Om hot, tråkiga kommentarer och nättroll
Sök:

Om hot, tråkiga kommentarer och nättroll

Den här artikeln publicerades 2014-12-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag har dragit mig för att skriva det här inlägget eftersom jag tycker om att vara positiv och framåtriktad. Jag känner dock att behöver skriva av mig eftersom jag har varit lite ledsen på sistone.

Samtidigt som bloggen har skördat stora framgångar under hösten, fler av er läsare har besökt bloggen än någonsin tidigare och RikaTillsammans ligger nu stabilt på topp 3-plats som Sveriges största privata ekonomiblogg. Flera av de senaste veckorna har den till och med varit störst. Med framgång kommer tydligen också en baksida.

Hot om polisanmälan och hot mot min familj

Jag har aldrig fått så mycket tråkiga kommentarer och till och med raka hot. Det här nedan är bara ett av flera mejl:

Vi vill ge dig chansen att plocka bort all information […] innan vi polisanmäler dig för förtal.[…] Blir riktigt äcklad av sådana som dig som lura och förtala folk för din egen vinning. Förr att sedan inte svara ens på mailen. Ganska vågad att ge sig in i en bransch som du inte förstår dig på, speciellt när du har en dotter. Kan inte fatta vad du håller på med, […], DU ÄCKEL!

Det finns få saker mer att säga.

Tråkiga kommentarer gör att Avanza inte vågar följa min blogg officiellt

För ett tag sedan fick jag till ett samarbete med Avanza som lade till mig som en av de bloggarna som de följer. Jag tyckte att det var jätteroligt eftersom jag alltid rekommenderat Avanza, varit kund hos dem i över 10 år och inte minst nämnt dem i hela 824 av 1 000 artiklar.

Idag fick jag dock följande brev från dem:

Jag behöver tyvärr avsluta vårt samarbete. Detta då vi har märkt att detta har lett till många frågor kring Better Globe-projektet och anklagelser om pyramidspel.

Oavsett om det finns grund för dessa påståenden eller ej så riskerar det att leda till dålig publicitet för oss.

Du skriver inspirerande om långsiktigt sparande till ditt barn men tyvärr har fokus hamnat på just Better Globe vilket är väldigt tråkigt.

Jag hoppas du har överseende och förståelse för detta.

Det här på grund av kommentarerna på deras sida (som nu är borttagen). Jag själv hann inte ens ta en skärmdump, men jag ägnade mer än en dag åt att försöka föra en saklig debatt i artikeln till föga nytta.

Jag vill verkligen betona att jag inte hyser någon agg mot Avanza, jag är inte ens arg på dem. Jag är bara mest ledsen för att jag försöker göra något bra och min upplevelse är att andra människor förstör. Jag tänker att det är helt okej att vi har olika åsikt, men man behöver inte med flit och utan anledning förstöra för oss som försöka skapa eller bygga något. Särskilt inte anonymt, utan fakta och utan att ha egen erfarenhet.

Jag har drivit tillräckligt mycket företag för att förstå situationen utifrån Avanzas perspektiv. De ju måna om sitt varumärke och det är ett affärsbeslut från deras sida. De väljer ju själva vem de vill samarbeta med eller inte. De har varit oerhört professionella.

Av rädsla(?) ger vi dem som syns och hörs mest makten

I korthet så handlade det om att jag hade skrivit den här artikeln om Frejas barnssparande – att hon vid fyra års ålder har ett eget kapital på 432 000 kr. Av Frejas portfölj är ca 25 % Better Globe – resterande 75 % är aktier, obligationer och sedan är även en liten del guld och silver. Men då hamnar fokus på dessa 25 % där jag försöker göra något gott och väljer att stå för något.

Att jag sedan visade på, kompletterade och lyfte fram följande artiklar på samma tema (”barnsparande”):

spelade tydligen ingen roll – drevet var igång. Ingen av dessa nämner ens ordet träd.

Då är det viktigare för dessa, i absoluta majoriteten av fall anonyma människor, att jag får skit än att ställa sig frågan, ”hur kan jag plocka det göttigaste från det som Jan skriver (och skita i det som jag inte gillar)?”. Läs gärna själv och bilda dig en egen uppfattning.

Tyvärr gäller dock inte bara den här bloggen – på ett sätt har jag varit relativt förskonad om man jämför människor som vågar ta ställning t.ex. i debatten som pågår nu när Löfven har utlyst nyval. Men jag är allvarligt talat rädd för den framtid där vi abdikerar för nättroll och anonyma kommentarer.

Lätt att vara efterklok

Kanske lätt att vara efterklok, men självklart om jag är en person som:

 1. Sågar aktiv förvaltning och säger att att det inte fungerar med stockpicking
 2. Förodar (tråkig) investeringsstrategi i indexfonder och liknande
 3. Förordar alternativa invsteringar i guld/silver och skog

Allt som går emot det som är ”normalt” på Avanza där man mer eller mindre ska köpa och sälja (förhoppnings)bolag. Vad har jag att förvänta mig?

I min naivitet så trodde jag att en annorlunda åsikt var en tillgång. Men tydligen inte. Jag blir också fascinerad – att folk inte ens klarar av att bortse från det om det inte gillar det. Är en sak dålig då är tydligen allt annat också dåligt. Att sedan inte hålla det för sig själv, men då ska man dessutom ge en ounderbyggd åsikt om det – dessutom också anonymt. Jag kan ha fel i mycket jag skriver, men jag väljer åtminstone att stå för det.

Och nej – jag pratar inte bara om Better Globe – det var exakt samma diskussion kring Trustbuddy, Guld och silver att barnbidraget inte var avsett för att spara till barnen och så vidare…

Då pratar vi dessutom att samarbetet i det här fallet bara gällde att jag var med på Avanzas lista ”Bloggar som vi följer”.

Att göra tvärtemot är att vara ensam

Men samtidigt – jag inser att det förmodligen är provocerande för folk, summorna börjar bli stora, jag sticker ut, jag tar plats och då blir det enklare att förneka och fördömma än att bli inspirerad och göra samma sak. Det är också enklare att slå ner på något och springa med flocken än att sätta sig in i något och bilda sig en egen uppfattning. Trist.

Det gör däremot det mycket mer tilltalande att vara mer snål – jag kan göra alla sakerna som jag gör, men inte berätta om dem. Freja kommer få sina pengar i vilket fall som helst, men det finns egentligen ingen anledning för mig att berätta om det för andra. Jag brukar skriva om att för att bli framgångsrik så krävs det att man inte gör som alla andra. Det som jag från tid till annan glömmer bort är att det är väldigt ensamt att inte göra som alla andra. Å andra sidan behöver jag inte vara dum och sticka fram och servera hakan som jag ska bli slagen på. :-|

Jan


Den här artikeln publicerades 2014-12-06 klockan 12:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

78 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,

  Du har inspirerat mig med samma budskap som en annan idol, Tony Robbins. Jag upplever att du och han har samma moto; ”The secret to living is giving – tony robbins”. Du har gett oss många småsparare en tydlig väg frammåt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ARutgersson
 2. Vit pil

  Jan, vi är såå många som uppskattar det du och Caroline gör. Låt inte de högljudda mupparna ta ifrån dig det. Du har hjälpt många av oss få ett ekonomiskt självförtroende och det är mer än de flesta banker och personliga rådgivare kan stoltsera med.

  Tack! För allt jobb och slit ni lägger ner på att ge oss andra mervärde!

  Stor kram!
  Emma med familj

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 3. Vit pil

  Jag har varit med om det samma som hot. Hos vissa bakom datorerna i sina tofflor så kan de vräka ur sig precis vad som helst.

  Jag som läsare är glad att du skriver så mycket och jag tar till mig av det du skriver.

  Fortsätt med ditt skrivande, för det är bra för oss som uppskattar det konkreta och följa resonemang.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline Stenholm
 4. Vit pil

  Förbannad blir man! Otroligt förjäkligt med så mycket negativa människor och deras tråkiga attityd, tyvärr finns dom överallt!
  Vi väntar våras första barn till nu i slutet av augusti och ända sedan början har vi pratat om att spara undan pengar till henne, men har aldrig varit riktigt på det klara på vilket sätt. Därför är jag väldigt glad över att jag hittade din sida!
  Vilken djungel det är för två människor som inte riktigt hängt med på allt vad fonder och sånt är. Men på ett väldigt pedagogiskt och inspirerande sätt så börjar det lossna mer och mer, så jag är övertygad om att vi kommer att hitta det allra bästa sättet för oss och vår kommande dotter. Tack för mycket inspiration, ska bli kul att fortsätt följa er och den fortsatta utvecklingen med din dotters pengamaskin!

  Keep up the good work!
  Ha en fortsatt trevlig sommar, Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 5. Vit pil

  Tråkigt med ogina människor, men mycket roligt med alla dem (inkl. dig) som ägnar tid åt att dela med sig – utan egen direkt vinning.
  Jag upptäckte din blogg idag, mycket lägligt eftersom jag avser att gå i förtida pension om ett år. Lever ungefär som du, dock i fullbetald villa, har låga omkostnader och vi shoppar ganska lite. Unnar oss dock sådant vi tycker är viktigt och ger en hel del till bra u-landsprojekt.
  Eftersom vi gör av med ganska lite pengar, har vi ett större överskott som nu ”trillat ut” från räntekonton som upphör. Frågan som uppstär är hur vi ska placera dessa pengar som en framtida pensionsbuffert, vi som varken är intresserade av att bli aktiehajar eller alternativet, att göda odugliga fondförvaltare. Ytterligare ett ”problem” är ett kommande förtida arv på en större summa…

  När jag läser dina blogginlägg och resonemang, känner jag att dina värderingar stämmer väl överens med våra. Jag var redan igår på väg att öppna konto hos Avanza, nu har jag gjort slag i saken och kommer att lägga några timmar i helgen på att bygga upp en lämplig struktur. Det känns skönt att sätta ned foten.
  Självklart kommer jag att följa din blogg framöver.

  Efter denna utvikning: Fortsätt med ditt bloggande, låt inte en liiten minoritet förgifta ditt sinne även om majoriteten tyvärr erfarenhetsmässigt sällan träder fram till ditt stöd försvar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders (Olofsson)
 6. Vit pil

  Hej Jan, hittade din sida för ett par dagar sedan och jag kan inte sluta läsa! Jag har aldrig fått allt det här förklarat på ett så bra och pedagogiskt sätt tidigare. Jag hoppas att du kan se förbi alla hemska nättroll och att jag har nöjet att följa din blogg tills jag själv blir pensionär (är 33år nu så det är ett tag kvar ;)). Du har definitivt inspirerat mig till att börja strukturera upp min ekonomiska framtid och väckt ett intresse som jag inte hade tidigare – som sagt, jag kan inte sluta läsa!

  Tack, tack, tack!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Diana
  1. Vit pil

   Tack så mycket Diana! Dina ord värmer verkligen!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej!

  Vill bara tacka för en mkt inspirerande blogg! Fortsätt så och bry dig inte så mkt om de negativa kommentarerna.

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 8. Vit pil

  Nättroll ska jagas fram i solljuset, så torkar de snart ut. Varför inte publicera deras små skrifter här under någon slags rubrik långt ner på din sida och låta oss läsa och uppröras med dig? Skaka av dig så att du orkar fortsätta inspirera och vara positiv. Vi är så många som uppskattar det du så generöst bjuder på, och vi stöttar dig allihop. Sånt här behöver du inte bära själv. Skriv av dig, och låt oss få ge tillbaka lite till dig för en gångs skull. Vi må vara tystare än trollen, men vi är SÅ MÅNGA FLER.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 9. Vit pil

  Hej, hittade din sida IDAG och har nu läst 4-5 timmar i sträck. VÄLDIGT inspirerande! Men jag hamnade nu på denna artikel och blev förbaskad, riktigt dåligt gjort av Avanza!! Jag hade innan dess bestämt mig för att öppna ett Avanza Private Bank-konto hos Avanza utifrån dina artiklar, men nu blev jag så besviken på att de dissar dig, så jag vet inte…. I alla fall har jag bott utomlands sedan 15 år tillbaka och gjort mig en liten förmögenhet som jag har hos en av storbankerna. Men jag har mer och mer insett att de råd min förvaltare ger mig, gynnar honom och banken mer än vad de gynnar mig. De provisioner och kickbacks förvaltare får från diverse institut och fonder, tenderar dessutom att vara högre ju större risk investeringen har. Dessutom kan provisionerna ofta vara högre från dåliga fonder än från bra fonder, eftersom dåliga fonder behöver betala högre provisioner för att få förvaltarna att rekommendera just DOM till sina kunder (=jag)….. Så jag blir alltid lurad även om min förvaltare är snäll och trevlig och bjuder mig på trevliga golfrundor….
  Så frågan är alltså om jag skall byta till Avanza och bli min egen rådgivare utifrån dina inspirerande artiklar….
  SKIT i alla tråkiga och förolämpande kommentarer – avundsjuka och missunnsamma människor kommer alltid att finnas och dessa ska man bara dissa och gå vidare – jag gillar dig och din blogg!!!!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albatross
 10. Vit pil

  Hej Jan!
  Som folk i allmänhet är så är det ju självklart att det blir påhopp, dock är det enormt tråkigt att det ska behöva vara självklart, men då får man ju betänka att de känner sig trygga där bakom skärmarna i tron att de är helt anonyma.

  Själv blev jag så fantastiskt glad, att finna någon som förklarar enkelt och pedagogiskt så en människa som bara har grundskola kan fatta hur hon ska göra, för även om jag (i mina egna ögon) varit duktig och fått mina små kronor att växa så behövde jag tips hur jag ska tänka för framtiden, som i mitt fall är alldeles för kort.
  Tiden går nämligen väldigt väldigt fort nu när man har som minst av den kvar…

  Att någon dessutom förklarar utan att direkt ta betalt av en, bara det, så fortsätt, fortsätt!

  Jag hade själv inget problem med att sålla det jag inte kan, vill eller törs använda, dels för att jag inte förstår hur man gör eller så för att det bara inte passar mig.

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Berith
 11. Vit pil

  Hej Jan. Hittade din sida för ett tag sedan och tittar nu på hur jag ska kunna använda dina ideer på min ”gå i pension före 65 maskin” Läste lite mer idag och hittade även denna artikel.. tråkigt hur folk tar sig frihet att kommentera. Tydligen så får man ”kasta” ur sig vad som helst när man skriver på nätet och helt utan eftertanke. Inte många som skulle använda samma ord öga mot öga. Men Jan du ska veta att vi är många som tycker du gör ett bra jobb och tar till oss av dina råd och ideer. God fortsättning till dig och din familj// Björn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
 12. Vit pil

  Hej Jan!
  Hittade dig av en slump på nätet. Jag tycker du har mycket vettigt att skriva,fortsätt med det och skit i dom andra.Stå på dig

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
 13. Vit pil

  Hej Jan! Mycket tråkiga påhopp/åsikter hoppas att detta slutar . Har själv börjat börjat läsa din blogg på senare tid som jag finner mycket intressant , och det var min son Robin som tipsade mig om detta . Kan bara instämma med de flesta här ,stå på dig du är i mina ögon en klippa som jag hoppas fler får upp ögon/öron för / Dick Flint

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dick Flint
  1. Vit pil

   Tack så mycket för de värmande orden!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan! Tråkiga kommentarer och åsikter till trots så försvinner inte nyttan med bloggen för oss som gillar det du gör och skriver så öppenhjärtligt om. Tack för att du delar med dig! Vår ekonomi går som tåget bland annat tack vare tips från dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sophie
 15. Vit pil

  Käre Jan, jag är oerhört ledsen på dina och din familjs vägnar. Du står fram för din åsikt och din investeringsstrategi på ett positivt och balanserat sätt. Redovisar varför du gör som du gör. Tack för det – det är välgörande och intressant att få andra perspektiv än mainstream. Fortsätt med det. Jag hoppas verkligen att du har ork och kraft till att göra det. Din röst behövs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pia bak-frederiksen
 16. Vit pil

  Vill bara säga att jag gillar din blogg! Instämmer med flera andra här, jag har inte heller varit kund hos Avanza om det inte vore för dig och denna blogg. Du är inspirerande, keep up the good work!
  Hälsningar Emelie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 17. Vit pil

  Hej Jan, vill tacka dig för denna bloggen vilket har inspirerat mig till att ta tag i mitt investerande på allvar och jag har även fått en mall att gå efter. Jag har lästså många blogginlägg jag kunnat för att lära mig mer om investeringar.

  Det roligaste är att jag och min fru har suttit tillsammans och med högläsning gått igenom så blir du rik inläggen vilket har gjort att hon har blivit utbildat i investeringar och fått upp ögonen för vad man kan göra med pengar.

  Jag har även hälften av mitt investerade kapital i passiva indexfonder som jag fått upp ögonen för på denna sida och har slutat göra felaktiga investeringar i företag som inte går med vinst.

  Så fortsätt som du gör och hoppa att allt är väl med dig, du inspirerar oss alla

  Med vänlig hälsning Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 18. Vit pil

  Hamnade på din sida av en slump för 2-3 månader sen. Jag följer dig och näst intill läst vartenda artikel du skrivit sen år 2013.
  Riktig stor inspiration, hur du berör människor och så himla pedagogisk i det du skriver. Oerhört tacksam att du flertal skriver och styrker dina artiklar. Dessutom på kort tid svarar mail och hjälpte mig med diverse frågor/funderingar jag hade.

  Rikatillsammans är så pass stort idag så du är helt oberoende av Avanza men självklart förstår jag att det är plus på kanten o ha samarbete med Avanza. Det jag vill ha säga är att jag stötte på din blogg utan Avanzas vetskap. Tack vare dig så valde jag Avanza som min nätbank, definitivt något de bör ha i åtanke.

  Ser fram emot o läsa fler artiklar från dig.

  Med vänliga hälsningar,
  Faraz

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Faraz
 19. Vit pil

  Trist att du skall behöva ta emot hot. Så skall det verkligen inte behöva vara.

  Sen förstår jag att folk är kritiska mot ditt engegemang i Better Globe, som enligt många och mig är en stort pyramidspel. Med debatten om Better Glob skall tas med ord och inte hot och fula påhopp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ola
 20. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en fantastisk blogg och för att du är en fantastisk person som delar med dig av dina kunskaper, reflektioner och erfarenheter inom ekonomi. Fortsätt och skriv och låt dig inte nedslås av elaka troll på nätet.
  Jag kan ärligt säga att om det inte var för dig så hade inte jag varit kund hos Avanza i dagsläget.
  Heja dig – keep up the good work!
  Hälsningar, Agneta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Agneta
 21. Vit pil

  Tack för en riktigt bra blogg. Alltid något bra man snappar upp. Fortsätt så.

  Med vänlig hälsning, Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 22. Vit pil

  Hej Jan

  Jag har följt din blogg i ett halvår, jag tycker den är riktigt bra! Du har fått mig och min fru att tänka annorlunda kring sparande till barnen, vårat pensionssparande och vår ekonomi i största allmänhet.

  Hoppas att du fortsätter att inspirera oss!

  Mikael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 23. Vit pil

  Hoppas det här löser sig på bästa sätt, finns många ynkliga människor som sysslar med hot och andra dumheter. Jag vill bara säga att den här bloggen är den mest intressanta jag har hittat, har fått en sån boost av att läsa den så jag hoppas du kommer fortsätta med dina kloka och insperande tankar om ekonomi.
  Med vänlig hälsning Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 24. Vit pil

  Hej,

  Jag hittade din blogg relativt nyss, och vill bara säga stort tack för att du delar med dig och skriver om ekonomi så att det blir intressant. Att vara personlig och stå upp för något tenderar att bli en bristvara i vårt samhälle, samtidigt som det ohyfsade beteendet på nätet blir alltmer legio. Jättetråkigt. Jag hoppas dock att du väljer att fortsätta skriva – vi är många som uppskattar det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna
 25. Vit pil

  Tack för en riktigt bra blogg, och fortsätt du att skriva för det som du står för. Det kommer alltid finnas människor som inte kan uppföra sig eller som inte kan stå för sina åsikter eller avsaknar förmågan att ge konstruktiv kritik. All heder till ditt sätt att skriva och analysera, det har gett upphov till ett väldigt stort intresse för privatekonomin här hemma. Innan var det jag som drog hela det lasset, men jag lyckades väl inte med att inspirera till delaktighet som du kan :) Nu är vi alla här hemma med på banan, och har siktet inställt på att vara skuldfria om några år.

  Trist av Avanza som väljer att avbryta samarbetet utan att själva gå till botten med sakfrågan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 26. Vit pil

  Hej
  Tråkigt det du råkat ut för. Tyvärr verkar det numera vara mer regel än undatag att de som blir populära på nätet får utstå diverse trollattacker.

  Jag vill i alla fall tacka dig så mycket för första kursdagen härom helgen. Du har nämligen lyckats med det ingen tidigare har gjort. Du har fått mig intresserad av ekonomi och att det t o m kan vara kul. Detta tack vare ditt engagemang och att du brinner för det du gör.

  Tack!
  Jane

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jane
 27. Vit pil

  Troll har alltid funnits och kommer alltid finnas. Stå på dig och fortsätt utbilda Sverige! Jag fastnade på bloggen för 2-3 månader sedan när jag sökte information om att köpa hyresfastigheter. 2 vecka senare och med väldigt låg produktivitet på jobbet så hade jag läst merparten av dina artiklar och fått en ny bild av investeringar och ekonomi. Kan dock säga att jag antagligen inte kommer investera i Better Globe eller Trustbuddy men det förändrar inte att majoriteten av ditt budskap är väldigt smart och väl uppbyggt. Det kommer iaf förändra min ekonomi idag och om 10-15 år samt mina framtida barns liv om 20 år, och det tackar jag dig för.

  #hatersgottahate

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicholas
 28. Vit pil

  Hej Jan,

  Innan jag började följa din blogg har jag inte haft kunskap och därmed inte intresset/tålamodet att göra förändringar i min privatekonomi. Jag vill med detta säga att jag personligen uppskattar det du gör och hoppas att du inte tappar lusten att fortsätta pga ett fåtal människors fruktansvärda uttalanden.

  Tack för en kanonbra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  anders
 29. Vit pil

  Tråkigt med folk som trollar, man skall nog inte ta de allt för seriöst, verkar förekomma överallt nu för tiden.

  Vill ge dig ett stort tack för att du delar med dig av erfarenheter och bra läsning, du har inspirerat mig till att spara i fonder, ska försöka att varje halvår uppdatera dig med ett mail om hur de går för mig.

  Må gott, Roope

  0
  Gravatar ikon för användaren
  roope
 30. Vit pil

  Tråkigt att höra att du får sådana hot som riktar sig mot det bästa man har. Jag har själv erfarenhet av typen av människor som hotar andra. Oftast så är det dem räddaste och ynkligaste kufar man kan tänka sig. Hoppas du finner kraften att fortsätta inspirera folk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 31. Vit pil

  Tack för att du har din blogg Jan!

  Det var via din blogg som jag fick upp ögonen för hur man kan investera för framtiden istället för att spara på ett nollräntekonto. Jag har liksom flera andra påbörjat byggandet av min egen pengamaskin och det hade säkerligen aldrig hänt utan din inspiration. Avanza hade för övrigt inte haft mig som kund om det inte varit för bloggen.

  Stånga dig inte blodig mot trollens kommentarer utan fortsätt på samma sätt som du har gjort tidigare. Vi är mångfaldigt fler som ser fram emot dina positiva och inspirerande blogginlägg!

  Varma hälsningar
  Gustaf

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
 32. Vit pil

  Trist läsning. Jag är en i raden av följare till din blogg som tack vare den tagit ett aktivt grepp om mitt sparande och lärt mig jättemycket på vägen. Avanza hade inte haft mig som kund utan den här bloggen. Hoppas du fortfarande är motiverad att dela med dig av dina tankar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 33. Vit pil

  Hej Jan
  Ja, det är ensamt att göra tvärtemot! För de flesta vågar inte. De är fega och rädda. Avundsjuka. Och det de skriver till och om dig säger mer om dem som personer än vad det säger om dig! Människor som mår bra skadar inte andra.
  Vi är många som läser din blogg. Låter oss inspireras och får ökade kunskaper. Tack vare dig. Din blogg är stor och kommer överleva denna lilla storm i ett vattenglas. Förhoppningsvis kommer Avanza tillbaks.
  Ge inte trollen mer bränsle. Do your thing!
  Varma hälsningar
  Pia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pia Gustavsson
 34. Vit pil

  Intressanta tider Jan!
  Den som känner dig och vet vad som driver dig, är helt lugn och förstår att du nu står inför ett nivåskifte.
  Alla människor som blir ihågkomna, förebilder och stora ledare är dem som går först, delar med sig och ger av sitt hjärta. Alla som känner dig vet att det enda du gör är att dela med dig av det som fungerat bra för dig och också kan göra det för andra som vill. Helt utan egen vinning. För precis som du skriver, så kan du göra detta helt själv och njuta av frukterna av det själv. Men du väljer att dela med dig!

  Rädsla, avundsjuka och missunsamhet är det som driver de som vill hitta fel och risker i det du gör. För det är väldigt ovanligt att någon delar med sig utan egen vinning. Just för att det är ovanligt och nytt, gör att vi människor direkt börjar analysera det med vårt kritiska sinne. För det är ny information för de flesta, som inte harmoniserar med vår självbild eller vår trygghetszon. Det låter för bra för att vara sant, Kan det verkligen stämma osv. Helt normal reaktion.
  Men du står inför en nivå höjning. Du står på tröskeln till att bli ännu större. DÅ händer alltid det här. Motståndet trappas upp. Hindren kommer. Allt detta är utvecklande för dig och faktiskt en signal på att du ska fortsätta.

  Du gör sådan stor skillnad i människors liv, genom att dela med dig av vad man kan göra för att få ett större, friare liv. Och vi är många som är tacksamma för att du delar med dig. För mig har det inneburit en mycket högre avkastning och byggande av en passiv inkomst, som ger mig en större frihet att ge inom mitt område.
  Och Jan, det är för dem du finns!

  När en dörr stängs, stirrar vi ofta oss blinda på just den stängda dörren. Och missar kanske att det står många fler större dörrar på glänt. Lägg märke till dem. Fortsätt och jag LOVAR dig att det öppnas fler möjligheter för dig snart.

  Tack för allt du gör Jan! Du är en av de ärligaste, renaste och mest engagerade människor jag träffat!
  Kina Bergström

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kina Bergström
  1. Vit pil

   Fantastiskt bra skrivet! Håller helt med.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas
 35. Vit pil

  Hej! Tråkigt att höra och lite dålig stil av Avanza, men jag måste ändå tacka dem för det var genom dem jag hittade din blogg. Hoppas att du inte slutar blogga, tycker att den är jättespännande att läsa. Du inspirerar mig att börja spara, bättre sent än aldrig :) Hälsningar Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta
 36. Vit pil

  Hej Jan! Fruktansvärt tråkigt.
  Det låter som avundsjuka.
  Hur avundsjuka brukar visa sig:
  •Du blir arg när du får reda på att någon har åstadkommit det du vill åstadkomma (gärna på kortare tid också) och du ser inte hur du också skulle kunna göra det själv.
  •Du mår illa över att någon runt dig verkar ha ett så kärleksfullt förhållande.
  •Du blir arg på någon du jobbar med för att han/hon på något sätt har nått en högre nivå än du trots att du har jobbat längre och hårdare.
  •Du blir irriterad på din lata kompis som alltid har pengar över när du inte har det och du tycker att han/hon skryter om dem också.
  •Du blir irriterad över din kompis framgångar eftersom det är du som borde ha fått dem istället.
  Avundsjuka är en helt meningslös känsla som bara stoppar upp och slutar
  med att de gör illa sig själv.
  Jag tycker att du ska skriva ett inlägg om det här med avundsjuka
  Med vänlig hälsning, Erik S.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Stenmann
 37. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag vill tacka dig för din inspiration och motivation samt för all hjälp! Du får privatekonomin att bli mycket mer intressant och fått mig att börja tänka annorlunda!
  Jag rekommenderar din blogg till så många som möjligt!
  Fortsätt skriva, inspirera och hjälpa oss andra :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 38. Vit pil

  Jan

  Bry dig inte om dessa kritiker!

  Det är tråkigt förstår jag med människor som inte förstår att man själv avgör vad man vill ta till sig ute på nätet och är ansvarig för detta.
  Beträffande Avanza så är det ”just business”

  Jag har i varje fall inspirerats enormt av din websida och är anledningen till att jag idag har ett mycket framgångsrikt aktiesparande i Avanza bank och har genom din försorg förkovrat mig inom området och lärt mig enormt mycket som jag har nytta av i mitt ekonomiska familjeplanerande.
  Tack Jan
  Fortsätt att vara den inspiratör du är och jag hoppas få läsa många kommande intressanta inlägg på din sida.
  Hälsningar
  Mycket tacksam
  Magnus Klemming
  Göteborg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus Klemming
 39. Vit pil

  Jag har följt din blogg sen jag och min sambo gick extradagen inför Balansekonomi och har lärt mig oerhört mycket. Jag gick inte kursen av olika anledningar men tycker ändå att jag vuxit som människa med hjälp av dig, dina texter och tillsammans med min sambo (som gick kursen). Better Globe, Herbalife, Trustbuddy är alla olika sätt att tjäna pengar på, precis som att stå i kassan på Statoil eller ICA. Jag ser ingen anledning till att bli störd över att du har ett intresse som du tjänar pengar på, oavsett som jag sympatiserar eller ej. Går du in på min blogg, instagram, twitter eller facebook så kommer den krylla av saker som jag brinner för och kanske till och med får lite pengar för i bland. Jag har långt kvar till att bli lika framgångsrik som du gällande att tjäna pengar i sömnen och/eller på min hobby men en dag kommer jag vara där – tack vare dig, din blogg och Frejas portfölj. Keep up the good work Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 40. Vit pil

  Hej Jan!

  Fruktansvärt tråkigt med näthatare och personer som inte kan stå bakom sin åsikt med ett fullständigt namn. Önskar ingen den behandling du bevisligen har fått ta emot.

  Nu till det positiva – Jag är en man på 25 år som, innan jag hittade din blogg, över huvud taget inte tänkte på att investera mina sparpengar. De har istället legat på ett bankkonto och samlat internetdamm i ett antal år. Därför är jag glad att jag hittade till din blogg då du har gjort mig mer medveten om hur jag ska förvalta mina egna pengar i framtiden, men även mina framtida barns pengar.

  Som med all annan text på Internet gäller det självklart att sålla bland den information som jag tar del av. Better Globe-projektet har jag därför inte alls haft i åtanke. Det gäller att plocka ur russinen ur kakan – och jag kan konstatera att det finns många russin i din blogg.

  Stå på dig och fortsätt med det du gör så bra!

  /M

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 41. Vit pil

  Gillar och uppskattar din blogg. Har lärt mig massor här och hoppas du fortsätter.

  Troll och haters kommer alltid finnas, se dom som en barometer för din framgång, för varje troll som dyker upp har även 20+ personer som inte hörs och syns hittat hit =)

  Angående Better Globe så får du nog tyvär vänja dig vid att när man öppet förespråkar ett MLM bolag så får man betala ett pris för det då dom flesta ser MLM = scam och inget du säger om just Better Globe kommer få dom att ändra uppfatning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  matti
 42. Vit pil

  Jag hittade din blogg för ett halvår sedan och har gått igenom alla inlägg jag funnit intressanta. Det var väldigt många. Utifrån de tips du ger har jag letat vidare och undersökt andra åsikter och fakta om samma saker och på sätt bildat mig en egen uppfattning. Nu känner jag att jag har tillräckligt på fötterna för att själv börja investera och utan din blogg hade jag aldrig orkat ta mig igenom den oöverstigliga mängd information som finns. Jag är väldigt skeptisk till en del av det du skriver, men sorterar helt enkelt bort det jag anser vara irrelevant och tar till mig det som passar mig. Varför det är så svårt för andra människor att göra förstår jag inte.

  Jag hoppas att du lyckas sortera bort de hatfyllda människorna ur ditt sinne och orkar fortsätta vara en inspiration för oss som kan tänka själva.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 43. Vit pil

  Fy, vad tråkigt Jan. Avundsjuka gör oerhört tråkiga saker med folk. :( Heja dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jane
 44. Vit pil

  Hej,
  Hot är självfallet olagligt.
  Dock förstår jag Avanzas beslut till fullo. Är faktiskt förvånad över att de ens ville förknippas med RikaTillsammans.
  Det är uppenbart för fleratalet människor, undantaget en del som kommenterar här möjligen, att RikaTillsammans är en förtäckt säljkanal för det fullkomligt oseriösa pyramidspelsliknande Better Globe. Därmed blir din sida oseriös, Jan. Det är heller inget gratisarbete du lägger ner på bloggen. Det är väl din huvudsakliga/enda marknadsföringskanal för Better Globe. Dina föreläsningar för Balansekonomi lägger jag mig inte i, men detta framstår som på gränsen till oseriöst. Det finns otroligt mycket gratisinformation på nätet. Att då köpa det sektliknande Balansekonomis spreadsheets till hutlösa priser, synes inte vara något annat än oseriöst.
  Jag hoppas de som läser bloggen förstå att de kan ta dina råd om indexfonder mm seriöst, medan de kan skippa snacket om Better Globe och Balansekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle
 45. Vit pil

  Förstår att du är ledsen och besviken, ta till dig all positiv respons och bry dig inte om trollen.
  Tack för att du fått mig att tänka utanför boxen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 46. Vit pil

  Hej Jan
  Fy vad tråkigt. Dessvärre är det idag tillåtet att via mail och dylikt idiotförklara alla från höger till vänster.
  Jag tycker din sida är väldigt inspirerande och informativ. Jag rekommenderar den till alla jag känner.

  Hoppas du orkar se förbi eländet och klarar av att hålla bort olustkänslorna så jag får fortsätta följa dig.
  Stå på dig!
  /Nicklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
 47. Vit pil

  Va!? Har du tagit bort mitt inlägg som jag skrev i går kväll..?!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anne
 48. Vit pil

  Hej.
  Jag förstår din nedstämdhet och förvåning.
  Jag har själv blivit utsatt för hot rätt lika de du fått. Jag ifrågasatte Julian Assange och det första påhoppet var att jag slösade på syre varje gång jag andades. Sedan blev det värre. Till slut fick jag ett ”du har en vacker dotter” något som jag inte hade nämnt.
  Det kommer alltid att finnas folk som inte gillar dina framgångar och det du säger och som anser sig ha rätt att uttrycka sig som de vill.
  Jag följer dig och Charlie. Ni är offentliga personer som kommer att bli ifrågasatta då det verkar vara lite för enkelt. Jag vet att du kommer bli mer försiktig med vilka inlägg som du gör både på Facebook och i bloggen. Samt att du tänker på ditt e-avtryck. 98% på nätet är ok men 2% är inte. Du får fokusera på oss 98% men tänka på de 2 som inte är ok.
  De som gillar dig stöttar dig.
  Dvs jag :-)
  Lycka till o stay safe.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Hedmark
 49. Vit pil

  Tjena Jan! Jag har aldrig skrivit nån kommentar här förut men kände nu att jag ville visa mitt stöd till dig. Tycker din blogg är otroligt intressant och har fått mig att verkligen satsa både på att bygga min egen pengamaskin och ett sparande till pension men också fått mig att fundera på så mycket mer runt omkring allt som har med ekonomi att göra. Hoppas verkligen att du fortsätter som du gör och inte låter något sånt här stoppa dig! Keep up the good work!!

  / Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 50. Vit pil

  Jag har egentligen ingen åsikt om Avanzas beslut, då jag inte känner till Better Globe, men det låter spontant som en överreaktion.

  Däremot är mail av typen du skriver högst upp av ganska allvarlig art. Det innehåller direkta hot vilket är en klar grund för polisanmälan och en brottsutredning.

  Jag följer din blogg och uppskattar den mycket. Den har bra analyser och intressanta artiklar, inget trams. En blogg är en blogg och om man inte håller med i allt bloggaren skriver eller tror bloggaren far med osanning så kan man antingen sluta läsa bloggen eller polisanmäla för förtal eller lurendrejeri, vilket jag har väldigt svårt att tro skulle leda till någonting i detta fall.

  Jag har dessutom varit på en heldags workshop med dig och jag tolkar allting du säger som informativt och samtidigt neutralt och utan dolda motiv för egen vinning. Jag kan ha fel, men det är min absoluta känsla.

  Jag uppmuntrar dig att, om du orkar, fortsätta blogga. Det är många som skulle bli ledsna om du tvingades sluta.

  Mvh Jon

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jon Nordhammer
  1. Vit pil

   De som får ut något av bloggar är de som är neutrala och objektiva. De som testar antagandena som bloggaren gör. Lite i mindre skala. Lite som vetenskapsmän gör varje dag när de läser om någon studie som någon av deras kollegor har genomfört. Det är sunt att ifrågasätta med objektiva, småskaliga tester. Jag håller inte alltid med Jan och jag vet (då jag har haft förmånen att ha lite kontakt med Jan emellanåt på email) att han inte heller håller med mig i mina antaganden (jag är oftast lite väl utanför ramarna så det är inte ofta folk håller med mig ändå). Detta är helt okej. Så länge man håller det hela på en objektiv nivå så långt som möjligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 51. Vit pil

  Jag blir uppriktigt förbannad när jag läser det här. Du har inspirerat mig att börja investera mina tillgångar och spara långsiktigt. Jag har satsat allt i Avanza. Mycket tråkigt beslut av Avanza. Stå på dig Jan din blogg är fantastisk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  per-åge
 52. Vit pil

  Jag tycker att det är beundransvärt att du driver den här bloggen, utan att ta betalt. Det som skrivs här är något som varje svensk medborgare borde kända till. Livet där folk förköper sig och hamnar i Lyxfällan beror på att många inte förstår riktigt vad pengar är och vad dess värde är. Privatekonomi är något som borde vara obligatorisk i grundskolan. Att du sparar till barnen är något som är naturligt i många andra kulturer och jag delar din uppfattning att bygga en pengamaskin till din dotter. Varje förälder vill ju ge sina barn ett försprång gentemot andra. Jag kanske inte hade haft pengamaskinen i barnens namn, utan väntat tills jag ser att de är mogna att kunna hantera så mycket pengar. Tänk vad det innebär bär att de kan ha ett eget boende och inte behöva vänta tills de är 30 eller hoppas att via kontakter få en lägenhet. Du ska fortsätta med det du gillar och strunta i alla andra, dels för att de är okunniga och dels för att de är avundsjuka. Grunden till ett stabilt liv är att kunna hushålla med sina resurser. Svårare än så är det inte, enligt mitt tycke, men det är så många som ändå inte kan förstå. Du förklarar saker och ting på ett pedagogiskt sätt och det skall du fortsätta med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 53. Vit pil

  Jan, din blogg är en stor inspirationskälla och den har gjort att jag och många andra fått upp ögonen för olika smarta möjligheter att spara och investera, av vilka man sen givetvis väljer vad som passar en själv, vilket tydligen är svårt för vissa att förstå. Dessutom borde Avanza tacka din blogg för att jag investerar hos dem och ingen annanstans. Det är såklart svårt att inte bry sig om kritiken men härifrån kommer i alla fall en hälsning med budskap om uppskattning och uppmuntran. Keep it up!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 54. Vit pil

  Hej Jan! Tråkigt och trist att läsa detta inlägg, men samtidigt inte alls förvånande. Min erfarenhet är att människor
  som beter sig så här brukar må psykiskt dåligt, ha dåligt självförtroende eller lida av avundsjuka. Ju mer personlig
  man är mot dem desto mer brukar de kunna angripa en – för att på så sätt flytta fokuset från sig själva. Och på något
  plan verkar de inse vad de håller på med eftersom de uppträder anonymt. Mitt råd till dig är att fortsätta som tidigare,
  låt inte dessa människor dissa dig. Din blogg är en av de bästa, mest informativa och välskrivna jag sett. Du håller hög
  standard!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anne
 55. Vit pil

  Förstår att du är ledsen Jan men du ska inte ta åt dig av dem som är avundsjuka eller inte vet bättre. Vi behöver fler som dig här i världen! Du behöver inte Avanza. Vi läser din sida i alla fall!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica Nieminen
 56. Vit pil

  Usch, riktigt trist att se detta.

  Tyvärr kan jag inte säga att jag är helt förvånad att du drabbats av denna typ av angrepp. En av styrkorna med din blogg är att du vågar vara personlig, öppen och transparent. Och att du inte enbart har mainstream-åsikter — vore det så fanns det ju inte heller någon anledning att läsa just din blogg. Men risken i detta är just att instabila, avundsjuka och hatiska personer får ’traction’, och något att irritera sig på. Och tyvärr blir det ju extra tacksamt när du är så öppen med din privatekonomi och din familj.

  Inte för att det lär vara till någon tröst, men tyvärr är hot och personangrepp sorgligt vanligt som publik person. Jag har själv varit (och är fortfarande) hög chef i olika företag, och även om jag inte stävar efter en publik profil så har jag ändå drabbats av ett flertal konkreta hot mot både mig och min familj (hot som jag polisanmält, tyvärr utan resultat). Vissa individer verkar lägga enormt mycket tid på att förstöra för och jävlas med andra, istället för att försöka göra något bra själva. Patetiskt och sorgligt, men kan tyvärr vara riktigt riktigt tungt just när man är mitt i det…

  Håll ut, och låt det inte påverka din blogg. Jag uppskattar ditt arbete mycket, och jag ser att jag är långtifrån ensam om detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Vestlund
 57. Vit pil

  Hej Jan! Jag blir ledsen för din skull att du har kommit i nättrollens väg. Jag uppskattar din blogg enormt och mycket just för att jag vill bygga pengamaskiner till mina två söner. Min man är dock väldigt konservativt skolad ekonomiskt men även han litar på ditt omdöme och vi börjar forma någon form av plan för våra barns pengamaskiner. Förhoppningsvis får vi fart på dem inom kort. (Eller kanske ”den” efter att häromdagen läst ditt inlägg om att spara rättvist, något vi funderat MASSOR på.)

  Jag hoppas att du kommer att fortsätta att dela med dig.

  Stor kram
  Cecilia med familj

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cecilia
 58. Vit pil

  Jan, tack för att du vågar att inte göra som alla andra. Det är tack vare dig som jag har fått tummen ur och påbörjat resan mot en passiv inkomst och ett steg närmare drömmarna. Det är tack vare dig att jag tog tag i min IPS fond hos en av Sveriges större banker, som varje år sakta men säkert minskade i värde, Jag flyttade denna till Avanza, har tagit hand om den själv och har fått den att öka med 71% på ca 3 år.
  Tack Jan, för att du delar med dig och hjälper oss som tycker att detta är jobbigt och antagligen lite farligt med att få energi och mod till att börja göra något med ekonomin. Sen om det är aktier, träd eller bar att ordna bättre ränta har ingen större betydelse.

  De som är mest bittra är antagligen bittra på sig själv för att de inte gör något åt situationen men det är lättare att skälla på någon annan. Drygt att vara ovän med sig själv, den enda personen man måste träffa varje dag…
  Kör så det ryker!
  F

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 59. Vit pil

  TACK Jan för att du så öppet delar med dig av något så personligt och tabubelagt ämne som privatekonomi! Du inspirerar, engagerar och får mig att agera, allt tack vare din öppenhet och ärlighet. Och det bästa av allt, jag väljer själv alla aktioner jag gör efter att ha läst din blogg.
  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lina
 60. Vit pil

  Kör så det ryker och ryker det inte så kör du ändå!
  Jag har följt din blogg och det är otroligt omtänksamt av dig att försöka hjälpa andra att nå rikedom med en modell som verkligen fungerar. Jag har varit entreprenör i 20 år och förra året lyckades jag övertala en del av mina vänner in i ditt tänk. Jag fick dom att investera i mitt företag och bli passiva delägare för att jag skulle kunna expandera. En stor del av vännerna som jag gav erbjudandet tackade nej. Några av dom som tackade nej försökte övertala andra att inte investera för att enligt dom skulle det inte bli några pengar som skulle delas ut till aktieägarna. JANTELAGEN! TROLL! Fenomenet finns överallt. Kändes skönt när jag gjorde en aktieutdelning och mina vänner som investerade fick alltså en direktavkastning första året på 20%. Trollen är tyst nu och ångrar sig nog.
  Låt dig inte nedslås utan se det som bränsle till motorn och bara öka på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mika
 61. Vit pil

  Hej Jan.

  Jag har bara följt din blogg sedan ett par månader och dina spartips. Jag letad efter bra och informativa bloggar men hittade ingen och tänkte ge upp när jag hittade din.
  Ingen annan av de bloggar jag har läst tar upp och beskriver på ett pedagisiskt sätt som du gör, dessutom anser jag som nybörjare på sparande att du ger konkreta och bra tips till oss på ett bra sätt.
  Att du dessutom är ärlig och öppen med ditt sparande ser jag bara som ett tecken på seriositet.
  Keep up the good work!

  Du har inspirerat mig och hjälpt mig komma igång med sparandet och det med bra utdelning på mycketkort tid (och jag har fortfarande en del att lära).

  Det är trist att du blir påhoppad men den svenska avundsjukan finns tyvärr mer eller mindre djupt rotad hos vissa individer. De som inte klarar av att se att det går bra för andra. De som inte kan vara glda för andras framgång, lycka eller vad det nu kan vara. Jag har tyvärr själv råkat ut för sådana människor.

  Mitt tips är att ignorera dessa avundsjuka individer så gott du kan.
  Däremot förstår jag inte alls Avanza. Jag mailade dem också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Bruka de aggressiva för att få ut ditt budskap snabbare. Gratis marknadsföring. De som är värda att associera sig med brukar vara de som gör sin egen research. Dessa ”negativa” får många andra ”negativa” och okritiska i sitt nät som stödjer denne, men dessa personer attraherar även nya ”positiva” och objektivt sinnade personer till bloggen. Om jag vore Jan hade jag jublat just nu eftersom gratis marknadsföring är få förunnat. Att vara kontroversiell är nästan ett nödvändigt mantra i allt brus idag. Man måste vara extrem på något sätt. Att någon annan tar på sig extrem stämpeln gör att Jan kan behålla sin mindre extrema stämpel. Jan behöver i detta fall inte gå över till den ”mörka sidan” för att nu få ännu mer exponering för sin blogg.

   Sedan hade jag, om jag vore Jan, totalt struntat i att Avanza ”dissade” mig. Jan sitter redan med en blogg som har en gigantisk exponering. Vad kan Avanza egentligen erbjuda Jan på den punkten? Inget. Prestige? Att ha en sådan stor blogg exponering som Jan redan har är en gigantisk prestige bara i sig självt. Det är nog få som förstår hur svårt det är att nå Jan:s nuvarande exponering.

   Så jag ser inte alls varför vi ska gråta i mjölken här. Lotsa nu in alla de nya ”positiva och objektiva” och behåll de.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 62. Vit pil

  Hej Jan,
  Sjukt tråkigt att läsa detta. Jag är tyvärr inte förvånad. Jag brukade blogga mycket för några år sedan, då om politik och feminism. Antalet trakasserier och förtal steg ständigt och jag blev trött på det och kopplade in polisen, som i sin tur inte gjorde ett dyft. Jag har alltid varit noga med att inte gå på folk med förtal eller personangrepp, utan skött min blogg på ett bra sätt. Precis som du. Men ändå är det alltid folk som ska förstöra och begå brott genom att förtala och hota på nätet. Jag läser din blogg regelbundet även om jag bara fattar hälften, så skriver du bra och det är kul att läsa allt du gör :) Hoppas det ordnar sig för dig! Stor kram!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 63. Vit pil

  Vad trist att läsa detta.
  Din blogg har inspirera mig till att spara.
  Du förklarar på ett pedagogisk lätt sätt hur man gör och tänker om man ska försöks att bygga upp en penningmaskin.
  Försök att fortsätta med det och försök att strunta att andra ör kanske avundsjuka på att din blogg är välbesökt.
  Jag fann denna blogg under sommaren och läst mycket om allt och om hur jag ska fundera på vilka fonder jag ska välja. Du är inspirera mig på att försöka att bli rik på lång sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan S
 64. Vit pil

  Hellre en reaktion än ingen reaktion alls, anser jag. Det värsta är väl när ingen hyser en uppmärksamhet när man försöker upplysa och lära ut. Total tysthet borde vara den värsta formen av kritik, speciellt för en bloggare.

  Ilska i sig tenderar att gå över till acceptans över tid. Det är ingen fara med det. Dessutom kanske du bör se ilska som något positivt då det ökar entropin i ämnena du diskuterar, det vill säga spridningen ökar och diskussionerna kommer igång på allvar. Det ger bränsle åt hybrider.

  Avanzas beslut, sedan, var absolut överilad. De skrev att de inte visste om kritiken mot dig var sann eller ej. Varför höll de dig då inte om ryggen till dess att det fanns konkreta bevis för att kritiken som du har fått emot dig var sanna? Hade jag varit dig hade jag inte försökt övertyga Avanza om någonting. Låt de komma till dig istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 65. Vit pil

  Hej ! Vill oxå tacka för en riktgt bra blogg, finner alltid något intressant och aha läsning. Kan bara tala för mig, men min ekonomi o upplägg har du hjälpt till med. Tack ! / Charles

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Charles
 66. Vit pil

  Hej Jan

  Väldigt tråkigt att höra att du får så många negativa kommentarer, själv så har jag följt din blogg i flera år och tycker att det är roligt och lärorikt att läsa den. Verkar som ”trollen” inte har lärt sig den första regeln när det kommer till investering ”Gör jobbet själv”, dvs läs och lyssna på råd ifrån andra men gör också din egen analys. Jag hoppas verkligen att du hänger i och fortsätter att bloggar, vi har tyvärr förlorat en underbar blogg detta år hoppas verkligen att vi slipper förlora en till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 67. Vit pil

  Hej Jan! Nu har jag skrivit ett mail till Daniel. Tack för din fantastiska blogg! Jag har fått mycket tips och råd från dej. Jag har fått två av mina söner att starta ett sparande/pengamaskin. Jag hoppas att du fortsätter med din blogg och allt det arbete du lägger ner. Tack, tack! Du gör ett mycket bra arbete och det är fler som gillar din blogg än som inte gillar den :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helene Dyrelöv
 68. Vit pil

  Tråkigt att folk reagerar så här. Jag kommer i alla fall att fortsätta följa din blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 69. Vit pil

  Tråkigt med såna destruktiva människor… Din blogg är mycket inspirerande och innehåller väldigt mycket nyttig information. Sen är det upp till var och en, under eget ansvar, att göra sina investeringar/besparingar där de tycker är bäst.
  Fortsätt så! Tack för en superbra blogg!
  /Eddie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eduardo
 70. Vit pil

  Hej
  Tycker det du skriver är inspirerande. Mig har det det iaf gjort att jag börjat spara ännu mer, vilket är superkul att göra nu.
  Finns inte så många bloggar som är så bra skrivna och lättfattade för en ”vanlig” arbetare som mig själv t ex…
  Alltid har man fått höra att det inte går att bli rik, eller ekonomiskt oberoende på vanligt arbete. Nä, man måste vara företagare eller ha ett superavlönat arbete.
  Läser man din blogg t ex, så ser man ju hur det med lite tålamod och förnuft går att bli ekonomiskt stark….
  Så fortsätt med det du gör, och bortse från alla negativa kommentarer och dumma inlägg.. Jag blir oxå förvånad över Avanzas agerande, och tycker dom handlar lite förhastat, Fega? Ja, det tycker jag. Får nästan lust att flytta över allt sparande till Nordnet istället.

  Ser fram emot dina blogginlägg!!!
  Kör på!!!

  Mvh Richard
  Hökarängen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Wester
 71. Vit pil

  Hej Jan,
  Blir otroligt ledsen och arg av att läsa detta inlägg. Har själv fått otroligt mycket inspiration av din blogg och hoppas att denna situationen kommer att lösa sig. Tack för att du ingående och väldigt generöst delar med dig av mycket kompetenta tips till oss läsare. Skickar självklart ett mail till Avanza för att hjälpa dig och bloggen.
  Säger som jag brukar säga till barnen att det är bara bittra, avundsjuka och små människor som måste ta ut sin ilska på andra människor på nätet!
  Håll uppe ångan för vi föräldrar behöver din blogg!!
  Mvh
  3 barnsmamman

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
 72. Vit pil

  Vill bara skicka en uppmuntran att fortsätta kämpa på. Du skriver välformulerat, positivt och generöst.
  G

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Greger

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.