Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg 2007 längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag tyckte (och tycker fortfarande) att det är konstigt att det ska vara mer okej att prata om sex än om pengar. En annan märkligt sak vi lär oss tidigt hur man drar ner på utgifter och sparar pengar men inte hur man investerar eller tjänar pengar. Att tjäna och investera pengar är ju betydligt roligare än att dricka en kopp kaffe mindre om dagen och det öppnar för mer möjligheter att göra roliga saker tycker jag.

Jan Bolmeson är ju ingen snålbloggare

Anonym kommentar på z2036.se, 8 februari 2017

Pengar och ekonomi är verkligen inte allt, men de löser en hel del problem. Jag tror (tyvärr) att vi står inför en hel utmaningar de kommande åren, allt från en ökad arbetslöshet på grund av t.ex. digitalisering, AI och outsourcing, minskade pensioner, dyrare bostäder samt försämringar i välfärden och mer därtill. Den här ekonomibloggen bygger på tesen att vi står bättre rustade med pengar än utan. Men det är på intet sätt en självklar sanning. Mitt förslag är att du redan nu tar ställning om du ställer dig bakom det påståendet eller inte.

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Ett av mina viktigaste mål med min ekonomiblogg är att du som följer mig, mina råd, artiklar och tips ska ha mer pengar och vara bättre rustad för framtiden än de vuxna som inte gör det. Om du läser mina artiklar och prenumererar på mitt  månatliga nyhetsbrev kan jag nästan lova att du kommer att bli rikare. Det behöver nämligen inte vara särskilt svårt. Även om det är en klyscha – 34 000+ prenumeranter på mitt nyhetsbrevet har inte fel. Anmäl dig nedan, det är gratis. :-) 

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Mitt track-record som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget. Samtidigt försöker jag vara ödmjuk inför att jag bara är 36 år gammal och där finns fortfarande mycket kvar att lära. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

Det andra som du kan förvänta dig att är att allt jag gör eller skriver om är evidensbaserat. Jag brukar skoja om att jag var grym aktieinvesterare 1997-2000 och 2004-2008. I slutet av dessa båda perioder förlorade jag mycket pengar. Det här är också min hemlighet.

Min hemlighet är att jag är 36 år gammal och har upplevt att bli av med alla pengarna inte en gång, utan två gånger. Jag har upplevt två finanskriser, något som jag tror att man måste göra för att ens börja kvalificera sig som något annat än nybörjare.

Ett bättre sätt att tjäna pengar på

Då började jag undersöka om det inte fanns bättre sätt att investera och spara sina pengar på. Det var i samband med det jag startade bloggen och började läsa många forskningsartiklar, böcker och andra ekonomibloggar och kom fram till att:

 • Att en passiv strategi har ett groteskt statistiskt övertag mot en aktiv strategi över längre tidsperioder
 • Den långsiktiga strategiska tillgångsallokeringen är central
 • Tiden är den viktigaste faktorn för avkastningen och riskminimeringen
 • Vikten av att hålla kostnaderna låga
 • Investera så brett som möjligt, eftersträva att äga hela marknader
 • Diversifiera och söka exponering mot faktorer med akademiskt stöd
 • Undvika nybörjarfel i beteende som t.ex. slagsida mot Sverige
 • Vikten av ombalansering i portföljen och månatligt sparande
 • Att kassaflödet är det viktigaste för långsiktigheten

Allt det här ligger till grunden för mina olika portföljer såsom RikaTillsammans-portföljen, Nybörjarportföljen och Globala Barn-portföljen. Det som är bland det häftigaste är att allt ovanstående är enkelt och framförallt så är det i princip ett engångsjobb.

Ovan kompletterar jag mycket med vanliga ”bread-and-butter”-tips om allt från att fokusera på det som gör störst skillnad för din privatekonomi som t.ex. lön till förhandlingar om räntan på ditt bolån eller att ta kontroll över sin vardagsekonomi, pension och barnsparande.

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika kompetenta som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet.  

Professor Jeremy Siegel

Målet med min ekonomiblogg är att verkligen hjälpa dig att komma igång och ta det till nästa steg – oavsett var på resan du befinner dig vare sig du är nybörjare eller proffs.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

Vanligaste ämnena på RikaTillsammans

Ekonomibloggens artiklar tenderar kretsa runt följande ämnen. Alla nedanstående länkar går till samlingssidor som introducerar ämnet, de bästa och nyaste artiklarna.

Personlig info om mig Jan Bolmeson och mina bolag

Jag är född 1981 så i år fyller jag 36 och är gift med Caroline och har numer två döttrar. Till skillnad mot vad alla tror så har jag ingen ekonomexamen utan jag läste till civilingenjör på LTH i Lund och tog examen med inriktning mot teknisk fysik 2005. Jag är skåning och flyttade tillbaka till Malmö efter studierna i Lund även om jag är i Stockholm ett par gånger i månaden. I oktober 2007 startade jag min ekonomiblogg, så jag har gjort det här i mer än ett decennium.

Jag har aldrig arbetat som ingenjör utan jag har alltid drivit företag tillsammans med andra eller själv. I dagsläget investerar jag i flera små bolag som jag driver, konsultar i eller arbetar med utifrån ett styrelse- och ledningsperspektiv. Att arbeta i styrelsen och utveckla samt driva små bolag med en omsättning på upp till 50 miljoner kronor är något jag anser mig ha ganska mycket erfarenhet av. 

I min annonspolicy så kan du även läsa om de bolag som jag har intressen i, allt för att vara så transparent som möjligt.  

Om du vill veta mer så får du gärna fråga, jag har inte så många hemligheter.

Kom i kontakt med mig

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)

Bilaga. Annonsering och villkor för min ekonomiblogg

Nedan följer olika typer av villkor och annat relevant för dig som tycker sådant är viktigt:

Relaterade artiklar

Här kommer mina förslag på sidor att läsa mer på:

Missa inte uppdateringar av min ekonomiblogg

Du har väl inte glömt att anmäla dig till nyhetsbrevet? Där får du de bästa tipsen till din inkorg en gång i månaden. Naturligtvis är det kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentera

760 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Måste först rikta ett stort tack för ditt jobb med denna blogg, tycker den är super och har tack vare dig satt ”mina pengar i arbete”! Nu till min fundering: jag är 22 år och har sedan jag var liten, från mina farmor och mina föräldrar, alltid haft ett sparande i en av SEB:s fonder, som förvisso har gått väldigt bra (+86 %) men som har en avgift på 1,6 %. Jag har funderat lite över om det är värt att ha kvar detta innehav, trots den höga avgiften, eller sälja av den och satsa det kapitalet i min nybörjarportfölj som jag har sedan en tid tillbaka – hur resonerar du ang. ett sådant läge?

  Allt gott!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin P
 2. Vit pil

  Hej Jan,
  fantastiskt inspirerande hemsida. Nu vill jag sätta tänderna i min ekonomi!

  Har du några tips kring pensionssparande, eller är det konto hos Avanza (exempel) som du tänker är samma sak (?) (”Sparande i 35 år”)
  Har i dagsläget bara ett ”nöjessparande” till resor och dyl. där jag sätter in allt ”som blir över” varje månad (jag vet, jag är ”en sån”) ;)

  Ha det fina fisken!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Zarah-Lou
  1. Vit pil

   RikaTillsammans- eller Nybörjarportföljen fungerar utmärkt för pensionssparande… :-)

   För kortsiktigt spar så kommer där en ny artikel snart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hejsan!

  Tack för en fantastisk hemsida! Läser dina artiklar lite då och då, måste erkänna att jag inte hade något sparande alls innan jag kom i kontakt med din websida!
  I dag har jag ett konto på Avanza och ett konto på Nordnet, för att kunna följa dig på Shareville.

  Jag har dock en fråga. Jag har börjat på min egna pengamaskin och försöker skapa en ”rikatillsammans” portfölj. I den har du 4 innehav i Nordnet superfonder. Jag har just nu all mitt sparande hos Avanza och där finns inte dessa fonder. Bör jag flytta allt till Nordnet, eller finns det någon fond hos Avanza, typ zero eller andra som kan ersätta dessa fonder?

  Tack för en fantastisk sida! :)

  /Jonas F

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Fjällgren
  1. Vit pil

   Ja, i min egen portfölj så har jag ersatt Superfonderna med Avanza Zero.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en bra blogg!
  En liten sak bara. varje gång jag får ditt nyhetsbrev ser jag där anvisningar till dina tidigare artiklar. De ser ut så här: [post id="6947"]. Jag vet aldrig var jag skall söka dessa.. Mitt förslag (för att underlätta till kunder :) är: kan inte du vara snäll och inkludera en riktig link som man kan klicka på istället… ? Det är kanske för mycket jobb för dig och i så fall förstår jag det.. men fråga kan man alltid… :)

  Med vänlig hälsning

  Eduardo Moretti

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eduardo
 5. Vit pil

  Hej Jan

  Tack för en bra seminariedag i göteborg. Det skall bli spännande att köra igång med de ekonomiska tankarna du/ni har förmedlat. Ett Avanza konto är nu öppnat :):)

  Några frågor:
  1. Det fanns några olika Sparkonto+. Typ Klarna och Collector. En med ränta på 0,30% och den andra på 0,80%. Jag har svårt att se varför det är så stor skillnad på dessa och varför man skulle välja det med 0,30%? vad är dina reflektioner över de två olika kontona?

  2. När vi nu skall bygga vår ”pengamaskin” så känns det väl spontant bättre att ha så mycket pengar som möjligt i en (1) pengamaskin? Jag tänker att det är mer fördelaktigt att ha allas pengar i samma maskin (jag, frun och våra två barn) och så får vi väl göra någon form av procentuell fördelning med vad som tillhör vem? Eller tänker du att alla har sin egen?

  Glad påsk så får du svara om/när du hinner :):):)

  MVH
  Ted

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ted
 6. Vit pil

  Hej Jan!

  Intressant blogg. En kort fråga, i din nybörjarportfölj har du en ganska stor del obligationer/räntefonder. Visst bör man ha koll på dessa då sannolikheten att statslåneräntan sjunker mycket mer inte är särskilt troligt? Inom några år är det väl snarare troligt att den stiger, således bör obligationerna/långa räntefonderna ge sämre avkastning, inte sant?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Ja. Det är helt rätt – nu är verkligen inte rätt tid att äga obligationsfonder, men strategin som jag försöker följa handlar om att man inte ska försöka förutsäga framtiden eller hur marknaden ser ut just nu. Eftersom man äger flera olika tillgångsslag så är antagandet att de andra tillgångsslagen kompenserar för de tillgångsslagen som går sämst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hejsan Jan,

  Jag och min man var med på din utbildning i GBG förra helgen. Vi blev mycket inspirerade och var verkligen imponerade av er på Balansekonomi.
  Vi har nu öppnat konto på Nordnet och kikat på 6 olika fonder, som vi förstod så är detta bra på lång sikt (15 år) men nu när vi funderar så kommer vi nog att använda våra pengar inom 5 år. Ha våra största köp ”i livet” (bil och hus) inom 5 år. Är det fortfarande bästa sättet att fondspara på Nordnet (Fonder såsom Folksam Framtidsfond, Spiltan, Ciceron China; Länsförsökringar, Nordnet Superfond). Vad tycker du? Hur ska man tänka på lite mer kortsiktigt?
  Väldigt tacksam för svar!

  Mvh Karin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Tack Karin, nät det gäller på kort sikt, mindre än 5 år, så brukar jag generellt inte rekommendera aktier eller fonder eftersom jag anser att risken utifrån mitt perspektiv är för hög. Se t.ex. den här artikeln:

   sedan får ju ni naturligtvis bedömma situationen utifrån er risknivå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hejsan Jan!
  Vill bara lämna en kommentar och tacka för alla tips och inlägg du har på sidan. Jag var för två veckor sedan i princip helt ovetande, eller nonchalant, kring sparande/fonder/aktier/ekonomi. Ditt språk och dina videos är mycket lärorika.

  Nu känner jag att jag kan mycket mer om ämnet ekonomi. Har i dagarna lagt om min privatekonomi med tips från din modell samt skapat en pengamaskin, också den enligt din modell. Har även flyttat över mitt sparande till Avanza, där pengarmaskinen ligger.
  Hela denna övningen har lämnat samma känsla som när man har städat rent i sitt hem, alltså frid!

  Tack Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan
  1. Vit pil

   Tack så mycket för de fina orden, men framförallt – GRATTIS till dig och lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Två frågor angående privata pensionsförsäkringar.
  Kontaktade SEB för att få veta vad jag betalat under 2014 för mina privata försäkringar/fonder.
  Njaa, det var ett belopp som drogs dagligen så det var inte så lätt att få fram en sådan summa. Blev dock lovad till slut, har inte fått ännu.
  Visst måste man kunna kräva en sådan uppgift. Konstigt att den inte redovisas någon stans. Andra frågan är om jag har fri flytträtt av mina pensionsfonder och om det är dyrt att göra det.
  Tack
  Chrille

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Ravn-Holm
  1. Vit pil

   Ja, bankerna är tyvärr inte särskilt duktiga på att redovisa sina avgifter – där är hur många dolda avgifter som helst. Tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej,
  när det gäller att rannsaka fonder av olika slag, hur försäkrar man sig om att de har en långsiktig strategi och att man kan lita på de så att säga. Tycker det är relativt svårt att bedöma ”seriositeten” strategin etc för en fond jämfört med om man bara skulle investera i en enskild aktie i ett stabilt företag som exmepelvis coca cola. Har du några tips förutom dina råd att jämföra olika mått på morningstar?

  //Hannes

  0
  Gravatar ikon för användaren
  hannes
  1. Vit pil

   Det är därför jag aldrig rekommenderar aktivt förvaltade fonder, utan bara går på indexfonder. Då undviker jag allt som har med att bedömma strategi överhuvudtaget. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej, jag har en fråga :

  Jag och frugan tar en 3000 kr i var varje månad som vi kan spendera hur vi vill. Jag lägger 1000 kr till min
  privata buffert / kortsiktigt sparande och 2000kr till min pengamaskin. Vad händer med mina sparade pengar / pengamaskin vid en skilsmässa ? Måste jag dela på allt mitt sparande ?

  / anonym

  0
  Gravatar ikon för användaren
  philip
  1. Vit pil

   Utan att ha överdrivet mycket koll på området så är det väl så att utan äktenskapsförord så åker man på att dela på allt (om man inte kommer överens om annat vid tillfället). Har ni egna sparpengar så kanske ni bör skriva något papper om det så det inte råder några tvivel om saken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim
 12. Vit pil

  Hej!
  Ohhh. vilken supersida jag hitta med all din information Jan!
  Jag ska under måndagen hålla föredrag i Uppsala på ett event om PMS för företagare. hur man får pengar medna man sover. Får nu massor med bra tips och exempel från allt det du skriver.
  Jag jobbar med nätverksmarkandsföring som en sidoinkomst sedan en tidi tillbaka men kommer nu satsa mer på den eftersom det ger mig lika mycket i inkomst som i min anställning och därmed finns ingen andledning att lägga ned mer tid än jag behöver. Alltså skapar jag mer tid vilket är en bristvara för många idag. Själv har jag valt att jobba med Hälsoprodukter för att jag ser nyttan med att själv hålla mig frisk och kry för att också orka jobba och känna att livsgnistan hålls vid liv. har träffata alltför många männiksor som i slutet av sitt liv pratat om allt de har velat göra men inte gjort så varför vänta. Jag kommer att fortsätta följa din sida och inlägg för det är verkligen vardagsekonomi som det handlar om. Att tänka smart! ser fram emot dina fortsatta inlägg. Så glad att jag hittade hit och förmodligen var det meningen.
  Hälsningar Susanne Barkvik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ssuanne Barkvik
  1. Vit pil

   Tack! Vad roligt. Hoppas det gick bra för dig! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  hej,
  kommer få in 5000 kr denna månad och sen 5000 till i maj som jag inte räknat med.. planen är att med hjälp av dem börja ett sparande, en pengamaskin. Jag är ny i fondernas värld och känner att jag inte vill kasta mig in utan rådgivare, har haft samma bankkontakt i hel mitt liv och jag litar på henne, bra att förhandla med. Hon jobbar på bergslagens sparbank. ser att du nämner avanza bla… min fråga är: är det möjligt att bygga en pengamaskin via bergslagens sparbank?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  peder dam
  1. Vit pil

   Det går, men det blir sällan samma sak eftersom bankernas uppgift är att göra vinst och inte göra dig rik. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej!
  Jag har följt din sida i något år nu och måste säga att det är suveränt!
  Den har fått mig att gå från att inte bry mig om sparande alls till att det är det jag bryr mig mest om, det har blivit ett av mina största intressen nu.

  Och därav min fråga, som kanske kan verka något dum, men jag försöker förstå vad som genererar utdelning från en fond vs en aktie?
  Nu i utdelningstider så ser man ju att de aktier som har bra utdelning/direktavkastning landar runt 5 % och då undrar jag hur det kan komma sig att många indexfonder eller andra fonder ökar sitt värde med 10-15 %
  Varför är det så stor skillnad mellan att äga fonder gentemot aktier, när fonder bara är en samling aktier också väl?

  mvh

  Erik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Det är inte så stor skillnad faktiskt. Utdelningarna betalas ut till fonderna som ”behåller” dem, men samtidigt då ökar i värde. Vissa fonder betalar till och med utdelning (särskilt amerikanska).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej Jan,

  För någon månad sedan snubblade jag över din blogg och den har inspirerat mig till att lägga upp ett månadssparande i fonder. Jag har också börjat läsa Per Börjessons ’Så här kan alla svenskar bli miljonärer’, som jag upplever är i samma anda, för att få lite mer kött på benen. Jag tycker dock att det är väldigt svårt med alla begrepp när det gäller fonder. Hur vet jag att en fond är en indexfond, aktiv fond som försöker slå index eller en aktiv fond ”som verkligen försöker slå index”? Det verkar som om fonder inte alltid är vad de utger sig för att vara. Kan du inte ge några tips på hur man ska välja fonder och hur man kan kategorisera vad en fond verkligen är för typ av fond?

  Tack för inspirerande läsning!

  //Anna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Ja, det är tyvärr lite klurigt i början. Jag skulle spontant säga att fonder med avgift under 0.4 % är indexfonder eller passivt förvaltade fonder som man också kallar dem.

   När det gäller exempel, så kolla mina artiklar om de två portföljerna som jag driver på sidan. Lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej
  tidigare idag hade jag ett inlägg men kan tyvärr inte hitta på det och därmed inte häller hitta på ditt ev svar.

  jag funderar vilket kan vara klokaste valet av följande 2 alt. och hoppas kunna få råd av er jag har ett kapital 280k som jag antingen:

  1) betalar av ett bo lån och skulle innebära för tillfället 1,5-2% ”avkastning” och förmodligen ökande alt efter som bo låne räntorna stiger så småning om.

  2) startar en ”pengarmaskin” i förhoppning att den alltid skall gå bättre än bo låne räntan och att kapitalet ökar med tiden.

  min snabb kalkyl säger:
  + 8% per år ( rika tillsammans portföljen )
  + ökat kapital genom fonden

  – jag har ett bo lån med varierande ränta 1,5% – 10%
  – betalar ISK årlig avg på 3.5% (var det inte där gränsen för vinst gick)

  har du några förslag, vore enormt tacksam för dina ideer.
  MVH Jari.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jari
 17. Vit pil

  tjenare !

  Din blogg är väldigt intressant att läsa . Jag läste lite om frejas pengamaskin , snyggt jobbat och bra fördelat :)
  Jag undrar om du har några tips till en som inte längre vågar investera i varken fonder eller aktier . Jag amorterar hårt på mina skulder och min egen penga maskin har funkat till viss del . Skulderna minskar men penga maskinen står nästan still :/

  Ha det så bra och tack för bloggen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jim
 18. Vit pil

  Tack för en mycket inspirerande blogg!
  Jag har bara haft en mindre summa per månad sparat i IPS och i och med att skattereglerna förändras så var ju dags att göra något åt det. I mitt sökande om information runt ISK så dök din blogg upp så nu har jag fått upp ögonen att göra något åt mitt sparande. . Så nu har jag startat en ISK för barnen, en egen ISK samt ett sparkonto med i alla fall lite ränta för bufferten, en buffert som innan varit i princip obefintlig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 19. Vit pil

  Hej Jan

  Är just i startgroparna för att starta en mastermind grupp i Sthlm.
  Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig angående detta.

  Ser fram emot att höra ifrån dig.

  Med vänliga hälsningar

  Jimmy

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
 20. Vit pil

  Hej!

  Tack för en bra blogg och mycket intressanta artiklar,svar,frågeställningar från er andra!
  Då jag har haft en månad nu,som jag har ägnat åt min privat ekonomi,pension etc. Hur jag ska placera,spara mm..
  Så har resultat blivit så här. Verkar detta vettigt?
  Pension: Tjänstepension hos Alecta optimal pension. PPM val 40%spiltan räntefond,10%Blackrock world fund gold,50% Ap7 Aktiefond. Amf balansfond 80000kr privat pensionssparande (gammalt). 1000 kr i månaden hos spp isk sedan årskiftet 40% spp obligationsfond,10% spp emerging markets,50% spp global.

  Privat: 500 kr i månaden hos folksam i traditionell kapitalförsäkring 30000 kr nu. 500 kr i månaden hos Amf ,35% aktiefond räntefond mix 65% aktiefond mix i ett gammalt fondkonto 40000 kr nu. 3000 k i månaden sedan årskifterr hos avanza fördelat 10% spiltan investmentbolag, 10% avanza zero, 20% Dnb global indeks,5% Spp usa,5% Amf stilla havet,5% Länsförsäkringar Europa index, 35% Amf räntefondmix.
  Är 39 år och tjänar 20000kr efter skatt och vill inte ägna allt för mycket tid åt detta,mer än justera & räntebärande på sin höjd och jag vill ha det ”enkelt”.

  Ulf

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ulf