Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

793 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!

  Tack för en superintresant och varierande blogg.

  Skulle ni kunna avsätta ett avsnitt av podden eller en del av ett avsnitt till att prata om rätntefria medlemsbanker, ex JAK?

  De räntefria medlemsbankernas koncept är att erbjuda lån till en garanterad fast avgift (effektiv ränta) om ca 3,5% mot att det finns en säkerhet för lånet samt att en motprestation har skett i form av ett sparande som över tid genererat ”sparpoäng” istället för ränta. Utan befintliga sparpoäng måste dessa istället genereras under låntiden, vilket så klart inte är särskilt bra sett ur ett investerarperspektiv. Amortera och parallellt spara utan avkastning är givetvis ingen höjdaraffär.

  Min fundering är för ett scenario där man i tider av låg ränta flyttar sitt buffertsparande till en räntefri bank för att i tider av högre ränta kunna nyttja de genererade sparpoängen genom att flytta den del av lånen som ”täcks” av sparpoängen till den räntefria banken för att då i praktiken kunna låna till en effektiv ränta på 3.5%?

  Lite hypotetiska scenarion när detta skulle kunna vara lönsamt vore intressant, vad blir förlusten/vinsten av utebliven ränta relativt den lägre låneräntan som kan nyttjas för sparpoäng?

  Jag har svårt att räkna på detta, men kan tänka mig att det exempelvis under 90-talets extremränta hade varit skönt att kunna flytta lånen till en bank med avgifter som i praktiken innebar en effektiv ränta på 3.5%.

  Varma hälsningar
  Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Spännande. Ja, jag lägger det i vår idélåda. Tack så mycket! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Oj, Är du allvarlig?
  Nordnets är verkligen mycket sämre.

  Som att jämföra en Mercedes med en Skoda!
  Bägge funkar men i den ena går det bättre…,,

  Ser i mitt twitterflöde att jag inte är ensam om dessa tankar.

  Nordea är dock ännu sämre!!!!!!

  Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 3. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en supertrevlig blogg!
  Även poddarna är super.
  Kort fråga:
  Varför pratar du så positivt om Nordnet när Avanza är mycket, mycket bättre 7 dagar i veckan?
  Det är verkligen stor skillnad.
  Känns nästan som du leder folket till fel förvaltare.
  Deras nya globalfond borde vara din nya favorit skulle jag kunna tro.

  Med vänlig hälsning, Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Vad tycker du är bättre med Avanza? Jag har båda så jag känner att jag är ganska väl insatt och tycker att det väl väger över till Nordnets fördel. Den nya globalfonden har jag sett reklam för men inte hunnit testa själv.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan! Jag ska spara en större summa till mitt barnbarn och undrar hur jag ska födela det. (Ej månadssparande). Vad skulle du välja?

  Vänligen
  Christin From

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christin From
 5. Vit pil

  Hej!
  Jag vill verkligen tacka era båda för en intressant podd och blogg. Jag lär mig så otroligt mycket och har ökat min förståelse och medvetenhet kring ekonomi betydligt sen jag började lyssna på er. I avsnittet ni pratade om kreditkort så pratade ni om olika förmåner med dessa. Jag skulle vilja tipsa om handelsbankens allkort som ger 1 poäng per krona och efter 20 000 poäng sätts det in 40 kr i fonddelar. https://www.handelsbanken.se/sv/privat/konton-kort-och-betala/bankkort-och-kreditkort/allkort
  Vi använder kortet för alla våra gemensamma kostnader och håller sedan koll på att vi håller oss över gränsen så vi inte utnyttjar krediten, alltså summan för disponibelt belopp. Man behöver inte använda krediten för att få fonddelar. För mig var det också en inspiration till att komma igång med ett med ett eget sparande på en annan fond.

  Jag ser fram emot att fortsätta lyssna på er och lära mig mer om privatekonomi! /Hälsningar Carina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina
 6. Vit pil

  Så djävla bra
  Hörde om er i P1( tror ja)
  Mvh Stefan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Brostedt
  1. Vit pil

   Tack Stefan – din kommentar gjorde oss glada! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan! Tack för att ni delar med er ni är så härliga & inspirerande att lyssna på. Jag ligger i startgropen för att kopiera din Globala barnportfölj till vår son. Försöker lära mig och har nu kollat runt vad vi redan har till honom. Jag har sparat 200:- i mån sen han föddes fyller 8 år nu. Jag har ett Nordea Stratega 100. avgift 1,70% snitt avkastning ca 20%. Kan du förklara va fördelen är att spara så som du föreslår med en ca avkastning på 8% . Nu tänkte jag börja spara 1000:- i månaden. Jag vill gärna göra som du men behöver bara förstå hur jag kan tjäna mer på det :) Du vet det här matte för dummies som Claudia. Stor tack på förhand hoppas på snabbt svar så jag kommer igång

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda Addario
 8. Vit pil

  Hej, har precis börjat lyssna på eran podd och jag är ny i det här med att investera. Jag undrar hur ni tycker att avanzas förslag om fondportfölj är. Och hur den tjänsten fungerar jämfört med lysas?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 9. Vit pil

  Hej
  Står i valet och kvalet med mina HM aktier.
  Har 15% av min portfölj med HM -20% Gav
  Funderar om jag ska sälja och placera om eller sitta still i båten.
  Placeringshorizont 10-15 år
  Har du någon uppfattning.

  Mvh
  Christofer
  1965

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christofer Steger
 10. Vit pil

  Hej!
  Måste först säga att jag följer både din pod och läst mycket på din webbsida, väldigt intressant och givande.

  En fråga gällande fondportföljerna. Du har satt 40% i globalfonder och valt Länsförsäkringar och SPP. Båda investerar kraftigt i Nordamerika (ca 60%) och har ungefär samma utbud av fonder.
  Finns det någon tanke bakom varför du valt dessa två, då dem erbjuder ungefär samma globala fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Rönnehag
  1. Vit pil

   Hej!

   Länsförsäkringar och SPP har lite skillnad i fördelning, SPP har mer asien t.ex. och något lägre exponering mot Nordamerika.

   Länsförsäkringar fördelning:
   Nordamerika 63,8%
   Västeuropa exkl Sverige 21,3%
   Japan 8,9%
   Australien och Nya Zeeland 2,5%
   Asien exkl Japan 2,3%

   SPP:
   Nordamerika 56,5%
   Västeuropa exkl Sverige 19,2%
   Asien exkl Japan 10,6%
   Japan 7,6%
   Australien och Nya Zeeland 2,2%

   Man måste inte ha flera globalfonder, men det kan vara skönt med lite extra spridning även om det blir en del lika.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 11. Vit pil

  Caroline frågade i blogginlägget om uttagsmodeller om man kan spara ihop 25 årslöner om man sparar 10% av inkomsten.
  Jag räknade lite, det blir väldigt svårt. Med en realavkastning på 6% tar det 47 år. Med 20% sparandel tar det 36 år.
  Jag kan mejla hela tabellen med 45 olika kombinationer av sparandel och avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arthur Dent
 12. Vit pil

  Hej!

  Går det inte att öppna ett sparande i amerikanska banker så att man kan handla ETF:er i USA?

  /Thord

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thord
  1. Vit pil

   Tyvärr har jag inte listat ut något sätt att göra det på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,
  Du som tagit upp Tessin i din podcast kanske kan intervjua VD Jonas Björkman på Tessin och höra dig för hur projektet Axxonen går. Dom har nämligen ställt in ränteutbetalningarna.
  Det finns ingen info på deras webbsida.

  Kommer alla investerare förlora sin investering?
  Vad händer?
  Varför finns ingen info på webbsidan?

  Jag vet att Tessin bara är fömedlare.
  Jag vet att investeringar innebär en risk.
  Men för Tessins rykte och för oroliga investerare vore det intressant att höra hans åsikt i poddformat.

  http://www.e55.se/artiklar/axxonens-langivare-behandlas-olika/?utm_source=Twitter&utm_medium=delad&utm_campaign=axxonens-langivare-behandlas-olika

  /Micke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Ska se om jag kan få Jonas att ge en kommentar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej
  År det någon som vet om IDEX aktien. Kan det vara en bra placering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Murat Motas
 15. Vit pil

  Hej,

  nu har jag fatt ihop en ratt bra start pa mitt pensionssparande. ar 33 och har nu skapat en bra buffert.
  i dagens lage sa har jag en utlandsk bank som har gjort valdigt bra ifran sig. i dagens lage sa sitter jag med ett relativt stort belopp och har redan nu relativt bra avkastning pa den uppsattningen jag lyckats fa ihop i tech fonder och Global growth generelt.

  nu har jag fatt ihop en slant over mitt normala sparande och tanker nu lagga undan 1 mill sek for att spara langsiktigt, pension eller likvardigt ( jag tittar till detta en gang i kvartalet )

  larde mig en dyr laxa i bitcoints delat med manga andra kan tankas, hur som haver sa skulle jag garna hora lite vad du skulle resonera i mitt lage – med 1 mill sek i kassan som ska laggas pa langsiktigt sparande och formodligen ar det den delen som kommer bli min pension.

  hur skulle du fordela ut det och vilka riktningar skulle du valja att investera i for att kanna dig trygg?

  ser fram imot ditt svar

  Mvh E

  0
  Gravatar ikon för användaren
  E
  1. Vit pil

   Jag skulle välja en av mina modellportföljer – t.ex. nybörjarportföljen. Grattis och lycka till med ditt sparande! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej,

  Tack för din fina blogg du har hjälp mig att få upp intresset för ekonomi och investeringar! :)

  Håller du fortfarande på med coachning/mentorskap?

  mvh Eduardo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eduardo
 17. Vit pil

  Idag startade jag med ett sparande i Barnportföljen på Nordnet! Jag är 23år och tanken är att jag ska spara till bland annat pension och barn! Ska bli spännande att se hur det går och hur jag personligen hanterar svängningarna. Tack för en superinspirerande blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katrin
  1. Vit pil

   Tack för den fina feedbacken och lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej,
  Jag undrar över vad skillnaden mellan att investera (i aktier, fonder osv.) som privatperson och som investmentbolag är?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emilia
  1. Vit pil

   Själva investerandet är det inte så stor skillnad på. Den stora skillnaden är på skattereglerna och huruvida man investerar skattade eller oskattade pengar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej Jan kom av en tillfällighet in på din blogg och undrar om du tillsammans med dina andra 35000 följare skulle kunna ha intresse av, att belysa inkassoparasiten Lindorffs metoder, som ofta är mer än lovligt osunda och mörka. Kanske skulle vi kunna tillsammans få dem anmälda om vi samlar in tillräckligt mycket oförätter. Jag har varit jagad av dem i mer än 15 år och nu trots påstötningar har de inte svarat på mina frågor trots att det snart gått fyra månader. Enligt Datainspektionens (de är ju tillsynsmyndighet för inkassobolagen) ”Tillämpning av inkassolagen” gör Lindorffs så många fel, så man blir bedrövad.
  Vänlig hälsning
  Nils Bruhner
  0709 630 832

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils Bruhner
 20. Vit pil

  Tjena. Tänkte använda rikatillsammansportföljen till mitt bostadssparande för att få en bra riskjusterad avkastning. Har i dagsläget 150 000 kronor. Jag vet däremot inte exakt när jag kommer att köpa bostaden men tidigast om fem år. Är 20 år i dagsläget och vill plugga och sådant först. Vill dock konsultera lite om vilka konkreta innehav som är lämpade. Använder själv Avanza. Jag har endast erfarenhet från aktier och fonder. Har aldrig sparat i varken obligationer, guld, råvaror eller räntor. Vilka specifika värdepapper rekommenderar du att köpa bland dessa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus