Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg 2007 längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag tyckte (och tycker fortfarande) att det är konstigt att det ska vara mer okej att prata om sex än om pengar. En annan märkligt sak vi lär oss tidigt hur man drar ner på utgifter och sparar pengar men inte hur man investerar eller tjänar pengar. Att tjäna och investera pengar är ju betydligt roligare än att dricka en kopp kaffe mindre om dagen och det öppnar för mer möjligheter att göra roliga saker tycker jag.

Jan Bolmeson är ju ingen snålbloggare

Anonym kommentar på z2036.se, 8 februari 2017

Pengar och ekonomi är verkligen inte allt, men de löser en hel del problem. Jag tror (tyvärr) att vi står inför en hel utmaningar de kommande åren, allt från en ökad arbetslöshet på grund av t.ex. digitalisering, AI och outsourcing, minskade pensioner, dyrare bostäder samt försämringar i välfärden och mer därtill. Den här ekonomibloggen bygger på tesen att vi står bättre rustade med pengar än utan. Men det är på intet sätt en självklar sanning. Mitt förslag är att du redan nu tar ställning om du ställer dig bakom det påståendet eller inte.

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Ett av mina viktigaste mål med min ekonomiblogg är att du som följer mig, mina råd, artiklar och tips ska ha mer pengar och vara bättre rustad för framtiden än de vuxna som inte gör det. Om du läser mina artiklar och prenumererar på mitt  månatliga nyhetsbrev kan jag nästan lova att du kommer att bli rikare. Det behöver nämligen inte vara särskilt svårt. Även om det är en klyscha – 34 000+ prenumeranter på mitt nyhetsbrevet har inte fel. Anmäl dig nedan, det är gratis. :-) 

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Mitt track-record som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget. Samtidigt försöker jag vara ödmjuk inför att jag bara är 36 år gammal och där finns fortfarande mycket kvar att lära. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

Det andra som du kan förvänta dig att är att allt jag gör eller skriver om är evidensbaserat. Jag brukar skoja om att jag var grym aktieinvesterare 1997-2000 och 2004-2008. I slutet av dessa båda perioder förlorade jag mycket pengar. Det här är också min hemlighet.

Min hemlighet är att jag är 36 år gammal och har upplevt att bli av med alla pengarna inte en gång, utan två gånger. Jag har upplevt två finanskriser, något som jag tror att man måste göra för att ens börja kvalificera sig som något annat än nybörjare.

Ett bättre sätt att tjäna pengar på

Då började jag undersöka om det inte fanns bättre sätt att investera och spara sina pengar på. Det var i samband med det jag startade bloggen och började läsa många forskningsartiklar, böcker och andra ekonomibloggar och kom fram till att:

 • Att en passiv strategi har ett groteskt statistiskt övertag mot en aktiv strategi över längre tidsperioder
 • Den långsiktiga strategiska tillgångsallokeringen är central
 • Tiden är den viktigaste faktorn för avkastningen och riskminimeringen
 • Vikten av att hålla kostnaderna låga
 • Investera så brett som möjligt, eftersträva att äga hela marknader
 • Diversifiera och söka exponering mot faktorer med akademiskt stöd
 • Undvika nybörjarfel i beteende som t.ex. slagsida mot Sverige
 • Vikten av ombalansering i portföljen och månatligt sparande
 • Att kassaflödet är det viktigaste för långsiktigheten

Allt det här ligger till grunden för mina olika portföljer såsom RikaTillsammans-portföljen, Nybörjarportföljen och Globala Barn-portföljen. Det som är bland det häftigaste är att allt ovanstående är enkelt och framförallt så är det i princip ett engångsjobb.

Ovan kompletterar jag mycket med vanliga ”bread-and-butter”-tips om allt från att fokusera på det som gör störst skillnad för din privatekonomi som t.ex. lön till förhandlingar om räntan på ditt bolån eller att ta kontroll över sin vardagsekonomi, pension och barnsparande.

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika kompetenta som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.  

Professor Jeremy Siegel

Målet med min ekonomiblogg är att verkligen hjälpa dig att komma igång och ta det till nästa steg – oavsett var på resan du befinner dig vare sig du är nybörjare eller proffs.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

Vanligaste ämnena på RikaTillsammans

Ekonomibloggens artiklar tenderar kretsa runt följande ämnen. Alla nedanstående länkar går till samlingssidor som introducerar ämnet, de bästa och nyaste artiklarna.

Personlig info om mig Jan Bolmeson och mina bolag

Jag är född 1981 så i år fyller jag 36 och är gift med Caroline och har numer två döttrar. Till skillnad mot vad alla tror så har jag ingen ekonomexamen utan jag läste till civilingenjör på LTH i Lund och tog examen med inriktning mot teknisk fysik 2005. Jag är skåning och flyttade tillbaka till Malmö efter studierna i Lund även om jag är i Stockholm ett par gånger i månaden. I oktober 2007 startade jag min ekonomiblogg, så jag har gjort det här i mer än ett decennium.

Jag har aldrig arbetat som ingenjör utan jag har alltid drivit företag tillsammans med andra eller själv. I dagsläget investerar jag i flera små bolag som jag driver, konsultar i eller arbetar med utifrån ett styrelse- och ledningsperspektiv. Att arbeta i styrelsen och utveckla samt driva små bolag med en omsättning på upp till 50 miljoner kronor är något jag anser mig ha ganska mycket erfarenhet av. 

I min annonspolicy så kan du även läsa om de bolag som jag har intressen i, allt för att vara så transparent som möjligt.  

Om du vill veta mer så får du gärna fråga, jag har inte så många hemligheter.

Kom i kontakt med mig

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)

Bilaga. Annonsering och villkor för min ekonomiblogg

Nedan följer olika typer av villkor och annat relevant för dig som tycker sådant är viktigt:

Relaterade artiklar

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Missa inte uppdateringar av min ekonomiblogg

Du har väl inte glömt att anmäla dig till nyhetsbrevet? Där får du de bästa tipsen till din inkorg en gång i månaden. Naturligtvis är det kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentera

760 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej

  Du skriver nedan att RBS Rogers Enhanced Commodity ETN på nordnet är samma som OEV RICI RBS på Avanza. Den på nordnet handlas dock i USD på AMEX men den på Avanza i SEK på Stockholmsbörsen. Kursen verkar också vara helt olika. Är det då verkligen samma eller är det bara jag som inte förstår hur det hela hänger samman.

  /Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 2. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag läste nyligen en intressant artikel av Andreas Cervenka på SvD. ”Är Ingves en modern Kung Midas?”

  Att betala för att låna ut pengar har gått från science fiction till självklarhet i vissa delar av världen och kan bli på sikt även här. Han menar alltså att i och med minusräntan står vi inför dels en helt unik situation, där folk ”strömmar” till börsen för att få avkastning på pengar, som man inom en snar framtid potenitellt kan få betala för, för att ha på banken. Fortsättningsvis skriver han att det riksbanken vill bekämpa är fallande priser, deflation. Han frågar sig om deras åtgärder i själva verket utlöser, och inte botar, deflation? Dvs. att vi kan inte räkna med att deflation och inflation byter om varandra i vågor då vi nått en kritisk punkt rent historiskt.

  Till min fråga: din utgångspunkt är att investera enligt din plan är långsiktig. Dvs. man får leva med toppar och dalar men ur det långa perspektivet så bör man räkna med en viss procents ROI varje år. Om nu deflationen är statisk och inte övergår i inflation över tid förändrar det din syn på pengamaskinen? Om nu folk kommer strömma till börsen kan det vara ett risktecken att ta fasta på? Då situationen är historisk hur påverkar det ditt egna synsätt på din teori om pengamaskinen?

  Mvh
  Robert

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
   1. Vit pil

    Tack! Ska se om jag hinner få ihop något ikväll! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej!

  Jag har skapat en portfölj enligt dina direktiv angående nybörjarportföljen dock har jag även med en fond för Japan då Asienfonden saknade just Japan då och börjar med startsumman 20 000 kr och sätter in 5000 kr varje månad på ISK-kontot. Har även tänkt skapa ett konto där jag sysslar med aktier och investerar mer aktivt mera så att säga. Är det bäst att skilja dessa konton åt eller ha allt på samma ISK tycker du?

  Sen en fråga angående buffertsparande är detta lönt när jag bor i Stockholm och priserna går upp konstant och jag har en lägenhet som jag enbart är belånad till 67 %?
  Min senaste försäljning gick exempelvis med 700 000 kr i vinst och min nuvarande är i nuläget värderad till 700 000 kr mer än jag köpte den för så räkna med 8 – 900 000 kr vinst när den säljs i december i år och då flyttar jag till en lägenhet som är 20 kvm större och antagligen köps denna billigare än jag säljer för faktiskt.
  Min plan har varit att enbart reservera nyproducerade lägenheter då priset när man bokar är ett pris då men när man flyttar in i lägenheten 2 år senare har ju marknadspriserna stigit och man har en relativt ”billig” lägenhet.

  Är det smart att inte lägga in allt i insats och sätta av en del på sparkonto samt en del i ISK kontot då är min fråga boräntorna jag har ligger på enbart 1,63 % nämligen? Priserna stiger och min belåning på nya lägenheten kommer vara cirka 55-60 % enligt mina beräkningar. Jag kommer säkerligen betala reavinstskatten direkt då det annars är 2,5 % på detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak
 4. Vit pil

  Följer gärna för inspiration

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth
  1. Vit pil

   Kul! Det enklaste är genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev eller genom RSS.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej
  jag har läst er berättelse ”Köpa guld och silver” Jag intresserad mycket av att köpa guld istället att har alla pengar på bankkonto för att situationen i världen är ostabila. Eftersom jag bor bara 7 år i Sverige är det svart för mig att få rätt information om köp/förvaring guld i Sverige. Jag vill har bara fysisk guld men jag oroliga om förvaring. Jag undrar om vad kallas guld i fysisk form allokerad till person. Betyder det att jag kan köpa guld och lägga den på banken? Tack för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oxana
  1. Vit pil

   Hej
   tack för snabbt svar. Jag har kollat din artikel och därför undrar jag varför du hade köpt guld hos Liberty Silver i Estland istället att köpa guld i Sverige hos Tavex. Det är inte dyrare än i Estland men man kan själv hämta guld och undvika att betala mycket för frakt, försäkring o.s.v. Du ger råd att det är bättre att köpa och förvara guld hos Bullion Vault om man vill ha fysisk guld. Men är det verkligen säkrat plats om kommer ekonomisk kris i världen och person kan sälja guld hos Bullion Vault och få sina pengar? För att som jag förstod allt på Bullion Vault sker via Internet i andra land.
   Kan man förvara sitt guld i Sverige på banken i skåpet? Eller det är för dyrt att betala hyran?
   Tack så mycket för hjälp.
   Mvh Oxana.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oxana
  2. Vit pil

   För att jag ofta köper silver samtidigt och det kan jag inte köpa hos Tavex utan moms. Ingen aning om Bullion Vault är säkrare än något annat ställe, däremot har de väldigt hög likviditet. Utifrån ett krisperspektiv så är fysiskt guld det bästa, men å andra sidan försök gå in på en pantbank och hör vad du får för guldpris idag – ofta 30 % under spotpris, medan på BullionVault får du spotpriset direkt. Guld kan man förvara både hemma eller på bank.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej

  Jag har försökt att investera enligt rika tillsammans portföljen på Avanza. Det mest har gått bra, men jag har stött på ett problem. OEV RICI RBS verkar det handlas väldigt lite med, så jag har inte lyckats köpa något ännu. Finns det något annat bra alternativ med lite mer omsättning?

  /Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 7. Vit pil

  Hej!

  Jag har skapat en portfölj enligt dina direktvi angående nybörjarportföljen och börjar med startsumman 20 000 kr och sätter in 5000 kr varje månad på ISK-kontot. Har även tänkt skapa ett konto där jag sysslar med aktier och investerar mer aktivt mera så att säga. Är det bäst att skilja dessa konton åt eller ha allt på samma ISK tycker du?

  Sen en fråga angående buffertsparande är detta lönt när jag bor i Stockholm och priserna går upp konstant och jag har en lägenhet som jag enbart är belånad till 67 %?
  Min senaste försäljning gick exempelvis med 700 000 kr i vinst och min nuvarande är i nuläget värderad till 700 000 kr mer än jag köpte den för så räkna med 8 – 900 000 kr vinst när den säljs i december i år och då flyttar jag till en lägenhet som är 20 kvm större och antagligen köps denna billigare än jag säljer för faktiskt.
  Min plan har varit att enbart reservera nyproducerade lägenheter då priset när man bokar är ett pris då men när man flyttar in i lägenheten 2 år senare har ju marknadspriserna stigit och man har en relativt ”billig” lägenhet.

  Är det smart att inte lägga in allt i insats och sätta av en del på sparkonto samt en del i ISK kontot då är min fråga boräntorna jag har ligger på enbart 1,63 % nämligen? Priserna stiger och min belåning på nya lägenheten kommer vara cirka 55-60 % enligt mina beräkningar. Jag kommer säkerligen betala reavinstskatten direkt då det annars är 2,5 % på detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak
 8. Vit pil

  Hej, jag har varit på en kickoff med dig här i Stockholm och ska gå balansekonomis kurs i april, samt tagit till mig av bl.a dina råd på rikatillsammans. Jag har lagt om hela mitt sparande och har på 2 månader ”tjänat” in nästan hela kursavgiften, vilket jag tycker känns ganska bra. Men, jag har en fråga om hur man bör tänka och räkna när vi nu har minusränta i Sverige. Jag funderar på om det är lämpligast att amortera av mer på bostadslånet, eller, belåna bostaden, investera dem under en 6 månadersperiod i fonder (trots att det är kortsiktigt) och sedan amortera och renovera för lånepengarna. Jag har ingen aning om hur man ska räkna för att kunna komma fram till ett eget någorlunda välgrundat beslut i frågan, dock känns det i magen som om man borde göra detta snart. Vad har du för tankar kring minusräntan?
  Med vänlig hälsning Maria Stridh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  maria stridh
 9. Vit pil

  Hej igen

  Jag har nu gett din blogg till flera, för att jag anser du har sunt förnuft i dina funderingar, det är vel ok.

  Sen har jag ett förslag till din blog.
  Kunde du låta datumet synnas i dina inlägg. Nu kan man inte döma om de är aktuella eller inte, vilket gör läsandet mycket frustrerande.
  Lite hjälp skulle jag också be om, om det inte är opassligt?
  Jag söker olika segment korrelation till varandra och hittar inget.
  Vet du var man kan se hur de olika segmenten, tex. energy, tekno, bio, etc. har rört sig under tiderna.

  Tack för hjälpen.

  Mvh Jarmo
  timetogo.fi

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jarmo
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar. Du hittar datumet i sidebaren till höger på dator eller under kommentarerna om du använder mobiltelefon (man kan även se den i adressfältet). Jag har tyvärr ingen aning om var man skulle kunna hitta korrelationsinformationen som du är ute efter tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag är 25 år gammal och har sedan en tid tillbaka investerat enligt modellen 25% räntebärande/obligationer och 75% placerade i fonder. Jag räknade ut min fondexponering mot olika marknader här om dagen.
  Exponeringen på mina fonder är som följer:

  Europa 58%
  USA 24%
  Asien (inkl. 4 tigrar) 13%
  Tillväxt (Indien, Afrika, Sydamerika) 5%

  Min fråga till dig är om detta är en vettig global fördelning, eller bör jag öka exponering mot exempelvis Asien?

  Vore intressant med ett inlägg gällande detta eller om du kunde ge mig dina tankar på denna fråga här.

  Tack på förhand, David.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 11. Vit pil

  En fråga till dig Jan – jag tilltalas mycket av Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Samtidigt funderar jag på vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv – jag skulle potentiellt sett kunna ’skugga’ fonden. Alltså köpa aktier enligt samma fördelning som fonden och följa upp detta med en översikt samt eventuella justeringar av innehavet 1-2 gånger av året. Tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Nej, det är ganska smart. Frågan är om 0.2 % är värt jobbet i form av tid och avgifter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan
  Jag ser att din länk till GoldPrise.com/history funkar inte mera :)
  bh Jarmo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jarmo
 13. Vit pil

  Hej Jan,

  En fråga till dig. Varför förvaltar du så pass mycket av ditt kapital i ditt bolag? Är det inte dyrt att plocka ut pengarna i form av lön eller vinst? Mot om du har din avkastning på ISK kontot

  Med vänlig hälsning
  Tony

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tony Lidèn
  1. Vit pil

   Jag förvaltar inte så mycket pengar i bolaget. Det är mest långsiktiga onoterade innehav jag har i bolaget inkl. Better Globe. RikaTillsammans- och nybörjarportföljerna inkl. Frejas sparande har jag privat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej
  Jag har läst lite av det du har skrivit om uthyrning av hus, genom en mer eller mindre slump så äger jag och min man redan ett hus som vi hyr ut, det har inte varit alltför betungande att sätta sig in i hur det fungerar, och vi har nu tänkt på att köpa något slags semesterboende att hyra ut. Speciellt som vi är trötta på att ge våra pengar till andra och det har blivit betydligt lättare att hyra ut genom nätet. Vi har både funderat på någon slags semesterlägenhet söderut, men speciellt på någon fjällstuga. Jag tycker dock att det verkar svårt att genomskåda hur lönsamt detta egentligen är. De flesta skidorter kräver ju att man hyr ut genom dem, och var är det egentligen mest lönsamt, kan man förvänta att fastigheten stiger i värde? Är det bättre att satsa på något större som genererar ett dyrare pris per vecka men kanske kanske inte är uthyrd så många veckor om året? Vet du något om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 15. Vit pil

  Hej!
  Jag har nyligen påbörjat en ”pengamaskin” samt en kapitalförsäkring för min dotter.
  Båda två innehåller 5st indexfonder med olika inrikting.
  Min fråga är om du tycker att det är vettigt att ha så få olika fonder, eller om jag bör sprida mina risker mer.
  Inget av kontona innehåller idag några större pengar, varför jag har valt 100% aktiefonder tillsvidare.
  Är det någon ide att köpa flera olika fonder med samma inriktning?

  Tack!

  /Marcus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 16. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag hittade din blogg via en Google-sökning. Det verkar som vi har en del gemensamt (egen blogg, intresse för passiv inkomst, personlig utveckling). Jag läser (rättare sagt lyssnar) på Tony Robbins senaste bok ”Money – Master the Game”. Eftersom jag inte har så mycket kunskap om ekonomi blir många begrepp svåra att förstå och framförallt att översätta till svenska förhållanden. Boken har många fantastiska tips, bl a Ray Dalios tips på en portfölj som funkar både i bra och dåliga tider. Du kan säkert ha stor behållning av den och en analys av den för svenska privatsparare tror jag många skulle vara intresserade av att läsa. Kanske något för din bokkategori? Snygg modern blogg förresten!
  mvh
  Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Eriksson
 17. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag läste inlägget om ombalanseringen av din rika tillsammans portfölj och såg att du hade lagt ungefär 11% av portföljens storlek på fastränte-konto, resten av de 25% i de likvida medlen hade du delat upp på tre korta räntefonder, ungefär 5% i varje fond.
  Fondernas snittavkastning är ungefär 3% för varje fond såg jag.
  Varför lägger du inte alla 25% av de likvida medlen på fasträntekonton på olika banker med lite högre ränta än 3%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjare
 18. Vit pil

  Hej,
  Först vill jag tacka för en grymt bra blogg, har en fråga jag kör på Avanza vilket funkar bra. Jag såg att du kör på både Avanza och Nordnet. Vad är fördelen med det? Jag har öppnat på Nordnet också för jag tyckte att Sharville verkar spännande och bra.

  Mvh Tony Lidèn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tony Lidèn
  1. Vit pil

   Jag kör på båda eftersom jag hade Avanza från början men sedan lanserade Nordnet Shareville, med offentliga portföljer, och det är en funktion som jag verkligen gillar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej Jan
  Jag har precis hittat denna sida och har redan läst det mesta, och det slår mig gång på gång att detta är ju väldigt grundläggande och man funderar varför man inte tänkt på detta själv.

  Jag har försökt slagit index ett tag nu och det har varit varierad framgång, Men ligger på plus.

  Nu tänkte jag sätta ihop en rikatillsammans portfölj och har det mesta investeringarna utvalda
  då kommer ett MEN

  Dagens index och diverse aktier står historiskt högt, vilket gör att den 25% av portföljen känns som den kan tappa mycket värde inom en snar framtid.

  Visst portföljen är ju till för att vara stabil vid sådana ev händelser.

  Frågan blir alltså: Är det värt att vänta med denna del av portföljen eller investera enligt portföljens strategi

  Mvh
  Kim H

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim H
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar! Ja, precis – jag försöker hålla det till ”vanligt sunt förnuft”. Tyvärr är det inte alls så vanligt som man skulle kunna tro.

   Jag har själv slutat försöka förutsäga framtiden, då man kan argumentera både för att aktierna ska gå upp eller ner. Det är det som jag tycker är skönt med RikaTillsammans-portföljen – att jag inte behöver ta de besluten.

   Läs gärna min artikeln – ”Det går inte att förutsäga framtiden

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Hej, tack för en bra sida, mycket att lära sig. Undrar om du omplacerat något på din ppm sedan juli 2014?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anette
  1. Vit pil

   Nej, det har jag faktiskt inte. Kanske snart dags att kolla över den… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson