Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg 2007 längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag tyckte (och tycker fortfarande) att det är konstigt att det ska vara mer okej att prata om sex än om pengar. En annan märkligt sak vi lär oss tidigt hur man drar ner på utgifter och sparar pengar men inte hur man investerar eller tjänar pengar. Att tjäna och investera pengar är ju betydligt roligare än att dricka en kopp kaffe mindre om dagen och det öppnar för mer möjligheter att göra roliga saker tycker jag.

Jan Bolmeson är ju ingen snålbloggare

Anonym kommentar på z2036.se, 8 februari 2017

Pengar och ekonomi är verkligen inte allt, men de löser en hel del problem. Jag tror (tyvärr) att vi står inför en hel utmaningar de kommande åren, allt från en ökad arbetslöshet på grund av t.ex. digitalisering, AI och outsourcing, minskade pensioner, dyrare bostäder samt försämringar i välfärden och mer därtill. Den här ekonomibloggen bygger på tesen att vi står bättre rustade med pengar än utan. Men det är på intet sätt en självklar sanning. Mitt förslag är att du redan nu tar ställning om du ställer dig bakom det påståendet eller inte.

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Ett av mina viktigaste mål med min ekonomiblogg är att du som följer mig, mina råd, artiklar och tips ska ha mer pengar och vara bättre rustad för framtiden än de vuxna som inte gör det. Om du läser mina artiklar och prenumererar på mitt  månatliga nyhetsbrev kan jag nästan lova att du kommer att bli rikare. Det behöver nämligen inte vara särskilt svårt. Även om det är en klyscha – 34 000+ prenumeranter på mitt nyhetsbrevet har inte fel. Anmäl dig nedan, det är gratis. :-) 

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Mitt track-record som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget. Samtidigt försöker jag vara ödmjuk inför att jag bara är 36 år gammal och där finns fortfarande mycket kvar att lära. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

Det andra som du kan förvänta dig att är att allt jag gör eller skriver om är evidensbaserat. Jag brukar skoja om att jag var grym aktieinvesterare 1997-2000 och 2004-2008. I slutet av dessa båda perioder förlorade jag mycket pengar. Det här är också min hemlighet.

Min hemlighet är att jag är 36 år gammal och har upplevt att bli av med alla pengarna inte en gång, utan två gånger. Jag har upplevt två finanskriser, något som jag tror att man måste göra för att ens börja kvalificera sig som något annat än nybörjare.

Ett bättre sätt att tjäna pengar på

Då började jag undersöka om det inte fanns bättre sätt att investera och spara sina pengar på. Det var i samband med det jag startade bloggen och började läsa många forskningsartiklar, böcker och andra ekonomibloggar och kom fram till att:

 • Att en passiv strategi har ett groteskt statistiskt övertag mot en aktiv strategi över längre tidsperioder
 • Den långsiktiga strategiska tillgångsallokeringen är central
 • Tiden är den viktigaste faktorn för avkastningen och riskminimeringen
 • Vikten av att hålla kostnaderna låga
 • Investera så brett som möjligt, eftersträva att äga hela marknader
 • Diversifiera och söka exponering mot faktorer med akademiskt stöd
 • Undvika nybörjarfel i beteende som t.ex. slagsida mot Sverige
 • Vikten av ombalansering i portföljen och månatligt sparande
 • Att kassaflödet är det viktigaste för långsiktigheten

Allt det här ligger till grunden för mina olika portföljer såsom RikaTillsammans-portföljen, Nybörjarportföljen och Globala Barn-portföljen. Det som är bland det häftigaste är att allt ovanstående är enkelt och framförallt så är det i princip ett engångsjobb.

Ovan kompletterar jag mycket med vanliga ”bread-and-butter”-tips om allt från att fokusera på det som gör störst skillnad för din privatekonomi som t.ex. lön till förhandlingar om räntan på ditt bolån eller att ta kontroll över sin vardagsekonomi, pension och barnsparande.

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika kompetenta som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.  

Professor Jeremy Siegel

Målet med min ekonomiblogg är att verkligen hjälpa dig att komma igång och ta det till nästa steg – oavsett var på resan du befinner dig vare sig du är nybörjare eller proffs.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

Vanligaste ämnena på RikaTillsammans

Ekonomibloggens artiklar tenderar kretsa runt följande ämnen. Alla nedanstående länkar går till samlingssidor som introducerar ämnet, de bästa och nyaste artiklarna.

Personlig info om mig Jan Bolmeson och mina bolag

Jag är född 1981 så i år fyller jag 36 och är gift med Caroline och har numer två döttrar. Till skillnad mot vad alla tror så har jag ingen ekonomexamen utan jag läste till civilingenjör på LTH i Lund och tog examen med inriktning mot teknisk fysik 2005. Jag är skåning och flyttade tillbaka till Malmö efter studierna i Lund även om jag är i Stockholm ett par gånger i månaden. I oktober 2007 startade jag min ekonomiblogg, så jag har gjort det här i mer än ett decennium.

Jag har aldrig arbetat som ingenjör utan jag har alltid drivit företag tillsammans med andra eller själv. I dagsläget investerar jag i flera små bolag som jag driver, konsultar i eller arbetar med utifrån ett styrelse- och ledningsperspektiv. Att arbeta i styrelsen och utveckla samt driva små bolag med en omsättning på upp till 50 miljoner kronor är något jag anser mig ha ganska mycket erfarenhet av. 

I min annonspolicy så kan du även läsa om de bolag som jag har intressen i, allt för att vara så transparent som möjligt.  

Om du vill veta mer så får du gärna fråga, jag har inte så många hemligheter.

Kom i kontakt med mig

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)

Bilaga. Annonsering och villkor för min ekonomiblogg

Nedan följer olika typer av villkor och annat relevant för dig som tycker sådant är viktigt:

Relaterade artiklar

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Missa inte uppdateringar av min ekonomiblogg

Du har väl inte glömt att anmäla dig till nyhetsbrevet? Där får du de bästa tipsen till din inkorg en gång i månaden. Naturligtvis är det kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentera

760 kommentarer finns till denna artikel:

  1. Vit pil

   Hej Tomas – har mejlat dig!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 1. Vit pil

  Hej

  Jag följer bloggen dagligen och skulle vilja se ett inlägg där du tittar mer ingående på olika obligationer. Du skriver ofta att du inte så insatt i den biten men det hade vart bra att utöka obligationsdelen utöver svenska obligationer som SPP Obligation, Catella Avkastning och Spiltan Räntefond. De amerikanska ETF:erna som du förespråkar är ju lite dumma att månadsspara i.

  Jag har hittat FIM Euro som innehåller europeiska långa obligationer men jag har haft svårt att hitta andra bra alternativ. Templeton Glbl Total Return A Acc $ och Danske Invest Global Corp Bonds A Acc är det närmsta jag kommit även om avgifterna är för höga, speciellt på Tempelton. Jag vet att du inte gillar företagsobligationer, men jag ser det som en riskspridning inom obligationsmarknaden. :)

  En annan sak som slog mig när jag försökte räkna på viktad stdavvikelse, avkastning och sharpekvot för min nybörjarportfölj är följande. Varför placerar man inte aktiedelen fullt i en globalfond likt DNB global Indeks? Sharpekvoten är överlägsen Superfond Sverige, SPP USA och övriga indexfonder du ger exempel på plus att risksprindingen redan är stor geografiskt sett. Global indeks har 1595 innehav och de 8 indexfonder du brukar prata om har 1403 innehav men till betydligt lägre sharpekvot (ca 1,72 jmf med 3,03 för global indeks). Det blir förvisso en större geografisk spridning globalt då norden och asien får större plats men är det skäl nog att minska sharpekvoten så pass mycket?

  70% DNG global + 30% Spiltan/SPP Obl:
  Snittavkastning 3 år = 15,4 %, stdavvikelse 3 år = 4,5 %, sharpekvot = 2,97

  70% DNG global +6 indexfonder (exkl Finland/Investmentboalg) + 30% Spiltan/SPP Obl:
  Snittavkastning 3 år = 15,2 %, stdavvikelse 3 år = 7,2 %, sharpekvot = 1,82

  Jag har vikta avkastning och stdavk i förhållande till porföljen och sen räknat ut sharpekvoten med en snitt riskfri ränta för portföljen. Jag hoppas du hänger med i mitt resonemang. :)

  / Nicholas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicholas
  1. Vit pil

   De 8 jag syftar på är:
   Nordnet Superfonden Finland
   Nordnet Superfonden Danmark
   Nordnet Superfonden Sverige
   Nordnet Superfonden Norge
   SPP Aktiefond USA
   Spiltan Aktiefond Investmentbolag
   Swedbank Robur Indexfond Asien
   Swedbank Robur Indexfond Europa

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicholas
  2. Vit pil

   Mycket, mycket bra tankar… Jag håller med dig i dina resonemang.

   Jag får ta och återkomma. Den primära anledningen till att jag har flera istället för bara DNB Global Indeks är att försöka minska ”företags”/”fond”-risken. Det vill säga att fondbolaget plötsligt gör någon dumhet.

   När det gäller långa obligationsfonder så håller jag helt med dig. Återkommer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   ska bli roligt att se vad du kommer fram till. :) Jag har skapat en portfölj på shareville om du vill ha en jämförelse till din egen portfölj. Jag heter AFC Holding.

   / Nicholas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nicholas
   1. Vit pil

    Ah! Kul!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej Jan!

  Först och främst vill jag tacka dig för en fantastisk blogg som fått mig att intressera mig och investera mina pengar istället för att ha dem liggandes på kontot. Detta gör du på ett mycket pedagogiskt sätt och enkelt för gemene man att förstå!

  Det finns dock en sak som jag inte riktigt fått kläm på, nämligen valutarisk. Jag vet att du har berört ämnen ytligt men jag förstår det inte fullt ut. Om vi tar DNB global indeks som exempel, om det blir billigare för oss att köpa den norska kronan, alltså att den svenska stärks i jämförelse. Påverkar det den dagliga NAV-kursen som fonden sätter, eller hur fungerar detta?

  Kanske är det bara jag som är trög men, hoppas du förstår vad jag menar och kan hjälpa mig reda ut denna, antingen svara själv eller om det finns någon bra läsning du kan hänvisa till.

  Bästa hälsning, David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Hej. Det är ganska klurigt. Men i korthet – om vi tar en fond (t.ex. Vanguard) som handlas i US-dollar och den svenska kronan försvagas mot dollarn så betyder det att vi tjänar pengar. Eftersom dollarn blir starkare betyder det att vi får fler kronor för samma dollar. Det är precis samma princip om du äger dollar så vill du att dollarn går upp eftersom du får fler kronor för det. På samma sätt gäller det motsatta att om dollarn försvagas (kronan stärks) så blir det jobbigt eftersom vi får mindre av fondens värde när den är översatt till svenska kronor. Så man kan inte enbart titta på NAV-kursen, utan på NAV-kursen översatt till sin lokala valuta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej
  Har varit med ett tag och försökt hänga med och fattat galoppen med fonder och aktier
  Börjat läsa privata affärer och läst din blogg…
  Då jag snart får tillskott i kassan 2 miljoner som kan förvaltas på lång tid 5-10år och 2,5 på kort tid 2 år
  I början var jag fokuserad på att ska ta in all information så jag skulle sköta det själv med tips och bilda sig en egen uppfattning tänkte även kolla hur rådgivare/försäljare skulle placera mina pengar.
  Nu har jag varit till det lokala bankkontoret finns 4 st som jobbar med placeringar där
  Och så har jag varit till Stockholm och pratat med en placerare som är ledande i sverige
  Nu har det stökat till i huvudet på mig att jag det jag tycker var spännande och intressant har målats upp som att det är svårt och du ska ta hjälp.
  Så klart att dom vill förvalta mina pengar.
  Och som del 2 så vill ju dom i Stockholm ha mer i förvaltningsavgift men är vassare i avkastningen än den lokala banken..
  Så hur gör jag för att få tillbaka glädjen och självförtrendet att klara av det själv?

  Tack för en bra blogg
  M.v.h Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 4. Vit pil

  Har du några tankar om när man skall bita I det sura äpplet och skatta sig ur gamma dyra aktie och räntefonder. Och köpa indexfonder på ett ISK konto.
  Sitter med några gamla Swedbank fonder som jag haft ganska länge med värdetillväxt.
  Tex Allemansfonds komplett och Räntefond flexibel (som sågas i dagens SVD 0% tillväxt under året men 0.6% avgift).
  Vet inte riktigt hur jag skal tänka, Låta de vara kvar och låta ”skatte pengarna” arbeta för mig. Eller sälja och få bättre placering men med mindre kapital.
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Svårt att säga – det handlar ju om att räkna på vad skatten blir och sedan jämföra vad det kostar per år. I flera fall är det mer förmånligt att göra som du säger att bita i det sura äpplet. Men som sagt – räkna på det. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag skulle gärna se ett inlägg om investering i olja. Som du säkert vet så har oljepriset sjunkit kraftigt sen senaste tiden.
  Tror du det är klokt att investera nu? Vore kul och läsa hur dina tankar går.

  Länk till ett inlägg om just detta:
  http://blogg.avanza.se/avanza/ska-oljan-upp-eller-ner-har-ar-4-satt-att-investera-i-oljepriset/?utm_source=smt&utm_medium=socialamedier&utm_campaign=oljan

  Tack för en läsvärd hemsida, keep it up!

  Med vänliga hälsningar
  Victor

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 6. Vit pil

  Hej Jan,
  Hittade din blogg eftersom jag nu på allvar skall försöka förvärva en fastighet för att hyra ut och behöver då lösa finansieringen. Har en längre tid titta på både mark utan byggnad och fastigheter med befintlig byggnad.

  Eftersom objekten kommer ut och det gå ganska snabbt behöver jag snabbt kunna räkna på objektet samt även ha ett bra underlag i förhandlingear med banker/långivare/investerare.
  Kan du ge mig tipps om var jag kan hitta färdiga ex Excel med all den matnyttiga informationen som du bla tippsar om i bloggen och artikeln ”Viktigt att veta kring små hyreshus och fastigheter” mfl?

  Mvh
  Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Larsson
 7. Vit pil

  Hej!
  Jag har aldrig lärt mig något om att investera pengar för att få dem att jobba. Trots att jag haft lågbetalda jobb och aldrig fått några pengar till skänks har jag nu 200000. Jag är 58 år och drömmer givetvis om att bli ekonomiskt oberoende när jag går i pension om ca 10 år. Jag har läst dina texter och försöker förstå dina råd. Men givetvis är jag rädd att förlora det lilla jag har. Hur tycker du att jag borde agera? Vilka råd skulle du ge just mig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
 8. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en jätteintressant blogg, mycket rolig läsning eftersom du verkligen gjort ekonomi till något roligt att fundera på.

  En fråga: Jag läste en artikel från SVD där ”gratisfonder” tas upp. Vad är din kommentar till att indexfonderna flaggas som högrisksparande?

  Länk: http://www.svd.se/naringsliv/pengar/sparande/har-ar-13-helt-gratis-fonder_4026493.svd#xtor=AD-500-%5Bsvd%5D-%5Btf_huvudspalt_1501%5D-%5Bintegration%5D-%5Baftonbladet%5D-%5Bettan%5D-%5B29%5D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer
 9. Vit pil

  Hejsan.

  Jag söker din artikel om MLM den sista som du har skrivit, hittar den i telefonen men trodde jag kunde söka den här på din sida, har börjat jobba med det och som du säkert vet så är ju vi ( inte jag) svenskar lite tröga när det gäller det.
  Jobbar med ett företag som ligger som nr 1 på bästa MLM-företag. Lista på 10 företag och det är ju inte dåligt kan man tycka, så jag skulle så gärna vilja ha det där artikeln som du har skrivit så jag kan skicka den till några.
  Är det möjligt att få fram den.
  Blir mycket tacksam för svar. Och vilken otroligt bra sida du har den ska jag spara.

  mvh Yvonne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  yvonne hellström
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Stort tack för en intressant blogg. Har tänkt att följa din RikaTillsammans-portfölj åt min sambo samt åt mina investeringar som är på lång sikt samtidigt som jag har en ”gamle”-portfölj där jag fortsätter med aktier som har gått bra de åren jag hållt på med dem (mellan 14 och 24 års ålder hittills).

  Kruxet är att jag föredrar Avanza och inte Nordnet och undrar om det finns en möjlighet att du vill hjälpa till med vilka du hade valt på Avanza där du har fonder (aktier) som tex:

  Nordnet Superfonden Danmark
  Nordnet Superfonden Sverige
  Nordnet Superfondet Norge
  Nordnet Superrahasto Suomi

  Vilka inte verkar finnas på Avanza. Har du lust att sträcka ut en hand här?

  Sen finns det fler jag ej hittar:

  SPDR Gold Trust på Nordnet är samma som SPDR Gold Shares ETF (0.40% avgift) på Avanza antar jag?
  iShares Silver Trust på Nordnet är samma som iShares Silver ETF (0.50% avgift) på Avanza?
  RBS Rogers Enhanced Commodity ETN <- Den hittar jag inte alls.

  Vilj kunna följa din strategi fullt ut, annars känns det inte så meningsfullt enligt mig. Är det nödvändigt att jag öppnar på Nordnet istället för Avanza? Är tämligen intresserad av Avanzas "superbolån" när kapitalet för det finns. Jag har, även om du troligen inte ser det så, investerat i en BR och vill gärna hålla nere räntekostnaderna på den medan värdet förhoppnignsvis ökar.

  Sen undrar jag vad det är för fasträntekonto du har?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav Olsson
  1. Vit pil

   Jag har själv både Avanza och Nordnet så jag förstår din problematik.

   • Hos Avanza likställer jag ”Nordnet Superfonden X” med Avanza Zero.
   • SPDR Gold Trust – Ja, det är samma. Sök ”GLD”
   • iShares Silver Trust – Ja, det är samma. Sök ”SLV”
   • RBS Rogers Enhanced Commodity ETN – kan hittas som ”OEV RICI RBS

   Nej, det ska inte behövas att öppnas något på Nordnet. Kör som sagt t.ex. Frejas portfölj hos Avanza som är en variant av RikaTillsammans-portföljen.

   Angående fasträntekontona så har jag lite olika. Hos Avanza är det Nordax+ Sparkonto samt sedan har jag Akelius Spar också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg
  Har lite funderingar om pengamaskinen
  Är tanken att den ska jobba ostört att avkastningen går tillbaka in i maskinen?
  Eller att man har ett visst uttag på tex 50% per år och dom andra går tillbaka.
  Ska man vänta med uttag innan maskinen har nått en viss storlek?

  Mvh Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, initialt. Sedan kommer ju ett tillfälle där man vill plocka ut avkastningen för att förgylla livet. Poängen är ju inte att var rikast på kyrkogården tänker jag. : )

   Dock får man ju tänka att ju mer jag plockar ut (tidigt) desto längre tid kommer det att ta tills pengamaskinen kommer upp i full fart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Tjabba Jan Blomeson!

  Gav din blogg lite tid, hatar bloggar annars.
  (Vad jag nu tyckte och vill att du ska tänka pa, En liten ”kick i baken till dig att fortsätta”)
  Tycker att du är stark, tycker att du ska fortsätta, önskar dig all lycka med din familj osv, lärt mig oerhört mycket pa kort tid, konkret betydelsefull fakta till skillnad mot universitet då jag personligen anser att det är mycket tunnel seende i dagens utbildning.

  F*ck dem alla och kör ditt, det äkta är det mest långvarigt enligt mig/
  föredetta universitets student,,,, vänta lite, vi går tillbaka lite i tiden….

  föredetta med rötter från den undre världen till kommande års evolutionist/revolutionist.

  Peace ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonymsjalvklart
  1. Vit pil

   Tack för de värmande orden! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej!

  Tack för en bra sida och bra ideér. Även om man har ett hum om det mesta så är det mycket bra
  att ha det samlat samt lättare att komma igång med dina tips. Ett tips som jag dock vill fråga dig om
  är fonderna du rekommenderar. Jag har satt upp ett månadsspar ungefär på det sätt som du beskriver.
  Men den här räntefonden från spiltan, är den verkligen något att hänga i julgranen när det ser ut
  som det gör med räntar? Den kanske inte backar, men kan den gå upp? ;)

  Tack på förhand

  Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Sannolikt inte på kort sikt. Grejen är att på 10 års sikt så är den bra att äga. Om man börjar spekula då hamnar man i en annan typ av strategi och då börjar plötsligt ett annat spel som handlar om att förutsäga framtiden. Där tror jag tyvärr inte att vi lyckas. Så istället för att spekulera i ett område så försöker jag underkasta mig strukturen och följa strategin slaviskt även om det går mig emot på kort sikt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Bra blogg!
  Är det skillnad på en indexfond och en dold indexfond? Är de indexfonder du rekommenderar ”dolda” indexfonder eller ej?

  Mvh
  Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  oskar
  1. Vit pil

   Nej, de är tydliga indexfonder. De ska följa index och kosta max 0.4 %. Se mer i mina artiklar med etiketten indexfonder. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej
  Har följt din blogg ett tag gillar den skarpt alla tips tar jag till mig…
  Nu till kommande läge nu i januari kommer jag få en stor summa pengar 7,6 miljoner
  Den är en markaffär som staten ska göra naturreservat av.
  När jag får pengarna löser jag röliga lån på 1,7 miljoner
  och om 2 år lösa ett lån på 600000
  Effter det så är jag inte några lån.
  Skatten på hela summan blir 27% och ska betalas in feburari 2017
  Så ca 3 milijoner ska ut 2017
  Hur är det bästa avkastningen på 2 års sikt?

  Sedan efter det har jag ca 2,9 miljoner som jag ska placera.
  Målet med avkastningen är att 50% går tillbaka in placeringen 25% renovera och underhålla hus och ekonomibyggnader
  resterade 25% lägga på mig och mina barn.
  Då framtida skogsinkomster inte är möjliga då det är reservat nu.
  Vill jag att pengarna ska växa och ge avkastning.

  Har inte varit intreserad av aktier och inte så mycket i fonder men nu försöker jag söka så mycket jag kan för att bilda mig egen uppfattnig om hur jag ska förvalta den stora summan jag får..
  Det finns banker som vill ”hjälpa” mig men jag vill läsa på så man dels förstår vad ”dom” pratar om och att man ska bilda sig en egen uppfattning..

  Tack för en bra blogg
  M.v.h Robert

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
  1. Vit pil

   Hej Robert!

   Först och främst grattis. När det gäller råd så är det omöjligt, olämpligt och olagligt samtidigt för att ge råd. Det som jag skulle säga är att träffa flera rådgivare, bilda dig en egen uppfattning och sedan jämför med som t.ex. jag skriver. Då brukar man få ett bra mellanläge. Där är inte heller något fel i att sätta olika strategier mot varandra, t.ex. olika banker eller förslag som jag brukar blogga om.

   Sedan skulle jag även titta på sådant som gör ditt liv rikt. Det vill säga att kanske skog som du har haft nu har gett mervärden, och då skulle det kunna vara intressant framgent. Sedan om jag får prata i egen sak, så skulle jag rekommendera att besöka en av Balansekonomis föreläsningar om du har möjlighet eftersom där får du allt runt omkring (dock inga ekonomiska råd) och du lär dig fiska istället för att få (rådgivarnas) fisk. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej!
  Tackar för en intressant och inspirations givande blogg. Skulle vara kul med ett inlägg från dig med dina reflektioner ang LML bolag som Em Goldex och liknade. dess struktur är och så är ju klart suspekt men har vänner och bekanta som det går väldigt bra för som har jobbat med den företagsformen under en kortare tid. skulle va intressant och se en artikel om ämnet av dig.

  vänliga hälsingar Rasmus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus
 17. Vit pil

  Hej. Vet att du delar din portfölja på Sharville, finns detta på något annat ställe? Sitter på Avanza och vill inte öppna konto på Nordnet. Tack på förhand.
  Mvh Göran

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Göran
 18. Vit pil

  Hej,
  Tack för en fin och informativ blogg.
  Med tanke på din utbildning har du gåvan att förklara komplexa
  sammanhang för gemene man, ypperligt.
  Tänkte att kanske dina läsera kunde få glädje och nytta av att se den här
  video serien om pengar och guld. Jag fann den mycket givande!
  http://youtu.be/DyV0OfU3-FU

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Spira
 19. Vit pil

  För att öka din trovärdighet så undrar jag om du kan vara transparent med hur din blogg finansieras. Finns det sponsorer eller annat som vi som läsare bör känna till för att kunna värdera ditt beroende/oberoende?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Chris
  1. Vit pil

   Hej Chris,

   Aboslut – den finansierar framförallt av mig personligen (eller mer korrekt av mitt bolag Bolmeson Holding AB) och de få sponsorer som jag har finns listade på sidan Min policy om sponsring och affiliates (står även längst ner i stycket ”Vad kan du förvänta dig av RikaTillsammans?” på denna sidan.

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack så mycket för snabbt svar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Chris