Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

837 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Vad menas med [det funkar inte.. ] ”Att direktäga och småspara i enskilda aktier”? Jag har investerat ca 20 000 kr i några olika bolag (spridda branscher). Är det dåligt? /Ny på det här med sparande

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ordpress
 2. Vit pil

  Så här kommer en jobbig fråga. Jag tillhör en minoritet från mellanöstern. Vi har som tradition/ kultur att ha stora guldköp inför bröllop. I mitt fall är guldet i både 18k och 24k. Guldet värderas till ca 400 000 (1.5kg), guldet är obelånat. I vår kultur har man guldet som buffert och investering. Även om jag kan få bättre avkastning på annat håll är det en skam att sälja. Men bör jag i min portfölj då köra 90/10 väldigt länge tills att guldet är en rimlig procent av den totala portföljen? Vart i hinkarna hamnar det här fysiska guldet vi ”nysvenskar” köper?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hannes
  1. Vit pil

   Hej Hannes!

   Jag skulle ha gjort, som du skriver, att du räknar med guldet i portföljen och när du väl når upp till den procentuella nivån med gulden mot resterande pengar som är investerade så börjar du köpa annat guld i portföljen.

   I passiva hinken skulle jag säga att guldet hamnar för dig!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej! För ca 2 år sedan läste jag en text/artikel på din blogg om hur många fonder (index) man bör ha i sin portfölj beroende på hur mycket pengar man sätter in per månad. Jag valde då att följa dina rekommendationer och det har varit väldigt lönsamt därför skulle jag gärna läsa texten igen. Tyvärr hittar jag inte denna artikel och undrar om du minns vilken det är och om du har en länk till den? Tack på förhand Mvh Alina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alina Nilander
 4. Vit pil

  Hej Jan och Caroline! Jag fick tips om er av min dotter och milde tid vad jag lärt mig denna veckan i mitt nyvaknade intresse för ekonomi och investering. Både här och på andra platser. Tycker att ni gör ett fantastiskt jobb på begriplig nivå.
  Varför har ni inte swish? Jag är emot att binda mig genom patreon med månatliga betalningar och föredrar egna val om tid och summa.
  Med vänlig hälsning
  Birgitta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  *blogfia*
  1. Vit pil

   Hej Birgitta,

   Tack för din fina kommentar och uppskattande ord.

   Du kan själv bestämma tid och summa på Patreon också :). Vi försöker förorda Patreon eftersom där skapar vi ett mervärde än ”bara” med swish.

   Tack än en gång.
   Jan

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har precis börjat investera i enskilda aktier och har bestämt mig för att börja med att investera i några av de tre största investmentbolagen på svenska börsen, nämligen Investor, Kinnevik och Latour. Jag är bara lite osäker hur jag ska tänka när jag ska investera i dessa och vänder mig därför till dig. Min plan är att investera 1000 kr per månad till detta varje månad. 
  Bör man då när det är dags titta på vem som ligger bäst i kurs just då jämfört med hur de brukar ligga, bör man titta på vems substansrabatt som är bäst vid tillfället, bör man lägga 1/3 på vardera bolag varje månad eller bara köra ”varannan” i tur ordning så att man investerar i ett bolag åt gången oberoende av hur de ligger till för tillfället gällande substansrabatter och kurs?

  Hoppas du förstår min fråga!

  Tack på förhand! Trevlig helg!

  Gustaf Tingström

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
  1. Vit pil

   Hej Gustaf,

   Tack för din kommentar. Jag är ju inget fan av att direktinvestera i aktier eftersom man har oddsen emot sig. Jag rekommenderar istället det som forskningen har visat ger bäst sannolikhet långsiktigt. Jag rekommenderar att läsa den här artikeln:

   Lycka till med ditt sparande!
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hejsan!
  Tack för en mycket bra podd och Youtubeserie! Ni gör det väldigt lätt att förstå och dessutom roligt!
  Jag har tänkt spara ut efter er modell med 4 hinkar på Lysa. Jag har startat upp konton på på Lysa och undrar nu vilken procentsats ni rekommenderar att man fördelar sina pengar i de olika hinkarna?
  Mvh David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Hej David!

   I avsnitten om Fyra Hinkar Strategin så skriver Jan om hur du kan räkna ut en bra summa till varje hink.
   Så när du har fyllt bufferthinken så går du vidare till mellanrisken osv.
   Du kan såklart påbörja ditt sparande i din passiva även om pengarna inte skulle räcka till, bra att få in en start där och sedan få in rutinen till att månadsspara också!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 7. Vit pil

  hej Jan, fantastisk podd! Du rekommenderar 2st guld aktier via nordnet och tänkte kolla om du rekommenderar nått om man vill investera i silver? mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  andreas kasa
 8. Vit pil

  varför hittar jag inte mina frågor på frågor och svar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mario
  1. Vit pil

   Vad är den för en fråga som du har ställt? Så kanske vi kan hjälpas åt att hitta den tillsammans.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hejsan
  Ni pratade om Revolut i senaste avsnittet. Jag vill lägga till en klausul om vad jag hört genom system utvecklings rykten och tweets angående företaget. Deras framgång sägs komma till en kostnad av de anställda och bör således ses över av rent medmänskliga anledningar.
  https://twitter.com/phillipcaudell/status/1101036130307321856?s=19
  Det länkas en artikel. Jag har inte läst mer om uppdaterade uppgifter men detta var ett internskämt tidigare, att man gjorde nåt ”Revolut-style”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus Johansson
 10. Vit pil

  Hej, jag är så glad att jag hittat till denna sida! Så mycket bra information skrivet på ett sätt man faktiskt förstår. Är det här man kan ställa sin fråga? Jag är 27år gammal. Sparar i aktier i ett depåkonto (som jag nu läst mig till inte är så bra. En massa onödig skatt jag betalt!). Har ett totalt värde på ca 250 000kr i portföljen. Ska öppna ett isk konto och följa er nybörjare guide. Jag är i dagsläget helt skuldfri och kommer att kunna spara ca 15000 i månaden i 1-2 år framöver. Mitt mål är delvis att få ihop så mycket som möjligt till köp av hus samt pensionsspara då jag i dagsläget ej gör detta och har noll koll på pensionssparande. Hur rekommenderar ni att dessa pengar ska fördelas? Index fonder tänker jag absolut investera i. Men det är långsiktigt. Behöver tips på sparande till köp av hus då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Natali Melissa Nikolic
  1. Vit pil

   Hej Natali!

   Lättast är att ställa frågor under Rikatillsammans.se/fragor/ där kommer du absolut få svar på dina frågor!

   Om jag ska ge dig ett litet svar här så tycker jag att du ska läsa artikeln ”Fyra Hinkar Strategin”, väldigt bra för att lära sig hur man kan lägga upp stt sparande!

   En sparhorisont på 1-2 år skulle jag däremot rekommendera ett sparkonto med insättningsgaranti, för kort horisont för aktiesparande tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 11. Vit pil

  Grym blogg, lärt mig så mycket, vill bara ge en eloge till Caroline som ofta stannar upp och inte förstår, ber om förklaringar som även vi lyssnare behöver!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marealle
 12. Vit pil

  År oerhört tacksam för den enorma hjälp och och insikt ni gett mig! Har ärvt en bra summa pengar, vilket jag i respekt vill förvalta och som kommer hjälpa mig och min fru när vi går i pension . Har fått så mycket hjälp av eran blogg vilken saknar motstycke. Har naturligtvis checkat runt på nätet och kan då konstatera att allt ni säger är helt i linje med vad ni förordar. D.v.s vad vetenskapen säger och PPM e.t.c..
  Tack så oerhört mycket ,vilket jobb ,vilken kunskap ,vilken välvilja.
  Tack för allt, oavsett hur börsen går!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  hans karlsson-forsberg
 13. Vit pil

  Hej kryptovaluta att betala med finns redan i Sverige och lanseras i 80 andra länder strax med. Svensk uppfinning. Fungerar redan i flera affärer, restauranger m fl och under snabb uppbyggnad med digitalplånbok och betalning i realtid till en avgift av endast 0,0008% dvs betydligt lägre avgifter än nuvarande betal och kredit kort. Kontakta mig för mer i information och demo av 30 min. Mvh Ditte Waldton mobil 0701519038

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ditte Waldton
 14. Vit pil

  Hej! Jag undrar hur jag enklast ska gå tillväga för att skapa en 90/10 portfölj samt en mellanrisk portfölj i Finland (dvs. inte samma utbud). Jag har Nordnet. Tack för en intressant podd!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
  1. Vit pil

   Hej Maria!

   En 90/10 portfölj kan t.ex enkelt bestå av antinget:

   90% Global indexfond
   10% Lång räntefond

   eller:

   70% Global Indexfond
   20% Sverige Indexfond
   10% Lång Räntefond

   Eller:

   55% Global Indexfond
   20% Sverige Indexfond
   15% Tillväxtmarknad Indexfond
   10% Lång Räntefond

   Det skulle jag säga är dom typerna av fonder som passar i en 90/10 portfölj, vilket som så får du en billig portfölj med bra riskspridning. Tyvärr vet jag inte vad för fonder du kommer åt från Finland men att försöka leta upp några av dessa typer är att rekommendera!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 15. Vit pil

  Hade varit väldigt kul & spännande om ni bjöd in minimalisterna (Elisabeth Byström och Johan Ernfors) och prata om ekonomi, sparande, aktier och hur minimalism kan vara ett verktyg för detta :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Nilsson
 16. Vit pil

  Hej! Ska börja månadsspara till mina pojkar och tänkte placera 10.000 nu direkt. Kan ni ge förslag på vilka fonder jag ska välja och hur mycket. Barnen är 15 och 13 så tänkte kanske på nybörjarporföljen. Men tycker det är lite svårt att läsa sig till vad som blir bra. Tänkte fortsätta spara 1000 kr /mån. Och hur placerar jag dessa? Med vänlig hälsning, Malin Håkansson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin håkansson
 17. Vit pil

  Bugg när man klickar på bilden avseende RikaTillsammans-fördelningen då den visar Barn-portföljen isf fördelningen för RT-fördelningen. Vad är fördelningen för jag kan inte se texten i den lilla bilden (inte ens när jag förstorar).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janet Homrighausen
 18. Vit pil

  Hejsan Jan och tack för all inspiration och kunskap som jag nyttjar i mitt eget sparande.

  Utöver smicker tänkte jag be om råd med ett trevligt problem då jag är ordf. i en liten klubb, som fått ersättning från NHL för spelare som vi fostrat. Då det är en förening är jag fullt medveten om att alla beslut som vi tar kan ändras av nästa styrelse, men vi har iallafall tänkt binda vårt beslut via ett årsmöte så ingen styrelse självsvåldigt kan ändra det upplägg som jag vill rådfråga dig om.

  Tanken är att vi som förening har nytta av att ha ett eget kapital om vi får för oss att gå upp i seriesystemet, men främst för att det är en trygghet att de finns där. Samtidigt vill vi att pengarna gör nytta för våra ungdomar och gör det trevligare att spela hockey i vår klubb.

  Ett upplägg där vi investerar pengarna och plockar ut avkastningen årligen för att köpa utrustning eller liknande till våra ungdomar har vi bestämt oss för, men inte exakt hur det skall se ut. Det rör sig om 750ksek och kan vi plocka ut 25-50ksek per år kommer det synas.

  Ingen avkastning, ingen extra ungdomsutrustning. Dvs. vi har en stabil ekonomi idag så detta är inget vår ungdomsverksamhet står och faller med

  Ponera att vi investerar i 750ksek i aktier, som rasar till 500ksek. Då får vi antingen vänta till de överstiger 750ksek igen, eller så finner vi oss i att de skall försvinna över tid och använder avkastningen när de stigit i värde jämfört föregående år.

  Skall pengar användas skall de inte investeras, så kanske alternativet att plocka ut 50ksek per år från ett 100%igt räntesparande är det rätta. Men då försvinner vårt egna kapital…

  Just nu är vi inne på att investera dem efter er nybörjarfond, så ni får bära skulden om det går dåligt och vi ta åt oss äran när det går bra.

  Kommentar, förslag mottages tacksamt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jerry Svedlund
 19. Vit pil

  Hej!
  Stort tack för en otroligt inspirerande blogg. ÄNTLIGEN känns det som att vi fått verktygen för att ta tag i vårt sparande.
  Jag har några frågor när det gäller dina portföljer. Vi har Handelsbanken och där finns inte alla dina förslag på fonder. Vissa tror jag heter lite annorlunda – och vissa finns i både A och B fond. Ex SPP Global solutions som inte finns att välja, och om jag nu ska be min bankman lägga upp den, har du A eller B? Plus Småbolag finns inte heller – vet du vad den heter mer (FCG…)?

  Stort tack än en gång!
  mvh / Malin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 20. Vit pil

  Hej Jan och Caroline. Här kommer ett förslag på ämne i er blogg. Förklara och beskriv olika typer av räntefonder, finns olika typer, vilka är bäst. Att spara på räntekonto är ju i praktiken att förlora pengar. Ni (som de flesta) förespråkar ju en fördelning mellan aktie- och räntefonder. Aktiefonder finns mycket info om, men jag tycker inte det är samma sak med räntefonder.
  Tack för en bra podd
  Hans

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans Nilsson