Om hot, tråkiga kommentarer och nättroll

Jag har dragit mig för att skriva det här inlägget eftersom jag tycker om att vara positiv och framåtriktad. Jag känner dock att behöver skriva av mig eftersom jag har varit lite ledsen på sistone.

Samtidigt som bloggen har skördat stora framgångar under hösten, fler av er läsare har besökt bloggen än någonsin tidigare och RikaTillsammans ligger nu stabilt på topp 3-plats som Sveriges största privata ekonomiblogg. Flera av de senaste veckorna har den till och med varit störst. Med framgång kommer tydligen också en baksida.

Hot om polisanmälan och hot mot min familj

Jag har aldrig fått så mycket tråkiga kommentarer och till och med raka hot. Det här nedan är bara ett av flera mejl:

Vi vill ge dig chansen att plocka bort all information […] innan vi polisanmäler dig för förtal.[…] Blir riktigt äcklad av sådana som dig som lura och förtala folk för din egen vinning. Förr att sedan inte svara ens på mailen. Ganska vågad att ge sig in i en bransch som du inte förstår dig på, speciellt när du har en dotter. Kan inte fatta vad du håller på med, […], DU ÄCKEL!

Det finns få saker mer att säga.

Tråkiga kommentarer gör att Avanza inte vågar följa min blogg officiellt

För ett tag sedan fick jag till ett samarbete med Avanza som lade till mig som en av de bloggarna som de följer. Jag tyckte att det var jätteroligt eftersom jag alltid rekommenderat Avanza, varit kund hos dem i över 10 år och inte minst nämnt dem i hela 824 av 1 000 artiklar.

Idag fick jag dock följande brev från dem:

Jag behöver tyvärr avsluta vårt samarbete. Detta då vi har märkt att detta har lett till många frågor kring Better Globe-projektet och anklagelser om pyramidspel.

Oavsett om det finns grund för dessa påståenden eller ej så riskerar det att leda till dålig publicitet för oss.

Du skriver inspirerande om långsiktigt sparande till ditt barn men tyvärr har fokus hamnat på just Better Globe vilket är väldigt tråkigt.

Jag hoppas du har överseende och förståelse för detta.

Det här på grund av kommentarerna på deras sida (som nu är borttagen). Jag själv hann inte ens ta en skärmdump, men jag ägnade mer än en dag åt att försöka föra en saklig debatt i artikeln till föga nytta.

Jag vill verkligen betona att jag inte hyser någon agg mot Avanza, jag är inte ens arg på dem. Jag är bara mest ledsen för att jag försöker göra något bra och min upplevelse är att andra människor förstör. Jag tänker att det är helt okej att vi har olika åsikt, men man behöver inte med flit och utan anledning förstöra för oss som försöka skapa eller bygga något. Särskilt inte anonymt, utan fakta och utan att ha egen erfarenhet.

Jag har drivit tillräckligt mycket företag för att förstå situationen utifrån Avanzas perspektiv. De ju måna om sitt varumärke och det är ett affärsbeslut från deras sida. De väljer ju själva vem de vill samarbeta med eller inte. De har varit oerhört professionella.

Av rädsla(?) ger vi dem som syns och hörs mest makten

I korthet så handlade det om att jag hade skrivit den här artikeln om Frejas barnssparande – att hon vid fyra års ålder har ett eget kapital på 432 000 kr. Av Frejas portfölj är ca 25 % Better Globe – resterande 75 % är aktier, obligationer och sedan är även en liten del guld och silver. Men då hamnar fokus på dessa 25 % där jag försöker göra något gott och väljer att stå för något.

Att jag sedan visade på, kompletterade och lyfte fram följande artiklar på samma tema (”barnsparande”):

spelade tydligen ingen roll – drevet var igång. Ingen av dessa nämner ens ordet träd.

Då är det viktigare för dessa, i absoluta majoriteten av fall anonyma människor, att jag får skit än att ställa sig frågan, ”hur kan jag plocka det göttigaste från det som Jan skriver (och skita i det som jag inte gillar)?”. Läs gärna själv och bilda dig en egen uppfattning.

Tyvärr gäller dock inte bara den här bloggen – på ett sätt har jag varit relativt förskonad om man jämför människor som vågar ta ställning t.ex. i debatten som pågår nu när Löfven har utlyst nyval. Men jag är allvarligt talat rädd för den framtid där vi abdikerar för nättroll och anonyma kommentarer.

Lätt att vara efterklok

Kanske lätt att vara efterklok, men självklart om jag är en person som:

 1. Sågar aktiv förvaltning och säger att att det inte fungerar med stockpicking
 2. Förodar (tråkig) investeringsstrategi i indexfonder och liknande
 3. Förordar alternativa invsteringar i guld/silver och skog

Allt som går emot det som är ”normalt” på Avanza där man mer eller mindre ska köpa och sälja (förhoppnings)bolag. Vad har jag att förvänta mig?

I min naivitet så trodde jag att en annorlunda åsikt var en tillgång. Men tydligen inte. Jag blir också fascinerad – att folk inte ens klarar av att bortse från det om det inte gillar det. Är en sak dålig då är tydligen allt annat också dåligt. Att sedan inte hålla det för sig själv, men då ska man dessutom ge en ounderbyggd åsikt om det – dessutom också anonymt. Jag kan ha fel i mycket jag skriver, men jag väljer åtminstone att stå för det.

Och nej – jag pratar inte bara om Better Globe – det var exakt samma diskussion kring Trustbuddy, Guld och silver att barnbidraget inte var avsett för att spara till barnen och så vidare…

Då pratar vi dessutom att samarbetet i det här fallet bara gällde att jag var med på Avanzas lista ”Bloggar som vi följer”.

Att göra tvärtemot är att vara ensam

Men samtidigt – jag inser att det förmodligen är provocerande för folk, summorna börjar bli stora, jag sticker ut, jag tar plats och då blir det enklare att förneka och fördömma än att bli inspirerad och göra samma sak. Det är också enklare att slå ner på något och springa med flocken än att sätta sig in i något och bilda sig en egen uppfattning. Trist.

Det gör däremot det mycket mer tilltalande att vara mer snål – jag kan göra alla sakerna som jag gör, men inte berätta om dem. Freja kommer få sina pengar i vilket fall som helst, men det finns egentligen ingen anledning för mig att berätta om det för andra. Jag brukar skriva om att för att bli framgångsrik så krävs det att man inte gör som alla andra. Det som jag från tid till annan glömmer bort är att det är väldigt ensamt att inte göra som alla andra. Å andra sidan behöver jag inte vara dum och sticka fram och servera hakan som jag ska bli slagen på. :-|

Jan

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

78 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan,

  Du har inspirerat mig med samma budskap som en annan idol, Tony Robbins. Jag upplever att du och han har samma moto; ”The secret to living is giving – tony robbins”. Du har gett oss många småsparare en tydlig väg frammåt.

  Gravatar för användaren
  ARutgersson
 2. Jan, vi är såå många som uppskattar det du och Caroline gör. Låt inte de högljudda mupparna ta ifrån dig det. Du har hjälpt många av oss få ett ekonomiskt självförtroende och det är mer än de flesta banker och personliga rådgivare kan stoltsera med.

  Tack! För allt jobb och slit ni lägger ner på att ge oss andra mervärde!

  Stor kram!
  Emma med familj

  Gravatar för användaren
  Emma
 3. Jag har varit med om det samma som hot. Hos vissa bakom datorerna i sina tofflor så kan de vräka ur sig precis vad som helst.

  Jag som läsare är glad att du skriver så mycket och jag tar till mig av det du skriver.

  Fortsätt med ditt skrivande, för det är bra för oss som uppskattar det konkreta och följa resonemang.

  Gravatar för användaren
  Caroline Stenholm
 4. Förbannad blir man! Otroligt förjäkligt med så mycket negativa människor och deras tråkiga attityd, tyvärr finns dom överallt!
  Vi väntar våras första barn till nu i slutet av augusti och ända sedan början har vi pratat om att spara undan pengar till henne, men har aldrig varit riktigt på det klara på vilket sätt. Därför är jag väldigt glad över att jag hittade din sida!
  Vilken djungel det är för två människor som inte riktigt hängt med på allt vad fonder och sånt är. Men på ett väldigt pedagogiskt och inspirerande sätt så börjar det lossna mer och mer, så jag är övertygad om att vi kommer att hitta det allra bästa sättet för oss och vår kommande dotter. Tack för mycket inspiration, ska bli kul att fortsätt följa er och den fortsatta utvecklingen med din dotters pengamaskin!

  Keep up the good work!
  Ha en fortsatt trevlig sommar, Malin

  Gravatar för användaren
  Malin
 5. Tråkigt med ogina människor, men mycket roligt med alla dem (inkl. dig) som ägnar tid åt att dela med sig – utan egen direkt vinning.
  Jag upptäckte din blogg idag, mycket lägligt eftersom jag avser att gå i förtida pension om ett år. Lever ungefär som du, dock i fullbetald villa, har låga omkostnader och vi shoppar ganska lite. Unnar oss dock sådant vi tycker är viktigt och ger en hel del till bra u-landsprojekt.
  Eftersom vi gör av med ganska lite pengar, har vi ett större överskott som nu ”trillat ut” från räntekonton som upphör. Frågan som uppstär är hur vi ska placera dessa pengar som en framtida pensionsbuffert, vi som varken är intresserade av att bli aktiehajar eller alternativet, att göda odugliga fondförvaltare. Ytterligare ett ”problem” är ett kommande förtida arv på en större summa…

  När jag läser dina blogginlägg och resonemang, känner jag att dina värderingar stämmer väl överens med våra. Jag var redan igår på väg att öppna konto hos Avanza, nu har jag gjort slag i saken och kommer att lägga några timmar i helgen på att bygga upp en lämplig struktur. Det känns skönt att sätta ned foten.
  Självklart kommer jag att följa din blogg framöver.

  Efter denna utvikning: Fortsätt med ditt bloggande, låt inte en liiten minoritet förgifta ditt sinne även om majoriteten tyvärr erfarenhetsmässigt sällan träder fram till ditt stöd försvar.

  Gravatar för användaren
  Anders (Olofsson)
 6. Hej Jan, hittade din sida för ett par dagar sedan och jag kan inte sluta läsa! Jag har aldrig fått allt det här förklarat på ett så bra och pedagogiskt sätt tidigare. Jag hoppas att du kan se förbi alla hemska nättroll och att jag har nöjet att följa din blogg tills jag själv blir pensionär (är 33år nu så det är ett tag kvar ;)). Du har definitivt inspirerat mig till att börja strukturera upp min ekonomiska framtid och väckt ett intresse som jag inte hade tidigare – som sagt, jag kan inte sluta läsa!

  Tack, tack, tack!

  Gravatar för användaren
  Diana
 7. Hej!

  Vill bara tacka för en mkt inspirerande blogg! Fortsätt så och bry dig inte så mkt om de negativa kommentarerna.

  /Martin

  Gravatar för användaren
  Martin
 8. Nättroll ska jagas fram i solljuset, så torkar de snart ut. Varför inte publicera deras små skrifter här under någon slags rubrik långt ner på din sida och låta oss läsa och uppröras med dig? Skaka av dig så att du orkar fortsätta inspirera och vara positiv. Vi är så många som uppskattar det du så generöst bjuder på, och vi stöttar dig allihop. Sånt här behöver du inte bära själv. Skriv av dig, och låt oss få ge tillbaka lite till dig för en gångs skull. Vi må vara tystare än trollen, men vi är SÅ MÅNGA FLER.

  Gravatar för användaren
  Helena
 9. Hej, hittade din sida IDAG och har nu läst 4-5 timmar i sträck. VÄLDIGT inspirerande! Men jag hamnade nu på denna artikel och blev förbaskad, riktigt dåligt gjort av Avanza!! Jag hade innan dess bestämt mig för att öppna ett Avanza Private Bank-konto hos Avanza utifrån dina artiklar, men nu blev jag så besviken på att de dissar dig, så jag vet inte…. I alla fall har jag bott utomlands sedan 15 år tillbaka och gjort mig en liten förmögenhet som jag har hos en av storbankerna. Men jag har mer och mer insett att de råd min förvaltare ger mig, gynnar honom och banken mer än vad de gynnar mig. De provisioner och kickbacks förvaltare får från diverse institut och fonder, tenderar dessutom att vara högre ju större risk investeringen har. Dessutom kan provisionerna ofta vara högre från dåliga fonder än från bra fonder, eftersom dåliga fonder behöver betala högre provisioner för att få förvaltarna att rekommendera just DOM till sina kunder (=jag)….. Så jag blir alltid lurad även om min förvaltare är snäll och trevlig och bjuder mig på trevliga golfrundor….
  Så frågan är alltså om jag skall byta till Avanza och bli min egen rådgivare utifrån dina inspirerande artiklar….
  SKIT i alla tråkiga och förolämpande kommentarer – avundsjuka och missunnsamma människor kommer alltid att finnas och dessa ska man bara dissa och gå vidare – jag gillar dig och din blogg!!!!!

  Gravatar för användaren
  Albatross
 10. Hej Jan!
  Som folk i allmänhet är så är det ju självklart att det blir påhopp, dock är det enormt tråkigt att det ska behöva vara självklart, men då får man ju betänka att de känner sig trygga där bakom skärmarna i tron att de är helt anonyma.

  Själv blev jag så fantastiskt glad, att finna någon som förklarar enkelt och pedagogiskt så en människa som bara har grundskola kan fatta hur hon ska göra, för även om jag (i mina egna ögon) varit duktig och fått mina små kronor att växa så behövde jag tips hur jag ska tänka för framtiden, som i mitt fall är alldeles för kort.
  Tiden går nämligen väldigt väldigt fort nu när man har som minst av den kvar…

  Att någon dessutom förklarar utan att direkt ta betalt av en, bara det, så fortsätt, fortsätt!

  Jag hade själv inget problem med att sålla det jag inte kan, vill eller törs använda, dels för att jag inte förstår hur man gör eller så för att det bara inte passar mig.

  Tack!

  Gravatar för användaren
  Berith
 11. Hej Jan. Hittade din sida för ett tag sedan och tittar nu på hur jag ska kunna använda dina ideer på min ”gå i pension före 65 maskin” Läste lite mer idag och hittade även denna artikel.. tråkigt hur folk tar sig frihet att kommentera. Tydligen så får man ”kasta” ur sig vad som helst när man skriver på nätet och helt utan eftertanke. Inte många som skulle använda samma ord öga mot öga. Men Jan du ska veta att vi är många som tycker du gör ett bra jobb och tar till oss av dina råd och ideer. God fortsättning till dig och din familj// Björn

  Gravatar för användaren
  Björn
 12. Hej Jan!
  Hittade dig av en slump på nätet. Jag tycker du har mycket vettigt att skriva,fortsätt med det och skit i dom andra.Stå på dig

  Gravatar för användaren
  Stefan
 13. Hej Jan! Mycket tråkiga påhopp/åsikter hoppas att detta slutar . Har själv börjat börjat läsa din blogg på senare tid som jag finner mycket intressant , och det var min son Robin som tipsade mig om detta . Kan bara instämma med de flesta här ,stå på dig du är i mina ögon en klippa som jag hoppas fler får upp ögon/öron för / Dick Flint

  Gravatar för användaren
  Dick Flint
 14. Hej Jan! Tråkiga kommentarer och åsikter till trots så försvinner inte nyttan med bloggen för oss som gillar det du gör och skriver så öppenhjärtligt om. Tack för att du delar med dig! Vår ekonomi går som tåget bland annat tack vare tips från dig!

  Gravatar för användaren
  Sophie
 15. Käre Jan, jag är oerhört ledsen på dina och din familjs vägnar. Du står fram för din åsikt och din investeringsstrategi på ett positivt och balanserat sätt. Redovisar varför du gör som du gör. Tack för det – det är välgörande och intressant att få andra perspektiv än mainstream. Fortsätt med det. Jag hoppas verkligen att du har ork och kraft till att göra det. Din röst behövs.

  Gravatar för användaren
  pia bak-frederiksen
 16. Vill bara säga att jag gillar din blogg! Instämmer med flera andra här, jag har inte heller varit kund hos Avanza om det inte vore för dig och denna blogg. Du är inspirerande, keep up the good work!
  Hälsningar Emelie

  Gravatar för användaren
  Emelie
 17. Hej Jan, vill tacka dig för denna bloggen vilket har inspirerat mig till att ta tag i mitt investerande på allvar och jag har även fått en mall att gå efter. Jag har lästså många blogginlägg jag kunnat för att lära mig mer om investeringar.

  Det roligaste är att jag och min fru har suttit tillsammans och med högläsning gått igenom så blir du rik inläggen vilket har gjort att hon har blivit utbildat i investeringar och fått upp ögonen för vad man kan göra med pengar.

  Jag har även hälften av mitt investerade kapital i passiva indexfonder som jag fått upp ögonen för på denna sida och har slutat göra felaktiga investeringar i företag som inte går med vinst.

  Så fortsätt som du gör och hoppa att allt är väl med dig, du inspirerar oss alla

  Med vänlig hälsning Daniel

  Gravatar för användaren
  Daniel
 18. Hamnade på din sida av en slump för 2-3 månader sen. Jag följer dig och näst intill läst vartenda artikel du skrivit sen år 2013.
  Riktig stor inspiration, hur du berör människor och så himla pedagogisk i det du skriver. Oerhört tacksam att du flertal skriver och styrker dina artiklar. Dessutom på kort tid svarar mail och hjälpte mig med diverse frågor/funderingar jag hade.

  Rikatillsammans är så pass stort idag så du är helt oberoende av Avanza men självklart förstår jag att det är plus på kanten o ha samarbete med Avanza. Det jag vill ha säga är att jag stötte på din blogg utan Avanzas vetskap. Tack vare dig så valde jag Avanza som min nätbank, definitivt något de bör ha i åtanke.

  Ser fram emot o läsa fler artiklar från dig.

  Med vänliga hälsningar,
  Faraz

  Gravatar för användaren
  Faraz
 19. Trist att du skall behöva ta emot hot. Så skall det verkligen inte behöva vara.

  Sen förstår jag att folk är kritiska mot ditt engegemang i Better Globe, som enligt många och mig är en stort pyramidspel. Med debatten om Better Glob skall tas med ord och inte hot och fula påhopp.

  Gravatar för användaren
  Ola
 20. Hej Jan!
  Tack för en fantastisk blogg och för att du är en fantastisk person som delar med dig av dina kunskaper, reflektioner och erfarenheter inom ekonomi. Fortsätt och skriv och låt dig inte nedslås av elaka troll på nätet.
  Jag kan ärligt säga att om det inte var för dig så hade inte jag varit kund hos Avanza i dagsläget.
  Heja dig – keep up the good work!
  Hälsningar, Agneta

  Gravatar för användaren
  Agneta
 21. Tack för en riktigt bra blogg. Alltid något bra man snappar upp. Fortsätt så.

  Med vänlig hälsning, Daniel

  Gravatar för användaren
  Daniel
 22. Hej Jan

  Jag har följt din blogg i ett halvår, jag tycker den är riktigt bra! Du har fått mig och min fru att tänka annorlunda kring sparande till barnen, vårat pensionssparande och vår ekonomi i största allmänhet.

  Hoppas att du fortsätter att inspirera oss!

  Mikael

  Gravatar för användaren
  Mikael

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök