Frågor och svar
Ett avsnitt där vi svarar på era frågor som idag handlar om både högt och lågt.
I dagens avsnitt svarar vi på några av alla de läsarfrågor som vi får in från dig som läser. Det är allt från vilka argument kring aktiva fonder som är mest frustrerande att höra, om vi har ändrat vår investeringsstrategi till om vi har en anställning vid sidan av.
Det händer ganska mycket i livet för oss just nu, så vi hoppas att det är okej med ett lite mer lättsamt avsnitt idag. Det blir lite högt och lågt, framförallt var det kul med lite frågor som inte var direkt ekonomirelaterade. Samtidigt ger det här avsnittet litet arbetsro inför nästa veckas avsnitt som blir en uppdatering av Fyra-hinkar-principen.
Dagens frågor berör bland annat:
- Vilka spel spelar Jan och Caroline?
- Varför vill Caroline bli författare?
- Vart är bostadspriserna på väg?
- Är det jobbigt att komma på nya avsnitt hela tiden?
- Har Jan och Caroline någon anställning vid sidan av bloggen?
- Har Jan och Carolines investeringsfilosofi förändrats?
- Assumptions are the mother of all fuckups
- 100/0 på Lysa eller Globala barnportföljen?
- Är avgiften på LYSA för hög?
- Ska Jan och Caroline börja köpa kryptovalutor snart?
- Ett återbesök hos GameStop
- Hur ser framtiden ut för fondrobotarna?
- Vilka argument för aktiva fonder är mest frustrerande att möta?
- Det ingår i jobbet att bli utmanad
- Hur ska man tänka kring diversifiering?
- Jans förebilder inom investering
- Vad blir nästa ny-teknik-våg?
- Hur går köp av fonder till?
- Vilka tillgångar korrelerar inte med Svenska börsen?
Dessutom händer det mycket spännande på Patreon-communityn. I början av februari körde vi två lyckade börstips (Nimbus och Fractal) och den här och kommande vecka kör vi två FikaTillsammans-tillfällen. Det ena tillfället är med Carl Amfelt, fondförvaltare på TIN Fonder.
Det andra tillfället kommer vara med en god vän till mig som placerar alla sina pengar i skog i södra Sverige. Så vi kommer prata lite om skog som realinvestering samtidigt som vi också kommer dyka ner i investeringar via företag då det är en av hans specialiteter. Om du läser det här i mars, när tillfällena har ägt rum, ingen fara. De finns inspelade på Patreon. 👍
I övrigt vill vi passa på att önska en god vecka!
Hälsningar,
Jan och Caroline
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Transkribering av hela avsnittet
Jan: Varmt välkommen till RikaTillsammans-kanalen på YouTube, som handlar om allt som är roligt med privatekonomi. Vårt mål är att du varje vecka ska få konkreta tips, råd och inspiration för att ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå, på ett enkelt och på ett roligt sätt. Jag heter Jan Bolmeson och detta är min fru Caroline.
Idag är det dags för avsnitt #189 och idag hoppas jag att det blir frågor och svar. Förra veckan var vår ambition att skapa ett avsnitt med frågor och svar, men vi kom inte förbi alternativa investeringar. Sedan har vi fått feedback att jag är oartig när jag presenterar mig själv innan jag presenterar dig, så jag tänker att jag ska switcha på det lite.
Caroline: Vi kan göra det, men jag har inget problem med det!
Jan: Innan vi kör igång så vill vi bara säga tack till vår Patreon-community, som gör de här avsnitten möjliga. Det är tack vare er vi inte behöver ha en massa sponsorer eller reklam. Jag tycker att det är fantastiskt roligt med RikaTillsammans-communityn för det är där som vi har gäster, extramaterial, en FikaTillsammans-podd, lite börstips.
Just nu ryktas det i finansbranschen om att det kommer vara mellan 50 och 100 börsnoteringar fram till sommaren. Vi har typ 1 000 företag på Stockholmsbörsen och det känns också som ett ytterligare tecken på att vi är nära en topp. Om man vill vara med i RikaTillsammans-communityn då går man in på Patreon.com/RikaTillsammans.
Vi meddelade på Facebook och RikaTillsammans-forumet att vi skulle spela in ett avsnitt med frågor och svar och frågade vad folk skulle vilja veta. Vi fick in typ 50 frågor på Facebook och nästan lika många i forumet, så jag tänker att vi betar av detta i ett par avsnitt här. Inte i rad, men under våren. Jag tycker att första frågan från Mats Josefsson på Facebook var jättekul.
Jans favoritspel och Carolines inspiration
Alla andra ställer ju ekonomifrågor, snark. Så här kommer en intressant fråga på riktigt som vi alla har undrat över. Jan: Det har tidigare hintats om att du har spelat en del datorspel tidigare vilket är ditt favoritspel eller favoritminne av spel och varför?
Mats Josefsson på Facebook
Jan: Mitt absoluta favoritspel är Civilization. Det är det jag alltid har återkommit till, men jag tycker inte att de senaste versionerna har varit så roliga. Jag började spela Civilization på Amiga och då är det så att man börjar på stenåldern och sedan ska man uppfinna och bygga sitt samhälle.
Det roliga är på något sätt att man ska hantera ekonomin och jag spelar det på samma sätt som jag spelar livet i verkligheten. Jag vill samla resurser och jag köper ingenting förrän jag verkligen har råd och jag krigar bara när jag är överlägsen.
Caroline: Alltså, Jan, du har ju visat mig när du har krigat mot några stackars stenåldersmänniskor med stridsvagnar. Varför? Jag förstår att det är kul, men man kan samtidigt undra vad som är poängen.
Jan: Det är lite roligt. Jag pratade med en läsare som heter Jonatan som jobbar i Försvarsmakten och han sa att om du någon gång befinner dig i en fair fight då är din planering åt helvete.
På något sätt är det något militärstrategiskt i det. Sedan gillar jag XCOM med utomjordingarna som är turbaserat, alltså att man tar en person i taget. Det blir typ som schack och man spelar mot datorn. Jag gillar strategi-, och ”tänka-spel”.
Caroline: Jag kan också svara på den här frågan. Jag har ju spelat en del first person shooter för länge sedan och det var jättekul. Det var Quake och Unreal. Och även Half-Life, men det var lite otäckt.
Sedan tänkte jag köra Doom och gå in på någon toalett där nere i tunnelbanan och det fanns utomjordingar. Jag skulle titta mig i spegeln – så typiskt mig – och då hade de lagt in någonting så att man ser en skräckversion. Alltså, det är något som anfaller en från spegeln. Då slutade jag spela. Jag var inte så modig när det kom omkring.
Caroline, du har ju slagit dig in på författarskapet, var det en speciell bok eller händelse som fick dig att ta steget, och isf vilken? Tack för en bra podd.
Mats Josefsson på Facebook
Caroline: Tack för frågan. Jag tror inte att det har varit någon speciell bok eller händelse, utan det har bara varit alla möjliga stories från att jag kollade på film när jag var var fyra. Men sedan såg vi filmen Cloverfield där utomjordingar kommer till jorden och det är någon som filmar.
Det är en bra film. Sedan kollade jag lite på YouTube hur man hade gjort, detta var för flera år sedan, innan jag hade fattat att jag ville jobba med historier, och så hade regissören lagt upp ett klipp där han förklarade hur de hade tänkt kring slutet och vad skådespelarna skulle göra.
Det klippet är borta men jag kände att jag ville jobba med sådant där man påverkar hur det känns när man läser historien eller får historien till sig. Nu när vi ändå pratar om dataspel så tycker jag också det är kul hur man bygger upp ett dataspel för att belöna spelaren och få dem att känna att de är i en historia. Det finns såna game writers. Kanske i ett annat liv.
Om läget på bostadsmarknaden
Jag och min sambo hade tänkt köpa vår första bostadsrätt i Stockholm (vi jobbar där) till hösten, är det extremt dumt att köpa in sig nu då bostadspriserna är så pass höga? Vad hade ni gjort i vår sits? Hyrt lägenhet i andrahand (superdyrt…) tills marknaden (förhoppningsvis) gått ned.
Christopher Ekfeldt på RikaTillsammans-forumet
Hur ser du/ni på läget på bostadsmarknaden idag? Du ropade ju varg för några år sedan men det enda som har hänt är att det blivit dyrare. Jag och min sambo letar efter bostad men de hiskeliga prisökningarna sticker iväg från våra investeringar, vi kommer liksom inte ifatt nu med våra löner.
Anton (Ballongpinne) på RikaTillsammans-forumet
Jan: Min syn är fortfarande att bostadspriserna i Sverige är extremt höga, men jag tänker att man ska se boendet som en konsumtion, alltså att man köper detta för att konsumera. För att man ska bo där.
Tipset jag brukar ge är köp om du ska bo där länge. Om man är rädd för bostadsbubblan då kan man tänka att om jag ska bo där i 10 år då kan jag ignorera bostadsbubblan.
Det man behöver vara medveten om i en bostadsbubbla är att man blir inlåst. Man blir inte av med sitt boende; man blir inlåst i boendet. Det är ok att vara inlåst i boendet om man har ett boende som kommer funka för de kommande 10 åren.
Problemet är om man är unga, man ska köpa en 1:a eller 2:a och tänker att det är ok för oss att bo, men så har man tänkt att bilda familj och ha två barn. En 2:a med två barn går, men det är knökigt. Därför tänker jag att det är bättre att försöka på något sätt bita i det sura äpplet och ta ett större boende nu så att man har höjd för framtiden.
Sedan tänker jag att bostadspriserna kommer sannolikt utvecklas i linje med inflationen och reallöneökningarna, så jag tror inte att vi kommer se 9% om året som vi har haft nu i 30 år, utan kanske snarare 2% om året.
Bostaden som konsumtion
Jan: Vi har ett FikaTillsammans-avsnitt på Patreon, som man kan titta på om man är medlem, med en chefsanalytiker på ett företag som jobbar med just bostad och prognostisering. Han sa att många experter pratar om -20% när de pratar om bostadskrasch.
Det är klart det är jättemycket pengar, men det är inte som på börsen där det kan bli -60%. Hans och många andras tes är att det inte kommer hända eftersom bostadsmarknaden inte längre är privatpersonernas problem. Det är för stort. Det är inte ens bankernas problem längre, utan det är statens.
På det sättet var hans spekulation att om det skiter sig på bostadsmarknaden då kommer man att öka ränteavdraget eller sänka amorteringskraven. Alltså, att man kommer försöka stoppa det här fallet på olika politiska sätt, precis som man försöker stoppa fall på börsmarknaden.
Bostadsmarknaden är dessutom ännu mer relevant än aktiemarknaden. Det är en viktigare marknad. Så jag skulle rekommendera att man skiter i hur det är just nu, för det är ändå inte en spekulation.
Se det som en konsumtion. Det är klar att man kan köpa en bil eller en resa. Ekonomiskt går man back, men känslomässigt är det rätt, för det skapar minnen och livskvalitet. Sedan tänker jag också, allvarligt talat, när vi pratar mycket om sparande och investeringar, vad ska vi ha med alla pengarna på Avanza och Nordnet om det inte är till saker som boende?
Jag pratade med en av mina kompisar, som berättade att det var tufft under Corona. Deras företag fick inte så mycket uppdrag. Men han skulle ändå inte använda bufferten. Om inte detta är tillfälle att använda buffert, när ska du använda den då?
Jan: Jag har ropat varg och jag tycker fortfarande samma sak, men man blir inte så belönad för att ropa varg. Jag kan lägga ut en länk till forumet kring det här.
Det finns rätt mycket spännande forskning om hur folk ser på sina investeringar. Man kan se sitt boende som en oändlig räntefond som man får en utdelning från i form av boende. Men det är lite tekniskt nörderi.
Det andra tipset för de som är rädda för bostadsbubblan är att satsa på relationen.
Parterapeut är bra så att man inte behöver skilja sig när det är bostadsbubbla eller flytta boende. Det är ofta där det blir ekonomisk katastrof.
Annars brukar jag alltid tänka på den där personen i forumet som skrev: ”Kan inte den där jävla bostadsbubblan komma nu så att jag kan köpa mitt boende?” Men det är en svår tillgång att spekulera i. Se det som en konsumtion så blir det mycket lättare.
Att producera nya avsnitt varje vecka är utmanande ibland
Jan: Ska vi ta nästa fråga?
Hur är det att varje vecka leverera nya avsnitt utan att få någon semester?
Pontus Kraft på Facebook
Caroline: I början tyckte jag nog att det sjukt jobbigt. Sedan läste man om någon influenser som klagade att vi får aldrig semester. Det är alltid jobb. Då tänkte jag att det är det, för det är det jobbet vi har valt. Vi har valt det här jobbigt och nu har vi väl vant oss.
Vi är inga semestermänniskor heller egentligen på det sättet. Vi vill alltid jobba. När man har det som ett krav så kan det ibland vara jobbigt, men för det mesta är det kul.
Jan: Ibland undrar folk om vi inte får idétorka. Jag använder Evernote där jag har artikelidéer. När jag läser någonting på nätet så arkiverar jag det och tänker att det här kan bli ett bra avsnitt i framtiden. Jag tror att jag har 32 idéer för avsnitt där. Det finns mycket att prata om.
Caroline: Det är du som tycker att det är lätt. När jag skulle försöka komma på något själv i området ekonomi, som inte är mitt primära intresse egentligen, då var det jättesvårt för mig.
Jag måste också lägga det på en nivå där vi har en vinkling på någonting Det måste vara intressant. Det kan inte bara vara så att vi pratar gammal skåpmat. Det vill varken du eller jag. Så det är du som är idégeneratorn här. Ibland säger du att du behöver semester.
Jan: Jag tycker det är kul, men en hemlis är ju då att ibland när jag behöver semester då gör vi ett frågor och svar avsnitt eller en intervju. Jämfört med vissa andra avsnitt är det mindre jobb.
Nu när vi gjorde avsnittet om skicklighet och tur då behöver jag ofta först läsa boken och ta anteckningar. Jag behöver lyssna på en eller två föreläsningar från personen och gärna någon replik på det.
Sedan ska det designas till ett avsnitt med PowerPoints och spelas in och klippas och den typen av avsnitt transkriberar vi inte, utan då måste jag skriva avsnittet. Det tar dagar att producera dessa avsnitt.
Så, de är ganska omständiga, medan en intervju ofta är ganska lätt då man bara behöver läsa på om personen och ämnet.
Jobbar ni med något annat?
Jan: Ska vi ta nästa?
Har någon av er, Jan och Caroline någon anställning vid sidan om allt det jobb ni lägger ner på Rika tillsammans? Om ni inte har, hur många år sedan var det ni slutade?
Anders L. på RikaTillsammans-forumet
Jan: Jag har faktiskt aldrig haft en formell anställning. Det är klart att jag har haft anställning i juridisk mening, men då har jag ofta varit delägare i bolaget eller så har det varit mitt bolag.
Jag vet inte om det var min mentor som sa till mig att jag är totalt ”oanställningsbar”, så det är lika bra att köra eget. Det har jag väl gjort. Jag har ju så mycket åsikter och vill ha saker på mitt sätt. Ibland är jag en ganska dålig lagspelare. Jag ställer höga krav på både mig själv och min omgivning.
Caroline: Det är intressant, för när man har höga krav då är man ibland en dålig lagspelare. Jag känner också att jag är det. När jag då väl är i lag och kan gilla det på något vis då måste man kompromissa så mycket att man kan ligga lite sömlös. Det blev kanske inte så bra som det kunde bli.
Jan: Sedan är det också så att den man ställer högst krav på är sig själv. Men jag har haft personalansvar och det har gått bra, men jag trivs inte i den rollen.
Jag är en ubåt. Jag vill kunna sitta själv under ytan och jobba, jobba, jobba. Sedan kommer jag upp över ytan och då vill jag gärna visa upp mitt jobb och få beröm för det. Sedan går jag tillbaka under ytan och jobbar, jobbar och jobbar.
Visst kan jag ibland vara fascinerad. Speciellt när jag träffar folk som jobbar i finansbranschen, t.ex. i London eller New York. Då kan jag undra hur mitt liv hade varit om jag hade tagit det där jobbet på Mckinsey.
Jag vet inte om jag hade gått in i investment banking för jag hade inte det intresset då, men jag tackade nej till Mckinsey. Jag startade mitt första enskilda firma 2001 och sedan blev det aktiebolag 2008. När slutade du på universitetet?
Caroline: Först pluggade jag 2000-2004 och sedan jobbade jag lite på labb och doktorerade till 2011. Efter det var det lite ökenvandring för det fanns inga forskningskommunikatör-tjänster då som jag ville ha, men nu finns det och det är ett viktigt jobb.
2014 började jag nog och då hade även jag ett eget företag för att jag vill hjälpa andra människor att kommunicera och förpacka sina budskap. Jag var på Lunds universitet till typ 2017 och då jobbade jag också med kommunikation. Jag var inte superbra på det då.
Det var så mycket att lära sig. Nu är jag lite bättre men då jobbade jag också lite med TED och det var jättekul. Det var då jag började förstå att jag ville jobba med historier. Jag sa till alla våra talare att du måste använda storytelling.
Vissa tyckte att det var en bra idé och andra tyckte inte det. De var forskare så det var en skön uppförsbacke, men det var många som var duktiga på att ta åt sig kommunikationsmetoder som kanske inte var helt intuitiva för dem.
Jan: Det var vårt mål i många år. Målet var inte att gå tidigt i pension, utan det var att jobba tillsammans hemifrån och ha vårt eget företag.
Har RikaTillsammans grundläggande mantran förändrats?
Det känns som att du under senaste året har börjat ifrågasätta flera av rikatillsammans grundläggande mantran. Du ser det nog inte som marknadstajming, men för läsare/lyssnare kan det verka som att du har dragit dig mer åt nåt slags tajming/förutsägelser. Har du fått nya insikter senaste åren? Det vore intressant att höra din syn på det.
Några citat från era avsnitt/forumet:
“Forskningen visar nämligen väldigt tydligt att; det är den som är mest passiv, minst engagerad och den som låter sina pengar jobba i fred över tid har bäst odds för att tjäna mest pengar.”
samt
”Rör inte pengarna däremellan oavsett vad som händer på marknaden. Var väldigt kritisk när folk påstår att de kan vara aktiva, tajma marknaden eller välja ut bättre investeringar än andra. Det finns inget stöd för det inom forskningen.
Att ändra sin strategi beroende på vad marknaden gör brukar snarare kosta pengar än ge vinst.” ” Månadsspara automatiskt och regelbundet. ” – om jag minns rätt ifrågasatte du i ett av de senare avsnitten det rimliga i att månadsspara i nedgång.
Bjornen på RikaTillsammansforumet
Caroline: Egentligen har vi inte ändrat på någon av de grunderna och vi tror inte att man kan förutsäga marknaden eller tajma den heller. Ellerhur?
Jan: Nej, månadssparande är skitbra. Det jag däremot har börjat lägga till när det gäller månadssparande är att man inte ska månadsspara för mycket. Det var en insikt jag fick från Eric Strand.
Han sa att om du månadssparar 20 000 i månaden då kanske man istället ska gå ner i arbetstid och spendera mer tid med människorna man bryr sig om. Tiden kommer inte tillbaka.
Erics poäng var att om du dör och har mest pengar på kyrkogården har du då verkligen prioriterat rätt i livet? Jag ifrågasätter inte månadssparande, men jag ifrågasätter mängden.
För att svara på den första frågan, nej, jag har inte ändrat åsikt om att indexfonder är det bästa sättet att investera.
För mig är det väldigt, väldigt tydligt. Problemet som jag har börjat ifrågasätta är om jag missar någonting. Har jag blivit fundamentalistisk i det här indexsparandet?
Några diskussioner på forumet har satt griller i huvudet på mig. De är väldigt duktiga och vi pratar om att indexfonder är en metod. Indexfonder är svaret på frågan: ”Hur ska jag investera på bästa sätt?” Men det förutsätter att jag redan har tagit beslutet att jag ska investera i aktier, t.ex.
Assumptions are the mother of all fuckups
Jan: Det jag har börjat ifrågasätta – och jag har inget svar – det är om jag tar ett steg bakåt och om jag nu väljer att investera i aktier, då gör jag det med globala indexfonder via fondrobot.
Men tänk om förutsättningarna har förändrats? D.v.s. att investera med indexfonder är rätt metod, men tänk om hela grejen att göra indexfonder just nu är fel sak.
Det som skaver lite för mig är att värderingar på marknaden är väldigt höga i dagsläget. Det är en matematisk verklighet som heter ju högre värderingar idag, desto lägre framtida avkastning.
När du har en hög värdering idag är det som att du har flyttat pengarna från framtiden till idag. Det betyder att du kommer att ha lägre avkastning över tid.
Och ju högre värderingarna går desto lägre blir den framtida avkastningen och då undrar jag om det är rätt att sätta in alla de pengarna nu. Det kan låta som en marknadstajmingsfråga, men återigen, jag menar inte att man ska ta ut pengarna och vänta på kraschen. Det är inte det jag säger.
Men jag kämpar med att få ihop de här separata sakerna. Det känns inte rätt att bara skita i hur marknaden värderar idag. Det känns inte heller rätt att titta på forskning som visar att små bolag tenderar att gå bättre än stora bolag. Värdebolag går bättre än tillväxtbolag.
Nu har ju värdebolagen varit billiga i förhållande till övriga bolag och då undrar jag om det är rätt sak att ignorera. Det är mycket där. Jag tror att ju mer man lär sig desto mer inser man hur lite man kan.
Caroline: Ja, det känns jobbigt att lyssna på detta helt plötsligt. Det bjuder in en massa faktorer och tvivel och det gillar inte jag.
Jan: Jag tror att det här en följd av att vi har forumet. Där är jag mycket mer ofiltrerad och ställer frågor. Om man bara tittar på podd-avsnitten så är det inte alls samma tvivel. Då säger jag kör fondrobot och basportföljer.
Men jag älskar forumet för där får jag också mothugg och där kan jag ifrågasätta mer fritt. ”Assumptions is the mother of all fuckups.” Det är saker som jag vet, som t.ex. att indexfonder är bra. Det är saker jag inte vet. Jag vet inte hur marknaden kommer att gå.
Det kluriga är att lista ut vilka saker man inte vet att man inte vet.
Det är det hela Reddit-GameStop dramat handlar om. Där fick många lära sig att de inte visste att de inte visste kapitaltäckningskrav på mäklare. Så plötsligt kan du bli hindrad från att köpa de aktierna du vill köpa.
Det var en grej som kom helt från sidan. Det vi inte visste att vi inte visste under Coronakrisen 2020 var att likviditeten i den svenska räntemarknaden är så pass dålig att svenska räntefonder kan stänga och följdeffekt av det kommer påverka alla fonder som har de i sin portfölj.
Jag har väldigt mycket respekt för konceptet
”Vad är det jag inte vet att jag inte vet?”
Caroline: Precis, och sådana saker ser man inte förrän det händer extraordinära händelser som sätter stress på det.
Jan: Avsnittet vi ska göra om de 4 hinkarna kommer bli så viktigt igen för det blir ett sätt att se över hela riskprofilen. Ligger jag rätt i risk även om det skulle falla? Har jag torrt krut om det är något jag vill ha? Och så vidare. Men jag tycker att vi har fantastiska diskussioner på forumet om det här. Det är ett ämne jag kommer komma tillbaka till.
Tycker du att det är värt att köra 100/0 på Lysa och sparkonto istället för t ex barnportföljen på Avanza? Varför?
Anton (Ballongpinne) på RikaTillsammans-forumet
Jan: Jag tror att det beror på individen. Om man har kompetensen att köra Globala Barnportföljen och gillar den då kan man köra den. Men majoriteten som lyssnar på vår podd har inte det intresset.
Globala Barnportföljen är 80% aktier, 10% bankkonto och 10% guld. Den är lite mer komplicerad och det beror lite på vad man prioriterar. Sedan råkar jag veta från andra trådar att Anton är en person som går och tänker mycket på sin portfölj och vill vara där och pilla.
Då ska man köra eget istället för Lysa. Andra som inte har det intresset utan bara vill göra något bra med sina pengar utan att behöva tänka på det, kör Lysa.
Och jag skulle säga att det är inte så att det ena kommer vara bättre än det andra. Båda alternativen är så pass bra att slumpen kommer avgöra vilket av detta som kommer var bäst. Alltså, skicklighetsnivån som vi pratade om i avsnittet härom veckan är liknande.
Varför är det många som ifrågasätter Lysa?
Jan: Ska vi ta nästa fråga?
”Kanske du kan förklara varför så många ifrågasätter LYSA för olika anledningar? Jag har 100/0 på LYSA men har inte alla mina pengar där utan också på bankkonto så det är ju egentligen inte 100/0 om man ser till helheten. Men jag har LYSA för det är enkelt och dom fonderna kan jag ju inte själv sätta i hop. Sen ifrågasätter folk avgiften på LYSA är den hög? För du har ju rekommenderat dom för att dom har inte så hög avgift. Hade varit trevligt med lite klarhet i detta.
Olof Tapper på RikaTillsammans-forumet
Jan: Det är folk som optimerar på avgift. Den totala avgiften på Lysa är 0,4% till Lysa och fonderna. Jag vet att exempelvis Jacke på forumet älskar sin Länsförsäkringar Global Indexnära och PLUS Allabolag.
Han kör 50/50 med två fonder och gillar låg avgift. Då kan man fråga sig om det är värt att betala ytterligare 0,2% för Lysa. Jag själv har långt innan Lysa kom sagt att en tumregel är att max betala 0,4% för en fond i avgift.
Sedan kan man göra undantag om det är så att man vill ha en specifik fond. Vi har till exempel pratat om AugAg Fonder eller Coeli-fonderna och då kan man göra avvikelser, men då är det väldigt, väldigt medvetet. Man säger jag vill ha detta, jag tror på detta, det finns inget billigare alternativ.
Så jag tycker inte att Lysa är hög, utan den är under 0,4% och det tycker jag är ok. Jag tror att många ifrågasätter Lysa för att man inte har något utrymme att göra någon variant.
Du kan välja om du vill ha brett eller hållbart och sedan kan du välja din aktiefördelning. That’s it. Ibland gillar man inte det, utan man vill välja själv, och då är Lysa kass.
Caroline: Kan det vara så att man ifrågasätter en massa saker med fondrobotar när det egentligen är något annat som stör en? Det kan vi inte veta, men för mig låter det som att man hittar grejer som man kan racka ner på för att man inte gillar själva idén.
Jan: När något är bra så tenderar man att kritisera detaljer. Så upplever jag också att det var med avsnittet om tur och skicklighet, Paradox of skill, där de flesta kommentarerna handlade om att Ingemar Stenmarks citat ”Ju mer jag tränar desto mer tur har jag” inte alls var taget så som jag tolkade det.
Det var mer ett sarkastiskt svar till en journalist som hade betett sig lite dumt. Det var det som var feedbacken. Jag upplevde inte att det var mest relevant för det avsnittet. Det var inte det som var poängen i det avsnittet.
Delvis en fråga om personliga preferenser
Jan: Lite samma sak med Lysa. Det är lätt att ha en åsikt om att de har 17% exponering mot Sverige när jag vill ha 0,8% eller 10%. Det blir på en nivå där slumpen kommer avgöra om det ena eller andra var rätt.
Jag tror att man kan hitta en massa grejer. Jag har ingen beef och det är ingen naturlag att man måste välja Lysa för sitt sparande.
För mig är Lysa som Super Mario. Han är ok på det mesta och inte bäst på något. Som generalist är det det jag vill ha.
Caroline: Jag tycker också att om man vet varför man har tagit ett beslut gällande vart man ska sätta sina pengar. Man har ingen skyldighet att förklara för någon annan varför man gör det. Det tycker jag är det härligaste.
Du behöver inte säga att den avgiften där är för hög eller de har fel exponering, bla bla bla. Du kanske bara har tagit ett annat beslut. Man behöver inte förklara det för någon annan än sig själv, egentligen.
Jan: Precis. Jag gillar Lysa och vi har mycket pengar på Lysa. Jag tycker det finns fördelar med det. Vi har också pengar på Avanza och Nordnet. Jag brukar rekommendera till folk att de kan lägga in lite pengar på Lysa för då har man ett intresse av att följa det.
Om man har en portfölj på 100 000 då kan man lägga 10 000 på Lysa och köra 90% själv och jämföra dem. Om du ska välja det själv då måste du ändå ha ambitionen att det ska vara bättre än det du har på Lysa.
Det som är så skönt med Lysa är att du kan sätta pengarna där och det är 0 i tid, 0 i engagemang, 0 i kunskap. Du behöver inte göra någonting. Men för Avanza och Nordnet behöver du tid, kompetens, intresse, och så vidare. Då måste det slå det som är helt effortless.
Tankar kring kryptovalutor
Jan: Nästa fråga är lite kul:
”Hur blir det med kryptovalutor/bitcoin till portföljerna?”
Daniel på RikaTillsammans-forumet
Caroline: Det blir ingenting, Daniel. Inte i mina portföljer. Det känns som en grej som man ska ha för att hänga med lite. Nu kommer det helt från mitt håll.
Jan: Just nu har vi inte en krona i det. Jag är för kryptovalutor generellt, men jag upplever att det är så många problem med det. Vi hade ett avsnitt med Totte Löfström och sedan var han med på FikaTillsammans, så han finns där för de som är med på Patreon.
Det jag upplever är att man kan ta t.ex. via en tracker på Avanza. Men om man ska äga det själv så blir det så mycket risk. Det är mycket volatilitet, etc. Å andra sidan gillar jag att diversifiera, så jag tror att behöver sätta ner foten vid något tillfälle och börja köpa lite. Alltså dollar cost average, att man månadssparar in.
Caroline: Oj! Hur mycket tänker du då?
Jan: Till en början blir det lekhinken. Vi börjar med kanske 25 000-30 000. Det är en väldigt liten summa i vår ekonomi så då kan jag börja där utan att det stör, apropå det här med att få ett intresse för att följa det.
Caroline: Varför 30000 istället för 5000? Är 5000 för lite för att väcka det intresset?
Jan: Ja, 5 000 för mig är tyvärr för lite pengar. Jag tror inte att vi kommer komma upp ens till 1% av portföljen. Jag gillar det Ray Dalio sa att man ska se det som en option på en framtida store of wealth som du kan förlora 80% på. Man ska vara ansvarig och jag rekommenderar inte att man ska köpa Bitcoin.
Tankar kring fondrobotarnas framtid
Caroline: Nu tar vi nästa fråga.
”Hur ser framtiden ut för fondrobotarna, hur bra kommer de bli och hur kommer de att utvecklas? 5, 10, 20 år?
Hur kommer aktiefonderna utvecklas 5, 10, 20 år?
Hur ser framtiden ut för den som arbetar med aktiv placering, fonder etc iom utvecklingen på båda ovan?”
Carl8 på RikaTillsammans-forumet
Jan: Jag brukar säga att man aldrig ska lyssna på någon som uttalar sig om framtiden för det är sämre än att singla slant. Jag kommer garanterat ha fel här.
Men jag tror att börsen kommer fortsätta leverera runt 6-7% framgent. Det är inte en förutsägelse baserad på historisk statistik utan det handlar om det vi pratade om gällande riskpremier.
Alternativen är bankkonto, räntefonder och aktier. Bankkonto har insättningsgaranti, i räntefonder har jag säkerhet i bolaget, alltså pant/collateral. Om jag har pant så är det ändå en risk.
Avkastningen måste vara högre på räntefonder än bankkonto. I aktier har jag ingen säkerhet. Då måste avkastningen vara högre än räntor där jag har säkerhet. Vi har det som man kallar för riskpremier.
Jag tror inte att det är annorlunda nu. Över en 20-årsperiod tror jag att vi kommer återgå till det historiska snittet. På fem år har jag ingen aning hur det kommer att gå. Jag bettar mer på en nedgång än en uppgång just nu.
Så skulle jag säga. Sedan tror jag att framtiden för fondrobotarna… Lysa expanderar utomlands vilket jag tycker är jättespännande.
Det jag önskar target date funds där man kan ställa in sitt pensionsdatum och att den optimerar mot det.
Vi kommer se mer individuella lösningar. Jag tror att vi kommer se att jag vill ha Lysa men inte en övervikt mot Sverige. Jag tror det kommer gå mer mot individualiserade portföljer.
Det är i alla fall den portföljen jag tycker mig se när man läser white papers från företag i USA. Det är dit Betterment och Wealthfront och sådana har gått.
Hur kommer aktiefonder att utvecklas? Jag tror det kommer vara samma. Jag tror att de flesta fonderna fortsätter att läggas ner inom 10 år. Jag tror att vi kommer se ett litet uppsving på aktiv förvaltning. När alla väljer indexfonder så blir det lättare att vara aktiv.
Personligen tror jag inte det för det finns studier som visar tvärt om, att ju fler som lägger pengar i indexfonder, desto svårare blir det för de aktiva fonderna. Fler dåliga aktörer går från bordet.
Det är som i poker. Om de dåliga spelarna slutar spela då är det bara de bra spelarna som är kvar. Om de dåliga spelarna har gjort egna portföljer förut och väljer indexfonder istället då är det som att de förflyttar sig bort från bordet.
Då är det bara de bra spelarna som är kvar och då har vi den här paradox och skill. Den relativa skickligheten minskar vid bordet, alltså blir det svårare att tjäna pengar eftersom de gör färre misstag som man kan utnyttja. Har du någon tanke?
Caroline: Är de inte tillräckligt skickliga nu de som är skickliga på aktiv förvaltning?
Jan: Det är fortfarande mindre än 20% av all världens pengar som är placerade i indexfonder. Det blir som att man plockar bort en spelare.
Att argumentera för Indexfonder
Vilket argument för aktiva fonder som presterat x% mer mot indexfonder är mest frustrerande att bemöta?
Nightowl på RikaTillsammans-forumet
Jan: Detta är jättekul. Tack!
Caroline: Argumenten för de aktiva fonderna är att de har presterat bättre än indexfonder. ”Ha, ha, ha! Ni är dåliga.” Vad är det för argument? Visa alltihopa så ska vi titta hur det egentligen har gått. Jag tror att vissa lurar sig själva när de tittar på sin avkastning.
Jan: Jag skulle säga det mest frustrerande är när folk frågar varför vi inte rekommenderar ny teknik-fonder eller de här 10 stora bolagen. Jag vet inte ens vart jag ska börja. På det sättet har jag ett stort informationsövertag.
Jag har läst de här success equation som går igenom tur och skicklighet, paradox of skill. Jag har läst väldigt många akademiska studier på det där. Jag har varit med i 25 år och sett att bolag som för 30 år sedan var 10 topp största är inte längre 10 topp största.
Jag har väldigt svårt att tänka mig att dagens 10 topp största bolag kommer att vara det om 10 år. Jag tror det svåraste är att det inte är så mycket ödmjukhet i att det kan vara någonting annat.
Implicit så sägs det att du är för dålig på att investera och därför håller du på med indexfonder. Men om du vore en bättre investerare – som jag är – så hade du valt aktiva fonder eller en viss strategi.
Det som jag upplever mest frustrerande är att jag har gjort detta i 25 år. Jag har testat teknisk analys och en massa andra metoder. Jag har suttit och gjort mina egna grafer och dubbelskuldror och dödskors. Jag har gått kurser i fundamental analys med Aktiespararna och jag har läst väldigt många böcker om fundamental analys, etc.
Det handlar inte om att jag inte har kompetensen, utan det handlar om att jag har testat alla de grejerna och insett att det inte funkar.
Jag har bränt mig och kollat om det är jag som är en idiot som gjorde fel eller är det för att det verkligen genuint inte fungerar. Där upplever jag nog att min största frustration är. Jag investerar inte på det sättet som jag gör för att jag är dum i huvudet. Jag investerar så här för att jag har gjort hela cirkeln.
Många som vill utmana
Caroline: Men om det då kommer någon och säger att jag har gjort så här med så här mycket de här åren?
Jan: Då säger jag ”grattis”. Jag går inte ens in där. Men jag kanske blir ledsen för att det tar på mitt ego.
Caroline: Det är lite macho. Inga argument, utan mer som i sandlådan.
Jan: Det är väl det som jag upplever. Man tror att jag gör det i brist på någonting, när det egentligen är tvärtom. Det andra som frustrerar mig – nu blir detta som ett terapisamtal här – är att många gånger när jag utmanar och säger vet du vad, vi tar ett bet.
Jag skrev till någon på forumet som har argumenterat för att aktiv förvaltning fungerar och egentligen mig ”cherrypickar” i studier. Personen säger att det är inte entydigt för forskarna skrev att det kan finnas bevis för x. Det är självklart. En forskare som är entydig är ingen bra forskare.
Caroline: Nej. När jag gjorde mitt exjobb så fick jag på fingrarna när jag frågade om man kan säga att man bevisar x. Du får aldrig någonsin säga att du har bevisat någonting sa min handledare. Aldrig någonsin. Så man får aldrig säga att det är klart och tydligt, tyvärr, när man forskar.
Jan: Precis. Det är inte matematik. Där har man bevis och de är entydiga. Sedan kommer man på något nytt sätt att räkna och inser att förutsättningarna kan förändras. Så när jag utmanar det så säger jag vet du vad, vi har olika åsikt.
Låt oss köra 15 år. Vi kan så vad 50 000 spänn så att det blir på allvar. Förloraren får betala 50 000 till en välgörenhetsorganisation som vinnaren får välja. Det är väl ett ganska schysst bet. Det är aldrig någon som tar upp mig på det bettet.
Nu är inte detta en inbjudan, men det är lätt att ha en åsikt utan att ha skin in the game. Då får jag alltid svaret jag kör detta redan och varför ska jag bevisa detta för dig. Men då säger jag kolla här, jag har kört mina portföljer på Shareville öppet sedan 2014.
Vem som helst kan gå tillbaka och titta på mina resultat. De kan se att jag har hållit mig till min strategi. Man kan se vartenda fondbyte jag har gjort de senaste sju åren.
Det är därför jag tycker det är kul med Andreas och Henrik på Coeli. De tog upp oss på det här bettet. Där gjorde jag bort mig för jag sa bara fem år. Det skulle ha varit 10 år, men jag får bjuda på det.
Jag har stor respekt för människor som lever som de lär och som tar ansvar. Det är min frustration lite. Jag upplever att spelet inte är på samma villkor och att kraven på mig är högre. Det är ok att kraven på mig är högre. Det ingår i mitt jobb. Men det blir en frustration.
Nålstick som ingår i jobbet
Caroline: Det kanske också ingår i vårt jobb att få sådana nålstick.
Jan: Ja, det ingår absolut i jobbet. Jag önskar dem lycka till med sitt sparande oavsett och det är inget sarkastiskt. Man behöver prova själv och så kanske man är en av de 1 000 personerna som lyckas bättre än index och då önskar jag dem grattis genuint.
Juste, apropå ingenting alls: Kommer du ihåg att vi gjorde en shoutout till den kvinnliga fondförvaltaren? Det går rykte om att det var någon läsare som kände henne som la ett mail, så vi ska se om det blir någon återkoppling.
Caroline: Jag tycker att det är roligt att inse vad som ingår i jobbet. Den gamla elitsoldaten Ant Middleton berättade att när han är ute på krogen så kommer folk och säger att de vill ha selfies och de är glada och vill fråga honom saker.
Det är oftast män. När de har druckit ett par glas då vill de slåss med honom. Det är ett typiskt nålstick. Det ingår i jobbet. De vill veta om han är så bra som han säger att han är. Det kanske är sunt på något vis.
Jan: Jag tror att är så som aporna gör när de kollar om ledaren fortfarande är ledare. Jag ska inte vara hård heller. Jag uppskattar de där diskussionerna, men jag blir också less när jag har samma diskussion för den hundrade gången. Till slut kastar man vetenskapliga artiklar på varandra.
Frågor om diversifiering
Caroline: Ja, precis. Nu går vi vidare.
Jag är fascinerad av Ray Dalio och hans idéer om diversifiering. Jag undrar hur ni ser på deversifiering utöver aktier, räntor och guld. Jag tänker på mer “konvensionella” tillgångsslag så som fastigheter (REITS t.ex) och råvaror. Inte “nisch-investeringar” som passar i “lekhinken”. Jag upplever det svårt att hitta vettiga alternativ för dessa tillgångsslag.
Firreb på RikaTillsammans-forumet
Jag vill precis som firreb veta mer om diversifiering utöver aktier, räntor och guld.
Christoffer Jägerhorn på RikaTillsammans-forumet
Jan: Vi pratade lite om detta i förra avsnittet kring alternativa investeringar. Jag gillar t.ex. REIT. Problemet är precis som han säger. Det går inte att köpa. En REIT är en real estate investment trust.
Det är typ en fond som köper fysiska fastigheter. T.ex. vårdfastigheter i Kanada eller köpcentrum i USA. Sedan ska jag vara helt ärlig. Jag har inte lagt ner dagar av research på det här och jag vet att det ständigt kommer nya fonder.
Jag gjorde en tabbe här nu med bästa fonderna 2021 där jag körde på samma guldfond som vi hade förra året. Sedan hade jag missat att 10 nya guldfonder, inklusive en guldfond som hette The Royal Mint som ägs av Her Majesty’s Treasury i Storbritannien.
Det är jättekul att det händer saker hela tiden. Jag följer inte marknaden på daglig basis. Om det är någon som känner till bra REIT-fonder så får ni gärna tipsa om det. Hade det funnits en bra, billig, global REIT-fond så hade den absolut åkt in i portföljen.
Det är lite samma problem med råvaror. Handelsbanken hade en fond som har försvunnit nu och jag tror att Opti valde. Jag gillar det, men det är svårt att få en bra exponering.
Det är samma sak med tail risk-fonder. Hade det funnits tillgängligt så hade jag också lagt in det i portföljen. Men jag upplever att det är svårt att hitta vettiga alternativ. Amen to that. Jag är positiv, men om man ska ha råvaror är det max 5%. REIT också. Där skulle jag säga 5-10% av en portfölj maximalt.
Råvaror har ju gått skitdåligt i 10 år så om man gillar att spekulera skulle jag nog säga att råvaror är ett av de bättre betten man kan göra. Råvaror har gått dåligt. När man tittar på tillgångsslag under de senaste 10 åren så har råvaror gått sämst. Det här är en bra diskussion jag kan sätta igång i forumet, så kan vi se vad vi kommer fram till.
Några av Jans förebilder
Jan: Vi har ju RikaTillsammans-portföljen som bygger på Harry Brownes Permanent Portfolio, alltså en portfölj som ska gå bra i alla lägen. Ray Dalio har tagit den ett steg till och kallar den för All Weather Portfolio. Då har han 7,5% guld och 7,5% råvaror, så han har mer råvaror i sin portfölj.
Han gillar bred diversifiering och det gillar jag också. Ray Dalio är lite husgud. Jag gillar också Larry Swedroe som är en amerikansk finansiell rådgivare. Han skriver krönikor, bland annat artikeln om the shrinking alpha.
När investeringar i indexfonder ökar så är det dumma pengar, så då kommer det bli enklare för aktiva förvaltare att överprestera eftersom folk är dumma som lägger pengar i indexfonder. Han säger nej, för tar du hänsyn till paradox of skill och hur marknaden ser ut så är det tvärtom svårare för de aktiva fonderna att skapa alpha.
Han tänker lite annorlunda istället för att gå på alla de här sanningarna. Sedan gillar jag Allen Roth, som också en finansiell rådgivare i USA, och Ben Carlson som har bloggen ”A Wealth of Common Sense”. Jag läser allt de skriver.
John Mauldin gillar jag också, men han är mycket mer aktiv förvaltare. Han är direkt motståndare till indexförvaltning. Sedan finns det humoristiska personer man kan följa också. Man kan inte ta dem på allvar, men det är lite roligt, typ Mike Maloney eller Peter Schiff.
Caroline: Det är roligt att du säger att de är humoristiska. De är superallvariga kring världsläget och tror att det kommer komma en stor krasch och då gäller det att ha guld! Du tycker att det är lite underhållning.
Jan: Ja och så ska de produktutveckla. De säger tänk om staten kommer konfiskera guldtackor, men de kommer aldrig konfiskera smycken, så vi gör guldsmycken i rent guld och skiter i konstvärdet och bara gör det för att det ska vara rent guld. Sedan startar de en sajt som gör guldkedjor som är typ 200 gram guld. Man får ändå ge dem det.
Caroline: Jag tycker också att om man nu behöver ha guld och det har blivit en zombieapokalyps då kan man ju inte gå runt med en guldtacka. Då byter man nog gärna en guldtacka mot en flaska vatten.
Jan: Jag gillar ju att läsa och jag läser mycket. Jag tror att man ska läsa mycket. John Hussman från Hussman Research är neggo på riktigt. Han säger inte bara att man ska köpa guld. Han säger att marknaden är övervärderad och kommer krascha med 60%.
Den förväntade avkastningen för S&P 500 kommer vara negativ för de kommande 12 åren. Det är jättesvårt att argumentera emot honom. Det enda argumentet jag har mot hans analyser är att det är marknadstajming.
Du har rätt i det du skriver men du vet inte när den där 12-årsperioden kommer börja. Jag tror att man ska läsa brett. Jag är rädd att bli fundamentalistisk med indexfonder apropå den frågan vi hade innan. Den här tvekan som jag har.
Flygande bilar och Tesla-blankning
Jan: Dags för mer framtidsspaning!
Skulle vara intressant att veta vad ni båda tror är nästa “Ny Teknik”-fond, alltså vilken bransch som härnäst kommer att gå mycket bättre än index, och som Jan alltså prompt kommer blanka och raljera om i varje avsnitt, medan Caroline fnissar.
Bababooey på RikaTillsammans-forumet
Caroline: Jag tror ingenting. Ingen kunde veta när Apple kom med sin telefon där man kunde använda fingertopparna. Jag tycker sådant är kul. När det kommer så kommer jag att jubla. Något som ställer allt på ändan med vår teknologi. Det kommer vara fantastiskt, Jan. Jag hoppas att jag lever då.
Små flygande bilar som man bara beställer via en app. Jag behöver den nu om en minut och så kommer den som en liten blobb utanför staketet här. Så hoppar man in och den kan inte krocka för det är skit många sådana i luften och alla åker och vi behöver inga bilar för det är bara sådana man åker i.
Små ljusblå blobbar. Det hade varit helt sjukt att leva när de kommer. Vad tror du är nästa nya teknik-fond?
Jan: Jag är ju sugen på att blanka Tesla.
Caroline: Ja, men gör det. De är övervärderade. Absolut. Men du vet att jag har dem, så det blir jättekonstigt i vårt äktenskap om du ska blanka dem.
Jan: Du vet att Michael Burry har blankat dem sedan December? Jag vet inte om han är kvar i sin position. Du vet också att Tesla är värderat mer än alla andra biltillverkare och att försäljningen är värderad på 1,6 miljoner dollar per bil? Jag får väl hitta modet.
Caroline: Tesla kan vara en GameStop som bara rullar på under lång, lång tid och ingen vet när den kommer att gå ner. Folk har ju blankat den i evigheter.
Jan: Om jag skulle gå på mina känslor: blankat Tesla, tagit ut en del pengar från aktier. Och jag ska vara helt ärlig. Jag kommer inte göra något av det för jag inser det dumma i det. Men känslomässigt så är det det som drar i mig. Sedan är jag helt ok med att köpa Tesla när det har kraschat. Men vi får se.
Varför tar det sådan tid att köpa fonder?
Caroline: Nästa fråga:
Varför tar det sån tid när man köper/säljer fonder? Vad händer under den tiden? I vissa fall kan du ligga utanför marknaden i flera dagar innan en order bokas in? Kan det vara så att orderflödet säljs under tiden på en skuggmarknad?
Niklas på RikaTillsammans-forumet
Jan: Jag tror inte att det är så att orderflödet säljs. Vi kommer göra ett helt annat avsnitt om det. Det är ett ganska komplext ämne som vi nämnde i Reddit-avsnittet om GameStop. Jag tror att detta är ren administration. Det görs halvmanuellt.
Tänk så här: du har Avanza där du lägger säljordern som sedan ska skickas till fondbolaget och fondbolaget ska hantera den. Du har stopptider och om du lägger en order efter stopptiden då har du förlorat en dag.
Detta är säkert olika från fond till fond och jag hittar på lite. Vi borde prata om detta med någon som har en fond så kan de förklara mer exakt.
Men pengarna går då från t.ex. Avanza till fondbolaget som sedan ska exekvera det och sedan äger fondbolaget kanske aktier eller sådant. De har inflöde och utflöde. I bästa fall kan de kvitta inflödet mot utflödet, att bara byta plats på andelarna.
Men om de har stora inflöden då kan de inte kvitta någonting utan då måste de köpa aktierna, men marknaden kanske inte är öppen just då. Sedan ska det skickas tillbaka till Avanza och registreras hos Avanza. Jag tror att det är en administrativ grej.
Det är säkerligen helt datoriserat men det måste ändå stämmas av så att det blir rätt. Jag tror det är det. Sedan kan man heller inte utesluta att vissa kanske sitter på pengarna någon dag eller några timmar. Jag ska inte spekulera i det.
Tillgångar som inte samvarierar med börsen
Jan: Nästa fråga:
Vilka tillgångar samvarierar historiskt INTE med börsen i främst Sverige. T ex skog, vissa råvaror, viss typer av bostäder, vissa typer av räntor, andra fysiska regioner i världen, pantburkar 🙂 osv.
Erik (Skogstomten) på RikaTillsammans-forumet
Jan: Jag tycker att detta är en väldigt spännande och väldigt svår fråga. Det som dyker upp för mig är långa räntor. De brukar vara motsatskorrelerade mot svenska börsen. Man kan kolla AMF Räntefond Lång på Stockholmsbörsen. De brukar vara lite olika.
Jag skulle väl säga skog. Vissa reala tillgångar samvarierar mindre. Men man måste tänka på att börsen brukar falla under ekonomiskt svåra tider, som tenderar att dra med sig allt. Folk är inte lika sugna att lägga en massa pengar på sportbilar eller konst heller.
Förra året gick den brittiska börsen helt åt det andra hållet än svenska börsen har jag för mig. Eller om det var de 100 största bolagen. Svenska börsen gick upp med typ 14% förra året. Jag tycker att detta är superklurigt om jag ska vara helt ärlig. Skog upplever jag är mycket mer prisokänsligt på det sättet. Råvaror tenderar att gå upp.
Jag skulle nog rekommendera avsnittet med drakportföljen. Det som inte samvarierar är VIX, alltså volatilitetsindex. Alltså det med tail hedge. Detta är väldigt svårt, men jag skulle säga att långa räntefonder sällan samvarierar med aktier. Guld samvarierar heller inte.
Nu hittar jag på – detta måste man kolla upp – men jag skulle gissa att långa räntefonder har negativ korrelation, så att de går motsatt, guld har ingen korrelation och går sin egen väg, VIX samvarierar heller inte och råvaror samvarierar också ganska lite med aktier. Så det är väl det som spontant dyker upp för mig, men det låter som en bra tråd för forumet.
Tack för den här veckan
Jag vill tipsa om nyhetsbrevet. Vi har nyligen skickat vårt första nyhetsbrev igen efter åtta månaders torka. Man kan gå in på RikaTillsammans.se/nyhetsbrev. Tanken är att det ska komma en gång i månaden men jag vågar knappt säga det.
Istället kan vi säga att det kommer helt och hållet oregelbundet. Lycka till med ditt sparande, tack för alla frågor och så får vi se om vi kör ett avsnitt med frågor och svar eller om vi klämmer in 4-hinkar avsnitten snart. Tack så mycket och ha det fint!