OKQ8 sänker bonusen från 1 % till 0.3 %
Sök:

OKQ8 sänker bonusen från 1 % till 0.3 %

Inte slut på det roliga, men mindre roligt i alla fall...

OKQ8 sänker bonusen från 1 % till 0.3 %
Den här artikeln publicerades 2015-12-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Likt många andra fick jag idag hem ett brev från OKQ8 som säger att de på grund av ett nytt EU-direktiv är tvungna att sänka ersättningen på köp från 1 % till 0.3 %.

Jag har ju i under en längre period ansett att OKQ8 är ett av Sveriges bästa kreditkort och jag vet att det har varit populärt hos många av bloggens läsare. Som några skriver i kommentarsfälten, det är inte slut på det roliga, men det är i alla fall mindre roligt nu än det var innan. Den här sänkningen gäller från och med imorgon den 9 december.

Så här skriver de i brevet till oss kunder:

I ett nytt EU-direktiv, som träder i kraft den 9 december i år, har det beslutats att interchange-avgiften ska sänkas från 1 % till 0.3 % av värdet på köp utanför kortutgivarens verksamhet. Alla kreditkortutgivare inom EU påverkas, så även vi. Vår möjlighet att ge tillbaka samma bonusnivå till dig som kund förändras därmed också.OKQ8

Sådana här ändringar är trista, men förståeliga. I grunden är jag nog egentligen lite positiv till det för som helhet borde det här innebära en sänkning för de flesta personer, även om det innebär en väsentlig försämring för oss som är kunder. För den som tycker det är roligt, så finns länken till EU-direktivet här:

Paragrafen i fråga är ”Artikel 4”:

”Betaltjänstleverantörer ska inte erbjuda eller begära en förmedlingsavgift per transaktion som överstiger 0,3 % av transaktionsvärdet för någon kreditkortstransaktion. För inhemska kreditkortstransaktioner får medlemsstaterna fastställa ett lägre tak på förmedlingsavgiften per transaktion.” EU-direktiv 2015/751

Jag har inte hunnit göra någon detaljerad genomlysning, men det som jag bara snabbt hunnit notera är att:

 • Statoil som jag vill minnas hade ett liknande erbjudande på sitt MasterCard har nu erbjudande om 0.5 % bonus, 1 % om man tankar för mer än 1 000 liter. Mer info på deras sida och här.
 • Preem har enligt läsaren Sven kvar sin bonus på 1 %. Läs mer nedan i kommentarerna.
 • SupremeCard verkar inte ha ändrat något i villkoren, men där kan man inte få ut bonusen i kontanter.

Jag tror just nu således att Preem eller Statoil verkar vara det bästa kortet och för räkningsbetalning så gäller fortfarande kombinationen av Betalo + Coop MedMera-kortet. Just nu så skulle jag därmed säga:

 • Står du i att du ska skaffa ett nytt kort – överväg Preem eller Statoil-kortet
 • Har du redan ett OKQ8-kort, då skulle jag avvakta någon vecka för att ser hur det landar (kan vara som så att Statoil bara inte uppdaterat sin hemsida)

Så här skriver Preem till mig idag 151208 angående frågan om sänkning av bonus:

Angående din fråga så gäller bonusen på externa köp utanför Preem och inte på drivmedel hos konkurrerande stationer.
Bonusen kan fås ut i kontanter om man löser ut de på en Preem station. För närvarande kan vi inte svara på om nivån kommer sänkas enligt EU-direktivet, vid mer information kommer vi att meddela kunder ang detta.

Jag kan i övrigt rekommendera kommentarerna till följande artikel där andra läsare har kommenterat och delar med sig av sina erfarenheter.

 


Den här artikeln publicerades 2015-12-08 klockan 20:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

70 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Enligt Preems kundservice idag så spärras internetköp i 30 dagar efter att man köpt för en summa runt 20-25000:- på nätet. (Köpte en resa i jan-17 för 45000:-, vilket inte skulle vara möjligt enl kundtjänst) Inte ens om jag betalat in pengarna direkt eller haft pluspengar på kortet så släpper inte spärren. Man får ingen information i köptillfället, bara att betalningen studsar..Katastrof nu i juletider när man vill köpa så mycket som möjligt via nätet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Freddie Zällh
  1. Vit pil

   Det låter ju jättekonstigt, fick du någon motivering?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Jag fick nyss anledning att varna för OKQ8 Visa.
  På deras senaste ”Värdecheck” på 244 kr till mig, utgörande den sista bonusen som beräknades på en hel procent, står ganska finstilt ”gäller t o m 2016-08-31”. När jag nu ringde kundtjänsten knappt 3 veckor senare för att fråga hur jag nu skulle få ut min avtalsenliga bonus blev svaret att ”eftersom det är en värdehandling så blir den värdelös efter utgångsdatum och det kan ingen här göra något åt”. Att dom sänder ut värdecheckar i stället för att sätta in bonusen på kontot har förstås det simpla syftet att tjäna pengar på kunder som missar utgångsdatum. Känns desto bättre att fortsätta med Preem Master Card!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tarsiger
 3. Vit pil

  Shell mastercard är bästa kortet om man vill ha nåt som var som det gamla OKq8. Shell mastercard ger 1 % på allt utom hos konkurrenter. Man får bonus i kontanter. Inga årsavgifter.

  Att OKQ8 skyller på EU är billigt.

  Med vänlig hälsning Eken

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jacob ek
 4. Vit pil

  Hej.
  Något nytt gällande kreditkorten? Finns det något nytt ”erbjudande” som gör det förmånligare att välja annat än OKQ8 kort?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Trolle_T
  1. Vit pil

   Ja, skulle rekommendera Preem i dagsläget.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Jag fick precis svar från Preem MasterCards kundservice:
  Fråga: ”Jag har några frågor om villkoren för mitt Preem MasterCard. Av en vän fick jag höra av att det inte utgår bonus på köp i webbutiker där jag betalat med mitt kort via Klarna och att sådana köp debiteras en avgift då det räknas som kontantuttag utan pinkod” eftersom Klarna är ett annat finansbolag.
  Som jag förstått villkoren kan det här inte stämma men min vän hävdade att han fått dessa besked från er kundtjänst. Vad är det som gäller?”

  Svar: ”Du har rätt i att bonusen ska utgå på alla externa köp enligt villkoren med undantag för köp hos konkurrenter m.m men räknas ett köp på internet som ett kontantuttag så räknas bonusen inte på dessa typer av köp. Däremot är det viktigt att man använder sig av sina kortuppgifter som betalning för att köp ska bli bonusgrundande, det kan vara detta som gör att köp ibland räknas som kontantuttag istället för vanliga kortköp.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolli
  1. Vit pil

   Tack för att du delar med dig av informationen! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Vad menas med ”Däremot är det viktigt att man använder sig av sina kortuppgifter som betalning för att köp ska bli bonusgrundande, det kan vara detta som gör att köp ibland räknas som kontantuttag istället för vanliga kortköp.” Förtydligade de det? Vilka uppgifter skulle man annars använda?

   Har för övrigt fått bonus för mitt senaste köp via Klarna. Jag handlade den 21:a mars och fick bonusen först igår, när det normalt går ganska snabbt att få bonusen. Så en liten misstanke är att jag fick den bonusen pga. att ni här har fått dem att kolla igenom sina rutiner..

   Dock har jag ett ganska gammalt köp på Willys som inte gett bonus. Ska vänta och se hur det går med mitt nästa Willys-köp innan jag hör av mig och frågar dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   burra
 6. Vit pil

  Betr. Björn Perssons fråga idag 11:04.
  Om man själv summerar sina köp hos drivmedelsföretag och sina eventuella kontantuttag, och drar summan från vad Preem MC säger att man ska betala in så borde man få den enligt gällande avtal bonusberättigande köpesumman på vilken man ska få 1% tillbaka. Men jag vet ju inte om periodiseringen av fakturor och återbäringsbetalningar sammanfaller. Hur som helst ligger implicit i Preem MC:s avtal att det är dom som ska räkna ut och ombesörja bonusutbetalningen, så det borde räcka med att visa att utbetalningen blivit för liten (behöver inte preciseras i kronor eller specifika inköp) för att det ska åvila Preem MC att utreda och tillrättalägga så att utbetalningen motsvarar utfästelsen i nu gällande avtal.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tarsiger
 7. Vit pil

  Den chef hos Preem Master Card (eller IKANO-banken) som enligt mitt inlägg här 9 mars 22:48 skulle ringa upp mig för klargöranden har ännu inte gjort så. Kanske pågår diskussioner i ledningen.
  Villkoren för Preem MC kan alltså enligt vad jag därifrån fått höra fortfarande sammanfattas så här:
  Beloppsgräns:
  Den beloppsgräns på 1500 kr för nätköp som Preem MC först sade vara orsaken till att mitt nätköp på 3400 kr misslyckades förnekas nu. Själv tror jag att den ändrades kort efter mitt samtal med dem. I stället sägs nu finnas en ”betydligt högre” gräns vilken man dock inte vill precisera ens för kortinnehavarna. Detta för att inte underlätta för bedragare. Lämpligheten i att av sådant skäl hålla kortinnehavare ovetande om kortets användbarhet för nätköp var en av sakerna jag hoppades kunna diskutera med chefen som skulle ringa mig.
  Bonus:
  Senaste beskedet i telefon från Preem MC var att nätköp via Klarna och Betalo inte ger någon bonus. I början av samma samtal sades att ALLA nätköp ger bonus, vilket alltså togs tillbaka efter kontakt med något slags support. Att Preem MC härigenom uppmärksammats på en klar avvikelse både från avtalet (det ”finstilta”) och budskapen i marknadsföringen av kortet kommer, sade man också, att föranleda att en ny avtalstext utarbetas och distribueras till samtliga kortinnehavare. Dock gäller ännu det befintliga avtalet, sa jag, så bonus måste utgå på ALLA KÖP PÅ NÄTET fram till dess ett reviderat avtal kunnat träda ikraft.
  Konsumenter upplever ofta att det ”finstilta” i ett avtal är något som hotar att gå emot dem. Men ibland kan de gynnas av det finstilta. I detta fall borde var och en som har Preem MC räkna samman sina köp (utanför Preem och konkurrerande drivmedelsbolag) fram till nämnda tidpunkt och se om redovisad bonus är mindre än 1% av köpen – och i så fall åberopa avtalet för att yrka på utbetalning av skillnaden.
  Måhända kan detta få Preem MC att stå fast vid f n utlovad bonus på alla nätköp och acceptera en något mindre vinst än planerat. Man är medveten om värdet i alla OKQ8 VISA-kunder som gått över till Preem MC för bonusens skull.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tarsiger
  1. Vit pil

   Tyvärr tycker jag det är i princip omöjligt att hålla koll på att jag får bonusen för köp via klarna, och som du säger är det falsk marknadsföring. Om jag handlar för 50000 per år via klarna (och hur är det med Qliro?) så är det ju trots allt 500kr jag går miste om vilket inte är ingenting. T.ex. slutade jag betala för ett bankkort med en årskostnad som är hälften av det.

   Har du något tips på hur man ska kunna räkna ut om man får bonusen? Är det nåt jag missat?
   När jag har ca 50 transaktioner per månad och de senaste är gömda under ”reserverat” så känns det i stort sett omöjligt att lista ut hur stor bonusen ska vara och vilka som inte räknats..

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn Persson
 8. Vit pil

  Enligt mitt föregående inlägg skulle Preem Master Card återkomma. När så inte skedde ringde jag upp dem. Beskeden jag då fick var anmärkningsvärda, tyckte jag, och jag sa det med sådant eftertryck att killen bad att få kolla med chefer och återkomma. När han idag gjorde det, med besked delvis diametralt motsatta de nyss givna, vidhöll jag mitt synsätt. Då undrade han om hans chef fick ringa mig beträffande mina spörsmål. Javisst sa jag. Då får vi se. Beskeden hittills är följande:
  Den till mig förut meddelade beloppsgränsen på 1500 kr vid nätköp förnekas nu. Det finns en gräns men betydligt högre. Exakt nivå tillkännages inte ens för kortinnehavarna eftersom detta kan underlätta för bedragare. Kunderna hålls avsiktligt i ovisshet om kortets användbarhet på nätet. Någon förklaring till att jag, och andra jag känner, misslyckats med Preem MC vid nätköp över 1500 kr kunde inte ges. Måhända höjdes gränsen efter mitt första samtal med Preem?
  På nätköp via Klarna eller Betalo utgår INGEN BONUS. Sedan jag uppmärksammat Preem på problemet kommer kortvillkoren att ändras., fick jag höra. Men nu gäller befintliga villkor sa jag, så bonus måste ändå utgå på alla nätköp tills nya villkor kunnat träda i kraft. Det finns ju kortinnehavare som i motsats till mig litar på villkoren och köper på nätet med bonusen i sin kalkyl. Ska dessa behöva skriva brev med krav på en bonus som enligt gällande villkor ska tillfalla dem automatiskt? Ja du har uppenbarat ett stort bekymmer för oss, vi får försöka lösa detta på något sätt. Om många f d OKQ8 VISA-kunder övergått till oss enkom för bonusen så kanske vi får se om systemet går att ändra så att det blir så som de väntat sig. Ungefär så lät det, men jag har inga illusioner och den som vill ha bonus enligt nu gällande villkor bör nog bevaka att den kommer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tarsiger
 9. Vit pil

  Har för närvarande Statoil men eftersom de sänkt cash-backen till 0,5% (jag tankar inte 1000 liter om året på statoil) så har jag funderat på alternativ.
  Shell, Preem och Remember:more gav alla fortfarande 1% i cash-back.
  Remember:more är gratis första året men har därefter en årsavgift på 295 kr. Inte så dyrt men onödigt när jag inte upplever att kortet är signifikant bättre än de andra 2.
  Jag försöker handla det mesta med kreditkortet för att få ut så mycket som möjlig av cash-backen. Därför ligger jag ofta på 25.000 i månaden. Preem har dels en kreditgräns på 50.000 (går säkert att höja senare). Jag vill gärna ha lite högre för att inte riskera att slå i taket. Dessutom betalar shell ut sin cash-back kvartalsvis och då genom en återbetalning till kortet om man kommit över 500 kr vilket jag tror att jag oftast kommer att göra. Skönt att slippa åka och växla in bonuscheckar. Preem skriver dessutom att deras bonuscheckar är giltiga i minst 2 månader och med den korta giltighetstiden riskerar checkar att löpa ut innan jag får tummen loss att åka till preem.
  För närvarande tycker jag alltså att Shell Mastercard verkar vara den bästa lösningen.
  För uttag i Sverige använder jag mitt vanliga bankkort från SEB. (Avgifterna förhandlade jag bort med huslånet).
  Planerar eventuellt att komplettera med ett Mastercard från Santander (0 kr årsavgift, inga fördelar men heller inget valutapåslag eller uttagsavgift) att ha vid utlandsresa för att kunna ha ett separat kort utomlands. F.f.a. för att minska risken att bli skimmad men även för att slippa valutapåslag och uttagsavgifter.

  Någon som har några bättre förslag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Det är bara att ringa Preem och uppge ett nummer på bonuschecken så sätts pengarna in på kortet. Var också lite ledsen över att jag skulle behöva åka till Preemstationen, men det gick väldigt lätt att ringa. Fyra samtal per år är helt okej för mig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn Persson
 10. Vit pil

  Jag skaffade nyss Preem Master Card, just p g a bonusen (men har kvar OKQ8 VISA som ger mig vissa försäkringsfördelar vid tankning där).
  Mitt första köp på nätet visade på nackdelar med Preem MC som borde vara av intresse här.
  Sedan kortbetalningen inte fungerat kontaktade jag (förutom butiken och Klarna) Preems kundtjänst.
  Där fick jag veta tre saker.
  1. Det ligger en beloppsspärr på 1500 kr för köp på nätet (kunde dock hävas tillfälligt för aktuellt köp). Att en så låg spärr ligger för en numera så vanlig transaktionskategori är mycket otillfredsställande med kortet, sa jag till kundtjänsten.
  2. Köp på nätet via Klarna (som ju är vanlig betalningsförmedlare där) räknas som ”kontantuttag utan pinkod” eftersom Klarna är ett annat finansbolag. Drabbas då kortinnehavaren av den avgift som påförs vid kontantuttag? Efter kontakt med ”supporten” blev beskedet ”nej så ska det inte bli”, men svaret lät inte helt rakt.
  3. På köp av detta slag (jag är lite osäker nu på om det gäller alla köp på nätet eller bara dem via Klarna) utgår ingen bonus. Beskedet, som var tydligt och lämnades efter förnyad konsultation med ”supporten” innebär så vitt jag kan se ett flagrant avsteg för den generella förespeglingen (i marknadsföreingen för Preem MC) att ALLA köp utanför Preem blir bonusgrundande. Begreppet ”alla köp” måste inrymma köp på nätet.

  Kundtjänsten noterade mina synpunkter, skulle genast föra dem vidare uppåt och lovade återkomma med respons.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tarsiger
  1. Vit pil

   Tack för lite djupare research. Ett par saker jag inte visste om. Jag vet att vissa internetköp inte gått igenom för mig, dessa gånger har jag lyckligtvis kunnat välja kostnadsfri faktura. Nu vet jag varför, ett maxbelopp på 1500kr via internet är en ganska rejäl nackdel känner jag. Önskar att jag vetat detta tidigare.
   Jag kollade upp mina köp via klarna, jag har inte fått något avgift för kontantuttag, tack och lov. I så fall hade jag nog bytt bort kortet direkt. Jag kan leva med att inte få bonus på allt, även om det vore fint att få bonus även för köp via klarna. Hoppas du kan dela med dig av den feedback du får när de återkommer!

   För mig känns det som att viktigast är att de höjer maxbeloppet för internetköp, 1500 kommer man ganska lätt över…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn Persson
  2. Vit pil

   Jag har precis använt mitt Preem Mastercard på nätet där jag bokade en spahelg för 4000kr och det gick bra. Fick inget meddelande om att det skulle finnas en spärr på 1500kr. Däremot verkar jag inte ha fått bonus för något av mina internetköp jag har gjort. Hade jag vetat detta, så hade jag valt ett annat kort. Jag gör de allra flesta av mina kortköp på nätet. Håller med om det som någon skrev nedan att det är falskmarknadsföring om bonussystemet inte gäller för internetköp.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Esther
 11. Vit pil

  Preem är väl det bästa just nu, 1% återbäring på allt förutom konkurrenter.

  Åker man mycket utomlands eller handlar mycket från utlandet kan COOP vara värt att komplettera med.

  Det jag saknar just nu är något kort man får bonus på vid betalning av räkningar och som inte tar ut någon serviceavgift. Detta var bra med COOP förut, men nu finns det inget substitut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 12. Vit pil

  Jag ansluter mig till skaran som önskar en ny genomgång av kort, med fokus på bonuspoäng eller andra fördelar.
  Tips: Om du inte har tid att gå igenom kortutbudet själv just nu, skicka ut en efterlysning i bloggen vilka kort läsarna använder, och vad aktuella bonusprogram innebär, då får du sannolikt russinen eftersom dina hardcore-läsare är ”förmånsorienterade”.
  Själv stretar jag på med OKQ8-kortet, men 0,3% är ju inget att hurra för. Att kortet är utan avgift väger dock tungt. Kompletterar med Santander, för att slippa valutapåslag och kunna göra avgiftsfria bankomat-uttag (=avgiftsfritt om man ser till att föra över beloppet till kontot innan uttaget blir bokfört).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skriet från vildmarken
 13. Vit pil

  Några tips på kort med bästa bonusen om man bara är ute efter att resa för pengarna/poängen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anotn
 14. Vit pil

  Hej
  Jag har ett OKQ8 visa samt ett ICA mastercard för närvarande. Men nu när bonusen hos OKQ8 sänks och ICA inför växlingsavgift när man tar ut pengar utomlands så vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Några tips?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Det är svårt hitta ett bra kort. Jag tittade just på Bank Norwegians som kostar 0:- och har fri växlingsavgift i sverige och utlandet men valuta växlingspåslaget är 2,0% vilket betyder att man bör skaffa ett annat kort vid utlandsresa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ken Håkansson
 15. Vit pil

  Coop medmera var bra i och med att man fick bonus på att betala räkningarna via betalo.

  Med Preem mastercard får man inte bonus på räkningar… Annars är Preem kortet bra.

  Någon som har koll på om det finns ett kort där man får bonus på räkningar samt inte har någon serviceavgift?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 16. Vit pil

  Vad finns det för alternativ på vart man kan placera pengarna som man sedan använder för att sedan betala ”notan” ?
  Mvh
  Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Pettersson
  1. Vit pil

   Under vilken tidsperiod tänker du? Mindre än 30 dagar finns det tyvärr få alternativ just nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag har för tillfället ett vanligt ”löne” konto hos Swedbank. Detta erbjuder i stort sett ingen som helst ränta. Finns det något bättre ställe att placera dem pengarna som cirkulerar frekvent? Jag har sällan lägre än 10 000 på lönekontot. Borde jag vara effektivare med att lägga undan dem pengarna? Vart? Om jag behöver dem? Tack för svar!

    Mvh
    Robin

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Pettersson
   2. Vit pil

    Edit: Det handlar i tidsperiod om 60 dagar sparande åt gången mellan ”noterna” för kreditkortet. Antar jag?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Pettersson
  2. Vit pil

   Jag skulle säga att bensinkorten är bra för detta då de har en ganska bra tillgodoränta. Nackdelen är att man inte kan ”skicka tillbaka” pengarna till sin storbank. Jag ser alltid till att ha lite pengar även på storbanken, ifall jag behöver göra en överföring eller ta ut kontanter (och undvika kontantavgiften).
   Denna tillgodoränta hittade jag idag:
   Preem: 1,6%
   Shell: 1,65%
   OKQ8: 0,5%
   Statoil: 1,32%

   Själv skaffade jag Preem, anledningen att jag inte valde Shell minns jag inte riktigt i dagsläget. Men när jag valde kort för bara några månader sedan hade alla ganska liknande villkor. Preem ger mig för övrigt fortfarande 1% bonus.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Björn Persson
 17. Vit pil

  IKANO kortet får du hela 2016:
  5 procent på ALLA resturanger och 1 procent på bensin!
  Sedan finns unika extra erbjudande varje månad. Januari: 10 procent på klädes och skobutiker!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  OS
  1. Vit pil

   Aviavgift: 25 kr/mån
   Blir ganska mycket på ett år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Niclas Svensson
 18. Vit pil

  Tror du att statiol oxå kommer vara tvungna att sänka återbäringen enl EU?
  Tänker de ägs ju av Norge och de är ju inte med I EU

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Melina
  1. Vit pil

   Det är ett beslut som ligger på de.
   De får ju en hel del från ränteintäkter så de kan förmodligen fortfarande ha kvar den attraktiva återbäringen.
   Det återstår å se…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Omid
 19. Vit pil

  Tycker det är märkligt att OKQ8 sänkt direkt. Lagen träde ju i kraft nu i December.
  Men jag har just fått svar från vår kortinlösare att det inte finns några planer på och sänka.
  Det ligger en remiss hos regeringen som ska behandlas först.
  ”Vi avvaktar Regeringens utredning om en eventuell nationell reglering innan vi ändrar våra priser.”
  Så med andra ord så verkar det som bankerna ligger på regeringen för att föröka stoppa det EU bestämt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
 20. Vit pil

  Ett kort som också ger 1% tillbaka i pengar på allt man handlar är ju Remeber More

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
 21. Vit pil

  Hur funkar egentligen dessa korten? Jag har aldrig och kommer aldrig äga ett kreditkort eftersom jag inte vill riskera att hamna i skuldproblem. Därför vill jag bara ha vanliga betalkort. Jag antar att man bara får bonuspoäng för köp på kredit med dessa korten? Finns det någon bra motsvarighet för vanliga betalkort för oss fattiga studenter som gärna sparar några tior i månaden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
  1. Vit pil

   Hur de fungerar? Du betalar allt med det, som om det vore ett betalkort, men istället för att pengarna dras från ditt konto får du en räkning månaden efter på allt du handlat. Betalar du hela den räkningen kostar det dig ingenting. Ränta börjar läggas på om du inte betalar eller bara betalar en del av räkningen.
   Beroende på vilket kort du har så kan du då få bonus på det du handlar.

   Jag har alltid trott att avgiften var högre än 1% (2-2,5%, som handlaren betalade) och att ex OKQ8 tjänade minst lika mycket som de betalade ut till oss, men det kanske inte stämmer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sven
  2. Vit pil

   Om man använder kreditkortet som betalkort men känner sig obekväm med att kortskulden växer – även om den är räntefri – finns det inget som hindrar att man betalar in oftare än en gång i månaden. Jag nollar mitt kort kanske en gång i veckan, för jag gillar inte tanken på en jätteräkning. På så sätt har jag minst lika bra koll på utgifterna som om jag använt storbankernas dyra betalkortalternativ.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skriet fån vildmarken
 22. Vit pil

  Tips: Nu höjer Betalo och Coop även serviceavgiften vid betalning av räkningar från 0% till 1%.
  Därmed verkar Preem (som har 0% serviceavgift och dessutom 1% bonus) vara det bästa alternativet för att betala räkningar just nu, men om de också är påväg att ändra avgifter vet jag inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Dock är inte Betalo bonusgrundande hos Preem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Linus
 23. Vit pil

  En fråga till Johan Hellström angående onlineköp för Shell Mastercard. Är det verkligen en gräns på 5000:-/mån. Jag kunde inte hitta det i villkoren och det verkar ju konstigt att man inte ska kunna betala en normal resa med kortet som har reseförsäkring endast om resan betalats med kortet till minst 75%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
  1. Vit pil

   Gränsen är 20.000/mån.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Liselott
 24. Vit pil

  Preem har gått ut med ett meddelande den 14 dec på deras Facebook-sida:
  Preem MasterCard kommer även fortsättningsvis ge 1% bonus på alla köp. Vårt MasterCard tål att jämföras. Förgyll julen med bonus.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 25. Vit pil

  Jag har shell mastercard och statoil.
  Det tråkiga med shells kort är att det är en gräns på onlineköp om 5000:- per månd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Hellström
 26. Vit pil

  Tyvärr har Preem ingen app för att titta på sin transaktioner tror jag

  0
  Gravatar ikon för användaren
  eirk
 27. Vit pil

  fungerar betalo bra? aldrig använt tjänsten, men med en snabb uträkning så skulle jag kunna tjäna ca 2600:-/år på att gå över från okq8 till coop medmera mer-kortet genom att använda betalo om de fortsätter att inte lägga på någon kostnad. hur tjänar de pengar på sina 0% partners?
  pengarna jag kan ”tjäna” blir i form av rabatter på coop, men eftersom jag handlar det mesta där så spelar det ingen roll.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  anders
  1. Vit pil

   Betalo är inte längre avgiftsfritt med Coops kort dock, vilket, för min del, innebär att jag kliver av Betalo-tåget.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Goku
 28. Vit pil

  Absolut. OK:s kortförsäkring är betydligt sämre än ICA Mastercards, t.ex.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven
 29. Vit pil

  Hej!

  Jag tycker man ska inte stirra blint på återbäringen på olika kort. Man bör också titta på förmåner som ingår i kort tex Santander har självriskeliminering för hyrbil i Sverge. De flesta försäkringar gäller utomlands och jag som har valt att hyra bil hos olika bolag istället för att köpa och äga bil i Sverige, då blir det väsentligt att kunna ha försäkring på hemmaplan när man hyr bil. Då slipper man ju betala tillägg för dyr försäkring vid biluthyrning. Man får ju ”återbäring”, om än i form av självriskeliminering. Det är lite märkligt att enbart att stirra på att få pengarna för kortet. Man bör räkna in förmåner totalt, inte enbart på återbäringen i sig.
  /Hans

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans
  1. Vit pil

   Ja, så är det naturligtvis. Det finns ju t.ex. även Ullaredskortet som ger bra förmåner om man gillar att handla på Ullared. Det finns kort som ger bra bonus på resor etc, här handlar det om ett kort som är lite som ”Maria” i Super Mario Bros, lite duktig på allt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Kolla in Everydaycard också. 0,5 – 1% återbäring. 195:- i årsavgift (från år 2), men återbäringen kommer i form av riktiga pengar utan att behöva lösa in kuponger.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Gunnerås
  1. Vit pil

   En fråga kan man använda Everydaycard vid köp på ica och även använda uttag automaten hos dom??

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ken Håkansson
 31. Vit pil

  Kommer Shell också att sänka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 32. Vit pil

  Idag är jag bolånekund hos Danske Bank och där har jag 0,3% ”återbäring” på mitt kreditkort som ingår i deras grundpaket. Återbäringen betalas ut i form av fondandelar så länge den uppgår till minst 200kr/år och fondandelar ser jag som kontant utbetalning. Givetvis deras grundpaket några kronor per månad om man inte förhandlar bort det vilket inte varit några problem hitills.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LogFredrik
 33. Vit pil

  Bah va lägligt, fick hem mitt nya kort i måndags efter att ha hittat och läst din blogg :(

  Någon som vet vid vilken gräns alla kreditupplysningar blir för många? Är lite nojig varje gång sådana görs på mig (om man nu ska byta kort igen vill säga)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Tror inte det är någon större fara, särskilt när man kan förklara anledningen till dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Ett alternativ värt att nämna är att ha ett kort hos Nordea och koppla det till appen Wrapp. Har samlat massor med bonus redan och det blir antagligen bara bättre och bättre. Handlar du i stan blir du erbjuden rabatt på en kaffe. Handlar du på lunchställen får du ett ”digitalt” stämpelkort. Handlar du för 400 på clas ohlson för du 100 tillbaka etc.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
 35. Vit pil

  Betalo + Preem såg vid en första anblick ut som den optimala kombinationen då man slipper årsavgifterna – tyvärr så är inte transaktionerna via Betalo + Preem bonusgrundande. Således är Coop + Betalo den bästa ”betalolösningen” medan Preem alternativt Re:member More (1% cashback + försäkringar – fri kortavgift första året) ett bra alternativ för kortköp med cashback.

  Får ändå tacka OKQ8 för alla år med marknadens bästa villkor, hatten av!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sonny
 36. Vit pil

  Blev nyfiken på betalo.se så jag registrerade mig. När jag skulle fylla i mina uppgifter såg jag att man kunde välja preem mastercard som partnerkort. Går det alltså att betala räkningar med sitt preem mastercard?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niclas
  1. Vit pil

   Kan jag betala mina räkningar med kortet?
   Ja, genom att använda dig av Betalo på Preem MasterCard Mina sidor kan du enkelt och utan avgifter betala räkningar med Preem MasterCard.
   Betalning via Betalo är inte bonusgrundande.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Seasnake
  2. Vit pil

   Om betalningen via Betalo inte längre är bonusgrundande (tex Preem), vad finns det då för anledning att betala med kort alls (för inte betalar du väl hyran på kredit?)?
   Jag ser således inte längre någon anledning att betala mina räkningar via Betalo. Med avgiften så blir det ju betydligt dyrare/år att betala via Betalo och för mig är inte den bonus jag eventuellt får på detta sätt värt den extra kostnaden.
   Hur ser ni övriga på det?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Goku
 37. Vit pil

  Så om jag förstått rätt är det shell Mastercard eller preem Mastercard som kan bli alternativ framöver? Eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   Ja, det beror på hur de agerar de kommande veckorna, det är därför jag inte vill säga något entydigt än.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Men, om det nu är ett EU-direktiv, måste inte alla ändra också justera sina räntesatser till max 0,3%?
  Eller gäller det kanske bara bonusar som ger cashutbetalningar..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Jo, de behöver justera sina interna avgifter, men det är ju inte sammanhängande med bonusen. Problemet är ju att det blir som Ebberöds bank, det vill säga att banken subventionernar med 0.7 %, det som OKQ8 valde att inte göra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Preem har bättre erbjudande än Statoil, tycker jag det verkar som. 1% från dag 1 och inga avgifter.
  De svarade mig på FB att de inte har några planer på att ändra bonusen ”inom överskådlig framtid”. ”Det är helt säkert att vi inte kommer ändra den bonus vi lovar dig inom någon överskådlig framtid. Vi har inte för avsikt att ändra den i ett senare läge heller, varför jag hoppas att du inte känner dig oroad över det. Jag har fått besked direkt från ansvarig för Preem MasterCard att vår bonus om 1% kvarstår.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven
  1. Vit pil

   Tack för info Sven! Det visste jag inte. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Samtidigt har jag mejlat Preem och fick annan respons: ”Vi har inte fått någon information om hur det kommer att bli ännu.
   När vi vet kommer vi att delge informationen ut till kund via hemsidan.”

   Tror att vi måste vänta en stund och se hur det blir.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  3. Vit pil

   Makalöst, dock. Hur kan de vara tagna på sängen av det här? EU-direktiv träder väl inte i kraft över en natt…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sven

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.