Om bostadsbubblan
Sök:

Om bostadsbubblan

Frågor och svar, vecka 43, 2017

Om bostadsbubblan

Veckans frågor och svar handlar om löss den svenska bostadsbubblan, särskilt med tanke på de senaste dagarnas skriver i media.

Jag har ju skrivit om bostadsbubblan i flera år, men jag tror inte ännu inte riktigt att vi har sett toppen. Anledningen är att om man tittar på fundamental fakta så är det fortfarande inget som har förändrats. Riksbanken lämnade senast idag räntan oförändrad, vi har fortfarande en högkonjunktur, ränteavdraget är fortfarande intakt, fastighetsskatten är inte återinförd och de flesta har fortfarande jobb där de får jobbskatteavdrag. I det här ca 20 minuter långa avsnittet berör jag bostadsbubblan från flera perspektiv. Hör bland annat min fru Caroline utbrista ”vi var ju sådana losers”. :-)

Tyvärr lyckades jag med konststycket att lägga fokus fel på kameran, vilket innebär att den här veckan blir det bara ett podd-avsnitt istället för att lägga upp video också. Jag beklagar det. Du kan se oskärpan i bilden ovan.

Relaterade artiklar

Du kan läsa mer i mina artiklar om bostadsbubblan nedan.


Den här artikeln publicerades 2017-10-26 klockan 22:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan! Joakim Dahlén ”lurade” hit mig och jag inser att jag borde läst och lyssnat på Dig innan honom. Ditt grundresonemang är i stort sett likadant som mitt, men Du har några vinklar på Din syn av saker som jag inte tänkt på. Mvh Anders på Capfor

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Andersson
  1. Vit pil

   Vad roligt! Hälsa Joakim och du får gärna utveckla den nya vinkeln. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Bubblan är bubbla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  geoaln
 3. Vit pil

  Jag förstår inte riktigt detta pratet om räntan, överproduktion av bostäder osv jag ser inte att det är relevanta. I slutändan är detta en kreditbubbla. Bankerna lånar ut pengar och så länge dem gör det så kommer allt fortsätta. Problemet är att det är tillgången till lånet som skapar prisökningen. Det är detta som är själva roten till bubblan. Utan en kreditbubbla skulle inte någon annan bubbla kunna bildas. Folket skulle endast ha tillgång till pengarna som dem själva har ingen skulle plötsligt få tillgång till mer än vad dem får i lön och ingen löneuppgång i historien har varit tillräckligt hög för att orsaka en bubbla. Problemet med en kreditbubbla är att den kommer fortsätta till den dagen kommer då bankerna inte lånar ut mer. Vad som kan orsaka det är inte att styrräntan stiger utan det är hur säkra bankerna känner sig som 2007-2008 då bankerna slutade i princip låna ut från en dag till en annan. Slut på tillgång av krediterna är det som kommer leda till att bubblan spricker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
 4. Vit pil

  Hej Jan!
  Håller med dej om mycket stor fallhöjd på bostadspriser. Inga av de faktorer som håller priserna uppe är hållbara i längden. Historien upprepar sej. Jag är rädd att bostäder är vår tids tulpanlökar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
 5. Vit pil

  Hej Jan, vill börja med att tacka för en bra blogg.

  Jag har en fråga som egentligen inte hör till bostadsbubbla eller ej. Utan behöver mer lite råd kring bostadslån.

  Jag har en vän som bor tillsammans med sin fru i en bostadsrätt och de vill nu flytta och köpa större lägenhet. Problemet är att om de köper nytt vill banken inte ge de samma bolånebelopp som tidigare. Ca 20% lägre bolånbelopp kommer de få om de köper nytt. Så nu kommer de inte ha råd att flytta.
  -De har tillgångar på ca 4 gånger nuvarande bolånebeloppet.
  -Det nuvarande bolånebeloppet är ca 3 gånger deras gemensamma årslön.
  -De har bolånet uppdelat i 3-4 olika delar, med 3-årsränta som överlappar varandra. Dvs de sitter fast hos sin bank och kan på så vis inte förhandla med någon annan bank utan att behöva betala ränteskillnadsersättning. Räntan de betalar idag är ca 2 %.
  Det ska tilläggas att de är runt 60 år och har inte så många år kvar till pension. Jag vet att min vän kommer få ut väldigt låg pension, så antar att det är en stor del till varför banken inte vill ge så stort lånebelopp.

  Vad har du för tips till mina vänner som sitter låsta med sin bank?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 6. Vit pil

  Rent privatekonomisk borde det vara smart att ”byta upp sig” vid ett boprisfall. Oavsett om man byter upp sig eller träder in i bostadsmarknarnaden borde man ha det till sin fördel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 7. Vit pil

  Hej Jan

  Har precis lyssnat på poddsamtalet där du rabblar upp en rad viktiga fundamentala faktorer (ränteavdrag, jobbskatteavdrag o s v) som inte har ändrats och som håller bubblan uppe.
  Men jag tycker att du lägger alldeles för lite vikt på överproduktionen av bostäder, förutom att du nämner det i slutet. Just nu bygger vi rekordmycket, inte bara i Stockholm utan i hela landet, nästa år kommer antalet färdigställda lägenheter att slå rekord med råge i Malmö där du och jag bor.
  Klart som korvspad att det här kommer att påverka bostadspriserna, det har sedvanligt börjat i Stockholm och kommer sprida sig till övriga städer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LK
  1. Vit pil

   Det ironiska är att det nog kommer stå massor med tomma nybyggda lägenheter samtidigt som kraftig bostadsbrist kommer fortsätta råda. För det som främst byggs är svindyra BRFer till välbeställda, men behovet är egentligen små och billiga hyresrätter för mindre bemedlade…
   Frågan är om de 2 världarna klarar att mötas innan konkurserna drar igång.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 8. Vit pil

  Intressant avsnitt! Ser fram emot nästa. Bra att ni håller det kortare så man kan lyssna i ert sträck.

  En fråga. Kan man verkligen säga att man tjänar pengar på en lägenhet som ökar i värde? Ni pratade i början om bostadskarriär. Vänner till er som började med en lägenhet. Den ökade i värde. De köpte radhus osv. Men när de sålde sin lägenhet och köpte radhuset så betalar de ju värdeökningen för de som ägde radhuset. Alltså går värdeökningen på lägenheten förlorad där. Plus att varje gång du byter måste man betala skatt. Skulle snarare se bostadskarriär som en stor skatteinbetalning.

  Om man inte byter stad och marknad då

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 9. Vit pil

  Är det för bra för att vara sant så är det oftast det. Har för mig att du sagt så, Jan? När pessimisterna blir optimister är vi väldigt nära. Marknadsutvecklingen (både börsen och bostadsmarknaden) är ju positiv så länge den har optimister att tillgå. När pessimisterna ansluter sig blir dom sist in och då tenderar korthuset att falla ihop. Vi får se hur det utvecklar sig framöver? /Pessimisten

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pessimistern
 10. Vit pil

  Hej Jan,

  Håller med dig i det mesta, även om jag kanske inte skulle vara så kaxig och försöka förutspå framtiden ;)

  Bara några små kommentarer. I resonemanget om ränteavdrag likställer du räntekostnad med boendekostnad, men tack vara de låga räntorna (inkl brf-räntor i avgift) är nog räntor mindre än hälften av boendekostnaden för de flesta.

  Jag förstår poängen med husexemplet som går från 3 till 2 milj i värde, att med små marginaler kan hela din kontantdel av husköpet raderas ut. Men i ditt exempel har de 100% belåning när max ju är 85% om det är köpt på senare år. Är det inte det har de sannolikt redan en marginal i värdet. Egentligen uppstår ju problemet om de kontanter de har kvar efter försäljning inte räcker till kontantdel i nya boenden, trots att även det nya boendet troligen sjunkit i värde.

  /Kalle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.