Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

839 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan.
  Hittade din blogg av en slump när jag sökte (Googlade) på kassaflöde. Vi har ett par mindre hyreshus. Din blogg är mycket bra och lättläst. Mycket bra artiklar och inlägg. Man blir inspirerad att verkligen sätt sig in i och öka sparandet.

  MVH Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Lindquist
  1. Vit pil

   Vad roligt att du tycker det! Tack! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!

  Har en fråga angående PPM. Sitter nu på Swedbank robur transfer 70 till 100%. Med tanke på att man (om man vill) ska ändra sina fonder innan 11/12 så undrar jag bara om detta är en bra placering? Är inte jätteaktiv när det gäller pensionen men ska jag dela upp det lite och isf hur? Kanske en annan blandfond till 100%?

  Du verkar ha bra koll på läget

  Tacksam för svar

  Med vänlig hälsning Rikard

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Nej, det tror jag inte stämmer – har själv i alla fall inte hört något om det. Vet inte varför det skulle vara så med den 11/12.

   Det är vanskligt att ge tips, eftersom det beror på bland annat hur gammal man är etc. Däremot har ju ”icke-valet” varit ganska bra: http://secure.pensionsmyndigheten.se/MerOmSAFA.html

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej.

  Jag hittade till din blogg på något sätt och har bokmärkt den så jag hittar dit igen.

  Det finns mkt intressant där att läsa, så det blir till att studera och fundera.
  Nu är jag en person som ”trillar” över möjligheter mest hela tiden att tjäna pengar jag har väl öronen öppna och är mottaglig för information.

  Under veckan så blev jag kontaktad av en Facebook bekant som undrade om jag ville kolla på ett prospekt med bra ränta.
  Och ett annat med guld.

  Klart jag vill det sa jag så jag fick en länk till detta och har läst idag om det första företaget.
  Du kanske redan har fått samma prospekt om att låna ut pengar?
  Det verkar vara bra, är det något du vill ta del av och kanske tala om för mig vad du har för tankar om upplägget?

  Jag tjänar inget på att dela med mig infon och jag tjänar inte på att undanhålla det heller.

  En annan sak som du skriver om är livförsäkringar, och det har jag bara haft olycksfall tidigare men även tagit en ny med belopp två miljoner.
  Vi hade en livförsäkring för olycksfall tidigare på 900tkr, som vi kommer att ha kvar då det är en ganska låg månadskostnad på den för två personer.

  Så på den punkten känns det ganska bra om något skulle hända. Jag ska även ta en titt på ÄNKE- OCH PUPILLKASSAN du skrev om.

  Hälsningar Peter Andersson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Andersson
  1. Vit pil

   Hej Peter, tack för din kommentar! Jag vet inte riktigt vad det är för ett förslag, men du får gärna mejla mig. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan.
  Vill börja med att tacka för en väldigt trevlig blogg om ekonomi! Tänk att det går att göra så kul :) Önskar att jag fått bankernas hjälp att förstå detta för länge sedan! Nåväl, ingen ide att gråta över spilld mjölk och misstag men lite surt är det..Är nu 50 år och ser att jag kunnat vara närmare ekonomiskt oberoende för länge sedan om jag tänkt till!
  Men, till min fråga. Ser att du mest diskuterar fonder i det långsiktiga sparandet. Är det medvetet då du anser aktier som överkurs eller hur tänker du kring det? Anledningen att jag frågar är att jag äger en del aktier, de flesta efter ett arv. Står på en vanlig aktiedepå. Funderar på att sälja dessa och istället starta om på en ISK för att underlätta hanteringen/skatt ev istället enbart rikta sparandet till fonder. Några kloka tankar kring detta? Har en vinst i dagsläget på ca 100000 som i så fall skall skattas. Bättre skatta på avkastningen vart år eller hur bör jag tänka??
  Mvh / Ingrid

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingrid Sjögren
  1. Vit pil

   Hej Ingrid,

   Tack för din kommentar. Anledningen till att jag inte diskuterar direktinvesteringar i aktier (att man köper/säljer själv) är för att jag inte tror på det är en framgångsrik strategi för någon annan än proffs (och tveksamt om det ens är det för dem). Det betyder inte att jag är negativ till aktier – när jag pratar om indexfonder så är ju den underliggande tillgången nästan alltid aktier. Det är bara att jag går på statistik och genomsnitt än att försöka hitta framtidens vinnare som är just statistikt sett omöjligt påstår jag (och några Nobelpristagare med mig) :-)

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  God morgon!

  Jag hittade din sida och började klicka på länkarna. Ganska snabbt märkte jag att du har med en
  länk till en sida som inte finns kvar, http://www.pengakoll.nu/.

  Jag kan tipsa om en annan sida istället, GlobAround Container, http://www.globaround.com/Container.aspx, som listar en mängd saker som bortskänkes av folk helt gratis. Den visar också saker som ges bort från andra sajter så allt finns samlat på ett ställe.

  /Ann

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann Pellkvist
  1. Vit pil

   Hej Ann! Tack för ditt tips och din feedback. Jag ska se om jag hittar den felaktiga länken och ska försöka ta bort den.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  läste att du har lite pengar hos trustbuddy….. själv har jag tagit ut allt mitt därifrån då jag tycker företaget sköts under all kritik och har på ca 1,5 år ej lyckats åtgärda alla punkter som finansinspektionen anmärkt på och dessutom tydligen sysslat med olagligheter i både danmark och norge… och att ränte intäckterna sjönk katastrofalt…

  ett litet företag som jag tror på är savelend. nystartat, men verkar göra det mesta rätt ännu….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  hans winberg
  1. Vit pil

   Hej Hans,

   Tack för din kommentar. Se gärna kommentatorstråden i inlägget:
   https://rikatillsammans.se/erbjudande-fran-trustbuddy-10-pa-insattningen-12-per-ar/

   Jag tror det gäller skilja på vad anmärkningarna ligger på och ej. Som jag ser det så godkänner de inte villkoren för att få bedriva bank (ganska tuffa krav) när det gäller den ordinarie verksamheten så ser jag inte några problem.

   Vad tänker du på specifikt? Själv ser jag det som en någorlunda liten trygghet att de är noterade vilket inte savelend verkar vara.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej!
  Tack för din informtiva sida! Jag är helt novis på området och tycker din nybörjarsida är suverän. Jag tänker mig att jag ska ordna ett sparande till mig och mina söner enligt dina tips. Och förhoppningsvis lär mig något på vägen också.
  Ville bara kolla med dig att den sidan var en av de som du uppdaterade i august, så jag inte går på tips som du kanske inte skulle ge idag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gunilla
  1. Vit pil

   Hej Gunilla, det är svårt att veta vilken sida som du referar till, ett tips är att kolla på min portfölj på Shareville, den är alltid uppdaterad. Se mer https://www.shareville.se/#/profile/4435

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej Jan.

  Jäg är dansk, och är levar i danmark, min fråga: kan jäg bruke är tips til pengamaskin? är det muligt at bli kund i t.ex Avanza dersom jäg inte är sveensk och inga svansk cpr?

  VH

  Claus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Claus Lynge
  1. Vit pil

   Ja, det borde fungera. Jag vet t.ex. att Nordnet finns i Danmark så det borde vara ungefär samma. Annars gissar jag att du också har tillgång till många av Vanguard-indexfonderna via någon internetmäklare hos er.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej Jan!
  Får först berömma dig för en intressant sida som beskriver många olika delar i ekonomi lättförståeligt.
  Har precis öppnat ISK på avanza och följt ditt råd för sparande enl ditt inlägg: ”en bra portfölj för nybörjaren”
  Det jag undrar nu är om du har något bra tips eller förslag på vart man kan placera sitt målsparande?
  Mvh
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Fehrm
  1. Vit pil

   Hej Martin,

   Tack för din kommentar. Var man ska placera sitt målsparande beror ju på vilket mål det är, hur lång tidshorisonten är och en del andra faktorer (tillgänglighet etc). Jag skulle kollat kontona på compricer.se och sedan även Akelius Spar (http://www.akeliusspar.se).

   Hälsningar,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har nyligen börjat följa dig och är väldigt inspirerad av dig. Jag har en fråga.

  Du pratar ofta om att vi befinner oss i en ekonomisk bubbla. Dock har jag inte kunnat läsa mig till hur du tänker agera när bubblan spricker. Låter du investeringarna stå kvar och väntar på uppgången eller gör du omplaceringar och säkrar vinsterna?

  Jag har börjat investera och jag är inte beroende av att plocka ut pengarna ska jag då bara vänta på uppgången efter en börskrasch?

  Tacksam för tips.

  Än en gång tack för en fantastisk blogg.

  Mvh
  Per-Åge

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Per-Åge
  1. Vit pil

   Hej Per-Åga,

   Tack för din kommentar!

   Tar till mig det som en bra idé till artikel. Återkommer.

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej!

  Tack för en inspirerande blogg! Jag tänker och tycker på många sätt precis som du, vilket har resulterat i min första bok som heter ”Framgångsbibeln – tid, energi, karriär, pengar”. Kika gärna på http://www.framgangsbibeln.se för mer info. Med hopp om inspirerande läsning!

  /Joel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel Öhrn
 12. Vit pil

  Varför finns det inget RSS flöde att hämta härifrån ?
  Måste man använda Mail-utskick ? känns lite gammalt..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gabriel
 13. Vit pil

  Hej Jan,

  Kom in pa din blogg och det du skriver gör mig förvanad…
  Att man gar ut och skriver ”Jag är miljonär” är för mig verkligen tabu. Vill man verkligen att folk ska veta det? Jag själv gjorde under bara förra aret en vinst pa XXMsek (100% aktier), detta är väl ända information man haller inom familjen. En av orsakerna att vi flyttade utomlands för manga ar sedan var den svenska avundsjukan, förstar inte att du väljer att utsätta dig och din familj för detta som sa manga andra väljer att undvika. Önskar dig all lycka

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JL
  1. Vit pil

   Hej JL,

   Tack för din kommentar och dina lyckönskningar!

   Det är verkligen något som jag har tänkt mycket på, vänt och vridit på. Jag började ju skriva den här bloggen anonymt i början men bestämde mig till slut för att inte smyga med det – särskilt inte med tanken på det jobbet som jag har som föreläsare i just de här frågorna. Det är ur integritet att säga till andra om att ”prata mer om ekonomi” och sedan själv inte göra det.

   Hittills så har jag stött på avundsjukan ett par gånger, men eftersom jag faktiskt delar med mig och jobbar och brinner för att hjälpa andra att göra samma sak, så har fördelarna övervägt nackdelarna. Jag hoppas att det kommer att vara så även i framtiden. *hoppas*

   Sedan är det ju en träning i förhållningssätt också, min enda farhåga skulle vara att det skulle utsätta familjen för fara men den risken har jag hittills bedömt som liten.

   Hälsningar,
   //jan

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Better Globe?

  Finns det nåt värre än välgörenhet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo Grahn
  1. Vit pil

   Hej Bo,

   Är tyvärr inte riktigt med på vad du menar? Sorry.

   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Trevligt att hitta din blogg får man sprida dina fantastiska bilder?
  Lotta i Källa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lotta,karlsson
  1. Vit pil

   Vilka bilder på tänker du på då?
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Jättekul att se någon annan som gillar att spara långsiktigt!
  Jag undrar hur du ser på att ha en viss del av sitt sparande i fysiskt guld och silver, i värdebevarande syfte?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tore
  1. Vit pil

   Jag har skrivit ganska mycket om det – senast idag. Eller kolla på etiketterna: silver och guld.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hejsan Jan,

  Tack för en inspirerande och härlig blogg.

  Jag skulle vilja ställa ett par frågor till dig.
  Har du en mailadress?

  Tack på förhand

  // JOhn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John Hedström
 18. Vit pil

  Hej Jan
  Jag har varit i kontakt med dig förut gällande ett möte och någon form av samarbete. Som sagt vi på mitt bolag är på frammarsch och har börjat jobba med connect sverige för att ta oss vidare i våran utveckling. Vi har nu skapat en produkt för småsparare som liknar fondhandel men med valutahandel. Det bygger på mirror trading. Så att småspararen får ta del av proffesionella traderares system och appliceras detta på sitt konto. Låg kapitalinstants. Detta är nya tidens sätt att trada. Vill du veta mer hör av dig. Mvh Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Holpers
 19. Vit pil

  Tack för kommentaren Charlotte – ska kolla med Google som tillhandahåller annonserna.

  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Hej!
  Hittade din inspirerande sajt idag. Jag sökte spartips och fann mycket bra info. Jag anmälde mig direkt till nyhetsbrevet.
  Jag vill dock upplysa dig om att du har en ”scam-annons” på din sida.
  Vill du bli rik på 15 min lätt lockande. Så jag klickade mig dit: http://www.123cashforyou.com/svenska/index.html
  När länken kommer från din sida, så tror man att det är något bra. Det är det dock inte: http://thescammersmanifesto.blogspot.com/2009/04/underdog-wealth-system.html
  Hoppas att du får bort annonsen.

  Mvh,
  Charlotte

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Charlotte