OKQ8 sänker bonusen från 1 % till 0.3 %

Inte slut på det roliga, men mindre roligt i alla fall...

OKQ8 sänker bonusen från 1 % till 0.3 %

Likt många andra fick jag idag hem ett brev från OKQ8 som säger att de på grund av ett nytt EU-direktiv är tvungna att sänka ersättningen på köp från 1 % till 0.3 %.

Jag har ju i under en längre period ansett att OKQ8 är ett av Sveriges bästa kreditkort och jag vet att det har varit populärt hos många av bloggens läsare. Som några skriver i kommentarsfälten, det är inte slut på det roliga, men det är i alla fall mindre roligt nu än det var innan. Den här sänkningen gäller från och med imorgon den 9 december.

Så här skriver de i brevet till oss kunder:

I ett nytt EU-direktiv, som träder i kraft den 9 december i år, har det beslutats att interchange-avgiften ska sänkas från 1 % till 0.3 % av värdet på köp utanför kortutgivarens verksamhet. Alla kreditkortutgivare inom EU påverkas, så även vi. Vår möjlighet att ge tillbaka samma bonusnivå till dig som kund förändras därmed också.OKQ8

Sådana här ändringar är trista, men förståeliga. I grunden är jag nog egentligen lite positiv till det för som helhet borde det här innebära en sänkning för de flesta personer, även om det innebär en väsentlig försämring för oss som är kunder. För den som tycker det är roligt, så finns länken till EU-direktivet här:

Paragrafen i fråga är ”Artikel 4”:

”Betaltjänstleverantörer ska inte erbjuda eller begära en förmedlingsavgift per transaktion som överstiger 0,3 % av transaktionsvärdet för någon kreditkortstransaktion. För inhemska kreditkortstransaktioner får medlemsstaterna fastställa ett lägre tak på förmedlingsavgiften per transaktion.” EU-direktiv 2015/751

Jag har inte hunnit göra någon detaljerad genomlysning, men det som jag bara snabbt hunnit notera är att:

  • Statoil som jag vill minnas hade ett liknande erbjudande på sitt MasterCard har nu erbjudande om 0.5 % bonus, 1 % om man tankar för mer än 1 000 liter. Mer info på deras sida och här.
  • Preem har enligt läsaren Sven kvar sin bonus på 1 %. Läs mer nedan i kommentarerna.
  • SupremeCard verkar inte ha ändrat något i villkoren, men där kan man inte få ut bonusen i kontanter.

Jag tror just nu således att Preem eller Statoil verkar vara det bästa kortet och för räkningsbetalning så gäller fortfarande kombinationen av Betalo + Coop MedMera-kortet. Just nu så skulle jag därmed säga:

  • Står du i att du ska skaffa ett nytt kort – överväg Preem eller Statoil-kortet
  • Har du redan ett OKQ8-kort, då skulle jag avvakta någon vecka för att ser hur det landar (kan vara som så att Statoil bara inte uppdaterat sin hemsida)

Så här skriver Preem till mig idag 151208 angående frågan om sänkning av bonus:

Angående din fråga så gäller bonusen på externa köp utanför Preem och inte på drivmedel hos konkurrerande stationer.
Bonusen kan fås ut i kontanter om man löser ut de på en Preem station. För närvarande kan vi inte svara på om nivån kommer sänkas enligt EU-direktivet, vid mer information kommer vi att meddela kunder ang detta.

Jag kan i övrigt rekommendera kommentarerna till följande artikel där andra läsare har kommenterat och delar med sig av sina erfarenheter.

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök