Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg 2007 längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag tyckte (och tycker fortfarande) att det är konstigt att det ska vara mer okej att prata om sex än om pengar. En annan märkligt sak vi lär oss tidigt hur man drar ner på utgifter och sparar pengar men inte hur man investerar eller tjänar pengar. Att tjäna och investera pengar är ju betydligt roligare än att dricka en kopp kaffe mindre om dagen och det öppnar för mer möjligheter att göra roliga saker tycker jag.

Jan Bolmeson är ju ingen snålbloggare

Anonym kommentar på z2036.se, 8 februari 2017

Pengar och ekonomi är verkligen inte allt, men de löser en hel del problem. Jag tror (tyvärr) att vi står inför en hel utmaningar de kommande åren, allt från en ökad arbetslöshet på grund av t.ex. digitalisering, AI och outsourcing, minskade pensioner, dyrare bostäder samt försämringar i välfärden och mer därtill. Den här ekonomibloggen bygger på tesen att vi står bättre rustade med pengar än utan. Men det är på intet sätt en självklar sanning. Mitt förslag är att du redan nu tar ställning om du ställer dig bakom det påståendet eller inte.

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Ett av mina viktigaste mål med min ekonomiblogg är att du som följer mig, mina råd, artiklar och tips ska ha mer pengar och vara bättre rustad för framtiden än de vuxna som inte gör det. Om du läser mina artiklar och prenumererar på mitt  månatliga nyhetsbrev kan jag nästan lova att du kommer att bli rikare. Det behöver nämligen inte vara särskilt svårt. Även om det är en klyscha – 34 000+ prenumeranter på mitt nyhetsbrevet har inte fel. Anmäl dig nedan, det är gratis. :-) 

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Mitt track-record som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget. Samtidigt försöker jag vara ödmjuk inför att jag bara är 36 år gammal och där finns fortfarande mycket kvar att lära. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

Det andra som du kan förvänta dig att är att allt jag gör eller skriver om är evidensbaserat. Jag brukar skoja om att jag var grym aktieinvesterare 1997-2000 och 2004-2008. I slutet av dessa båda perioder förlorade jag mycket pengar. Det här är också min hemlighet.

Min hemlighet är att jag är 36 år gammal och har upplevt att bli av med alla pengarna inte en gång, utan två gånger. Jag har upplevt två finanskriser, något som jag tror att man måste göra för att ens börja kvalificera sig som något annat än nybörjare.

Ett bättre sätt att tjäna pengar på

Då började jag undersöka om det inte fanns bättre sätt att investera och spara sina pengar på. Det var i samband med det jag startade bloggen och började läsa många forskningsartiklar, böcker och andra ekonomibloggar och kom fram till att:

 • Att en passiv strategi har ett groteskt statistiskt övertag mot en aktiv strategi över längre tidsperioder
 • Den långsiktiga strategiska tillgångsallokeringen är central
 • Tiden är den viktigaste faktorn för avkastningen och riskminimeringen
 • Vikten av att hålla kostnaderna låga
 • Investera så brett som möjligt, eftersträva att äga hela marknader
 • Diversifiera och söka exponering mot faktorer med akademiskt stöd
 • Undvika nybörjarfel i beteende som t.ex. slagsida mot Sverige
 • Vikten av ombalansering i portföljen och månatligt sparande
 • Att kassaflödet är det viktigaste för långsiktigheten

Allt det här ligger till grunden för mina olika portföljer såsom RikaTillsammans-portföljen, Nybörjarportföljen och Globala Barn-portföljen. Det som är bland det häftigaste är att allt ovanstående är enkelt och framförallt så är det i princip ett engångsjobb.

Ovan kompletterar jag mycket med vanliga ”bread-and-butter”-tips om allt från att fokusera på det som gör störst skillnad för din privatekonomi som t.ex. lön till förhandlingar om räntan på ditt bolån eller att ta kontroll över sin vardagsekonomi, pension och barnsparande.

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika kompetenta som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.  

Professor Jeremy Siegel

Målet med min ekonomiblogg är att verkligen hjälpa dig att komma igång och ta det till nästa steg – oavsett var på resan du befinner dig vare sig du är nybörjare eller proffs.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

Vanligaste ämnena på RikaTillsammans

Ekonomibloggens artiklar tenderar kretsa runt följande ämnen. Alla nedanstående länkar går till samlingssidor som introducerar ämnet, de bästa och nyaste artiklarna.

Personlig info om mig Jan Bolmeson och mina bolag

Jag är född 1981 så i år fyller jag 36 och är gift med Caroline och har numer två döttrar. Till skillnad mot vad alla tror så har jag ingen ekonomexamen utan jag läste till civilingenjör på LTH i Lund och tog examen med inriktning mot teknisk fysik 2005. Jag är skåning och flyttade tillbaka till Malmö efter studierna i Lund även om jag är i Stockholm ett par gånger i månaden. I oktober 2007 startade jag min ekonomiblogg, så jag har gjort det här i mer än ett decennium.

Jag har aldrig arbetat som ingenjör utan jag har alltid drivit företag tillsammans med andra eller själv. I dagsläget investerar jag i flera små bolag som jag driver, konsultar i eller arbetar med utifrån ett styrelse- och ledningsperspektiv. Att arbeta i styrelsen och utveckla samt driva små bolag med en omsättning på upp till 50 miljoner kronor är något jag anser mig ha ganska mycket erfarenhet av. 

I min annonspolicy så kan du även läsa om de bolag som jag har intressen i, allt för att vara så transparent som möjligt.  

Om du vill veta mer så får du gärna fråga, jag har inte så många hemligheter.

Kom i kontakt med mig

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)

Bilaga. Annonsering och villkor för min ekonomiblogg

Nedan följer olika typer av villkor och annat relevant för dig som tycker sådant är viktigt:

Relaterade artiklar

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Missa inte uppdateringar av min ekonomiblogg

Du har väl inte glömt att anmäla dig till nyhetsbrevet? Där får du de bästa tipsen till din inkorg en gång i månaden. Naturligtvis är det kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentera

760 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!

  Tack för en superintresant och varierande blogg.

  Skulle ni kunna avsätta ett avsnitt av podden eller en del av ett avsnitt till att prata om rätntefria medlemsbanker, ex JAK?

  De räntefria medlemsbankernas koncept är att erbjuda lån till en garanterad fast avgift (effektiv ränta) om ca 3,5% mot att det finns en säkerhet för lånet samt att en motprestation har skett i form av ett sparande som över tid genererat ”sparpoäng” istället för ränta. Utan befintliga sparpoäng måste dessa istället genereras under låntiden, vilket så klart inte är särskilt bra sett ur ett investerarperspektiv. Amortera och parallellt spara utan avkastning är givetvis ingen höjdaraffär.

  Min fundering är för ett scenario där man i tider av låg ränta flyttar sitt buffertsparande till en räntefri bank för att i tider av högre ränta kunna nyttja de genererade sparpoängen genom att flytta den del av lånen som ”täcks” av sparpoängen till den räntefria banken för att då i praktiken kunna låna till en effektiv ränta på 3.5%?

  Lite hypotetiska scenarion när detta skulle kunna vara lönsamt vore intressant, vad blir förlusten/vinsten av utebliven ränta relativt den lägre låneräntan som kan nyttjas för sparpoäng?

  Jag har svårt att räkna på detta, men kan tänka mig att det exempelvis under 90-talets extremränta hade varit skönt att kunna flytta lånen till en bank med avgifter som i praktiken innebar en effektiv ränta på 3.5%.

  Varma hälsningar
  Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Spännande. Ja, jag lägger det i vår idélåda. Tack så mycket! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Oj, Är du allvarlig?
  Nordnets är verkligen mycket sämre.

  Som att jämföra en Mercedes med en Skoda!
  Bägge funkar men i den ena går det bättre…,,

  Ser i mitt twitterflöde att jag inte är ensam om dessa tankar.

  Nordea är dock ännu sämre!!!!!!

  Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 3. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en supertrevlig blogg!
  Även poddarna är super.
  Kort fråga:
  Varför pratar du så positivt om Nordnet när Avanza är mycket, mycket bättre 7 dagar i veckan?
  Det är verkligen stor skillnad.
  Känns nästan som du leder folket till fel förvaltare.
  Deras nya globalfond borde vara din nya favorit skulle jag kunna tro.

  Med vänlig hälsning, Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Vad tycker du är bättre med Avanza? Jag har båda så jag känner att jag är ganska väl insatt och tycker att det väl väger över till Nordnets fördel. Den nya globalfonden har jag sett reklam för men inte hunnit testa själv.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan! Jag ska spara en större summa till mitt barnbarn och undrar hur jag ska födela det. (Ej månadssparande). Vad skulle du välja?

  Vänligen
  Christin From

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christin From
 5. Vit pil

  Hej!
  Jag vill verkligen tacka era båda för en intressant podd och blogg. Jag lär mig så otroligt mycket och har ökat min förståelse och medvetenhet kring ekonomi betydligt sen jag började lyssna på er. I avsnittet ni pratade om kreditkort så pratade ni om olika förmåner med dessa. Jag skulle vilja tipsa om handelsbankens allkort som ger 1 poäng per krona och efter 20 000 poäng sätts det in 40 kr i fonddelar. https://www.handelsbanken.se/sv/privat/konton-kort-och-betala/bankkort-och-kreditkort/allkort
  Vi använder kortet för alla våra gemensamma kostnader och håller sedan koll på att vi håller oss över gränsen så vi inte utnyttjar krediten, alltså summan för disponibelt belopp. Man behöver inte använda krediten för att få fonddelar. För mig var det också en inspiration till att komma igång med ett med ett eget sparande på en annan fond.

  Jag ser fram emot att fortsätta lyssna på er och lära mig mer om privatekonomi! /Hälsningar Carina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina
 6. Vit pil

  Så djävla bra
  Hörde om er i P1( tror ja)
  Mvh Stefan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Brostedt
  1. Vit pil

   Tack Stefan – din kommentar gjorde oss glada! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan! Tack för att ni delar med er ni är så härliga & inspirerande att lyssna på. Jag ligger i startgropen för att kopiera din Globala barnportfölj till vår son. Försöker lära mig och har nu kollat runt vad vi redan har till honom. Jag har sparat 200:- i mån sen han föddes fyller 8 år nu. Jag har ett Nordea Stratega 100. avgift 1,70% snitt avkastning ca 20%. Kan du förklara va fördelen är att spara så som du föreslår med en ca avkastning på 8% . Nu tänkte jag börja spara 1000:- i månaden. Jag vill gärna göra som du men behöver bara förstå hur jag kan tjäna mer på det :) Du vet det här matte för dummies som Claudia. Stor tack på förhand hoppas på snabbt svar så jag kommer igång

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda Addario
 8. Vit pil

  Hej, har precis börjat lyssna på eran podd och jag är ny i det här med att investera. Jag undrar hur ni tycker att avanzas förslag om fondportfölj är. Och hur den tjänsten fungerar jämfört med lysas?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 9. Vit pil

  Hej
  Står i valet och kvalet med mina HM aktier.
  Har 15% av min portfölj med HM -20% Gav
  Funderar om jag ska sälja och placera om eller sitta still i båten.
  Placeringshorizont 10-15 år
  Har du någon uppfattning.

  Mvh
  Christofer
  1965

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christofer Steger
 10. Vit pil

  Hej!
  Måste först säga att jag följer både din pod och läst mycket på din webbsida, väldigt intressant och givande.

  En fråga gällande fondportföljerna. Du har satt 40% i globalfonder och valt Länsförsäkringar och SPP. Båda investerar kraftigt i Nordamerika (ca 60%) och har ungefär samma utbud av fonder.
  Finns det någon tanke bakom varför du valt dessa två, då dem erbjuder ungefär samma globala fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Rönnehag
  1. Vit pil

   Hej!

   Länsförsäkringar och SPP har lite skillnad i fördelning, SPP har mer asien t.ex. och något lägre exponering mot Nordamerika.

   Länsförsäkringar fördelning:
   Nordamerika 63,8%
   Västeuropa exkl Sverige 21,3%
   Japan 8,9%
   Australien och Nya Zeeland 2,5%
   Asien exkl Japan 2,3%

   SPP:
   Nordamerika 56,5%
   Västeuropa exkl Sverige 19,2%
   Asien exkl Japan 10,6%
   Japan 7,6%
   Australien och Nya Zeeland 2,2%

   Man måste inte ha flera globalfonder, men det kan vara skönt med lite extra spridning även om det blir en del lika.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 11. Vit pil

  Caroline frågade i blogginlägget om uttagsmodeller om man kan spara ihop 25 årslöner om man sparar 10% av inkomsten.
  Jag räknade lite, det blir väldigt svårt. Med en realavkastning på 6% tar det 47 år. Med 20% sparandel tar det 36 år.
  Jag kan mejla hela tabellen med 45 olika kombinationer av sparandel och avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arthur Dent
 12. Vit pil

  Hej!

  Går det inte att öppna ett sparande i amerikanska banker så att man kan handla ETF:er i USA?

  /Thord

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thord
  1. Vit pil

   Tyvärr har jag inte listat ut något sätt att göra det på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,
  Du som tagit upp Tessin i din podcast kanske kan intervjua VD Jonas Björkman på Tessin och höra dig för hur projektet Axxonen går. Dom har nämligen ställt in ränteutbetalningarna.
  Det finns ingen info på deras webbsida.

  Kommer alla investerare förlora sin investering?
  Vad händer?
  Varför finns ingen info på webbsidan?

  Jag vet att Tessin bara är fömedlare.
  Jag vet att investeringar innebär en risk.
  Men för Tessins rykte och för oroliga investerare vore det intressant att höra hans åsikt i poddformat.

  http://www.e55.se/artiklar/axxonens-langivare-behandlas-olika/?utm_source=Twitter&utm_medium=delad&utm_campaign=axxonens-langivare-behandlas-olika

  /Micke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Ska se om jag kan få Jonas att ge en kommentar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej
  År det någon som vet om IDEX aktien. Kan det vara en bra placering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Murat Motas
 15. Vit pil

  Hej,

  nu har jag fatt ihop en ratt bra start pa mitt pensionssparande. ar 33 och har nu skapat en bra buffert.
  i dagens lage sa har jag en utlandsk bank som har gjort valdigt bra ifran sig. i dagens lage sa sitter jag med ett relativt stort belopp och har redan nu relativt bra avkastning pa den uppsattningen jag lyckats fa ihop i tech fonder och Global growth generelt.

  nu har jag fatt ihop en slant over mitt normala sparande och tanker nu lagga undan 1 mill sek for att spara langsiktigt, pension eller likvardigt ( jag tittar till detta en gang i kvartalet )

  larde mig en dyr laxa i bitcoints delat med manga andra kan tankas, hur som haver sa skulle jag garna hora lite vad du skulle resonera i mitt lage – med 1 mill sek i kassan som ska laggas pa langsiktigt sparande och formodligen ar det den delen som kommer bli min pension.

  hur skulle du fordela ut det och vilka riktningar skulle du valja att investera i for att kanna dig trygg?

  ser fram imot ditt svar

  Mvh E

  0
  Gravatar ikon för användaren
  E
  1. Vit pil

   Jag skulle välja en av mina modellportföljer – t.ex. nybörjarportföljen. Grattis och lycka till med ditt sparande! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej,

  Tack för din fina blogg du har hjälp mig att få upp intresset för ekonomi och investeringar! :)

  Håller du fortfarande på med coachning/mentorskap?

  mvh Eduardo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eduardo
 17. Vit pil

  Idag startade jag med ett sparande i Barnportföljen på Nordnet! Jag är 23år och tanken är att jag ska spara till bland annat pension och barn! Ska bli spännande att se hur det går och hur jag personligen hanterar svängningarna. Tack för en superinspirerande blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katrin
  1. Vit pil

   Tack för den fina feedbacken och lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej,
  Jag undrar över vad skillnaden mellan att investera (i aktier, fonder osv.) som privatperson och som investmentbolag är?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emilia
  1. Vit pil

   Själva investerandet är det inte så stor skillnad på. Den stora skillnaden är på skattereglerna och huruvida man investerar skattade eller oskattade pengar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej Jan kom av en tillfällighet in på din blogg och undrar om du tillsammans med dina andra 35000 följare skulle kunna ha intresse av, att belysa inkassoparasiten Lindorffs metoder, som ofta är mer än lovligt osunda och mörka. Kanske skulle vi kunna tillsammans få dem anmälda om vi samlar in tillräckligt mycket oförätter. Jag har varit jagad av dem i mer än 15 år och nu trots påstötningar har de inte svarat på mina frågor trots att det snart gått fyra månader. Enligt Datainspektionens (de är ju tillsynsmyndighet för inkassobolagen) ”Tillämpning av inkassolagen” gör Lindorffs så många fel, så man blir bedrövad.
  Vänlig hälsning
  Nils Bruhner
  0709 630 832

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils Bruhner
 20. Vit pil

  Tjena. Tänkte använda rikatillsammansportföljen till mitt bostadssparande för att få en bra riskjusterad avkastning. Har i dagsläget 150 000 kronor. Jag vet däremot inte exakt när jag kommer att köpa bostaden men tidigast om fem år. Är 20 år i dagsläget och vill plugga och sådant först. Vill dock konsultera lite om vilka konkreta innehav som är lämpade. Använder själv Avanza. Jag har endast erfarenhet från aktier och fonder. Har aldrig sparat i varken obligationer, guld, råvaror eller räntor. Vilka specifika värdepapper rekommenderar du att köpa bland dessa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus