Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

839 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej

  Du skriver nedan att RBS Rogers Enhanced Commodity ETN på nordnet är samma som OEV RICI RBS på Avanza. Den på nordnet handlas dock i USD på AMEX men den på Avanza i SEK på Stockholmsbörsen. Kursen verkar också vara helt olika. Är det då verkligen samma eller är det bara jag som inte förstår hur det hela hänger samman.

  /Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 2. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag läste nyligen en intressant artikel av Andreas Cervenka på SvD. ”Är Ingves en modern Kung Midas?”

  Att betala för att låna ut pengar har gått från science fiction till självklarhet i vissa delar av världen och kan bli på sikt även här. Han menar alltså att i och med minusräntan står vi inför dels en helt unik situation, där folk ”strömmar” till börsen för att få avkastning på pengar, som man inom en snar framtid potenitellt kan få betala för, för att ha på banken. Fortsättningsvis skriver han att det riksbanken vill bekämpa är fallande priser, deflation. Han frågar sig om deras åtgärder i själva verket utlöser, och inte botar, deflation? Dvs. att vi kan inte räkna med att deflation och inflation byter om varandra i vågor då vi nått en kritisk punkt rent historiskt.

  Till min fråga: din utgångspunkt är att investera enligt din plan är långsiktig. Dvs. man får leva med toppar och dalar men ur det långa perspektivet så bör man räkna med en viss procents ROI varje år. Om nu deflationen är statisk och inte övergår i inflation över tid förändrar det din syn på pengamaskinen? Om nu folk kommer strömma till börsen kan det vara ett risktecken att ta fasta på? Då situationen är historisk hur påverkar det ditt egna synsätt på din teori om pengamaskinen?

  Mvh
  Robert

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
   1. Vit pil

    Tack! Ska se om jag hinner få ihop något ikväll! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej!

  Jag har skapat en portfölj enligt dina direktiv angående nybörjarportföljen dock har jag även med en fond för Japan då Asienfonden saknade just Japan då och börjar med startsumman 20 000 kr och sätter in 5000 kr varje månad på ISK-kontot. Har även tänkt skapa ett konto där jag sysslar med aktier och investerar mer aktivt mera så att säga. Är det bäst att skilja dessa konton åt eller ha allt på samma ISK tycker du?

  Sen en fråga angående buffertsparande är detta lönt när jag bor i Stockholm och priserna går upp konstant och jag har en lägenhet som jag enbart är belånad till 67 %?
  Min senaste försäljning gick exempelvis med 700 000 kr i vinst och min nuvarande är i nuläget värderad till 700 000 kr mer än jag köpte den för så räkna med 8 – 900 000 kr vinst när den säljs i december i år och då flyttar jag till en lägenhet som är 20 kvm större och antagligen köps denna billigare än jag säljer för faktiskt.
  Min plan har varit att enbart reservera nyproducerade lägenheter då priset när man bokar är ett pris då men när man flyttar in i lägenheten 2 år senare har ju marknadspriserna stigit och man har en relativt ”billig” lägenhet.

  Är det smart att inte lägga in allt i insats och sätta av en del på sparkonto samt en del i ISK kontot då är min fråga boräntorna jag har ligger på enbart 1,63 % nämligen? Priserna stiger och min belåning på nya lägenheten kommer vara cirka 55-60 % enligt mina beräkningar. Jag kommer säkerligen betala reavinstskatten direkt då det annars är 2,5 % på detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak
 4. Vit pil

  Följer gärna för inspiration

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth
  1. Vit pil

   Kul! Det enklaste är genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev eller genom RSS.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej
  jag har läst er berättelse ”Köpa guld och silver” Jag intresserad mycket av att köpa guld istället att har alla pengar på bankkonto för att situationen i världen är ostabila. Eftersom jag bor bara 7 år i Sverige är det svart för mig att få rätt information om köp/förvaring guld i Sverige. Jag vill har bara fysisk guld men jag oroliga om förvaring. Jag undrar om vad kallas guld i fysisk form allokerad till person. Betyder det att jag kan köpa guld och lägga den på banken? Tack för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oxana
  1. Vit pil

   Hej
   tack för snabbt svar. Jag har kollat din artikel och därför undrar jag varför du hade köpt guld hos Liberty Silver i Estland istället att köpa guld i Sverige hos Tavex. Det är inte dyrare än i Estland men man kan själv hämta guld och undvika att betala mycket för frakt, försäkring o.s.v. Du ger råd att det är bättre att köpa och förvara guld hos Bullion Vault om man vill ha fysisk guld. Men är det verkligen säkrat plats om kommer ekonomisk kris i världen och person kan sälja guld hos Bullion Vault och få sina pengar? För att som jag förstod allt på Bullion Vault sker via Internet i andra land.
   Kan man förvara sitt guld i Sverige på banken i skåpet? Eller det är för dyrt att betala hyran?
   Tack så mycket för hjälp.
   Mvh Oxana.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oxana
  2. Vit pil

   För att jag ofta köper silver samtidigt och det kan jag inte köpa hos Tavex utan moms. Ingen aning om Bullion Vault är säkrare än något annat ställe, däremot har de väldigt hög likviditet. Utifrån ett krisperspektiv så är fysiskt guld det bästa, men å andra sidan försök gå in på en pantbank och hör vad du får för guldpris idag – ofta 30 % under spotpris, medan på BullionVault får du spotpriset direkt. Guld kan man förvara både hemma eller på bank.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej

  Jag har försökt att investera enligt rika tillsammans portföljen på Avanza. Det mest har gått bra, men jag har stött på ett problem. OEV RICI RBS verkar det handlas väldigt lite med, så jag har inte lyckats köpa något ännu. Finns det något annat bra alternativ med lite mer omsättning?

  /Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 7. Vit pil

  Hej!

  Jag har skapat en portfölj enligt dina direktvi angående nybörjarportföljen och börjar med startsumman 20 000 kr och sätter in 5000 kr varje månad på ISK-kontot. Har även tänkt skapa ett konto där jag sysslar med aktier och investerar mer aktivt mera så att säga. Är det bäst att skilja dessa konton åt eller ha allt på samma ISK tycker du?

  Sen en fråga angående buffertsparande är detta lönt när jag bor i Stockholm och priserna går upp konstant och jag har en lägenhet som jag enbart är belånad till 67 %?
  Min senaste försäljning gick exempelvis med 700 000 kr i vinst och min nuvarande är i nuläget värderad till 700 000 kr mer än jag köpte den för så räkna med 8 – 900 000 kr vinst när den säljs i december i år och då flyttar jag till en lägenhet som är 20 kvm större och antagligen köps denna billigare än jag säljer för faktiskt.
  Min plan har varit att enbart reservera nyproducerade lägenheter då priset när man bokar är ett pris då men när man flyttar in i lägenheten 2 år senare har ju marknadspriserna stigit och man har en relativt ”billig” lägenhet.

  Är det smart att inte lägga in allt i insats och sätta av en del på sparkonto samt en del i ISK kontot då är min fråga boräntorna jag har ligger på enbart 1,63 % nämligen? Priserna stiger och min belåning på nya lägenheten kommer vara cirka 55-60 % enligt mina beräkningar. Jag kommer säkerligen betala reavinstskatten direkt då det annars är 2,5 % på detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak
 8. Vit pil

  Hej, jag har varit på en kickoff med dig här i Stockholm och ska gå balansekonomis kurs i april, samt tagit till mig av bl.a dina råd på rikatillsammans. Jag har lagt om hela mitt sparande och har på 2 månader ”tjänat” in nästan hela kursavgiften, vilket jag tycker känns ganska bra. Men, jag har en fråga om hur man bör tänka och räkna när vi nu har minusränta i Sverige. Jag funderar på om det är lämpligast att amortera av mer på bostadslånet, eller, belåna bostaden, investera dem under en 6 månadersperiod i fonder (trots att det är kortsiktigt) och sedan amortera och renovera för lånepengarna. Jag har ingen aning om hur man ska räkna för att kunna komma fram till ett eget någorlunda välgrundat beslut i frågan, dock känns det i magen som om man borde göra detta snart. Vad har du för tankar kring minusräntan?
  Med vänlig hälsning Maria Stridh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  maria stridh
 9. Vit pil

  Hej igen

  Jag har nu gett din blogg till flera, för att jag anser du har sunt förnuft i dina funderingar, det är vel ok.

  Sen har jag ett förslag till din blog.
  Kunde du låta datumet synnas i dina inlägg. Nu kan man inte döma om de är aktuella eller inte, vilket gör läsandet mycket frustrerande.
  Lite hjälp skulle jag också be om, om det inte är opassligt?
  Jag söker olika segment korrelation till varandra och hittar inget.
  Vet du var man kan se hur de olika segmenten, tex. energy, tekno, bio, etc. har rört sig under tiderna.

  Tack för hjälpen.

  Mvh Jarmo
  timetogo.fi

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jarmo
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar. Du hittar datumet i sidebaren till höger på dator eller under kommentarerna om du använder mobiltelefon (man kan även se den i adressfältet). Jag har tyvärr ingen aning om var man skulle kunna hitta korrelationsinformationen som du är ute efter tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag är 25 år gammal och har sedan en tid tillbaka investerat enligt modellen 25% räntebärande/obligationer och 75% placerade i fonder. Jag räknade ut min fondexponering mot olika marknader här om dagen.
  Exponeringen på mina fonder är som följer:

  Europa 58%
  USA 24%
  Asien (inkl. 4 tigrar) 13%
  Tillväxt (Indien, Afrika, Sydamerika) 5%

  Min fråga till dig är om detta är en vettig global fördelning, eller bör jag öka exponering mot exempelvis Asien?

  Vore intressant med ett inlägg gällande detta eller om du kunde ge mig dina tankar på denna fråga här.

  Tack på förhand, David.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 11. Vit pil

  En fråga till dig Jan – jag tilltalas mycket av Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Samtidigt funderar jag på vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv – jag skulle potentiellt sett kunna ’skugga’ fonden. Alltså köpa aktier enligt samma fördelning som fonden och följa upp detta med en översikt samt eventuella justeringar av innehavet 1-2 gånger av året. Tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Nej, det är ganska smart. Frågan är om 0.2 % är värt jobbet i form av tid och avgifter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan
  Jag ser att din länk till GoldPrise.com/history funkar inte mera :)
  bh Jarmo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jarmo
 13. Vit pil

  Hej Jan,

  En fråga till dig. Varför förvaltar du så pass mycket av ditt kapital i ditt bolag? Är det inte dyrt att plocka ut pengarna i form av lön eller vinst? Mot om du har din avkastning på ISK kontot

  Med vänlig hälsning
  Tony

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tony Lidèn
  1. Vit pil

   Jag förvaltar inte så mycket pengar i bolaget. Det är mest långsiktiga onoterade innehav jag har i bolaget inkl. Better Globe. RikaTillsammans- och nybörjarportföljerna inkl. Frejas sparande har jag privat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej
  Jag har läst lite av det du har skrivit om uthyrning av hus, genom en mer eller mindre slump så äger jag och min man redan ett hus som vi hyr ut, det har inte varit alltför betungande att sätta sig in i hur det fungerar, och vi har nu tänkt på att köpa något slags semesterboende att hyra ut. Speciellt som vi är trötta på att ge våra pengar till andra och det har blivit betydligt lättare att hyra ut genom nätet. Vi har både funderat på någon slags semesterlägenhet söderut, men speciellt på någon fjällstuga. Jag tycker dock att det verkar svårt att genomskåda hur lönsamt detta egentligen är. De flesta skidorter kräver ju att man hyr ut genom dem, och var är det egentligen mest lönsamt, kan man förvänta att fastigheten stiger i värde? Är det bättre att satsa på något större som genererar ett dyrare pris per vecka men kanske kanske inte är uthyrd så många veckor om året? Vet du något om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 15. Vit pil

  Hej!
  Jag har nyligen påbörjat en ”pengamaskin” samt en kapitalförsäkring för min dotter.
  Båda två innehåller 5st indexfonder med olika inrikting.
  Min fråga är om du tycker att det är vettigt att ha så få olika fonder, eller om jag bör sprida mina risker mer.
  Inget av kontona innehåller idag några större pengar, varför jag har valt 100% aktiefonder tillsvidare.
  Är det någon ide att köpa flera olika fonder med samma inriktning?

  Tack!

  /Marcus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 16. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag hittade din blogg via en Google-sökning. Det verkar som vi har en del gemensamt (egen blogg, intresse för passiv inkomst, personlig utveckling). Jag läser (rättare sagt lyssnar) på Tony Robbins senaste bok ”Money – Master the Game”. Eftersom jag inte har så mycket kunskap om ekonomi blir många begrepp svåra att förstå och framförallt att översätta till svenska förhållanden. Boken har många fantastiska tips, bl a Ray Dalios tips på en portfölj som funkar både i bra och dåliga tider. Du kan säkert ha stor behållning av den och en analys av den för svenska privatsparare tror jag många skulle vara intresserade av att läsa. Kanske något för din bokkategori? Snygg modern blogg förresten!
  mvh
  Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Eriksson
 17. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag läste inlägget om ombalanseringen av din rika tillsammans portfölj och såg att du hade lagt ungefär 11% av portföljens storlek på fastränte-konto, resten av de 25% i de likvida medlen hade du delat upp på tre korta räntefonder, ungefär 5% i varje fond.
  Fondernas snittavkastning är ungefär 3% för varje fond såg jag.
  Varför lägger du inte alla 25% av de likvida medlen på fasträntekonton på olika banker med lite högre ränta än 3%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjare
 18. Vit pil

  Hej,
  Först vill jag tacka för en grymt bra blogg, har en fråga jag kör på Avanza vilket funkar bra. Jag såg att du kör på både Avanza och Nordnet. Vad är fördelen med det? Jag har öppnat på Nordnet också för jag tyckte att Sharville verkar spännande och bra.

  Mvh Tony Lidèn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tony Lidèn
  1. Vit pil

   Jag kör på båda eftersom jag hade Avanza från början men sedan lanserade Nordnet Shareville, med offentliga portföljer, och det är en funktion som jag verkligen gillar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej Jan
  Jag har precis hittat denna sida och har redan läst det mesta, och det slår mig gång på gång att detta är ju väldigt grundläggande och man funderar varför man inte tänkt på detta själv.

  Jag har försökt slagit index ett tag nu och det har varit varierad framgång, Men ligger på plus.

  Nu tänkte jag sätta ihop en rikatillsammans portfölj och har det mesta investeringarna utvalda
  då kommer ett MEN

  Dagens index och diverse aktier står historiskt högt, vilket gör att den 25% av portföljen känns som den kan tappa mycket värde inom en snar framtid.

  Visst portföljen är ju till för att vara stabil vid sådana ev händelser.

  Frågan blir alltså: Är det värt att vänta med denna del av portföljen eller investera enligt portföljens strategi

  Mvh
  Kim H

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim H
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar! Ja, precis – jag försöker hålla det till ”vanligt sunt förnuft”. Tyvärr är det inte alls så vanligt som man skulle kunna tro.

   Jag har själv slutat försöka förutsäga framtiden, då man kan argumentera både för att aktierna ska gå upp eller ner. Det är det som jag tycker är skönt med RikaTillsammans-portföljen – att jag inte behöver ta de besluten.

   Läs gärna min artikeln – ”Det går inte att förutsäga framtiden

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Hej, tack för en bra sida, mycket att lära sig. Undrar om du omplacerat något på din ppm sedan juli 2014?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anette
  1. Vit pil

   Nej, det har jag faktiskt inte. Kanske snart dags att kolla över den… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson