Öhman Realobligationsfond - hur ska man göra?
Sök:

Öhman Realobligationsfond – hur ska man göra?

Svar på frågan hur man kan tänka och resonera nu när Öhman slog ihop fonderna

Öhman Realobligationsfond – hur ska man göra?

En väldigt vanlig fråga jag har fått på sistone är hur man ska tänka kring sammanslagningen av Öhman Realobligationsfond och Öhman Realräntefond A, inte minst i frågor och svar-delen här. Nedan kommer ett resonemang från den oberoende rådgivaren Henrik Tell som jag intervjuade i avsnitt #34.

Henrik Tell: Eftersom jag pratade om den här fonden när jag var med i Jans pod känns det motiverat att kommentera detta. Att Öhman gör detta tycker jag är olyckligt och det är ingenting jag ens anade var på gång vid intervjun.

I grunden finns mycket som talar för att det är en bra idé att ha lite realobligationer i sin portfölj. De skiljer sig från vanliga, ”nominella”, obligationer genom att kupongerna justeras i takt med inflationen. Samtidigt har de lika låg risk som svenska statsobligationer. De här egenskaperna gör att de bidrar till diversifiering i en portfölj, genom att de till skillnad mot vanliga obligationer – och aktier – utvecklas starkt i lägen där inflationen blir oväntat hög. De är lite av en förbisedd tillgångsklass i Sverige, framför allt bland småsparare, men de är populära på andra ställen (t ex i USA där de är kända som TIPS – Treasury Inflation Protected Securities).

Att ha en del av en långsiktig ränteexponering i Öhmans Realobligationsfond har varit en no-brainer för mig. Den har varit unik i sitt segment på den svenska marknaden i och med att den inte varit aktivt förvaltad. Samtidigt har den haft lägst avgift på marknaden. Båda dessa fördelar försvinner nu.

Och vad ska man då göra?

Till att börja med – detta är inte ett beslut som måste fattas omedelbart. Avgiften dras med 1/365 varje dag, så om fondbytet dröjer en månad efter sammanslagningen kommer detta att slå med cirka 0,002% på portföljavkastningen om man skulle ha så mycket som 10% i realobligationer. Så man behöver inte panikera.

Det är med all sannolikhet inte heller ett livsavgörande beslut om man överhuvudtaget har realobligationsfonder eller inte i portföljen. Det går utmärkt att klara sig utan dem. Till exempel är den övergripande fördelningen mellan aktier och räntor och utformningen av aktieportföljen båda klart viktigare beslut som det är mycket mer motiverat att lägga tid och energi på.

Med det sagt så finns det i princip tre vägar framåt.

 1. Att sitta kvar i Öhmans fond,
 2. Att byta till en annan realobligationsfond eller
 3. Att inte äga realobligationer.

Att sitta kvar i just Öhmans fond ser jag ingen särskild anledning till. De hävdar att de har en skicklig aktiv förvaltning. Men det gör alla aktiva förvaltare. Och det existerar inget pålitligt sätt att förutsäga om en aktiv förvaltare kommer att gå bra eller dåligt i framtiden.

Vill man ersätta fonden med en annan realobligationsfond är urvalet rätt skralt. Det finns några som har en lägre avgift än Öhmanfonden, dock inte markant lägre, men över en längre tidsperiod växer förstås skillnaden och det bör absolut vägas in i beslutet. Samtliga är tyvärr aktivt förvaltade, men man ska inte överskatta hur mycket en aktiv ränteförvaltare kan åstadkomma (eller ställa till med) – skillnaderna i utveckling för olika aktivt förvaltade räntefonder är mycket mindre än på aktiesidan. Att fonden är aktivt förvaltad kommer därmed förmodligen inte att betyda särskilt mycket i praktiken.

Det enklaste alternativet är att bortse från realobligationer. Då kan realobligationsfonden ersättas med vanliga, billigare räntefonder. Men man tappar då den diversifiering som investeringen skulle ha gett i tider av stigande inflation.

Någon nämnde FRN-fonder som en möjlig ersättare, de är inte riktigt jämförbara i och med att de dels har en kortare duration/löptid och dels har väsentligt högre kreditrisk, vilket medför att de får en högre samvariation med aktiemarknaderna (vilket är en dålig egenskap hos en ränteprodukt).

Nyckelfrågan är nog om det viktigaste för dig som investerare är att eftersträva diversifiering eller så låga avgifter som möjligt. Mår du bäst av att ha en portfölj med lägsta möjliga avgift är det förmodligen rätt att inte äga realobligationer. Vill du känna att du har maximal diversifiering är det förmodligen motiverat att även i fortsättningen ha en liten del av din ränteportfölj i realobligationer, även om det nu är något dyrare än tidigare.

Jag lutar själv åt det senare. Tycker inte kostnaden blir dramatisk sett i ett portföljperspektiv – för en investerare med 10% av sin portfölj i Öhmans fond blir den förväntade påverkan på avkastningen (dvs kostnadsskillnaden) vid byte till den näst billigaste fonden (som kostar 0,4%) cirka 0,015% årligen för hela portföljen.

Jan Bolmeson: Ett stort tack Henrik för att du svarade på frågan och tack till er alla som har diskuterat frågan också.


Den här artikeln publicerades 2018-05-18 klockan 08:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Nybörjarportföljen, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,
  jag har inte hunnit köpa Öhmans realräntefond än eftersom jag bor utomlands och det har tagit tid att öppna ett konto hos Nordnet, nu verkar det dock som jag snart ska kunna öpna kontot och skaffa fonderna som Jan tipsade om i portföljen med 7 fonder (en del har jag dock köpt genom min bank).
  Är det att bra alternativ att köpa relaräntefonden hos danske invest? Är det den globala ni pratar om som alternativ?
  Är det någon som vet vad en motsvarande fond heter på engelska? Eventuellt skippar jag den typ av fond i mina fondinvesteringar i Sverige och köper den där jag bor, men tyvär är dom flesta fonder dyra i avgift där jag bor. Tack på förhand.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
 2. Vit pil

  Finns det verkligen inget bättre alternativ än att ligga kvar i realräntefonden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 3. Vit pil

  Inte snyggt av Öhman att höja avgiften så här, i synnerhet inte när trenden på marknaden går mot indexfonder med låga avgifter. Dags att bojkotta Öhmans som opålitliga?

  Henrik och Jan:
  vad tror ni om alternativ 4: att köpa någon/några realränteobligationer direkt på börsen för långsiktigt sparande? Jag hade en mellan 2000 och 2010 som gick upp 100%. Minns att det var ganska stor spread mellan köp- och säljkurs då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
  1. Vit pil

   Var hittar du realobligationer att köpa direkt? Jag hittar iaf ganska tunt utbud på Avanza när det gäller obligationer öht.

   Dessutom har jag för mig att dessa handlas i belopp om nominellt 100tkr. Kanske inte ett större hinder för vissa, men inget för alla iaf.

   Annars är direktägande ändå ett alternativ för de med större kapital och färre affärer. Som sådan skall man med rätta ifrågasätta Fondavgifterna. Man kan givetvis kombinera och använda fondernför att finjustera balansen och ha direktägande i botten…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 4. Vit pil

  Hej! Kan Handelsbanken Realräntefond vara ett alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf Schering
  1. Vit pil

   Ja, absolut. Stor sannolikhet att det blir den vid nästa ombalansering.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  ”vid byte till den näst billigaste fonden (som kostar 0,4%) cirka 0,015% årligen för hela portföljen.”

  Så då är frågan vilken näst billigaste fond det är som Henrik talar om?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
  1. Vit pil

   Handelsbanken eller danske Invest, iaf enligt Morningstar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 6. Vit pil

  Jag säljer absolut eftersom jag är säker på att Öhman inte gör förändringen med omtanke om mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisbeth Ahlberg
  1. Vit pil

   Förståeligt. Har du funderat på vad du ersätter fonden med istället?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag gör nog också så. Jag menar att fonden var egentligen inte riktigt billig som den var bara för att den var billigast. Men nu ändras den till att bli bäst dyraste i klassen med en avgift som är hög även om man jämför med aktiefonder (och även relativt dyra sådana).

   Jag tror jag byter till Handelsbanken eller danske Invest. De är förvisso inte speciellt billiga, men iaf inte lika dyra. Eller så ger man upp och skippa realräntor i portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 7. Vit pil

  Tack för ett svar. Men jag som inte är lika insatt i fondvärlden som er känner att jag saknar lite svar.
  Vilka konkreta fondalternativ kan man överväga istället för Öhman Realobligationsfond?
  Sparar i Nybörjarportföljen.

  Även stort tack för ditt engagemang i detta Jan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
  1. Vit pil

   Jag kommer inte att göra någon förändring i portföljen just nu. Så det är bara att sitta kvar med fonden tänker jag tillsvidare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack för svaret. Då gör jag ett aktivt val att inte göra någonting med min Nybörjarportfölj :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Amanda
   1. Vit pil

    Exakt, så gör jag också! :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.