Obama eller McCain... - framtida amerikansk ekonomisk politik
Sök:

Obama eller McCain… – framtida amerikansk ekonomisk politik

Den här artikeln publicerades 2008-07-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag hade en diskussion med en vän som kommit på besök från USA över sommaren och vi diskuterade Obama vs McCain. Själv är jag lite splittrad i frågan – i Europa är det närmast häderi att inte gilla Obama. Eftersom jag själv anser mig själv vara väldigt liberal som förespråkar individens frihet och ansvar, företagande så borde jag förespråka republikanerna och McCain, vilket faktiskt tar emot.

Det intressanta är sedan om man läser amerikanska Fortune, som i de senaste nummret hade en  jämförelse mellan dessa två kandidaters ekonomiska politik och rådgivare så fanns människor som jag såg upp till på båda sidor.

På McCains sida finns bl.a. Carly Fiorina (f.d. VD på HP som jag skrivit om här), Fred W. Smith (VD och grundare av FedEx) och Meg Whitman (f.d. VD på Ebay).

På Obamas sida finns Warren Buffet, Paul Folcker (från amerikanska Fed) och Penny pritzker (Hyatt).

Det som förvånat mig t.ex. är att Buffett förespråkar högre skatt på de rika (som fortfarande dock är lägre än den svenska), Obama förespråkar handelstullar medan McCain är för fri handel (vilket jag föredrar). Svårt det här.

Vad som är väldigt klart iaf att vem det än blir så kommer det att ha stor påverkan på världens ekonomi.


Den här artikeln publicerades 2008-07-12 klockan 12:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för en insiktsfull kommentar (som vanligt)…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Svenskar har i allmänhet en ganska märklig eller rentav naiv inställning till amerikansk politik. Eftersom svenska journalister i undersökningar till ungefär 75 % har visat sig sympatisera med vänstern (här avses gamla vpk) så uppstår en slags medveten eller omedveten filtrering av hur amerikansk politik presenteras. Svenska medier presenterar demokraterna som den enda rimliga vinnaren, i val efter val. Sen står svenskarna med lång näsa när amerikanerna ”valt fel”.

  Sannolikt är det McCain som vinner valet. Trots att han tillhör samma parti som den eländige George W Bush – 1900-talets kanske sämste amerikanske president.

  För Sverige och omvärlden blir det nog en förbättring vem som än vinner. Men antagligen har världen mer att vinna på att McCain vinner valet, eftersom Barack Obama är uttalad motståndare till frihandel. Han riskerar alltså att bli ytterligare en amerikansk president som sluter USA mot omvärlden och straffar u-länderna med höga tullmurar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.