Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg 2007 längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag tyckte (och tycker fortfarande) att det är konstigt att det ska vara mer okej att prata om sex än om pengar. En annan märkligt sak vi lär oss tidigt hur man drar ner på utgifter och sparar pengar men inte hur man investerar eller tjänar pengar. Att tjäna och investera pengar är ju betydligt roligare än att dricka en kopp kaffe mindre om dagen och det öppnar för mer möjligheter att göra roliga saker tycker jag.

Jan Bolmeson är ju ingen snålbloggare

Anonym kommentar på z2036.se, 8 februari 2017

Pengar och ekonomi är verkligen inte allt, men de löser en hel del problem. Jag tror (tyvärr) att vi står inför en hel utmaningar de kommande åren, allt från en ökad arbetslöshet på grund av t.ex. digitalisering, AI och outsourcing, minskade pensioner, dyrare bostäder samt försämringar i välfärden och mer därtill. Den här ekonomibloggen bygger på tesen att vi står bättre rustade med pengar än utan. Men det är på intet sätt en självklar sanning. Mitt förslag är att du redan nu tar ställning om du ställer dig bakom det påståendet eller inte.

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Ett av mina viktigaste mål med min ekonomiblogg är att du som följer mig, mina råd, artiklar och tips ska ha mer pengar och vara bättre rustad för framtiden än de vuxna som inte gör det. Om du läser mina artiklar och prenumererar på mitt  månatliga nyhetsbrev kan jag nästan lova att du kommer att bli rikare. Det behöver nämligen inte vara särskilt svårt. Även om det är en klyscha – 34 000+ prenumeranter på mitt nyhetsbrevet har inte fel. Anmäl dig nedan, det är gratis. :-) 

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Mitt track-record som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget. Samtidigt försöker jag vara ödmjuk inför att jag bara är 36 år gammal och där finns fortfarande mycket kvar att lära. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

Det andra som du kan förvänta dig att är att allt jag gör eller skriver om är evidensbaserat. Jag brukar skoja om att jag var grym aktieinvesterare 1997-2000 och 2004-2008. I slutet av dessa båda perioder förlorade jag mycket pengar. Det här är också min hemlighet.

Min hemlighet är att jag är 36 år gammal och har upplevt att bli av med alla pengarna inte en gång, utan två gånger. Jag har upplevt två finanskriser, något som jag tror att man måste göra för att ens börja kvalificera sig som något annat än nybörjare.

Ett bättre sätt att tjäna pengar på

Då började jag undersöka om det inte fanns bättre sätt att investera och spara sina pengar på. Det var i samband med det jag startade bloggen och började läsa många forskningsartiklar, böcker och andra ekonomibloggar och kom fram till att:

 • Att en passiv strategi har ett groteskt statistiskt övertag mot en aktiv strategi över längre tidsperioder
 • Den långsiktiga strategiska tillgångsallokeringen är central
 • Tiden är den viktigaste faktorn för avkastningen och riskminimeringen
 • Vikten av att hålla kostnaderna låga
 • Investera så brett som möjligt, eftersträva att äga hela marknader
 • Diversifiera och söka exponering mot faktorer med akademiskt stöd
 • Undvika nybörjarfel i beteende som t.ex. slagsida mot Sverige
 • Vikten av ombalansering i portföljen och månatligt sparande
 • Att kassaflödet är det viktigaste för långsiktigheten

Allt det här ligger till grunden för mina olika portföljer såsom RikaTillsammans-portföljen, Nybörjarportföljen och Globala Barn-portföljen. Det som är bland det häftigaste är att allt ovanstående är enkelt och framförallt så är det i princip ett engångsjobb.

Ovan kompletterar jag mycket med vanliga ”bread-and-butter”-tips om allt från att fokusera på det som gör störst skillnad för din privatekonomi som t.ex. lön till förhandlingar om räntan på ditt bolån eller att ta kontroll över sin vardagsekonomi, pension och barnsparande.

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika kompetenta som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.  

Professor Jeremy Siegel

Målet med min ekonomiblogg är att verkligen hjälpa dig att komma igång och ta det till nästa steg – oavsett var på resan du befinner dig vare sig du är nybörjare eller proffs.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

Vanligaste ämnena på RikaTillsammans

Ekonomibloggens artiklar tenderar kretsa runt följande ämnen. Alla nedanstående länkar går till samlingssidor som introducerar ämnet, de bästa och nyaste artiklarna.

Personlig info om mig Jan Bolmeson och mina bolag

Jag är född 1981 så i år fyller jag 36 och är gift med Caroline och har numer två döttrar. Till skillnad mot vad alla tror så har jag ingen ekonomexamen utan jag läste till civilingenjör på LTH i Lund och tog examen med inriktning mot teknisk fysik 2005. Jag är skåning och flyttade tillbaka till Malmö efter studierna i Lund även om jag är i Stockholm ett par gånger i månaden. I oktober 2007 startade jag min ekonomiblogg, så jag har gjort det här i mer än ett decennium.

Jag har aldrig arbetat som ingenjör utan jag har alltid drivit företag tillsammans med andra eller själv. I dagsläget investerar jag i flera små bolag som jag driver, konsultar i eller arbetar med utifrån ett styrelse- och ledningsperspektiv. Att arbeta i styrelsen och utveckla samt driva små bolag med en omsättning på upp till 50 miljoner kronor är något jag anser mig ha ganska mycket erfarenhet av. 

I min annonspolicy så kan du även läsa om de bolag som jag har intressen i, allt för att vara så transparent som möjligt.  

Om du vill veta mer så får du gärna fråga, jag har inte så många hemligheter.

Kom i kontakt med mig

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)

Bilaga. Annonsering och villkor för min ekonomiblogg

Nedan följer olika typer av villkor och annat relevant för dig som tycker sådant är viktigt:

Relaterade artiklar

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Missa inte uppdateringar av min ekonomiblogg

Du har väl inte glömt att anmäla dig till nyhetsbrevet? Där får du de bästa tipsen till din inkorg en gång i månaden. Naturligtvis är det kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentera

760 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Letar info om att Charlie Söderberg står bakom rika tillsammans men hittar bara info om Jan B med fru. Är det inte Charlies blogg?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
  1. Vit pil

   Nej, var har du fått info om att Charlie skulle stå bakom min blogg? Låter konstigt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Han säger det själv (eller svarar ”ja” när andra säger det) i en podd från i år. Det står också i beskrivningen av avsnittet på iTunes. Varför säga det, uppenbart får personer som är gäster i en podd själva säga till hur de vill presenteras och han hade kunnat korrigera ev missförstånd. Blir konfunderad. Får han del av inkomster från bloggen?

    http://ruvarpodden.libsyn.com/21-charlie-sderberg-och-hans-fru-andrea-pratar-om-ivf-balans-och-att-vga-prata‬

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ina
   2. Vit pil

    Jag tror att du har blandat ihop det med Rikedomspodden. :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Lyssna på podden (1:09 ca) och titta avsnittet på podcasterappen på iPhone så ser du att det sägs och står rika tillsammans.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ina
 2. Vit pil

  Hej. Av mina 2.3 miljoner på bank ( Svea, SSAB o resurs) är bara 10% aktier o aktierelaterade fonder och jag kan ju trots att jag är 78 år fyllda tycka att jag långt ifrån får någon avkastning i paritet till inflationen! Mitt upplägg med 4 hinkar enligt ditt förslag fungerar väl. Av dessa miljoner behöver jag förbruka 100000 varje år till lite guldkant till pensionen för mig o hustru. Frågan jag ställer är på hur lång sikt skall jag föra över pengarna till hinkarna. Jag har två barnbarn. Hur mycket bör vara aktierelaterat över tid i mitt fall. Faktum är att det bekymrar mig lite att jag troligtvis är för försiktig o samtidigt lite djärv i mina tankar. Bostadsrätten har jag ett lån till staten med uppskjuten skatt på 500000. I övrigt skuldfri. Lghvärde ca 8 miljoner

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 3. Vit pil

  Hej Jan! Först, tack för en bra podd och blogg. Blev lite inspirerad av din defensivataktik med viss procent räntor.
  Finns det nån historiskgraf som man kan jämföra avkastning mellan fullinvesterad och ha 90/10(10 % räntor). Min första spontana tanke var att man får 90 % av avkastningen, men så börja jag tänka efter. Det blir en automatisk ombalansering vid krascher där man klarar sig bättre och dessutom ”köper på rea” finns det siffror på detta? Kan det va så att man får nästan samma avkastning men till lägre risk. Hur tänker du här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 4. Vit pil

  Hej, tänkte spara i globala barnfonden. Kommer spara 1000/mån så det räcker bara till 4 fonds-alternativet.
  Men..jag har 300000 sparat till barnen sedan tidigare. Hur gör jag med dessa?
  Ska jag då fördela dessa över alla fonder i globala barnportföljen tycker du?
  mvh/Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Fredrik tips Jag sparar också 1000:- i månaden och har alla fonder förutom den som ligger på min 500 i månaden. Detta funkar hos Nordnet

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Linda Addario
 5. Vit pil

  Jag hade tänkt sätta ihop en egen Rika tillsammans- portfölj. Men väldigt lite av dina innehav går att köpa via Avanza. Måste man ha Nordnet för att kunna följa den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
  1. Vit pil

   Alla innehav går att köpa vis Avanza. Ibland behöver man dock ringa kundtjänst och få hjälp med ordern.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej Jan. Jag heter Samuel, är 16 år och väldigt intresserad av fastighetsmarknaden.
  Jag har kikat på din artikel: ”Viktigt att veta kring små hyreshus och fastigheter” och har gjort en excel- kalkyl där man automatiskt kan skriva in de olika värdena. Därefter räknas allt ut automatiskt utan att behöva göra egna beräkningar.

  Jag kan tyvärr inte bifoga dokumentet här men skulle bli jättetacksam om du kunde höra av dig via min mail, så kan jag bifoga Excel- dokumentet där och skulle även bli jättetacksam för feedback!

  Annars så vill jag bara tacka för en fantastisk blogg!

  Mvh Samuel :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel Hermansson
 7. Vit pil

  Hej!

  En fråga, jag har tänkt mig trött på alternativa pensionslösningar i flera år, till sparande i Argentina, till fastigheter osv. Jag är en person som måste ha låst sparande, hitta better globe och funderar på att låna en klump summa och satsa så jag kan gå i pension tidigare, klump summan är just för att återbäringen kommer om jag förstått rätt efter 20år. Eller är det bättre att satsa på fonder? Dock svårt när dom inte är låsta. Tacksam för svar. // Robert

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
  1. Vit pil

   Jag skulle INTE rekommendera att låna en summa pengar och investera dem i Better Globe. Det är enligt mig alldeles för hög risk. Better Globe är ett komplement till ett sparande i fonder och aktier. Jag brukar normalt rekommendera att inte ha mer än 5 – 10 procent i en enskild investering (enda undantaget är stora likvida fonder).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej Jan! Tittar på mitt PPM och läser det du skriver. Blir inte riktigt klok om man skall ha AP7 Såfa eller AP7
  Försöker även få fram hur dom gått men inte riktigt lyckats har du några tips.
  Tack på förhand :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda Addario