Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

801 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Kommer det en kallelse med exakta tider och plats till lördagens workshop i Stockholm (den 18 maj)? Längtar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth Lundberg Karlsson
 2. Vit pil

  Hej. Kanonblogg. Gillar dina teorier även om jag, liksom du, skruvar lite på dem. Men i princip följer jag din 4 hinkar teori. Jag har 2 frågor som jag skulle behöva lite input i. Jag har ca 120kkr i högriskfonder där större delen är vinst över 30 år. Däremot är det mkt höga förvaltningsavgifter, 0.7-2%. Finns den någon anledning att sälja dem och betala en massa skatt för att sätta in dem på Lysa istället med 90/10 (lekkonto)
  Dessutom funderar jag på om lysa 0/100 är så bra. Då det är ISK betalar man ganska mycket skatt för vad jag vet en låg möjlighet till avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Morgan Nielsen
 3. Vit pil

  Tack för allt arbete ni lägger ner på att utbilda oss till en ekonomisk frihet/ Veronica

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veronica Bergfors Runing
 4. Vit pil

  Hejsan Jan!

  Du hjälpte mig för 2 år sedan att börja investera på Nordnet, tack för det.

  Jag är nu intresserad av Lysa eftersom min kunskap är väldigt låg.

  Är det bäst att bara sälja av alla mina aktier och lägga in dom i Lysa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian Magnusson
 5. Vit pil

  Hej!

  Det skulle vara intressant att höra vad ni har för tips vad det gäller IT-säkerhet för folk som sitter hemma och arbetar med aktiehandel.

  Mvh Susanne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
 6. Vit pil

  hej Jan! det vore himla intressant om du kunde göra en djupdykning i ETF:er. Alltså de vi kan handla i Sverige, vilket innebär inom EU gissar jag på.Jag har idag endast Xact högutdelande men är sugen på liknande ”indexliknande” ETF:er för utländska marknader, helst i Europa då. Vore detta relevant för er?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
 7. Vit pil

  Hej Jan! Tack för intressant sida! Jag är inne på indexfonder eftersom du förespråkar det men jag vill också själv kunna jämföra som ett komplement till din information. Om jag förstår det rätt så förespråkar du indexfonder delvis för att du menar att de gått bättre över längre tid än aktivt förvaltade fonder. Min fråga är var du hittar information om fonder över en längre tid. Om jag går in på olika banker så kan jag se fondens utveckling över 10-15 år men inte längre. Var hittar du en fonds utveckling över säg 20-30 år? Med vänlig hälsning Åsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa
 8. Vit pil

  Hej!

  Detta är kanske en ganska svår fråga att tackla men hur ska man hantera familjemedlemmar eller nära vänner nu och i framtiden som i dagsläget inte tar ansvar för sin ekonomiska framtid och kommer sannolikt att bli fattigpensionärer?

  I dagsläget så skulle dessa personer lätt kunna avvara 10%, om inte mer, av sin lön och investera detta för att få kapitalet att växa utan att det skulle göra ”ont” men något sådant tänk finns inte samtidigt som det inte finns någon större förhoppning om att få en ”okej” pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 9. Vit pil

  Hej fina Ni!
  kollar och lyssnar på er med Youtube vilket är mycket givande!
  Första gången på er blogg där jag försöker hitta de länkar som både jag o ni tjänar en slant ;-) Men var är länkarna? (lite mer reklam)

  Må så gott väntar på nästa avsnitt
  Peter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Hansson
 10. Vit pil

  Hej Jan & Carolin.

  Såg att du hade en väldigt bra tabell på bloggen där du visar förväntad avkastning med ränta-på-ränta effekten.

  Finns det någon liknande tabell där man kan skriva in respektive fond,årsavgift men också(!) avgift för fonden så man kan se vilken fond som presterar bäst efter att faktiskt avgiften är dragen.

  Vill du ha ett exempel?

  Du har intervjuat och pratat gått om Coeli global selektiv, men de har en årsavgift på 1,87 medans te x Avanza Global har en avgift på 0,1

  Jag är mycket väl medveten om att Coeli kommer prestera bättre, men om det gynnar mig eller Coeli efter avdragna avgifter det är det som är frågan.

  Men visst, presterar Coeli 10-12% årligen medans Avanza Global presterar kanske 6% då är det ju självklart. Men hade varit kul att se en tabell som faktiskt visar vad de 1,87% betyder om man skulle te x spara 1000kr/månaden, med 10% årsavkastning, i kanske 10 år?

  Hälsningar,
  Samir

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samir Abdou
  1. Vit pil

   Hej Samir!

   Om du kollar på t.ex Avanza, så kan du jämföra olika fonder där.
   Den utvecklingen du ser där är inklusive avgifter, så avgifterna är redan avdragna (finns undantag).

   Du skulle kunna använda den nuvarande tabellen på ränta-på-ränta som finns, om du bara ändrar avkastningen med den procentsatsen som förvaltningsavgiften är, så får du ut vad du söker.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 11. Vit pil

  Hej Jan och Caroline! Här kommer ett förslag på en person att bjuda in och intervjua: Linda Lemon, som bildat den grupp hon beskriver nedan:

  ”‎Linda Lemón‎ till Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi
  4 tim ·
  Gör lite reklam för den investeringsstrategin som jag fastnat för. Jag kör fondstrategin momentum. Det innebär att jag har ett grundurval med räntefonder, aktiefonder, fonder med ädelmetaller, osv Sen väljer jag dom tre bästa av dessa varje månad. Det gör att man inte faller ner i dom djupaste dalarna när börsen är svajig. För att lära er mer, gå med i gruppen om strategin: https://www.facebook.com/groups/momagg/ Såhär ligger mina pengar just nu. Rätt så stilla eftersom det blev en lång räntefond, en ädelmetallfond och en USD-valuta-fond som hamnade högst upp nu i början på januari. Strategin kollar vilka fonder som gått bäst senaste 3 månaderna. (Man kan även kolla på 6 eller 12 månaders sikt istället om man vill.)”

  Jag känner Linda lite personligen efter en gemensam kurs vi var på. Hon är läkare och bor i Blekinge, Bromölla, och jag håller tummarna för att ni vill bjuda in henne och för att hon i så fall tackar ja.

  MVH
  Elisabeth

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth
  1. Vit pil

   Tack för tipset Elisabeth. Ska se om jag kan få in det i planeringen. Jag själv är ju tyvärr lite skeptisk till momentum-strategier då forskningen tyder på att det inte riktigt fungerar. I alla fall inte på den nivån att det ger en edge efter avgifter. Återkommer lite senare när vi sitter med poddplaneringen. Tack ändå! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Letar info om att Charlie Söderberg står bakom rika tillsammans men hittar bara info om Jan B med fru. Är det inte Charlies blogg?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
  1. Vit pil

   Nej, var har du fått info om att Charlie skulle stå bakom min blogg? Låter konstigt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Han säger det själv (eller svarar ”ja” när andra säger det) i en podd från i år. Det står också i beskrivningen av avsnittet på iTunes. Varför säga det, uppenbart får personer som är gäster i en podd själva säga till hur de vill presenteras och han hade kunnat korrigera ev missförstånd. Blir konfunderad. Får han del av inkomster från bloggen?

    http://ruvarpodden.libsyn.com/21-charlie-sderberg-och-hans-fru-andrea-pratar-om-ivf-balans-och-att-vga-prata‬

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ina
   2. Vit pil

    Jag tror att du har blandat ihop det med Rikedomspodden. :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Lyssna på podden (1:09 ca) och titta avsnittet på podcasterappen på iPhone så ser du att det sägs och står rika tillsammans.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ina
 13. Vit pil

  Hej. Av mina 2.3 miljoner på bank ( Svea, SSAB o resurs) är bara 10% aktier o aktierelaterade fonder och jag kan ju trots att jag är 78 år fyllda tycka att jag långt ifrån får någon avkastning i paritet till inflationen! Mitt upplägg med 4 hinkar enligt ditt förslag fungerar väl. Av dessa miljoner behöver jag förbruka 100000 varje år till lite guldkant till pensionen för mig o hustru. Frågan jag ställer är på hur lång sikt skall jag föra över pengarna till hinkarna. Jag har två barnbarn. Hur mycket bör vara aktierelaterat över tid i mitt fall. Faktum är att det bekymrar mig lite att jag troligtvis är för försiktig o samtidigt lite djärv i mina tankar. Bostadsrätten har jag ett lån till staten med uppskjuten skatt på 500000. I övrigt skuldfri. Lghvärde ca 8 miljoner

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 14. Vit pil

  Hej Jan! Först, tack för en bra podd och blogg. Blev lite inspirerad av din defensivataktik med viss procent räntor.
  Finns det nån historiskgraf som man kan jämföra avkastning mellan fullinvesterad och ha 90/10(10 % räntor). Min första spontana tanke var att man får 90 % av avkastningen, men så börja jag tänka efter. Det blir en automatisk ombalansering vid krascher där man klarar sig bättre och dessutom ”köper på rea” finns det siffror på detta? Kan det va så att man får nästan samma avkastning men till lägre risk. Hur tänker du här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 15. Vit pil

  Hej, tänkte spara i globala barnfonden. Kommer spara 1000/mån så det räcker bara till 4 fonds-alternativet.
  Men..jag har 300000 sparat till barnen sedan tidigare. Hur gör jag med dessa?
  Ska jag då fördela dessa över alla fonder i globala barnportföljen tycker du?
  mvh/Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Fredrik tips Jag sparar också 1000:- i månaden och har alla fonder förutom den som ligger på min 500 i månaden. Detta funkar hos Nordnet

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Linda Addario
 16. Vit pil

  Jag hade tänkt sätta ihop en egen Rika tillsammans- portfölj. Men väldigt lite av dina innehav går att köpa via Avanza. Måste man ha Nordnet för att kunna följa den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
  1. Vit pil

   Alla innehav går att köpa vis Avanza. Ibland behöver man dock ringa kundtjänst och få hjälp med ordern.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej Jan. Jag heter Samuel, är 16 år och väldigt intresserad av fastighetsmarknaden.
  Jag har kikat på din artikel: ”Viktigt att veta kring små hyreshus och fastigheter” och har gjort en excel- kalkyl där man automatiskt kan skriva in de olika värdena. Därefter räknas allt ut automatiskt utan att behöva göra egna beräkningar.

  Jag kan tyvärr inte bifoga dokumentet här men skulle bli jättetacksam om du kunde höra av dig via min mail, så kan jag bifoga Excel- dokumentet där och skulle även bli jättetacksam för feedback!

  Annars så vill jag bara tacka för en fantastisk blogg!

  Mvh Samuel :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel Hermansson
 18. Vit pil

  Hej!

  En fråga, jag har tänkt mig trött på alternativa pensionslösningar i flera år, till sparande i Argentina, till fastigheter osv. Jag är en person som måste ha låst sparande, hitta better globe och funderar på att låna en klump summa och satsa så jag kan gå i pension tidigare, klump summan är just för att återbäringen kommer om jag förstått rätt efter 20år. Eller är det bättre att satsa på fonder? Dock svårt när dom inte är låsta. Tacksam för svar. // Robert

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
  1. Vit pil

   Jag skulle INTE rekommendera att låna en summa pengar och investera dem i Better Globe. Det är enligt mig alldeles för hög risk. Better Globe är ett komplement till ett sparande i fonder och aktier. Jag brukar normalt rekommendera att inte ha mer än 5 – 10 procent i en enskild investering (enda undantaget är stora likvida fonder).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej Jan! Tittar på mitt PPM och läser det du skriver. Blir inte riktigt klok om man skall ha AP7 Såfa eller AP7
  Försöker även få fram hur dom gått men inte riktigt lyckats har du några tips.
  Tack på förhand :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda Addario