Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans
Sök:

Om mig, Jan Bolmeson, och min ekonomiblogg RikaTillsammans

Min bakgrund, mina mål och min ambition med bloggen och vad du kan få ut...

Mitt mål med RikaTillsammans är att hjälpa dig att göra kloka saker i din privatekonomi så att du blir rikare oavsett om du är nybörjare eller expert. Fokus är på konkreta tips, långsiktigt sparande och olika ”ekonomihack” som grundar sig i t.ex. forskning och bevisligen fungerar. Jag försöker även dela med mig av mina erfarenheter, hur jag gör eller har gjort och inte minst om den emotionella sidan av pengar. Sedan 2017 poddar jag även med min fru Caroline.

Hej! När jag, Jan Bolmeson, startade min ekonomiblogg för mer än 10 år sedan längtade jag efter ett ställe där jag kunde få läsa och prata om privatekonomi och sparande på ett enkelt och konkret sätt. Jag hade nämligen börjat spara i aktier mer än 10 år tidigare och lyckats både tjäna och förlora pengar. När jag började spara, precis innan IT-bubblan sprack, så investerade vi till och med gymnasieklasskassan(!) i Ericsson-aktier och tjänade massor pengar.

Jag tänkte – hur svårt kan det här vara det här med aktier. Sedan förlorade jag i princip allt när IT-bubblan sprack (även om det idag var ett blygsamt belopp). Jag började plugga till civilingenjör i teknisk fysik och när jag började driva eget parallellt med studierna, började jag spara igen. Det gick jättebra igen, fram till finanskrisen, då jag förlorade igen. Då övervägde jag på allvar lämna allt som hette aktier, fonder och sparande. Jag testade andra obskyra investeringar (t.ex. företag som skulle bärga sjunkna guldskatter i Sydamerika) och lyckades förlora pengar igen.

Till slut tröttnade jag och läste vartenda bok jag kom över i ekonomi. Caroline som under tiden doktorerade läste massor av vetenskapliga artiklar om diabetes. Det inspirerade mig att börja läsa om ekonomi och sparande. Notera min förvåning när jag upptäckte att i princip alla studier och forskning visade på precis det motsatta som jag hade försökt göra OCH det som alla banker, rådgivare och finansbranschen sa.

Egentligen kunde man sammanfatta alla böckerna och det som forskningen säger i ett enda råd:

Månadsspara minst 10 % av din lön i en global aktieindexfond med en så låg avgift som möjligt i minst 10 år och rör inte pengarna oavsett vad som händer. När du fyllt 50 år, då sätter du en lika stor andel i räntefonder som du är år gammal och behåller resten i den globala aktieindexfonden.

Det gäller oavsett om det är sparande till dig själv, din pension eller dina barn. Forskningen är väldigt tydlig att det INTE fungerar med:

 • Att överlåta förvaltning till professionella aktiva fondförvaltare
 • Att försöka förutsäga marknadens rörelser
 • Att försöka förutsäga vilka aktier som kommer gå bra imorgon
 • Att direktäga och småspara i enskilda aktier

Nästa steg är att översätta ovan till något konkret. Det är alltid vanskligt att ge råd när man inte vet något om den andra personen som läser. Det är anledningen till att jag alltid rekommenderar att ta hjälp en oberoende finansiell rådgivare – en sådan som tar betalt per timme och inte i procent! Spring fort från de senare.

Det finstilta och villkoren för bloggen

Tyvärr behöver jag även enligt min jurist vara tydlig med villkoren för RikaTillsammans som bland annat säger och du godkänner när du använder webbplatsen:

”En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument.

Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. När du använder en länk som är markerad som (annonslänk) utgår en förmedlingsprovision till oss.”

Du kan som sagt läsa mer i villkoren och annonspolicyn.

Det viktigaste man kan göra (som också fungerar)

Jag har översatt forskningens slutsatser på mer eller mindre tre sätt. Det är dessa tre sätt jag investerar i huvudsak efter idag. Det är tre jättetråkiga sätt, men de fungerar och de ger mig och andra sparare bäst odds.

Genom att göra ovanstående så har man gjort väldigt mycket rätt i sin ekonomi. Notera att jag rekommenderar en fondrobot (vi själva har mest pengar hos Lysa (annonslänk)) oavsett om du är nybörjare eller har hållt på länge. Se t.ex. den här intervjun med en professor från Handelshögskolan som är väldigt tydlig kring just globala indexfonder.

Men det finns ju mycket annat kul…

Om man då är lite intresserad av ekonomi och pengar, så finns det ju mycket mer kul man kan göra och dyka ner i. Allt från t.ex.:

För att inte tala om sådant som man ofta inte tänker på i samband med ekonomi:

Det är sådant som den här bloggen handlar om. Allt som är kul med privatekonomi och som förhoppningsvis kan ta din privatekonomi till nästa nivå också. De kategorierna på bloggen som har flest artiklar är:

De flesta kommer råka ut för 40-40-40-blåsningen

För många år sedan läste jag en tweet på nätet där det stod att de flesta av oss kommer att råka ut för den så kallade 40-40-40-blåsningen. Jag hade ingen aning om vad det var förrän jag hittade förklaringen:

40-40-40-blåsningen: Du arbetar 40h per vecka i 40 år för att sedan gå i pension och leva på 40 % av lönen.

Ekonomibloggaren @PerPenning på Twitter

Tyvärr verkar det ligga oerhört mycket på det. Tittar man på pensionsutredningen, diskussionerna kring höjd pensionsålder så tror jag att det är en önskedröm att vi yngre (70-, 80- och 90-talister) kommer att kunna gå i pension på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Många studier visar på att vi kommer vara första generationen på länge som kommer ha det sämre än våra föräldrar.

Jag själv är en person som oroar mig. En av mina stora drivkrafter är just rädslan. Den började redan 1994, när min pappa gick bort och jag var 13 år gammal. Det var en ekonomisk osäkerhet som inträffade och jag bestämde mig 13 år gammal för att aldrig behöva uppleva en sådan situation igen (något som kommit fram i terapi).

Kombinerat med studier från SCB som visar att t.ex. var femte person inte klarar en oförutsedd utgift om 10 000 kr utan att ta lån, att de flesta svenskar inte har 50 000 kr sparade – det oroar mig. Kanske inte så mycket för min egen skull, men för mina vänner, bekanta och läsare. Det är till stor del det som driver mig. Jag vill att du ska ha det bra, jag vill att du inte ska behöva uppleva en ekonomisk osäkerhet och jag vill att du ska kunna välja själv i livet. Jag vet

Pengar är inte är verkligen inte allt. Men de löser vissa problem och skapar vissa möjligheter. Jag tror att det är bättre att gå en osäker framtid till mötes med pengar än att göra det utan. Det går nämligen att förändra sin framtid, men det behöver man göra idag, inte sen.

Men man behöver också kunna få goda råd, kunna ta rygg på dem som gått före och ha ett ställe där man kan vända sig för att ställa frågor. Det är det som jag länge har haft en dröm att RikaTillsammans ska vara. Med mer än 18 000 kommentar, mer än 3 000 frågor och svar, snart 100 poddavsnitt, lika många videoklipp på youtube och över 1 000 artiklar så ser jag att vi börjar komma dit. Det är verkligen inte något som jag gör ensam utan det är många som har bidragit och bidrar – något som verkligen kan göra oss rika tillsammans.

Tack till dig och alla andra som gör det möjligt!

Vilka är jag och Caroline?

Jag och Caroline blev sommaren 2018 intervjuade i en kortdokumentär i P3 Tendens. Vi tycker att Lotta Malmstedt gjorde ett jättefint jobb i att intervjua oss och sedan klippa ihop flera timmars material till ca 30 minuter.

Men i korthet så är vi födda i slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet, vi är akademiker där jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från LTH och Caroline har en doktorsexamen i molekylärbiologi från Lunds Universitet (nej, ingen av oss har läst ekonomi). Vi träffades 2003 i Lund och hängt ihop sedan dessa. Vi har två små döttrar (därav att jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” med Charlie Söderberg), bor och trivs jättebra i Malmö, jobbar sedan 2017 tillsammans i våra företag och älskar det.

Mitt track-record 10+ år som ekonomibloggare

Målet har egentligen aldrig varit pengarna utan snarare den ekonomiska frihet som pengarna innebär. Det absolut viktigaste i livet har alltid varit att ha möjligheten att få välja själv i alla områden. Idag har jag till stor del en ekonomisk frihet som t.ex. låter mig att själv få välja det som är viktigt i mitt liv.

Det handlar om att t.ex. få välja hur mycket jag jobbar (eller något annat), när jag jobbar, varifrån jag jobbar, med vem och så vidare. Ekonomisk frihet och passiva inkomster handlar inte för mig att checka ut och dricka paraplydrinkar om dagarna. En kursdeltagare i Balansekonomi uttryckte det bäst när jag handledde deras utbildningar:

Det handlar inte om att gå i pension.
Det handlar snarare om att gå i passion.

Jag vill och har alltid velat hjälpa andra. Ödet ville sig att det skulle vara privatekonomi, ett ämne jag tycker är riktigt roligt. Efter att ha;

är jag inte längre bara en entusiast utan börjar faktiskt få lite koll på läget – även om det är många saker jag har stor respekt för att jag inte kan eller förstår. T.ex. önskar jag träffa någon som kan förklara riskparitet på ett begripligt sätt och hur man kan praktiskt använda det själv. Det handlar verkligen om att stå på axlarna på alla de som har kommit före och inte minst bloggrannar och andra.

Vad kan du förvänta dig av min ekonomiblogg?

Jag vill vara tydlig med att jag inte är en finansiell rådgivare och skriver i mångt och mycket hur jag själv gör. Det är många som verkligen inte håller med mig i min strategi eller mina tankar. Det som jag däremot tror på är att just bjuda in dessa personer så att du som läsare kan få samma sak belyst från flera olika sidor (se t.ex. här, här och här).

Jag tror t.ex. att det är extremt svårt för oss vanliga småsparare att slå index. Därför förespråkar jag passivt sparande i indexfonder över lång tid där man fokuserar på att få till en bra mix av olika tillgångsslag. Läs även mer om min fyra-hinkar-strategi.

När jag väl har testat och gjort saker som ter sig fungera brukar jag dela med mig av det här på bloggen, via nyhetsbrevet och mina andra kanaler. Då brukar jag ofta också teckna ett samarbetsavtal med leverantören för att kunna göra en win-win.

Du kan dock vara helt säker på att det kommer att vara tydligt uppmärkt som ”samarbete”, ”sponsrat av” eller ”reklam” när jag har fått betalt för ett samarbete. Under de 10 år som jag har skrivit har jag hittills aldrig hamnat i en intressekonflikt och avser att inte göra det framgent heller. Rakhet, ärlighet och autenticitet varar längst.

RikaTillsammanspodden med Caroline varje söndag

Sedan hösten 2017 poddar jag tillsammans med min fru Caroline en gång i veckan. I de flesta fall försöker vi både göra

Vi började lite svajigt men nu håller vi en ganska bra takt med nya avsnitt varje söndagkväll vid 21.00-tiden. Du kan se alla historiska avsnitt här:

RikaTillsammans-workshopen och FikaTillsammans

Under 2019 fick önskemål från flera av er läsare om att det skulle vara roligt att träffas, prata om ekonomi och inte minst om jag inte kunde hålla en utbildning med ”Best-of-RikaTillsammans”. Sagt och gjort och du kan läsa mer om det nedan:

Hoppas att vi ses på något av de tillfällena!

Kom i kontakt med oss

Bland det bästa jag vet är när du som läser bloggen hör av dig och berättar vad du har lärt dig, vad du har gjort och vad det har gett för resultat. Något av det bästa jag vet är att få känna att jag kanske var en liten del av den resan. Ingen människa blir nämligen framgångsrik på egen hand. Framgångsrik blir man tillsammans med andra.

När vi träffades 2011 pratade vi om vikten av sparande, investerande och hur snabbt det kunde gå. Du bad mig (kanske på skämt) kontakta dig när jag investerat ihop 1 miljon i värdepapper. Därför hör jag av mig nu. Nu uppgår mitt kapital till 1 053 000 kronor. 

Fredrik, bloggläsare via handskrivet(!?) brev 2017

Om du vill komma i kontakt med mig så nås jag

På grund av lagen om finansiell rådgivning till konsumenter (SFS 2003:862) så kan jag inte svara på personliga frågor. Därför är det bästa, enklaste och snabbaste sättet att ställa frågan på bloggen där du kan ställa dina frågor och få svar av mig och andra bloggläsare.

Prenumerera på nyhetsbrevet (kostnadsfritt)

En gång i månaden mejlar jag ut de två bästa artiklarna, en kommentar eller något annat tips för din privatekonomi. Det är självklart kostnadsfritt och du kan avprenumerera när du vill.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Tack för att du läser och därmed gör RikaTillsammans till Sveriges mest lästa blogg om privatekonomi!

Jan (och Caroline Bolmeson)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

837 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej
  Jag råkade hitta din blogg när jag letade efter investeringsmöjligheter på nätet och jag undrar om du skulle kunna ge mig några råd om var jag kan investera en mindre summa pengar. Jag har nämligen runt 300 000 sparade pengar som bara ligger på ett konto i dagsläget. Jag skulle vilja investera de någonstans till en bra avkastning med ganska låga risker. Är dit svar fonder skulle jag gärna vilja veta vilka fonder du i såfall skulle rekommendera.

  Tack på förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 2. Vit pil

  Hej Anders.
  Först vill jag tacka så mycket för bra tips på din hemsida, läst det mest känns det som.
  Jag har lite funderingar på att skapa ett nytt ISK konto där jag varje månad sparar undan lite pengar.. Jag har sedan tidigare kapital men det är bundet i en verksamhet som jag bedriver med min far inom skogsbranchen och detta kan / vill jag inte frigöra.
  Så mitt nya konto kommer inte ha något startkapital utan bara inbetalningar varje månad.
  Min ekonomi ser ut på följande:
  Lön (Netto) 28 109
  Rikskort 1 400
  Amortering – 3 000
  Ränta -2 720
  Hyra -2 611
  CSN -566
  AEA -90
  Hemförsäkring – 230
  EL -300
  Mat -2 500
  Övrigt -4 000
  Spotify -99
  PS4 -65
  Snus -910

  Vilket resulterar i att jag har cirka 12 400kr kvar varje månad när samtliga mina nöjen och räkningar är betalda.
  Hur tycker du jag ska fördela dessa pengar på ett ISK konto?
  Vidare undrar jag vad du använder för program när du skapar dina beräkningar gällande framtid/avkastning ( är det excel? om ja, vilka formler)?
  Tack för svar på förhand.
  Mvh
  Hampuz

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampuz
 3. Vit pil

  Hej. Jag har med intresse läst din hemsida. Mycket intressant. Jag har en en tror jag ganska ovanlig fråga till dig. Är 73 år har varit företagare i 40 år. Ej någon konkurs. Vältränad Vikt 80 kg. Jobbat till 70 år. gift sedan 35 år. Min fru och jag har flyttat från storstaden till ett underbart ställe vid havet Roslagen. Byggt 3 hus på tomten. värderar till c:a 3,5 milj. INGA LÅN.
  Inför ytterligare investeringar med glasveranda och bil så sade jag åt min fru att jag tar ett lån på fastigheten 300.000:- Banken godkände 50 års amortering ränta 2.2% (nu 1.75) Kostnad under 1.000 kr.per månad. Perfekt. Men min fru skrev inte på Lånehandlingarna dels har hon inget lånebehov samt hon vill inte ha någon inteckning m.m. Där står jag. Utnyttjar nu kontokortkredit till 12-15% ränta. Det går inte att resonera med henne om hur viktigt detta lån är för mig. Kan ej ta lån på 10 år då amortering och ränta belastar pensionen för mycket. Har du något förslag hur jag skall gå tillväga.? Tacksam för svar. Betalar gärna för kostnader i frågan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Persson Brandt
 4. Vit pil

  Hej Anders!
  Vet du om det går att shorta enskilda aktier på den amerikanska marknaden genom Nordnets plattform?
  Har du erfarenhet av hävstångsprodukterna i Nordnet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer Herou
  1. Vit pil

   Vet inte, det bästa är att ringa Nordnets kundtjänst och kolla.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej!
  Jag har ett fåmans-AB som jag driver vidsidan av min anställning.
  Är det tillåtet för AB att köpa träd i Better Globe?

  Med vänlig hälsning,

  H

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hasse
  1. Vit pil

   Absolut. Det är inga problem det gör jag själv via flera bolag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej hur går det med ditt fastighetsköp? Har gått i tankarna nu i ett bra tag! äntligen har jag fått lånelöfte och en otrolig bankman till hjälp!
  banklån till en hyresfastighet i en förort till en storstad. lite info :

  Jag : 25 år
  årslön : 470 000kr
  kapital : 880 000kr
  Jobbar inom byggbranschen

  info om fastigheten:

  köpskilling : 3 000 000kr-3 200 000kr
  Kontant insatts: 15% plus lagfart 610 000kr (efter förhandling med banken och typ 8 olika banker, har fått en sån grym bank kontakt!! vilka fajter och kalkyler jag har lagt ner på detta)

  Intäkter : 270 000kr
  drift: 60 000kr
  Ränta:ca 60 000kr 2% låst i 5 år ( bra för göra upp en 5 årsplan så vet man exakt vad man har i ränta)

  avkastning på kapital : ca 25% dock kommer stor del av detta användas för att fräscha upp det som behövs. Mycket är redan gjort men där är en del som ska göras.

  Jag kommer lägga 270k cash och min far 270k cash (han vill vara med på ett hörn)

  Hela vinsten och uppbyggandet ligger i att vi ska använda allt kapital samt amortera ner och köpa in fler fastigheter på lång sikt.

  Någon som vill komma med input ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Persson
  1. Vit pil

   Lycka till! Låter väl som en sund plan – särskilt som du också är i branschen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan
  Var på kickoffen idag (28/6-15).Blev mycket inspirerad.
  Kan man följa dina depåer på shareville? under vilket namn isånnafall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sevdet
 8. Vit pil

  hej

  Tack för en bra föreläsning i göteborg igår!!!
  vill gärna veta vad skillnaden på ett KF konto och ISK konto är på Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
  1. Vit pil

   Det bästa jag kan rekommendera är att ringa Avanzas kundtjänst och be dem förklara skillnaden. Skattemässigt är de nästan lika, men det skiljer lite i de andra villkoren – i huvudsak är det att det ena är en försäkring och det andra en ”depå”. Jag brukar rekommendera ISK till sig själv och KF om man sparar till sina barn.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag undrar om jag bör välja ett ISK eller aktiedepå? Låt säga att jag under ett år sparar 10 000 kronor i aktier. Hur mycket får jag skatta i en värdedepå respektive ISK? För och nackdelar med båda?

  Och vad tycker du om Investmentbolag som typ Investor, Ratos, Lundbergs etc?

  Tack på förhand :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gren
 10. Vit pil

  Hej Jan! Hur har det gått med Aktieklubben hittills? Finns det någon möjlighet att följa dennas utveckling? Finns det fortfarande möjlighet att få vara med? Hur bär man sig åt för att vinna ert förtroende? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Jacobsson
  1. Vit pil

   Nej, vi lade tyvärr ner den då vi inte slog index. Därför började jag sedan med RikaTillsammans och Nybörjarportföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag har följt din blogg ett tag och den har inspirerat mig främst att spara mer, men även en del investeringstips.
  Jag har planer att skapa en egen blogg med inriktning mot sparande och spartips.
  Mitt mål är att göra en early retirement inom 15 år.
  Jag undrar om du har intäkter genom din blogg, och isåfall ungefär hur mycket det rör sig om?
  Har du några tips på hur man kan maxa intäkterna?

  Tack på förhand!

  Hälsningar,
  Emil

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Ja, jag har en del intäkter. För mig tog det dock nästan 5 år innan jag började tjäna pengar, så man behöver gilla det man gör och kunna göra det utan att man får betalt under en ganska lång tid. Sedan skulle jag rekommendera affiliatenätverk som t.ex. Wordon.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan,

  Vad anser du eller tänker om SUF som företagsform i stället för AB? Som fastighetsbolag t ex?
  http://www.panlegis.se erbjuder bl a hjälp att starta ett sådant, utan kravet på eget kapital.

  Tack så mycket på förhand!
  Annika

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annika Kabel
  1. Vit pil

   Jag har ingen erfarenhet av det och skulle inte rekommendera det heller. Det finns en anledning till att den absoluta majoriteten bolag i Sverige är aktiebolag. Eget kapital är ju inte heller en utgift, utan det som du får i utbyte mot aktierna (och kan ofta hämtas ut i form av apport eller inköp av material)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,
  Tack för mycket intressant läsning! Denna sida ska jag absolut fortsätta att läsa.
  Jag skulle vilja be att få ställa en fråga om andrahandsuthyrning. Jag har läst om att det nu räcker med endast skäl och inte längre som förut beaktansvärda. Jag har hyrt ut min lägenhet i ett år för att provbo som sambo och skulle vilja förlänga ett år. Jag fick avslag på detta och är alltså att provbo som sambo tidsbestämd till ett år.. ? Stort tack på förhand. Hälsningar Susanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanna Berg
  1. Vit pil

   Stort tack Jan för att du tog dig tid. Det är en intressant artikel och jag tror inte de nya reglerna har landat riktigt ännu. Jag ska undersöka detta mer imorgon och hoppas kunna hitta en lösning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Susanna Berg
 14. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en otroligt inspirerande blogg! Jag har tänkt att starta en Nybörjarportfölj men har insett att reglerna är lite annorlunda för ISK i Norge där jag bor sedan några år tillbaka. Jag har idag ett investeringskonto zero hos Nordnet.no som jag inte har kommit igång med. Där gäller följande regler:

  ”Velger du en Investeringskonto Zero, betaler du først skatt på gevinst og utbytte når du tar penger ut av kontoen.” (https://www.nordnet.no/tjenester/kontotyper/investeringskonto-zero.html)
  Regeln med 1% skatt per år gäller alltså inte.

  Hur fungerar det ihop med Nybörjarprofilen? Gissar att min ekonomiska vinst inte blir lika stor med de norska reglerna. Har du några råd?

  Tack på förhand.
  –Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Klausen
 15. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag och min fru såg dig på balansekonomin i Borlänge. Vi fick med oss mycket inspiration hem. Jag har även varit inne och läst din blogg kontinuerligt.

  Jag har länge varit inspirerad av att investerat mina pengar men har aldrig tagit klivet. Nu har jag gjort det!
  Jag som person drivs av mål och vill ha lite hjälp av dig att räkna på ungefär när jag är ”ekonomiskt fri”. Jag kommer att lägga stor del av mina investerade pengar på aktier, men så småningom även fastigheter och guld.
  Mitt första mål är att 50% av min inkomst ska vara passiv. Idag tjänar jag ca 30 000 kr före skatt och kan avsätta mellan 3000 och 5000 på det långsiktiga sparandet.

  Ha en riktigt bra helg! Vi ses kanske fler gånger i livet! =)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Nilsson
 16. Vit pil

  Hej och tack för all inspiration till ett rikare liv!

  Indexfonder är ju lite din grej, så jag tänkte höra med dig vad du anser om råvaruindex och andra mer specialinriktade index? Finns det bättre/sämre och vad ska man tänka på? Låg avgift förstås, men mer?

  Förstår att du har mycket att göra, om du inte hinner svara så kanske någon annan här kan ge mig lite tips.

  //Lina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lina Larsson
 17. Vit pil

  Hej! Tack för en väldigt bra sida.
  Jag sålde av en hel del aktier nyligen och köpte preferensaktier istället, men nu har dom gått ner också.
  Vore tacksam att höra din åsikt vad jag ska göra nu?
  Hälsningar Börje

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Börje Larsson
  1. Vit pil

   Det beror ju på vad du har för strategi. Det mesta jag brukar skriva om här på bloggen handlar ju om lång sikt (5-10 år) och i det perspektivet gör jag själv ingenting. Jag fortsätter köpa precis som vanligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag vill tacka dig för en helt otroligt super föreläsning idag i Gävle. Oj, vad du inspirerar och vilka guld exempel du tar från våra vanliga liv. Jag har ju förstås anmält mig till hela utbildningen i höst. Jag är intresserad av aktier/fonder/värdepapper men kan inget om det. Har idag inte just något kapital, tjänar så att jag får ut ca 25000kr efter skatt så jag borde ha så mycket mer över att lägga på att få mina pengar att växa. Jag kommer att se över mina fonder hos Swedbank efter dagens föreläsning, vill ju inte att andra ska tjäna mer på mina pengar än jag själv. Lyckades även få min sambo med på denna kick-off dag o faktiskt så har även han anmält sig till kursen i höst. :)

  Har du hört något om denna kille?!
  https://www.youtube.com/user/timothysykesdotcom

  Ha en riktigt fin kväll!
  //Angelica

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelica
 19. Vit pil

  Hej
  Jag tänte flytta mina och mina barns pengar från Skandia Världsnaturfond eftersom den inte gått lika bra som tex Didner och Gerges fond eller Avanza Zero. Men vågar jag byta till dessa fonder och sätta dem i ett ISK konto ?
  Tilläggas bör är att jag har precis börjat sätta mig in i fonder ,pensionspar etc.
  Alltså helt nybörjare.
  Av en slump hittade jag din blogg som är superbra.Har redan tipsat flera andra kompisar som också är nybörjare
  Hälsar Anna G H

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Grenlöv Hinds
 20. Vit pil

  Hej Jan!
  Fick tips om din sida igår och tycker den är helt fantastisk, särskilt med tanke på den debatt som pågår just nu i media med att bankerna lurar oss kunder.
  Nu till mina 2 frågor..har ca 300 000 kr, som jag innan har investerat i fonder med dyra avgifter…tänker nu byta dem mot huvuddelen av de fonder (index) som du föreslår i din blogg, nybörjarportföljen. Har du ändrat uppfattning om någon av dessa fonder sedan du skrev om dem 2014, början av 2015? Har det tillkommit någon ny som du tycker bör kvala in till dessa?
  Går i pension om nästan exakt 5 år och vill ju få ut så mycket som möjligt av fonderna.
  Mvh PJ

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Johansson