Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

835 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej tack för er fantastiska blogg o podd. Jag har lärt mig så mycket, Så roligt att spara på ett långsiktigt hållbart sätt och förstå att jag kan själv.
  Tack ni gör skillnad/Sara i Jämtland

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
  1. Vit pil

   Tack Sara för din fina kommentar som gjorde oss glada!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!
  Tack för en mycket bra sida och podd! Det har hjälp mig i mitt sparande och att spinna vidare på ideér!

  Jag har läst din artikel om att investera privat eller via AB. Jag sitter lite i samma sits. Jag har ett AB idag som har vinstutdelning ifrån ett helägt dotterbolag där den huvudsakliga verksamheten bedrivs. Tanken är att jag ska investera kapitalet via moderbolaget i andra bolag.

  Nu till fråga om man har 1 000 000 kr att investera i smal kap bolag på börsen. Är det någon skillnad på att äga en akitedepå (pga rösträtt) på t.ex Nordnet eller att gå till företaget direkt t.ex Investor Relation? Att mitt moderbolag äger aktierna direkt utan något konto. För att vara mer tydlig är Investmentbolag Latour ett bra exempel som har en börsnoterad portfölj men med större belopp, hur gör dom när en investering ska ske i ett mindre börsnoterad bolag? Hur sker den transaktionen såna fall både för noterad och onoterat bolag?

  Må gott alla!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Jag gör allt sådant via en kapitalförsäkring i bolaget. Det upplever jag som enklast.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Är det bara för mig som det inte funkar att gå vidare till sida 2,3 osv på Frågor&svar-delen? Har varit så ett bra tag nu. Testat med både Chrome och IE. Samma sak med båda.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian
  1. Vit pil

   Kan du testa nu? Annars kommer jag försöka fixa det under helgen. Tack för feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej
  Tacksam för dina tankar om AP7 Räntefond. Och varför väljer du andra Räntefonder istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johansson
 5. Vit pil

  Hej Jan. Tack för en bra och intressant blogg. Rekommenderar den för dem flesta jag stöter på. Jag fick nyligen nys om ”Nordea investor”, vad tycker du om deras alternativ? Lågt courtage på 0,06%. Finns det några fallgropar eller bör man byta från Nordnet och Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Känner inte till det, är det inte bara en liknande depå-tjänst som Avanza och Nordnet har?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej,
  Jag skulle föreslå trygga obligationer, tex Apex-obligationer. Marknadens bästa placering i dags läget, med en avkastning på 6%/år kvartalsvisa utbetalningar, trots den mycket låga risken en trea (SRI).
  Mitt råd är att, i avvaktan på kurssättningar på aktiemarknaderna, låta kapitalet jobba tryggt och säkert i obligationer. Men denna strategi omvärderas när kommande lågkonjunktur bottnar om 4-5 år och aktiemarknaderna blir intressanta igen. Let the trend be youre friend…

  Mvh Anton Winsa
  Finansiell Rådgivare

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton Winsa
 7. Vit pil

  Hej

  Håller med om mycket men inte allt. Dina råd om innehav av räntefonder tycker jag är helt fel samt att inte investera i aktier. Jag har investerat i aktier och gjorde fina vinster mellan 2009 och 2015. Att köpa i dippen är drömmen. Idag är frågan hur mycket man bör investera i värdepapper. Jag ligger inne med mindre belopp i högriskaktier samt fonder men kommer öka på rejält om börsen faller. Tror 2018 blir ett tråkigt börsår och att ett fall kommer nästa år.
  Tack för en bra sida.

  Niklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  NiklasW
 8. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en bra sida och podd!
  Efter att ha lyssnat på din podd med de två aktiva fondförvaltarna Andreas och Henrik, så hakade jag upp mig på deras kommentar att avanza och nordnet tog den största delen av avgiften som man betalar för att äga deras fond.

  Hade varit intressant om man kunde ”ställa” bankerna till svars varför de tar en så hög avgift på fonder. Speciellt internetbankerna som ska vara ”snälla” mot oss småsparare. Skulle den frågan väckas så kanske den sänks? Vem vet:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Småspararen
  1. Vit pil

   Kanske, problemet är ju att det är bankernas levebröd. Jag har inte fått det bekräftat, men jag har från andra källor hört att Avanza och Nordnet, tar ungefär halva fondavgiften. Det verkar ju också stämma givet att deras fond kostar halva avgiften i PPM.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hejsan, jag har varit inne hos er tidigare och följde råden ang presbriktionstid på skuld osv.
  Jag ringde runt till ca 15 inkassobolag och frågade om jag hade skuld hos dessa. Enligt tips av er så bad jag att få orginalhandlingar från skulden, ca 80 % av dem jag pratade med svarade som frågetecken och undrade vad jag menade. Då jag upprepade mig flera gånger så lovade dom att skicka dessa. Endast 3 inkassobolag skickade mig orginal. Ett stolpskott sa vadå orginalgandlingar, det står här på skärmen att du är skyldig oss detta….. ??? hur ska jag skriva till dessa som inte skickade orginal handlingar av skulden trots att jag bett om det ?

  Det är skulder som är upp till 20 år gamla och ligger inte hos kronofogden. Jag frågade kronofogden ang presbriktionstid dom svarade att kan inkassobolaget bevisa att dom skickat brev till mig så gäller skulden. Men jag har inte skrivit på något rekommenderat brev på 20 år. Varför skulle inte jag också kunna hävda att jag skickat pengar i ett kuvert till dom om jag kan visa bilder på brev när jag går till en brevlåda och lägger i kuvert ???

  Hur skall jag skriva ang presbriktionstid att jag vill att dom skulderna bara försvinner, för jag tycker inte att det håller att dom enkelt ska säga att dom skickat ut post och tar för givet att jag fått det.
  Har alla glömt att vi har i dag postnord där post försvinner….

  Tacksam för svar på mina frågor då jag tänker gå till handling

  0
  Gravatar ikon för användaren
  blondiemaze1
 10. Vit pil

  Hej Jan

  Tack för en riktigt bra sida samt podd

  En fundering om man använder ISK / Kapitalföräkring i stället för vanlig depå tappar man en knapp % av kapitalet varje år …
  Mitt mål är att i princip bara köpa varje månad och ”aldrig sälja” på säg 15-20 år på det sättet bör ränta på ränta effekten såsmåningom bli kostsam i en sådan lösning

  Du räknade fram att om avkastningen blir minst ca 3 % så isk att föredra. Men någonstans i tid borde ränta på ränta effekten med en avkastni g på säg 12-18% göra att 30% slutlig skatt ändå blir billigare?

  Tänker jag fel?

  Mvh

  Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Gräns
 11. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag är en man på 34 år.
  Jag har sedan nästan 2 år börjat med ISK.
  Just nu har jag:

  Nordea Emerging stars equity fund 5%
  Nordea Europe Fund 7%
  Nordea indexfond Global 20%
  Nordea Japan fund 4%
  Nordea north america fund 12%
  Nordea Swedish stars 7%
  Nordea Stratega Ränta 45%

  Jag vill gärna ligga på en låg/medel nivå. Vad föreslår du att jag ska välja bland fonderna som Nordea erbjuder, på tanke också om Nordeas externa fonder?

  Och vad gäller Nordea Stratega Ränta, finns det ett bättre alternativ bland Nordeas utbud?

  Tack så mycket för hjälpen.
  A.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andre
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej! Otroligt imponerad av all kunskap på denna sida!
  Jag och min man är ekonomiska och duktiga på spara men desto sämre på att göra något av pengarna och att investera. Vi har vid årsskiftet försökt att ta tag i detta. Vi har skaffat konton på Avanza med både sparränta och flera olika fondportföljer i olika ISK och även provat lite på svenska och amerikanska börsen (hittills går det väl så där kan man säga men är ju på så kort tid).

  Vi har vårat pensionssparande, tjänstepension och barnens sparande kvar i SEB, i flera olika kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar. Vi hade tänkt att flytta allting men eftersom det var en dyr rörlig flyttavgift eftersom det var mindre än 5 år sedan vi skapade försäkringarna så valde vi att avvakta med flytten. Vi har nu försökt att titta på hur våra pengar i SEB har gått under senaste två åren (verkligen inte lika tydligt och lätt att se som på Avanzas sida) och vi blev riktigt deprimerade av den dåliga utvecklingen fastän vi ahr så bra år bakom oss på världsmarknaderna. Vi ahr även mellan ca 1,5-2,2 % i avgifter på fonderna men tycker det är jätte svårt att hitta bra alternativ till fonder på SEB, med relativt hög risk och låg avgift. Detta är alla långsiktiga sparanden för pension och barn så vill ej bara sitta på några räntefonder tänker vi.

  Snälla hjälp oss, vad ska vi välja på SEB under kommaden 3 år innan vi kan byta till Avanza? Jag gråter snart utav alla val och att våra pengar minskar istället för växer. Känns bara som vad vi än försöker göra så blir det sämre istället för bättre!

  Tack snälla du på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. Men det är ingen fara, det går att lösa. Det korta svaret är att gå på breda globala fonder låga avgifter. Jag har skrivit om det lite här också:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag är en ung man på hela 26 år 
  Jag har under en längre tid varit väldigt intresserad av allt som rör börsen mesta del Aktier. Men nu de senaste halva året så har mitt intressen för fonder vuxit väldigt kraftigt. Men måste ändå erkänna att jag är fortfarande en novis i det stora hela. Jag spara runt 15 % av min netto lön varje månad, jag har funderat ett tag på att av mina 15 % jag sparar varje månad vill jag att 10 % ska går till fonder. Min spar horisont har jag tänkt allt ifrån 10 – 20 år.

  Min fråga till dig! skulle du kunna slägga ett öga på vilka fonder jag funderar på att bygga min fond portfölj på och även min fördelning i procenten. Vad tycker du att jag borde ändra på eller ser det bra ut som det är?

  DNB Global Indeks, 15 %
  SPP Aktiefond Global A, 15 %
  SPP Global Topp 100, 10 %
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 15 %
  Länsförsäkringar Sverige Indexnära, 10 %
  SPP Europa, 7,5 %
  SPP Aktiefond USA, 7,5 %
  Swedbank Robur Access Asien, 10 %
  AMF Aktiefond Asien Stilla havet , 10 %

  Mvh Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan & Caroline!

  Först och främst, tack för en riktigt bra podd! Jag väntar spänt på nästa avsnitt :)

  Jag har 3 ”korta” (?) frågor:

  1. Jag och min fru, 32 år unga, privatsparar (pension) varje månad i ett ISK-konto i Länsförsäkringar. I dagsläget har vi 50/50 Lannebo Småbolag/Mixfond. Bör vi ändra detta till tex fonden jag nämner i fråga 3?

  2. Vi ska starta sparande till våra två barn (3 & 6 år). Ska vi köra en kapitalförsäkring till bägge som vi sedan splittar 50/50 när vi känner att det är dags? Du nämnde något om beskattning eller liknande om man överför ISK till en annan person i framtiden? Samt att spara i en och samma konto för jämlikhet?

  3. Det finns en del ärvda pengar som vi tänkte investera, ca 500-700k. Ska man sätta allting i tex LF Global indexnära som du nämnde för ett tag sedan, eller ska man dela upp det i olika global fonder? Detta är pengar vi kan tänka oss att vara utan de närmsta 10 åren (minst). Så länge inte världen vänds upp och ner såklart…

  Vi ska träffa en bankman om ca 2 veckors tid och vill gärna jämföra och ”berika” vår kunskapsbank innan dess. Spelar det någon roll om vi gör allt via LF eller skulle du rekommendera Avanza/Nordnet, vad är skillnaden jämfört med en bank? Extra avgifter?

  Tack på förhand för den tid du tar dig att besvara, förhoppningsvis, även om det kanske blev mer än 3 frågor…jag tappade räkningen :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 15. Vit pil

  Hej! Tack för allt du delar med dig i ”Rika Tillsammans”. Otroligt ”avundsjuk” på allt du gör och din kunskap. Är medlem sedan ett par år på Nordnet och även Shareville (Portfölj Emma) bland alla ”proffs” och deras analyser mm som inte alltid är så lätt för en annan ”panscho” att förstå. Mycket överkurs mao. Nu har jag fått ett nyfött barnbarn (Hipp Hurra och glädje) och håller på att läsa o lära av dina kloka råd för att bra kunna besluta vad som bäst ska in i ”Pluttens” sparportfölj. Det är så roligt och din råd och tankar kom väldigt lägligt. Hoppas att jag lyckas! Med vänliga hälsningar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maren Alfvin
  1. Vit pil

   Tack för din fina kommentar. Lycka till med sparandet och återkom om du har frågor eller funderingar. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  …och skulle vilja ha ditt omdöme om Sigmastock.
  Hälsar Danaxel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Danaxel Lindberg
 17. Vit pil

  Hej Jan! Jag undrar vad du tycker om volkswagenkortet!

  Som det ser ut nu är det bonus på alla inköp och 0 avgift på kortet. Samt att man kan delbetala alla sina verkstadinköp på 12 månader utan avgifter :)

  25000poäng = 100kr rabatt på fakturan. Dvs strax under 0.5 som de övriga korten såsom preem ger.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Ska fundera på det till nästa sammanställning. Tack för tipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej Jan!

  Som student får man inte ha för hög inkomst för att kunna få ut CSN. Säljer jag av aktier/fonder räknas det som inkomst och därför gäller det att vara försiktig så att jag inte ”tjänar” för mycket.

  Nu vid ombalanseringstider vill jag arrangera om lite i min portfölj och på Avanza finns funktionen ”byt” där man kan byta sitt innehav hos en fond till en annan. Sker den transaktionen direkt då, alltså att det inte räknas som att jag säljer av och genererar inkomst?

  Kanske lite knepig fråga men tänkte att du kanske har koll på det juridiska, bättre än vad jag har iallafall.

  Mvh
  Kristian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian
  1. Vit pil

   Oj, det vet jag inte. Kolla med Avanzas kundtjänst. Har CSN ändrat så att de räknar med inkomst av kapital? De gjorde de inte på min tid (2000) mig veterligen. Då räknades bara inkomst av tjänst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Här skall jag ta upp en intressant fråga som ALDRIG diskuteras.

  Man vill ju ha brudar – annars skulle man ju kunna skita i kläder o hygien o
  baaraaa jobba jobba jobba – spara spara spara.

  O Den Som INTE Bjuder Flott – Får INTE Doppa Gott

  Sett i stooort så är det så.

  Så vill man nu bli rik – o rik tillsammans med dam så är det inte sååå dääär jävla lätt.

  Det lättaste är ju att vara född rik – då kan man leva flott o doppa gott o hitta dam o med
  lagom tur hitta dam som också är född rik – men så är det inte o då kommer vi till problemet.

  Det är väl INTE såå svårt att jobba normalt rannzaka o spara pengar men huuur jävla kuul’
  är det på en skala – o jobba massa extra är ju inte heller så jävla kul.

  Bättre att bli rik tillsammans o rannzaka ihop pengar tillsammans – men dam så klart.

  Men var hittar man damerna som bara vill rannzaka ihop pengar?

  Damer vill ha kläder uteliv smink o resor – så är det bara – o de flesta fattiga damerna har
  uppdämda behov (spenderbehov inte underlivsvibrationer denna gång)

  SÅ JAN M FL – Hur många sparfanatiker vet Ni som haft dam på annan eller samma våglängd
  som skaffat dam – o där damerna tröttnat på den snååååleeee faaan som bara vill rannzaka
  o doppa graaatiiiis i stadiga damen – kommer hem trött o allt skall snååålaaas.

  Linus i Superspararna är ETT bra exempel (Svenne Bajsa borta är liiitee annorlunda för han
  tjänar faktist braa pengar) – Peter Syr Om Dammsugarpåsar o tvättar kaffefilter – gjorde lyffttet
  med damen då han fick hyresOrätt ombildad i guldheden – cashade in o köpte hus – hyan har
  dessutom bundit upp stadiga damen med 4 barn – hans företag Figerous gick förresten i konkurs

  Så hur många snåljävlar har det gått åt helvete för när det gäller damrelationer o vad har hänt
  sen o med dom o hur mycket har deras pengar o inkomster dränerats härefter.

  Det vore intressant att veta – damer är inte svåra om man har 20 – 30 k i månaden att ’
  spendera på dom o ett värstingsboende – damer vill bli försörjda väl – även i jämställdhetens
  ankdamm även om de förnekar detta

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Z-mannen
 20. Vit pil

  Hej Jan,

  Läste din blogg om Safelend. Jag har själv investerat en del I Lendify som jag gillar. Dock har jag med ljus och lykta sökt efter analyser där de olika alternativen jämförs men inte hittat så mycket. Du som är så otroligt duktig och driven på analyser, skulle inte du vilja göra en analys där du jämför:
  Lendify, Savelend, Sparlån (samt ev. även Fundedbyme och Toborrow som jag inte hört så mkt om men som sysslar med liknande verksamhet).

  Tack för en riktigt bra blogg och podcast!

  //Johnny

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
  1. Vit pil

   Jag sätter upp det på min idé-lista, absolut! Tack för de fina orden!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Kul Jan, en intressant aspekt att ta upp då kan vara att ex Trustbuddy inte var godkända av FI och vilken påverkan det kan ha på risken. Sedan har de också focus på olika typer av krediter snabbkrediter vs. längre krediter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johnny Wictorin
   1. Vit pil

    absolut. Jag och många lärde oss en del med Trustbuddy. Stor skillnad mot t.ex. Savelend som jobbar helt annorlunda.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson