McCain är för fri handel (vilket jag föredrar). Svårt det här.

Vad som är väldigt klart iaf att vem det än blir så kommer det att ha stor påverkan på världens ekonomi.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök