Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

832 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej, älskar din blogg och läser den regelbundet. Nu har jag en fråga, i de oroliga tiderna med Corona skulle det vara en bra idé att sprida ut sitt månadssparande och köpa fonder varannan vecka istället för 1 gång i månaden? Åtminstone tills det känns som om marknaden stabiliseras lite. Känns ju smart att spara varannan vecka i nergång men det blir ju en nackdel vid vändpunkten och sedan vid uppgång…. Finns det något possessivt med att spara 2 gånger i månaden i dessa tider?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elina
  1. Vit pil

   Hej Elina!

   Jag skulle personligen säga att det hade väl varit ett väldigt bra alternativ när börsen är så volatil som den är just nu.
   Visst, forskning säger att det är större chans att du tjänar mer på att investera allt på en gång (Jan har gjort en artikel om detta), men just i dessa tider så rör sig börsen så himla mycket och kan absolut vara bra att köpa oftare för att sprida ut sina köp.

   Normalt så rör sig ungefär börsen ca 1% på en dag, nu är vi uppe i 4-7% om dagen, lätt så att man prickar av en dag man kanske inte ville köpa på då.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej, jag och min sambo har mailat er flera gånger för att få ut ett intyg på att han har gått kursen hos er, så vi kan få ersättning från Unionen. Snälla svara oss. Han heter Björn Ahlzen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frida Lundqvist
 3. Vit pil

  Hej Jan och Caroline. Ni har en suverän verksamhet på så många sätt. Jag har med framgång följt ert upplägg under några års tid. Men jag har kommit till ett vägval och inser att det som skulle ta er from good to great vore om ni skulle ta fram rekommenderade fondportföljer som enbart har hållbara fonder och/eller åtminstone fonder med låg CO2-risk. D.v.s. fondportföljer som åtminstone inte supportar det gamla fossilsamhället som just nu är på väg att ställa till det riktigt rejält för allas våra barn och barnbarn.
  Om ni lyckas med det kommer jag fortsätta följa er under många år framåt. Om inte kommer vi vandra olika vägar framåt.
  Bästa hälsningar,
  Mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Lindberg
 4. Vit pil

  Hej! Tack för en otroligt bra hjälp med fonder, jag har följt dig sedan 2015 då jag började spara.
  Personen bakom filmen The Big Short, Michael Burry talar om att vi är inne i en indexbubbla som kommer att spricka en vacker dag. Vad är din åsikt om detta?
  Vad tror du om att investera i mark?

  Tack på förhand =)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David Wenner
 5. Vit pil

  Tack för en väldigt bra blogg med så många intressanta artiklar m.m.

  Jag undrar lite om att senare börja leva på det jag har investerat. Och det pratas ju både om att sälja av eller leva på utdelning. Jag har dock inte någonstans sett en jämförelse mellan dessa två perspektiv, för- och nackdelar.

  Då jag tror mycket på fonder, och särskilt indexfonder utifrån bloggens fokus, tänker jag att det vore intressant att lära mig mer om att leva av att sälja av fondandelar kontra leva på utdelningar från t.ex. xacta högutdelande och liknande som inte återinvesterar utdelningen.

  Eftersom jag inte planerar att ta med mig hela portföljen i graven vill jag ju sälja av en del med tiden. Men kan det finnas fördelar med att i början eller samtidigt också leva av en högre andel utdelning från t.ex. xacta högutdelare eller annan fond som delar ut utan att återinvestera?

  I alla fall tycker jag det vore intressant med en jämförande artikel kring detta med att sälja av kontra utdelning pga hypen senaste åren kring utdelningsaktier. Men vad gäller fonder för min del.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Päres
 6. Vit pil

  Hej Jan, du gör ett strålande jobb!
  Ursäkta en dum fråga.
  Tänkte börja månadsspara enligt din fördelning i Rika Tillsammans portföljen.
  Visst är det bara att bevaka din procentfördelning på Shareville och gör samma ändringar som du, vilket kanske är varje månad?
  Ytterst tacksam!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Krister Schwartz
  1. Vit pil

   Hej Krister!

   Ja, du kan följa portföljen på Shareville och dess uppdateringar. Men varje månad låter väldigt ofta, du behöver nog inte kontrollera mer än varje kvartal/halvår.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 7. Vit pil

  Hej Jan , Din site bara dök upp, så intressant och bra att ni har gjort den. Instämmer helt med vad Du skriver, de ”proffsen” man läser om kan o vet inte mer än spå tanter ! Ibland får jag den uppfattningen, att de har en uppdragsgivare, för att ”sälja” det de skriver om. Det är ju viktigt att man helst följer ekonomin i t.ex. ett år, läser på och skaffar en egen uppfattning. Fonder är ju generellt enklaste vägen, men de kostar ju också ! Om man investerar i aktier ger det bättre avkastning, men man måste ju lägga ner oerhört mycket mera tid.Jag har självklart anmält mig till ert nyhetsbrev ! Mvh Björn C

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Carlson
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och välkommen till bloggen. 👍🙏

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej Jan och Caroline,
  Tack för inspirerande teman som jag tar del av varje vecka.
  Gillade verkligen ert avsnitt om elmarknaden och elbolag som jag tycker är så komplex. Jag funderade efter att ha hört avsnittet och tänker att nu har jag äntligen bra koll på alla mina ”räkningar”, Dvs jag vet vad jag betalar tom el. Ända tills larmfakturan dök upp härom dagen. Jag har ingen aning om vad jag får förutom teknik som tjuter och klistermärken på huset. Är det en rimlig kostnad jag betalar för tjänsten jämfört med andra leverantörer kontra innehåll, ingen aning. Eftersom jag inte får grepp om detta så har jag fortsatt betala fakturan i över 5 års tid utan att ha koll. Jag skulle verkligen verkligen uppskatta en podd på temat hemlarm och hur marknaden ser ut för det. Hade varit väldigt intressant om det gick att hitta en leverantör motsvarande Tibber på elmarknaden som sticker ut och är annorlunda.

  Ser fram kommande poddavsnitt med er.

  Bästa hälsn
  Emma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
 9. Vit pil

  Hej
  Några frågor bara, dessa finns säkert redan besvarade på er sida men hittar dem inte.:-)
  Hur strukturerar ni upp era ”portföljer/hinkar”? Genom tex ett isk konto för varje (utom den första som kanske sparas på vanligt sparkonto med ränta)?
  Hur gör ni med räntefonder, obligationer mm. Sparar ni i dem via isk, kf eller på värdepapperkonto?
  Hälsning
  Hanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Hej Hanna!

   Jag skulle ha haft ett ISK-konto för varje hink, lättare att veta summorna i varje hink då.

   Räntefonder har jag just nu på samma ISK som aktiefonderna, däremot så är det mer lönsamt att ha dom på en AF-depå just nu eller att skippa just räntefonderna och köra på sparkonto med ränta och insättningsgaranti istället.

   Hoppas detta svarade på dina frågor!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Ja precis, det var det jag ville veta.:-D
    I dagsläget har jag endast Spiltans räntefond och de har jag tillsammans med mina andra fonder. Sedan har jag sparkonto hos Avanza över det där jag har lite större sparkapital i relation till hur stort mitt sparande är i dagsläget.
    Funderar lite över vad som är skäligast att göra? Om man har räntefonder på ISK så betalar man ju skatt på det beloppet man har där, antar man då också behöver ha räntefonder som ändå genererar så mycket ränta att gentemot skatten som dras att ens vinst ändå inte understiger det man skulle få i ränta på något av deras sparkonton? (hoppas du hänger med). Hur stor del av ens sparande bör vara i räntefonder på ISK i relation till aktiefonder?
    Ja, låter rimligt att ha ett isk för varje ”hink” för tydlighetens skull. Var lite så jag resonerade också.
    Hälsningar,
    Hanna

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hanna
 10. Vit pil

  Hej Jan och Carolina ( med det vackra leendet)

  Idag blev jag besviken på din artikel att köpa K-Fastigheter och sälja. För det första får varken du eller alla småsparare någon deldelning och har ni tur kanske ni får en 100 del av ni önskar.
  Hyresfastigheter ska man behålla och aldrig sälja. Jag har investera tungt i SBB med en avkastning på över 100% bara i år. Hyresfastigheter är nästa kassaskåpssäkra.

  Jag tycker alla tidningar som skriver KÖP lurar småsparare. Jag hade också sökt delning men jag vet av erfarenhet att man får inget. Jag kommer köpa när handeln är igång och ligga kvar för jag tror att det kommer bli liknande utveckling som SBB.

  Jag vill inte skryta men mina portföljer har i år stigit med 70%

  Lycka till med K-Fastigheter och hälsa Carolina

  Mvh
  Hans Ingwall :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans Ingwall
 11. Vit pil

  Hej Jan vid ”Rika tillsammans.” Jag vill med denna kommentar bara skicka min uppskattning för ditt fantastiska arbete med att upplysa oss om strukturen runt vardagsekonomi och sparande/investeringar. Verkligen guld värt. /Sara

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara Öhrlund
  1. Vit pil

   Tack Sara för din fina kommentar. 🙏

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Innehåll:
  – Lysa
  – översikt på sidan
  – Smartbudget-beta och idé.

  Hej!
  Lyssnar regelbundet och har varit med vid någon träff i Göteborg.

  När jag letar efter er länk till Lysa (för jag ville sponsra er, för ni gör så bra saker) och hittar jag inte den. En annan detalj i letandet; enkelt och ”videosarna” är inte datummärkta i översikten. Snälla gör det! Det är massor av bloggar, ja alla möjliga inlägg som inte är datummärkta överst, vilket är jobbigt då jag vill ta ställning till om det här är relevant och då är tidsfaktorn ett viktigt urvalskriterie.

  Inte hittat länken till Lysa alltså! Väntar några dagar annars går jag till Lysa direkt.

  Er sida börjar bli så mycket i så enligt mig skulle det behövas någon översiktligare lay-out, funderar ni på det?

  Såg i letandet ett inlägg om SMart.budget där du skrev att du håller på att skapa något liknande, och håller på med en betaversion. Om den inte är för krånglig så är jag gärna med, men då har jag som sagt inte varit med i Smartbudget och inte den förkunskapen. Är den för avanceread för mig då?
  Söker något enkelt där man antingen har ett väldigt pepagogiskt upplägg av import av siffror från olika ställen (en ”dummie) eller en väldigt enkel variant. Kanske bra att göra en Smart-budget-variant där man kan välja nivå och utifrån behov och pussla ihop relevant innehåll? Fast det är ju förstås svårare att programmera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Monica Bergfelt
 13. Vit pil

  Hej,

  Hittade precis er podd och lyssnade på avsnittet om Lysa idag – jättebra!

  Jag håller precis på att sätta mig in i sparande och har en fråga:
  Jag vill spara ihop en buffert för oväntade utgifter, etc. på 100.000 kr. Har läst runt en del och sett att många rekommenderar att spara just buffert på ett vanligt sparkonto. Vad säger ni? Jag tycker det skulle kunna vara intressant att spara/investera även buffertportföljen på Lysa/ISK med kanske 25/75 ränta/aktier.
  Tänker jag ”rätt” eller är att investera buffertporföljen på ISK något som bör undvikas?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lucas
  1. Vit pil

   Hej Lucas!

   Jag skulle inte rekommendera att placera bufferten i aktier, får kort tidshorisont på bufferten för att du ska kunna få avkastning på pengarna, stor chans att du går med förlust.
   Även räntor nu är inte så attraktivt så ett sparkonto är att föredra!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 14. Vit pil

  Vad hette Ted talket du rekade i avsnittet senast?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
 15. Vit pil

  Hej!

  Jag har nyss fått upp ögonen för Er och är helt såld. Jag har gjort konton på Lysa och till viss del anammat 4-hinkarprincipen. Det jag undrar är att du pratat ofta om en avkastning på 8%. Visst har jag förstått det rätt om man till exempel investerar i Lysa? Där ställer jag ju sedan in fördelningen, men vilken fördelning är det jag behöver för att få de 8 procenten? Är det med ett 90/10-konto jag förhoppningsvis kommer åstadkomma det?

  Tack för en grymt bra och inspirerande blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 16. Vit pil

  Hej!
  Vill gärna besvara en fråga ni ställde i avsnittet om Harv Eker, den om hur han och hans fru tacklar sina olika syner på vad pengar ska användas till. Harv har satt upp sju st burkar (jars) där han fördelar månadens inflöde av pengar på allt ifrån det nödvändiga, besparingar osv till välgörenhet och nöjen. Vad man gör är alltså att titta på hur mycket som finns tillgängligt att sätta sprätt på (play) varje månad. På så sätt behöver man inte gräla, det syns svart på vitt. Burkarna motsvarar en budget, inte konstigare ön så.

  Jag och min man har gått Harv Ekers utbildningsprogram, inte bara första ”Millionaire mind” utan alla de andra också. Vi är glada att vi har gjort det, det har förändrat våra liv till det bättre. Min syn på mig själv, pengar, rika människor osv har förändrats i grunden, vilket är extremt befriande. Kurserna handlar mest om en själv (”sanningar”, rädslor, vad är jag kapabel till) och pengar är en av flera delar som avhandlas genom en mix av praktiska övningar och genomgångar. Kul att ni går igenom boken! Nästa steg är att åka till London och ta kursen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara Mindkick
 17. Vit pil

  Hej! Är 50 plus och ska börja pensionsspara, danske bank har kontaktar mig ang detta. Läste din artikel ang Kollektiva Fondval, där du intervjuade Pontus april 2016., är denna info aktuellt? Vad skulle du/ni rekommendera mig? Den sk robot-spar? (Kommer att sätta in 3500:-/mån)
  Ser framemot ert svar! Stort tack! ”Bättre-sent-än-aldrig-Maria

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 18. Vit pil

  Hej igen!
  Lyssnade på avsnitt 102 och där ni läste upp ur ett PM från Riksbanken om riksbankens råd om hur privatpersoner rekommenderas att pantsätta huset och placera lånet i indexfonder.
  Jag har sökt efter detta PM, utan att lyckas, tips på hur jag lättast hittar PM?
  Mvh
  Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anderd
  1. Vit pil

   Sök riksbankens promemoria om hushållens skuldsättning från det datumet. Återkom om du inte får tag på det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej
  Fick tipset av en kollega om er blogg om något så oerhört tråkigt om ekonomi, för att sedan lyssna på er och fatta vad ni pratar om. Du kan ju ”sväva ut” i tekniska termer och Caroline som håller dig kvar på mattan gör er podd så himla intressant. Tack till er båda.
  Jag har två frågor, en lite allvarligare och en ”utsvävande”.
  Vi har en son, 31 år, handikappad och som har förmyndare. Vi undrar ju naturligtvis på hur och vilket sparande vi skall göra för honom i dessa tidevarv av lurendrejare/”stor roffare” (och då inkluderar det även kommunen)!
  1. Finns det några tips på sparande som kan säkerställa, framför allt, att ”någon” inte kan tömma kontot?
  Det sekundära blir i detta fall en hyfsad avkastning för vår son då vi inte finns som stöd.
  2. En vild tanke: Bankränta idag (Swedbank 1,8%) på ett lån på 2 milj bundet på 5 år.
  Låt säga att jag tar ett lån på 2 milj med denna ränta som placeras i LYSA, som under det senaste året har haft en avkastning på >22%. Med inflation (2%) + 2% bankränta, låt säga att LYSA har en avkastning av i medel 10% och att jag samtidigt betalar av bankränta månatligt (ca 3000 SEK/mån).
  Du förstår vart jag vill komma….
  Givetvis kan avkastningen inte garanteras, men vad är din syn på detta?
  Anonyme Jönsson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Jönsson